Ministry of Housing & Urban Affairs
Ajmer Smart City’s war room instrumental in fight against Covid-19
Fire tenders used to disinfect various locations
23 MAY 2020 4:40PM by PIB Delhi
Ajmer Municipal Corporation (AMC), started taking proactive measure as early from 2nd March 2020, and further issued strict measures from 11th March, the day World Health Organization (WHO), declared the novel coronavirus (COVID-19) outbreak a global pandemic. AMC sets up Covid-19 War room at Nagar Nigam and is headed by the Senior Ajmer Administrative officials, Medical and Police officers to monitor the existing Covid-19 situation and take further action to reduce the spreading of Covid-19 among its citizens. War Room is also instrumental in planning and implementation of various innovative strategies in order to create awareness among its citizens for following Covid-19 precautionary steps issued by WHO and MHA:
• Avoid close contact with people who are sick, maintain distance of 6 feet.
• Avoid touching your eyes, nose, and mouth with unwashed hands.
• Stay home when you are sick.
• Cover your cough or sneeze with a tissue, then throw the tissue in the trash.
• Clean and disinfect frequently touched objects and surfaces every day. High touch surfaces include counters, tabletops, doorknobs, bathroom fixtures, toilets, phones, keyboards, tablets, and bedside tables.
• Wash your hands often with soap and water. In case soap and water are not readily available, use a hand sanitizer that contains at least 60% alcohol. Cover all surfaces of your hands and rub them together until they feel dry.
• Stay out of crowded places and avoid mass gatherings
• If surfaces are dirty, clean them. Use detergent or soap and water prior to disinfection.
• Take your temperature if symptoms develop.
• Don’t take your temperature within 30 minutes of exercising or after taking medications that could lower your temperature, like acetaminophen.
Key initiatives taken by Ajmer City Administration to reduce the spread of Covid-19 virus are as follows:
Public Address system (PA)- Awareness drives related to COVID-19 are being broadcast regularly using PA systems in association with fire and sanitation department of Municipal Corporation Ajmer. Regular surprise field visits are organised by City Collector and Commissioner to review the ground work and take feedback from the citizens directly.
Food and shelter: Homeless are being shifted to designated city shelter. Cooked food and essential things are provided to needy people in the selected localities. In War room, complaints are received from persons for requirement of food. Dry rashan have been distributed to needy persons after physical verification by Flying Squad Magistrates.
Use of Fire Tenders for disinfection: City fire force is using big fire tender to disinfect different locations like main roads of the city, bus stands, bus stops, railway stations, institutions, hospital campus, shops etc. small fire tenders are being used to disinfect whole city ward streets.
Government offices disinfection drive by Nigam health staff
COVID-19 Helpline number is established at city level and is monitored by war room officers. This helpline can be reached for food supply requirement, Disinfection and sanitation services.
Surveillance technologies- Real-time tracking of Disinfection and sanitation workers with GPS based technology.
Setting up quarantine facilities- Hotels and other private institutions are being acquired to Setting up quarantine facilities in the city. CORONA contact tracing of positive case is being done and persons coming in contact are being kept in quarantine centres as per guidelines
ICCC- Abhay Command and Control Center is being used by city Police and traffic department. CCTV camera footage is accessed for monitoring live traffic movement and public movement.
Movement of Migrants: RAJ COP APP is used for issuing the e-passes for inter-state and inter-city movement. Passes are approved by designated city officials for persons want to go outside of Rajasthan or persons want to come to Ajmer city. Stranded labourers of other states can also register on RAJ COVID INFO APP and e-mitra website and arrangements are being made for safe transportation of registered ones to their destinations. Pilgrims visiting Dargah Sharif Ajmer, who were held up in Ajmer due to Lock Down have been identified and have been sent to their respective places by trains and buses after medical checkup/screening and taking care of guidelines.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
কোবিদ -১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা অজমের স্মার্ত সিতীগী ৱার রুম্না মপুং ওইবা থৌদাং লৌখি
মফম কয়া অমা দিসইনফেক্ত তৌনবা ফায়র তেন্দরশিং শিজিন্নখি
23 MAY 2020 4:40PM by PIB Imphal
অজমের ম্যুনিসিপাল কোরপোরেশন (এ.এম.সি.)না ২০২০গী মার্চ ২দগী প্রোএক্তিব ওইনা পাম্বৈ কয়া অমা শিজিন্নবা হৌখ্রে অমসুং ৱার্লদ হেল্থ ওর্গনাইজেশন্না নোভেল কোরোনা ভাইরস (কোবিদ-১৯) শন্দোরকপা অসিবু মালেমগী ওইবা লাইচৎনি হায়না লাওথোকখিবা নুমিৎ, মার্চ ১১দগী অহকপা পম্বৈশিং লৌখৎনবা মখাতানা হায়খি। এ.এম.সি.না নাগর নিগমদা কোবিদ-১৯গী ৱার রুম অমা শেমখি অমসুং হায়রিবা অসি আজমেরগী সেনিয়র এদমিনিস্ত্রেতিব ওফিসিয়েলশিং, মেদিকেল অমসুং পুলিস ওফিসরশিংনা লুচিংখি, মখোয়শিং অসিনা কোবিদ-১৯গী লৈরিবা ফিভম অসিবু মোনিতর তৌদুনা অমসুং মখোয়গী প্রজাশিংগী মরক্তা কোবিদ-১৯ অসি শন্দোরকপা হন্থনবা মখা তাবা থবক থৌরমশিং পাইখৎকনি। দবল্যু.ঐচ.ও. অমসুং এম.ঐচ.এ.না থোকখিবা কোবিদ-১৯গীদমক্তা ওইবা চেকশিন-থৌরাংগী খোংথাংশিং অদু নীংথিনা ইন্নবা প্রজাশিংগী মরক্তা এৱেয়রনেস শাগৎনবা অনৌবা স্ত্রেতেগী কয়া অমা থৌরাং তৌবদা অমসুং মদুবু চৎনহনবদা ৱার রুম অসিনা চাউরবা থৌদাং লৌরিবনি।
• অনাবা মীওইশিংগা নকশিন্ননা লৈবা থাদোকউ, ফিৎ ৬কী অরাপ্পা থম্মু।
• খুৎ-শা হামদোক্তনা মিৎ, নাতোন অমসুং চিন শোকপীগনু।
• ইশা ঙমদবা মতমদা য়ুমদা লেংদনা লৈবীয়ু।
• লোক খুবা নত্ত্রগা হকথি খনবা মতমদা চিন অদু তিশু অমনা খুমজিনবীয়ু, অদুগা তিশু অদুবু মফম চানা ফত্তবা লংথোকফমদা হুন্দোকপীয়ু।
• তোইনা শোকপা পোৎচৈশিং অসুং লৈমাইশিং অদুবু নুংতিগী শেংদোকপীয়ু অমসুং দিসইনফেক্ত তৌবীয়ু। খবাইদগী তৌনা শোকপা লৈমাইশিং অদুদা য়াওরিবশিং অদুদি কাউন্তরশিং, তেবল মথক, দোরনোবশিং. বাথরুমগী ফিক্সচরশিং, তোইলেৎশিং, ফোনশিং, কীবোর্দশিং, তেব্লেৎশিং অমসুং বেদসাইদ তেবলশিংনি।
• খুৎ-শাশিং অদুবু তোইনা সাপোন অমসুং ঈশিংনা চামথোকপীয়ু। করিগুম্বা সাপোন নত্ত্রগা ঈশিং অদু কোম্না ফংদবা তারগদি য়ামদ্রবদা ৬০% আল্কোহোল য়াওবা হেন্দ সেনিতাইজর অমা শিজিন্নগদবনি। খুৎকী লৈমাই শিনবা থুংনা তৈশিল্লু অমসুং কংদ্রিবা ফাওবা তকউ।
• মী চিনবা মফমশিংদগি লাপ্না লৈয়ু অমসুং মীয়াম তিনবা য়াওবিগনু।
• করিগুম্বা লৈমাই অদু মোৎলবদি মখোয়দু শেংদোকউ। দিসইনফেক্সন তৌদ্রিঙৈগী মমাংদা দিতর্জন নত্ত্রগা সাপোন নত্ত্রগা ঈশিং শিজিন্নবীয়ু।
• সীমতোমশিং থোরক্লবদি নশাগী তেমপরেচর অদু ওল্লু।
• নশাগী তেমপরেচর অদু হকচাং-শাজেল তৌরবা মতুং মিনিৎ ৩০ নত্ত্রগা এসিতামিনোফেনগুম্বা তেমপরেচর নেমথনবা হিদাক-লাংথকশিং শিজিন্নরবা মতুংদা ওল্লোইদবনি।
কোবি-১৯ ভাইরস অসিগি শন্দোরকপা হন্থহন্নবা অজমের সিতী এদমিনিস্ত্রশন্না লৌখৎলকখিবা মরু ওইবা অনৌবা খোংথাংশিং অদুদি:
পবব্লিক এদ্দ্রেস সীস্তেম (পি.এ.)-আজমের ম্যুনিসিপাল কোরপোরেশনগি ফায়র অমসুং সেনিতেশন দিপার্ৎমেন্তকা লোইননা খুৎশম্নদুনা পি.এ.সীস্তেম অসি শিইন্নদুনাকোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা এৱেয়রনেস দ্রাইবশিং অসি তোইনা ব্রোদকাস্ত তৌরি। গ্রাউন্দ ৱার্ক অদু য়েংশিন্নবা অমসুং প্রজাদগী হকথেংননা ফীদবেক লৌনবা সিতী কলেক্তর অমসুং কমিস্নরনা শিন্দুনা তৌইনা সর্প্রাইজ ফীল্দ ভিজিৎশিং চৎলি।
চান-থক্নবা অমসুং লৈফম: ময়ুম-মকৈ লৈজদবশিং অদু মখোয়গীদমক্তা পীরিবা সিতী শেল্তরশিংদা হোংদোকই। অথোংবা চান-থক্নবশিং অমসুং তঙাইফদনা চংবা পোৎলমশিং খনগৎলবা লোকেলিতীশিংদা লৈরিবা তোল্ল-তারবশিংদা পীখি। ৱার রুমদা, চান-থক্নবগী মথৌ তাবগীদমক্তা মীওইশিংদগী ৱাকৎ কয়া অমা ফংঙি।ফ্লায়িং স্ক্বাদ মেজিস্ত্রেৎশিংনা ফিজিকেল ভেরিফিকেশন তৌরবা মতুংদা তোল্ল-তারবশিংদা অকঙবা রাশন য়েন্থোকখি।
দিসইনফেক্সন তৌনবগীদমক্তা ফায়র তেন্দরশিং শিজিন্নবা: সিতী ফায়র ফোর্সনা তোঙান তোঙানবা মফমশিং খুদম ওইনা সিতী অদুগী মেন রোদশিং, বস স্তেন্দশিং, বস স্তোপশিং, রেলৱে স্তেশনশিং, ইন্সতিত্যুশনশিং, হোসপিতাল কেপস, দুকানশিং অসিনচিংবা মফমশিং অসিদা দিসইনফেক্ত তৌনবা অচৌবা ফায়র তেন্দর শিজিন্নরি অমসুং অপিকপা ফায়র তেন্দর শিং অসিনা সিতী অসিগী ৱার্দকী লম্বিশিং অদুবু দিসইনফেক্ত তৌবদা শিজিন্নখি।
নিগাম হেল্থ স্তাফনা চৎথখিবা সরকারগী ওফিসশিং দিসিনফেক্সন তৌবগী দ্রাবশিং
কোবিদ-১৯ হেলপলাইন নম্বর অসি সিতীগী থাক্তা থমখি অমসুং মসি ৱার রুম ওফিসরশিংনা মোনিতর তৌইল হায়রিবা হেলপলাইনশিং অসি চান-থক্নবগী সপ্লাই মথৌ তাবা, দিসইনফেক্সন অমসুং সেনিতেশন সর্বিসশিংগীদমক্তা কোল তৌবা য়াগনি।
সর্ভিলেন্স তেক্নোলোজীশিং- জি.পি.এস. য়াওবা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা দিসইনফেক্সন অমসুং সেনিতেশন ৱারকরশিংগী হীজিক্কী ওইবা মতম অদুবু য়েংশিনবা।
ক্বারেন্তাইন ফেসিলিতীশিং থম্বা- সিতী অসিদা ক্বরেন্তাইন ফেসিলিতীশিং থম্নবাহোতেলশিং অমসুংঅতোপ্পা লনাইগীইন্সতিত্যুশনশিং অদুবু লৌশিনকি। পজিতিব কেসশিংগী কোরোনা কন্তেক্ত ত্রেসিং অসি তৌরি অমসুং কোন্তেক্ত তৌখিবা মীওইশিং অদু গাইদলাইনশিং অদুগি মতুং ইন্না ক্বারেন্তাইন সেন্তরশিংদা থম্লি।
আই.সি.সি.সি.- অভয় কমান্দ অমসুং কন্ত্রোল সেন্তর অসি সিতী পুলিস অমসুং ত্রাফিক দিপার্ৎমেন্তনা শিজিন্নরি। সি.সি.তি.ভি. কেমেরা ফুতেজ অসি লাইব ত্রাফিক মোভমেন্ত অমসুং পব্লিক মোভমেন্ত মোনিতর তৌনবগীদমক্তা এক্সেস তৌই।
অতোপ্পা মফমদগী লাকপশিংগী অচৎ-অৱোং: রাজ কোপ এপ অসি ইন্তর-স্তেত অমসুং ইন্তর-সিতীগী চৎথোক-চৎশিন তৌবগীদমক্তা ই-পাসশিং পীনবগীদমক্তা শিজিন্নৈ। পাসশিং অসি রাজস্থানগী মপানদা চৎপা পাম্লিবা মীওইশিং নত্ত্রগা অজমের সিতীদা লাকপা পাম্লিবা মীওইশিংগীদমক্তা মসিগী ফম পাইরিবা সিতী অসিগী ওফিসিয়েলশিংনা অয়াবা পীগনি। পন্দুনা লৈরিবা অতোপ্পা রাজ্যগী শিন্মীশিংনা রাজ কোবিদ ইনফো এপ অমসুং ই-মিত্রা ৱেবসাইৎতা রেজিস্তর তৌবা য়াগনি অমসুং রেজিস্তর তৌরবশিং অদুবু মখোয়গী পন্থুংফমশিং অদুদা অসোই-অঙাম য়াওদনা য়ৌহন্নবগীদমকতা থৌরাং কয়া অমা তৌখ্রে। লোকদাউন্না মরম ওইরগা পন্দুনা লৈরিবা অজমেরগী দরগাহ শরিফতা লাই খুরুম্বা লাক্লিবশিং অদুসু খঙদোকখ্রে অমসুং মখোয়শিং অদুবু মেদিকেল চেক উপশিং/স্ক্রীনিং অমসুং গাইদলাইনশিং অদুবু য়েংশিল্লবা মতুংদা ত্রেনশিং অমসুং বসশিংদা মশা মশাগী মফমশিংদা থাখি।