PIB Backgrounder
RBI announces nine additional measures for strengthening the Economy
Cuts interest rates, extends moratorium by another 3 months
Exporters and Importers get More Liquidity
Domestic Economy to contract in 2020-21, revive gradually in the second half: RBI Governor
22 MAY 2020 3:36PM by PIB Mumbai
Mumbai | May 22, 2020
"It is when the horizon is the darkest and human reason is beaten down to the ground that faith shines brightest and comes to our rescue."
RBI Governor Shaktikanta Das drew hope and inspiration from the 1929 statement of the Father of the Nation, as he announced yet another set of nine measures to smoothen the flow of finance and preserve financial stability in the turbulent and uncertain times ushered in by the COVID-19 pandemic. This follows the earlier sets of measures announced by RBI on April 17, 2020 and on March 27, 2020.
Making the announcements through an online address, the Governor stated that we must have faith in India’s resilience and capacity to overcome all odds. Expressing the confidence that we will together triumph over today’s traumatic trials, the Governor spoke with a sense of calling. He noted that the situation warrants that “central banks have to answer the call to the frontline in defence of the economy”.
Repo rate reduced by 40 basis points
The Governor has announced a reduction in major policy rates, in order to revive growth and mitigate the impact of COVID-19, while ensuring that inflation remains within the target. The repo rate has been reduced by 40 basis points from 4.4% to 4.0%. The Marginal Standing Facility rate and the Bank rate have been reduced from 4.65% to 4.25%. The reverse repo rate has been reduced from 3.75% to 3.35%.
“Judging that the risks to growth are acute, while the risks to inflation are likely to be short-lived, the Monetary Policy Committee believes that it is essential now to instil confidence and ease financial conditions further. This will facilitate the flow of funds at affordable rates and rekindle investment impulses. It is in this context that the MPC voted to reduce the policy repo rate by 40 basis points from 4.4 per cent to 4.0 per cent” the Governor said.
Shri Das also announced a set of regulatory and developmental measures which he said complement the reduction in the policy rate and also strengthen each other.
He reiterated that the goals of the measures being announced are:
• to keep the financial system and financial markets sound, liquid and smoothly functioning
• to ensure access to finance to all, especially those that tend to get excluded by financial markets
• to preserve financial stability
Measures to Improve the Functioning of Markets
• Refinance Facility to SIDBI extended for another 90 days
In order to enable increased supply of affordable credit to small industries, the RBI had, on April 17, 2020, announced a special refinance facility of ₹15,000 crore to SIDBI at RBI’s policy repo rate for a period of 90 days. This facility has now been extended by another 90 days.
• Relaxation of Rules for Foreign Portfolio Investment under Voluntary Retention Route
The VRR is an investment window provided by RBI to Foreign Portfolio Investors, which provides easier rules in return for a commitment to make higher investments. The rules stipulate that at least 75% of the allotted investment limit be invested within three months; considering the difficulties being faced by investors and their custodians, the time limit has now been revised to six months.
Measures to Support Exports and Imports
• Exporters can now Avail Bank Loans for Higher Period
The maximum permissible period of pre-shipment and post-shipment export credit sanctioned by banks to exporters has been increased from the existing one year to 15 months, for disbursements made up to July 31, 2020.
• Loan facility to EXIM Bank
The Governor has announced a line of credit of ₹15,000 crore to the EXIM Bank, for financing, facilitating and promoting India’s foreign trade. The loan facility has been given for a period of 90 days, with a provision to extend it by one year. The loan is being given in order to enable the bank to meet its foreign currency resource requirements, especially in availing a US dollar swap facility.
• More time for Importers to Pay for Imports
The time period for import payments against normal imports (i.e. excluding import of gold/diamonds and precious stones/jewellery) into India has been extended from six months to twelve months from the date of shipment. This will be applicable for imports made on or before July 31, 2020.
Measures to Ease Financial Stress
• Extension of Regulatory Measures by another 3 Months
The RBI has extended the applicability of certain regulatory measures announced earlier, by another three months from June 1, 2020 till August 31, 2020. These measures will now be applicable for a total period of six months (i.e. from March 1, 2020 to August 31, 2020). The aforesaid regulatory measures are: (a) 3-month moratorium on term loan instalments; (b) 3-month deferment of interest on working capital facilities; (c) easing of working capital financing requirements by reducing margins or reassessment of working capital cycle; (d) exemption from being classified as ‘defaulter’ in supervisory reporting and reporting to credit information companies; (e) extension of resolution timelines for stressed assets; and (f) asset classification standstill by excluding the moratorium period of 3 months, etc. by lending institutions. The lending institutions have been permitted to restore the margins for working capital to their original levels by March 31, 2021. Similarly, the measures pertaining to reassessment of working capital cycle are being extended up to March 31, 2021.
• Provision to convert Interest on Working Capital into Interest Term Loan
Lending institutions have been allowed to convert the accumulated interest on working capital facilities over the total deferment period of 6 months (i.e. March 1, 2020 up to August 31, 2020) into a funded interest term loan, to be fully repaid during the course of the current financial year, ending March 31, 2021.
• Increase of Group Exposure Limit to Increase Fund Flow to Corporates
The maximum credit which banks can extend to a particular corporate group has been increased from 25% to 30% of the bank’s eligible capital base. This has been done in order to enable corporates to meet their funding requirements from banks, in view of the current difficulties being faced by corporates in raising money from the markets. The increased limit will be applicable up to June 30, 2021.
Measures to ease financial constraints faced by State Governments
• States allowed to borrow more from Consolidated Sinking Fund
The Consolidated Sinking Fund is being maintained by state governments as a buffer for repayment of their liabilities. The rules governing withdrawal from this Fund have now been relaxed, in order to enable states to enable them to repay their borrowings from the market, which become due in 2020-21. The change in withdrawal norms will come into force with immediate effect and will remain valid till March 31, 2021. The Governor added that the relaxation is being done, while ensuring that depletion of the Fund balance is done prudently.
Assessment of Economy
Presenting an assessment of the global economy, the Governor said that the macroeconomic and financial conditions are austere by all counts. He stated that the global economy is headed inexorably into a recession.
The domestic economy too has been severely impacted by the two-month lockdown, said the Governor. “The top 6 industrialised states that account for about 60 per cent of industrial output are largely in red or orange zones.” Demand has collapsed, production has come down, taking a toll on fiscal revenues. Private consumption has been dealt a severe blow.
The Governor said that agriculture and allied activities have provided a beacon of hope, amidst this encircling gloom. A ray of hope also comes from the forecast of a normal southwest monsoon in 2020 by the India Meteorological Department.
The Governor recalled that based on the incomplete data made available, food inflation, which had come down from its January 2020 peak for the second successive month in March, suddenly reversed and increased to 8.6% in April as supply disruptions took their toll, despite the current reduction in demand. India’s merchandise exports and imports suffered their worst slump in the last 30 years as COVID-19 paralysed world production and demand.
The Governor informed that the Monetary Policy Committee assessed that the inflation outlook is highly uncertain. The supply shock to food prices in April may persist for the next few months, depending upon the state of lockdown and the time taken to restore supply chains after relaxation. The elevated level of pulses inflation is worrisome, and warrants timely and swift supply management interventions, including a reappraisal of import duties.
Speaking of the road ahead for the economy, the Governor noted that the combined impact of demand compression and supply disruption will depress economic activity in the first half of the year. Assuming that economic activity gets restored in a phased manner, especially in the second half of this year, and taking into consideration favourable base effects, it is expected that the combination of fiscal, monetary and administrative measures being currently undertaken would create conditions for a gradual revival in activity in the second half of 2020-21.
Given all these uncertainties, GDP growth in 2020-21 is estimated to remain in negative territory, with some pick-up in growth impulses from H2: 2020-21 onwards. Much will depend on how quickly the COVID curve flattens and begins to moderate.
The full statement by the Governor can be read here.

PIB Backgrounder
ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି 9ଟି ଅତିରିକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା
• ସୁଧ ହାର ହ୍ରାସ, ଆହୁରି ତିନି ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଉପରେ ମୋରାଟୋରିୟମ ସୁବିଧା
• ରପ୍ତାନିକାରୀ ଓ ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କୁ ମିଳିବ ଅଧିକ ନଗଦ
• 2020-21ରେ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଘରୋଇ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା
• ଦ୍ଵିତୀୟାର୍ଦ୍ଧରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଆସିବ ସୁଧାର : ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣର
22 MAY 2020 10:20PM by PIB Bhubaneswar
“ଯେତେବେଳ ଚତୁର୍ଦ୍ଦିଗ ଅନ୍ଧକାର ଥାଏ ଏବଂ ମାନବତାର କାରଣ ଲୋପ ପାଇ ଚାଲିଥାଏ ସେହି ସମୟରେ ବିଶ୍ଵାସର ଆଲୋକ ଉଜ୍ଵଳ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଆମକୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ଲାଗି ଆଗେଇ ଆସିଥାଏ”
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ଦେଖାଦେଇଥିବା ସଙ୍କଟପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଅନିଶ୍ଚିତ ସମୟରେ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରବାହକୁ ସୁଗମ କରିବା ତଥା ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ସଂରକ୍ଷିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆହୁରି 9ଟି ଆର୍ଥିକ ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା କରିବା ଅବସରରେ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆରବିଆଇ) ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଶକ୍ତିକାନ୍ତ ଦାସ 1929ରେ ଜାତିର ପିତା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଉକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଆଶା ଓ ପ୍ରେରଣା ଲାଭ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଏପ୍ରିଲ 17 ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ 27 ତାରିଖରେ ଆରବିଆଇ ପକ୍ଷରୁ କେତେକ ରିହାତି ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା।
ଅନଲାଇନ ଉଦବୋଧନରେ ଆରବିଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣର କହିଥିଲେ ଯେ ସବୁପ୍ରକାରର ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ଭାରତର ସହନଶୀଳତା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଆମର ବିଶ୍ଵାସ ରହିବା ଉଚିତ। ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆଗେଇ ଆସି ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିସ୍ଥିତିର ଆହ୍ଵାନ।
ରେପୋରେଟ 40 ବେସିସ ପଏଣ୍ଟ ହ୍ରାସ
ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ରଖିବା ସହିତ କୋଭିଡ-19ର ପ୍ରଭାବକୁ ମୁକାବିଲା କରି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ପ୍ରମୁଖ ନୀତିଗତ ଦରରେ ହ୍ରାସ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ରେପୋରେଟ 4.4 ପ୍ରତିଶତରୁ 40 ବେସିସ ପଏଣ୍ଟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇ 4.0 ପ୍ରତିଶତ ରଖିବାକୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ସେହିପରି ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ମାର୍ଜିନାଲ ଷ୍ଟାଣ୍ଡିଂ ଫ୍ୟାସିଲିଟି ଦରକୁ 4.65% ରୁ 4.25%କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିଲା। ରିଭର୍ସ ରେପୋରେଟକୁ 3.75% ରୁ 3.35%କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିବା ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ଆର୍ଥିକ ପରିସ୍ଥିତକୁ ଆହୁରି କୋହଳ କରିବା ଲାଗି ମୁଦ୍ରା ନୀତି ସମୀକ୍ଷା ସମିତି ଏହି ଜରୁରି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିବା ଗଭର୍ଣ୍ଣର କକହିଥିଲେ। ଏହା ସୁଲଭ ଦରରେ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରବାହକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ନିବେଶର ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଦାସ ଆହୁରି କେତେକ ନିୟାମକ ଏବଂ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏଗୁଡ଼ିକ ନୀତିଗତ ଦରକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ପରସ୍ପରକୁ ଆହୁରି ସହାୟକ ହେବ।
ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି :
- ଆର୍ଥିକ ବଜାର ଏବଂ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼, ନମନୀୟ ଏବଂ ସୁଗମ ଭାବେ ପରିଚାଳନା କରିବା
- ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ଅର୍ଥ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ବିଶେଷ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁମାନେ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ଲାଗି ଆର୍ଥିକ ବଜାର ଠାରୁ ବାହାରେ ରହିଛନ୍ତି।
ବଜାର ପରିଚାଳନା ସୁଧାର ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ
ଆହୁରି 90 ଦିନ ପାଇଁ ଏସଆଇଡିବିଆଇଗୁଡ଼ଇକୁ ପୁନଃପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ସୁବିଧା
କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଲଭ ଦରରେ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏପ୍ରିଲ 17, 2020ରେ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପଲିସି ରେପୋରେଟରେ 90 ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 15 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁନଃପାଣ୍ଠିଯୋଗାଣ ସୁବିଧା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହି ସୁବିଧାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆହୁରି 90 ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
ସ୍ଵେଚ୍ଛାକୃତ ଧାରଣ ମାର୍ଗରେ ବିଦେଶୀ ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ନିବେଶ ପାଇଁ ନିୟମ କୋହଳ
ପ୍ରଚଳିତ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ତିନି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଆବଣ୍ଟିତ ନିବେଶ ସୀମାର ଅତିକମରେ 75 ପ୍ରତିଶତ ନିବେଶ ତିନି ମାସ ଭିତରେ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ; ନିବେଶକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସଂରକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଜଟିଳତାକୁ ଦେଖି ଏବେ ଏହି ସୀମାକୁ ସଂଶୋଧିତ କରି 6 ମାସ କରି ଦିଆଯାଇଛି।
ରପ୍ତାନି ଓ ଆମଦାନୀରେ ସହଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ପଦକ୍ଷେପ
ରପ୍ତାନିକାରୀ ଏବେ ଅଧିକ ଅବଧି ଲାଗି ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ନେବାର ଲାଭ ଉଠାଇପାରିବେ।
ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ଵାରା ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ଲାଗି ମଞ୍ଜୁର ଶିପମେଣ୍ଟ ପୂର୍ବ ଏବଂ ଶିପମେଣ୍ଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ରପ୍ତାନି ଋଣର ସର୍ବାଧିକ ସ୍ଵୀକାର୍ଯ୍ୟ ଅବଧିକୁ 31 ଜୁଲାଇ, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିତରଣ ଲାଗି ବର୍ତ୍ତମାନର 1 ବର୍ଷର ଅବଧିକୁ ବଢ଼ାଇ 15 ମାସ କରି ଦିଆଯାଇଛି।
ଏକ୍ଜିମ ବ୍ୟାଙ୍କ ଲାଗି ଋଣ ସୁବିଧା
ଆରବିଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଭାରତର ବିଶେୀ ବ୍ୟବସାୟ ଅର୍ଥ ଲଗାଣ, ଏହାକୁ ସୁବିଧାଜନକ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ୍ଜିମ ବ୍ୟାଙ୍କ ଲାଗି ପନ୍ଦର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଲାଇନ ଅଫ କ୍ରେଡିଟ (ଋଣ) ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଋଣ ସୁବିଧା 90 ଦିନ ଅବଧି ଲାଗି ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହାକୁ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ବଢ଼ାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏକ୍ଜିମ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ସମ୍ବଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା, ବିଶେଷ କରି ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଅଦଳବଦଳ (ସ୍ଵାପ) ସୁବିଧାର ଲାଭ ଉଠାଇବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବା ଲାଗି ଋଣ ଦିଆଯାଉଛି।
ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କୁ ଆମଦାନୀ ନିମନ୍ତେ ପରିଶୋଧ କରିବାର ଅଧିକ ସମୟ
ଭାରତରେ ସାଧାରଣ ଆମଦାନୀ (ଅର୍ଥାତ ସୁନା/ହୀରା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ପଥର/ଅଳଙ୍କାର ଆମଦାନୀକୁ ଛାଡ଼ି)ର ପରିଶୋଧ ସମୟ ଅବଧିକୁ ଶିପମେଣ୍ଟ ତାରିଖଠାରୁ 6 ମାସରୁ ବଢ଼ାଇ 12 ମାସ କରି ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା 31 ଜୁଲାଇ, 2020ରୁ କିମ୍ବା ଏଥିପୂର୍ବରୁ କରାଯାଇଥିବା ଆମଦାନୀ ନିମନ୍ତେ ଲାଗୁ ହେବ।
ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟ କମ କରିବାର ଉପାୟ
ତିନି ମାସର ଅତିରିକ୍ତ ମହଲତ
ଆରବିଆଇ ପୂର୍ବରୁ ଘୋଷିତ କେତେକ ନିୟାମକ ଉପାୟକୁ 31 ଅଗଷ୍ଟ, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛି। ଅର୍ଥାତ ଏବେ ତିନି ମାସ ବଦଳରେ 6 ମାସ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ନିୟମରେ କୋହଳ ସୁବିଧା ମିଳିବ। ଋଣ କିସ୍ତି ଆଦାୟରେ ତିନି ମାସର ମହଲତ, କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ସୁବିଧାର ସୁଧ ଦରରେ ତିନି ମାସ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବାକୁ ମହଲତ, ମାର୍ଜିନ କମ କରିବା ଲାଗି କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ଚକ୍ରକୁ ପୁଣିଥରେ ଆକଳନ କରି କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ଅର୍ଥ ଲଗାଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସୁଗମ କରିବା, ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ରିପୋର୍ଟିଂ ଓ କ୍ରେଡିଟ ସୂଚନା କମ୍ପାନୀକୁ ରିପୋର୍ଟରେ ଡିଫଲ୍ଟର ରୂପରେ ବର୍ଗୀକୃତ ହେବାରୁ ଛାଡ଼ ଦେବା, ଫସି ରହିଥିବା ଋଣ ଲାଗି ସମାଧାନ ସମୟ ସୀମାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଋଣ ସଂସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ଵାରା 3 ମାସର ମହଲତ ଅବଧି ଇତ୍ୟାଦି। ଏଗୁଡ଼ିକୁ କୋହଳ କରାଯିବା ସହିତ ସମ୍ପତ୍ତି ବର୍ଗୀକରଣକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇଛି। ସେହିପରି କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ଚକ୍ର ପୁଣିଥରେ ଆକଳନ କରିବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିମନ୍ତେ ସମୟସୀମାକୁ ବଢ଼ାଇ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ 2021 କରି ଦିଆଯାଇଛି।
କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ଉପରେ ସୁଧକୁ ସୁଧ ସଅବଧି ଋଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଋଣ ଦେଉଥିବା ସଂସ୍ଥାନକୁ 6 ମାସ (ଅର୍ଥାତ ମାର୍ଚ୍ଚ ପହିଲା, 2020 ଠାରୁ ନେଇ 31 ଅଗଷ୍ଟ, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ମୋଟ ସ୍ଥଗନ ଅବଧି କାଳରେ କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ସୁବିଧା ଉପରେ ସଞ୍ଚିତ ସୁଧକୁ ଏକ ଅର୍ଥଲଗାଣ ସୁଧ ସଅବଧି ଋଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରିବାର ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ 2021କୁ ସମାପ୍ତ ହେଉଥିବା ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସୁଝିବାକୁ ହେବ।
କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଅର୍ଥ ଲଗାଣ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଗ୍ରୁପ ଏକ୍ସପୋଜର ଲିମିଟରେ ବୃଦ୍ଧି
ବ୍ୟାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କୌଣସି ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର କର୍ପୋରେଟ ସମୂହକୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ସର୍ବାଧିକ ଋଣକୁ ଏହାର ଉପଯୁକ୍ତ ପୁଞ୍ଜି ଆଧାରରେ 25 ପ୍ରତିଶତରୁ ବଢ଼ାଇ 30 ପ୍ରତିଶତ କରି ଦିଆଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଅର୍ଥ ଆଣିବାରେ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ନିଜ ଅର୍ଥପୋଷଣ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ସକ୍ଷମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏପରି କରାଯାଇଛି। ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୀମା 30 ଜୁନ, 2021 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲାଗୁ ରହିବ।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନର ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟକୁ କମ କରିବା ଲାଗି ପଦକ୍ଷେପ
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କନ୍ସଲିଡେଟେଡ ସିକିଂ ଫଣ୍ଡରୁ ଅଧିକ ଋଣ ନେବାର ଅନୁମତି
କନସୋଲିଡେଟେଡ ସିକିଂ ଫଣ୍ଡକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ନିଜ ଦେୟତାର ପୁନଃପରିଶୋଧ ଲାଗି ଏକ ବଫର ରୂପରେ ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପାଣ୍ଠିରୁ ଅର୍ଥ ଉଠାଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରୁଥିବା ନିୟମକୁ ଏବେ କୋହଳ କରାଯାଇଛି। ଫଳରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ 2020-21ରେ ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ଥିବା ନିଜର ବଜାର ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ । ଅର୍ଥ ଉଠାଣ ମାନଦଣ୍ଡରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ତତ୍କାଳ ପ୍ରଭାବରେ ଲାଗୁ ହେବ ଏବଂ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2021 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିବ । ଆରବିଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣର କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପାଣ୍ଠିରେ ଉପଲବ୍ଧ ବଳକା ଅର୍ଥରାଶି ବିବେକପୂର୍ଣ୍ଣ ଢଙ୍ଗରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନିୟମକୁ କୋହଳ କରାଯାଇଛି।
ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆକଳନ
ଆରବିଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣର କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ଵ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଲଗାତାର ମାନ୍ଦାବସ୍ଥା ଆଡ଼କୁ ଗତି କରିଚାଲିଛି। ଦୁଇ ମାସର ଲକଡାଉନ କାରଣରୁ ଘରୋଇ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁରୁତର ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି। ଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନରେ ପାଖାପାଖି 60 ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଥିବା ଶୀର୍ଷ 6ଟି ଶିଳ୍ପ ରାଜ୍ୟ ଅଧିକାଂଶତଃ ରେଡ କିମ୍ବା ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନରେ ରହିଛନ୍ତି। ଚାହିଦା ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ସର୍ବନିମ୍ନସ୍ତରକୁ ଚାଲି ଆସିଛି। ଘରୋଇ ଉପଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଏହାର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ରାଜକୋଷ ରାଜସ୍ଵ ଉପରେ ପଡ଼ିଛି। ଘୋର ନିରାଶା ମଧ୍ୟରେ କୃଷି ଓ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆଶାର କିରଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ଭାରତରେ ସ୍ଵଭାବିକ ରହିବ ବୋଲି ଅନୁମାନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରୁ ମଧ୍ୟ ସକାରାତ୍ମକ ଆଶା ମିଳୁଛି। ଚାହିଦା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନରେ ବ୍ୟବଧାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। କୋଭିଡ-19 କାରଣରୁ ବିଶ୍ଵ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଚାହିଦା ଧରାଶାୟୀ ହୋଇଛି। ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟିକ ରପ୍ତାନି ଓ ଆମଦାନୀ ଗତ 30 ବର୍ଷରେ ସର୍ବାଧିକ ସ୍ତରକୁ ନିମ୍ନଗାମୀ ହୋଇଛି।
ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ପରିଦୃଶ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅନିଶ୍ଚିତ ରହିଥିବା ଆରବିଆଇର ମୌଦ୍ରିକ ନୀତି ସମିତି ଆକଳନ କରିଛି। ଚାହିଦାରେ ବ୍ୟାପକ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଯୋଗାଣରେ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବଧାନର ମିଳିତ ପ୍ରଭାବ କାରଣରୁ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ 6 ମାସରେ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧି ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ତେବେ ବର୍ଷର ଦ୍ଵିତୀୟାର୍ଦ୍ଧରେ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆସିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। 2020-21ର ଦ୍ଵିତୀୟାର୍ଦ୍ଧରେ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧି କ୍ରମିକ ଭାବେ ସୁଧାର ଲାଗି ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ଏ ସମସ୍ତ ଅନିଶ୍ଚିତତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି 2020-21ରେ ଜିଡିପି (ସକଳ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦ) ବୃଦ୍ଧି ହାର ବିଯୁକ୍ତାତ୍ମକ ରହିବ ବୋଲି ପୂର୍ବାନୁମାନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଦ୍ଵିତୀୟାର୍ଦ୍ଧରେ ବିକାଶ ଦର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ତେବେ କୋଭିଡ ମାମଲା ଯେତେଶୀଘ୍ର ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହେବ ସ୍ଥିତିରେ ସେତେଶୀଘ୍ର ଉନ୍ନତି ଆସିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣରଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବକ୍ତବ୍ୟ ଏଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ।