Ministry of Information & Broadcasting
Consultations ongoing to raise advertisement air time on community radios to 12 minutes per hour: Sh. Prakash Javadekar
Will consider proposal for news bulletins on Community Radio; Plan to increase number of Community Radios soon: Shri Javadekar
22 MAY 2020 7:44PM by PIB Delhi
Union Minister for Information and Broadcasting, Shri Prakash Javadekar today said that he was eager to raise air time for advertisements to 12 minutes from 7 minutes on Community Radios currently to bring them at par with TV channels. The Minister was addressing listeners of all Community Radio stations in a unique initiative by way of a simultaneous broadcast. The broadcast took place in two equal slots today between 7 PM and 7:30 PM.
Sh. Javadekar said that while 75% of the expenditure during setting-up of Community Radio stations is borne by the Ministry and that comprises a major expenditure, daily operations’ expenditure is borne by the Station. The Minister pointed out that currently Community Radio stations are allowed air time of 7 minutes per hour for advertisements while the same is 12 minutes for TV channels. He added he was eager to give equal time to all radio stations so that there is no need for them to seek funds and that local advertisements can be relayed more on community stations.
In his opening remarks, the Minister said Community Radio is a community in itself. Terming them ‘agents of change’, he said that the stations reach out to millions of people every day, and that the Ministry will come out with a plan to increase the number of such Stations soon.
Exhorting people to keep up their fight against Coronavirus, the Minister said that we will drive it away the way we have driven away other diseases. However, he highlighted that we have a new normal, one that consists of 4 steps viz, staying at home as much as possible, frequent washing of hands, wearing face mask in public and social distancing.
Speaking on the dilemma between the challenges of social distancing and economic activity, the Minister re-iterated the mantra of “Jaan Bhi Jahaan Bhi” and said that while restrictions are continuing in Containment Zones, economic activities are starting up in Green Zones.
The Minister touched on the key demand of Community Radio of broadcasting news on their channels. He assured that he will consider allowing news broadcast on Community Radio the same way it is done on FM channels. He prodded such stations to play key role in combating fake news menace by taking note of such news in circulation and verify it through local sources to act on it. He invited Stations to share it with All India Radio also, so that the reach of the truth can be amplified. He added that the Ministry has created a Fact Check Cell under PIB and the Community Radio can complement the role of Fact Check Cell.
Speaking about Aatmanirbhar Bharat Package recently unveiled by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Shri Javadekar said it was a comprehensive package which included reforms for various sectors including agriculture and industry, and that package is aimed at reducing imports and increasing exports. He added that the package has been received well and people are happy with the stimulus.
Background:
• Community Radio is a third tier of Radio broadcasting along with Public Radio (All India Radio) and Private Radio Broadcasting (FM). It is a low power FM Radio station, focused on local issues, owned and managed by community itself, for the benefit of the community, in a radius of 10-15 Kms.
• Community Radios, in India, started after the first policy for Community Radios was notified in the year 2002. This policy allowed only Educational Institutions to set up Community Radios. This policy was broad-based in 2006, when gross-roots organizations like NGOs, KVKs and other not-for-profit organizations were also allowed to set up Community Radios in India. Today, India has 290 operational Community Radio Stations. These Community radio station covers approximately 90 million peoples in the country, where other media presence is very limited. The broadcast made by these CRSs are in local language and dialect, so it has more impact on the community.
• Organisation wise breakup is as follows: -
Sl.
Type of Organisation
Number of community Radios
1
Educational institutions
130
2
NGOs
143
3
KVKs
17
Total
290
To support Community Radio, Government has an ongoing scheme namely “Supporting Community Radio Movement in India” with an allocation of Rs. 25 Crores. The current year allocation for the scheme is 4.50 crore.
Saurabh Singh

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
কম্যুনিতী রেদিওশিংদা এদভরতাইজমেন্তগী মতম পুং অমদা মিনিৎ ১২দা হেনগৎহন্নবা খন্নরি : শ্রী প্রকাস জাবরেকর
কম্যুনিতী রেদিওশিংদা পাউ শন্দোক্নবা খন্নরি; অথুবদা কম্যুনিতী রেদিওশিং মশিং হেনগৎহন্নবা থৌরাং তৌরি : জাবরেকর
22 MAY 2020 7:44PM by PIB Imphal
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর প্রকাস জাবরেকরনা হায়খি তি.ভি. চেন্নেলশিংগা মখোয়গা চাং অমদা থম্নবা হৌজিক কম্যুনিতী রেদিওশিংদা পুং অমদা মিনিৎ ৭ এদভরতাইজমেন্তগী মতম পীরিবা অসি মিনিৎ ১২দা হেনগৎপা মহাক্না পাম্মী । অখন্নবা থৌরাং অমা ওইনা মিনিস্তরনা কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং তারিবশিংদা ৱা ঙাংখি । থৌরম অদু চপ মান্নবা স্লোত অনি থোক্নবা ঙসি নুমিদাং পুং ৭ অমসুং পুং ৭.৩০দা শন্দোকখি ।
মিনিস্তরনা হায়খি কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং লিংখৎপদা চংবা শেনফমগী চাদা ৭৫ মিনিস্ত্রীনা পুথোক্লি অমসুং নোংমগী থবক-ইনখাংগী দরকার ওইবা শেনফম্না স্তেসন মশানা পুথোক্লি । হৌজিক তি.ভি. চেন্নেলশিংদা পুং অমদা মিনিৎ ১২গী এদভরতাইজমেন্তশন্দোকপায়াহল্লি অদুগা কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিংদা পুং অমদা মিনিৎ ৭ শন্দোকপা য়াহল্লি । মখোয়না অহেনবা ফন্দ থিবা মথৌ তাদনবা রেদিও স্তেসনশিংদা চপ মান্নবা মতম পীবা মহাক্না পাম্মী অমসুং কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিংদা মফম অদুগী এদভরতাইজমেন্ত য়াম্না শন্দোকপা ঙমহনগনি ।
মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা মিনিস্তরনা হায়খি কম্যুনিতী রেদিও স্তেসন অসি মশামক লৈকাই অমনি । স্তেসনশিং অসি অহোংবা পুরক্নবা এজেন্তশিংনি অমসুং স্তেসন অমনা নোংমদা মীওই মিল্লিয়ন কয়া থৌরম তাহল্লি অমসুং অসিগুম্বা কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং মশিং হেনগৎহন্নবা মিনিস্ত্রীনা থৌরাং অমা পায়খৎলগনি ।
মহাক্না হায়খি ঐখোয়না অতোপ্পা লায়নাশিং তান্থোকখিবগুম ঐখোয়না কোবিদ-১৯ লায়না অসি তান্থোকখিগদবনি । ঐখোয়না অনৌবা কাংলোন মরি হায়বদি য়ুমদা লেংদনা লৈবা, তোইনা খুৎ হাম্বা, মাক্স উপ্পা অমসুং থাপ্না লৈনবা অসি ইনগদবনি । মীয়াম লাপ্না লৈবা অমসুং শেন-থুম তানবগী থবক অনিগী মরক্ত খুদোংচাদবশিং থেংনরিবা অসিগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি “জান বি জহান বি” লাইৱা অসি ইনগদবনি অমসুং লাইচৎ লৈরিবা মফমশিংদা শেন-থুমগী থবকশিং অথিংবা থমলবসু গ্রিন জোনশিংদা থবক সুবা হৌরে ।
মিনিস্তরনা হায়খি এফ এম চেন্নেলশিংদা শন্দোক্লিবা অসিগুম্না কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং পাউ শন্দোকপা য়াহন্নবা মহাক্না খন্নগনি । শেমজিনবা পাউশিং শন্দোকপা থিংবদা অসিগুম্বা স্তেসনশিং অসিনা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি । অচুম্বা পাউশিং য়ৌহন্নবা কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিংনা ওল ইন্দিয়া রেদিওগী পাউ শন্দোক্কদবনি । পি আই বীগী মখাদা মিনিস্ত্রীনা ফেক্ত চেক সেল অমা হাংদোক্লে অমসুং ফেক্ত চেক সেলগী থবকশিংদা কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিংনা মতেং পাংগদবনি ।
হন্দক হৌদোকখিবা অত্মানির্ভর ভারত পেকেজগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি মসিনা লৌউ-শিংউ অমসুং ইন্দস্ত্রি য়াওনা সেক্তর কয়াদা অহোংবশিং পুরক্নবা অপুনবা পেকেজ অমনি অমসুং মসিনা মপান্দগী লৈবা হন্থনবা অমসুং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি । পেকেজ অসি ফজনা পাম্নরে অমসুং মীয়াম হরাওরে ।
নুংগী ৱারোল :
• কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং অসি ওল ইন্দিয়া রেদিও অমসুং লনাই এফ এম চেন্নেলশিংগা লোয়ননা লৈরিবা থার্দ তয়রগী রেদিও ব্রোদকাস্তিং অমনি । মসি মীয়াম্না মীয়াগীদমক লৈবা কিলোমিতর ১০-১৫ ফাওবা শন্দোকপা ঙম্বা লো পৱার এফ এম রেদিও স্তেসন অমনি ।
• ২০০২দা অহানবা কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিংগী থৌশিল হৌরবা মতুংদা ভারত্তা কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং থবক হৌখি । মসিগী থৌশিল অসিনা মহৈলোয়শঙশিং খক কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং লিংখৎপা য়াহনখি । এন জি ওশিং , কে ভি কেশিং অমসুং অতৈ শেন্দোং তানবা নত্তবা লুপশিং ভারত্তা কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং লিংখৎনবগী অয়াবা পীদুনা থৌশিল অদু ২০০৬দা পাকথোক চাউথোকহনখি। ঙসিদি ভারত্তা কম্যুনিতী রেদিও স্তেসন ২৯০ লৈরে । হায়রিবা কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং অসিনা অতোপ্পা মেদিয়া মরাং কাইনা ফংদবা মীওই মিল্লিয়ন ৯০ রোম কোনশিল্লি । কম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং অসিনা মফম অদুগী লোনশিংদা থৌরমশিং শন্দোক্তুনা মীয়ামদা হেন্না খুদোংচাবা পীরি।
• লুপশিং অসি মখাগী অসুম্না খাইদোক্লি :
মশিং
লুপ মখল
কম্যুনিতী রেদিও মশিং
মহৈলোয়শঙশিং
১৩০
এন জি ওশিং
১৪৩
কে ভি কেশিং
১৭
অপুনবা
২৯০
কম্যুনিতী রেদিও শৌগৎনবা লুপা করোর ২৫ কাইথোক্তুনা সরকারনা হৌজিক “সপোর্ততিং কম্মুনি রেদিও মুভমেন্ত ইন ইন্দিয়া” কৌবা স্কিম অমা পায়খৎলি ।স্কিম অসিগী ওইনা চহি অসিগী শেনফম লুপা করোর ৪.৫০নি।