ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যম মন্ত্ৰালয়
গ্ৰামাঞ্চলৰ পথ নিৰ্মাণৰ বাবে অনুমতি লাভ কৰিলে কয়ৰ জিঅ’ টেক্সটাইলে
এই সিদ্ধান্তই বিশেষকৈ ক’ভিড মহামাৰীৰ সময় নাৰিকল উদ্যোগক উদগনি যোগাবঃ শ্ৰী গাডকাৰী
20 MAY 2020 12:59PM by PIB Guwahati
সছিদ্ৰ সুঁতা, প্ৰাকৃতিক, শক্তিশালী, স্থায়ী, পচন ৰোধ ক্ষমতাসম্পন্ন, জীৱানুৰ আক্ৰমণৰ পৰা মুক্ত কয়ৰ জিঅ’ টেক্সটাইলে গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত উপযোগী সামগ্ৰী হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে৷
ভাৰত চৰকাৰৰ কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন অভিকৰণৰ সৈতে হোৱা আলোচনাত পিএমজিএছৱাই-৩ পৰ্যায়ত গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণত কয়ৰ জিঅ’ টেক্সটাইল ব্যৱহাৰ কৰা বিষয়টোৱে স্থান লাভ কৰে৷
এই সন্দৰ্ভত কেন্দ্ৰীয় এমএছএমই তথা পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰী মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিন গাডকাৰীয়ে কয়, “এয়া এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নয়ন, কিয়নো এতিয়া কয়ৰ জিঅ’ টেক্সটাইলৰ জৰিয়তে আমি পথ নিৰ্মাণত সফল হৈছো৷ এই সিদ্ধান্তই বিশেষকৈ ক’ভিড মহামাৰীৰ জটিল ক্ষণত নাৰিকল উদ্যোগক উদ্ননি যোগাব৷”
পিএমজিএছৱাইৰ নতুন প্ৰযুক্তি নিৰ্দেশনা অনুসৰি পথ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিটো পৰ্যায়ৰ পথ নিৰ্মাণৰ ১৫% পথত নতুন প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব৷ ইয়াৰে ৫% পথ আইআৰচি স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি নিৰ্মাণ কৰা হ’ব৷ এই আইআৰচিয়ে এতিয়া গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণৰ বাবে কয়ৰ জিঅ’ টেক্সটাইলক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰিছে৷
এই পৰামৰ্শৰ ভিত্তিত পিএমজিএছৱাই-৩ পৰ্যায়ত অধীনত গ্ৰাম্য পথৰ ৫% কয়ৰ জিঅ’ টেক্সটাইল ব্যৱহাৰ কৰি নিৰ্মাণ কৰা হ’ব৷ সেই হিচাপে কয়ৰ জিঅ’ টেক্সটাইল ব্যৱহাৰ কৰি অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত ১৬৪ কিলোমিটাৰ, গুজৰাটত ১৫১ কিলোমিটাৰ, কেৰালাত ৭১ কিলোমিটাৰ, মহাৰাষ্ট্ৰত ৩২৮ কিলোমিটাৰ, ওড়িশাত ৩৬৯ কিলোমিটাৰ আৰু তেলেংগানাত ১২১ কিলোমিটাৰসহ মুঠ ১,৬৭৪ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব৷ ইয়াৰ বাবে ১ কোটি বৰ্গ মিটাৰ কয়ৰ জিঅ’ টেক্সটাইলৰ প্ৰয়োজন হ’ব আৰু এই ক্ষেত্ৰত ব্যয় হ’ব ৭০ কোটি টকা৷
ক’ভিড-১৯ৰ ফলত প্ৰভাৱিত নাৰিকল উদ্যোগত এই সিদ্ধান্তই এক বজাৰ সৃষ্টিৰ সম্ভাৱনাকে প্ৰকট কৰিছে৷

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Coir Geo textiles gets nod for Rural Road Construction
Decision to give a boost to Coir industry especially during Covid pandemic : Shri Gadkari
20 MAY 2020 12:59PM by PIB Delhi
Coir Geo textiles, a permeable fabric, natural, strong, highly durable, resistant to rots, moulds and moisture, free from any microbial attack, has finally been accepted as a good material for rural road construction.
Coir Geo textiles will be used for construction of rural roads under the PMGSY-III says a communication from the National Rural Infrastructure Development Agency under Union Ministry of Rural Development, Govt. of India.
Speaking about the development, Shri Nitin Gadkari, Minister of MSME and Road Transport & Highways, who has been behind the move to explore alternative usage of coir fibre, has said, "This is a very significant development as we have now been successful in deploying coir geo textile in road construction. The decision will give a big boost to the coir industry especially in these difficult times of COVID-19 pandemic."
As per the PMGSY new technology guidelines for road construction, 15% length in each batch of proposals, is to be constructed using new technologies. Out of this 5% roads are to be constructed using IRC accredited technology. The IRC has now accredited coir Geo textiles for construction of rural
roads.
As per these instructions, 5% length of the rural roads under PMGSY-III will be constructed using Coir Geo textiles. Accordingly 164 Kms of road will be constructed using coir geo textiles in Andhra Pradesh, 151 kms in Gujarat, 71 kms in Kerala , 328 kms in Maharashtra,470 kms in Odisha, 369 kms TN and 121 kms in Telengana. Thus 1674 km road will be constructed using Coir Geo textiles in 07 states for which there will be a requirement of One Crore Sq. mtrs of coir Geo-textiles, estimated cost of which would come to Rs.70 Crore.
The decision opens up a huge market potential for Coir Geo-textiles in the Country and will be a boon to the Covid-19 hit Coir Industry.