Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19 Updates
Health Secretary interacts with 5 States that are seeing upsurge in incoming returning migrant workers
26 MAY 2020 2:02PM by PIB Delhi
Ms Preeti Sudan, Health Secretary and Shri Rajesh Bhushan, OSD, MoHFW along with senior officers of the Health Ministry held a high-level review meeting (through video conference) with the Chief Secretaries, Health Secretaries and NHM Directors of Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh and Madhya Pradesh. These states are witnessing a surge in COVID-19 cases since the last three weeks as lockdown rules have been eased and inter-state migration has been allowed.
The States were briefed on the individual case trajectory with respect to case fatality rate, doubling time, testing per million and confirmation percentage. Factors that need to be focused for effective containment strategy were pointed out such as perimeter control, diligent house to house survey through special surveillance teams, testing, active contact tracing and effective clinical management were highlighted. It was also emphasized that each containment zone has to be analysed to check the trends and adopt course correction measures through proper formation and implementation of micro plans. The activities within the Buffer Zone were also reiterated.
It was reiterated that States need to pay focused attention on assessing the existing the available health infrastructure in terms of quarantine centres, hospitals with ICU/Ventilator/oxygen beds etc., and to strengthen them looking at the need assessment for the next two months. Use of data emerging from Aarogya Setu was also pointed out to the participating States.
Regarding non-COVID essential health services, States were reminded that immediate measures need to be taken to continue essential health programs for TB, Leprosy, COPD, Non-communicable diseases like hypertension, diabetes, treatment for injuries and trauma due to accidents need to be continued.
It was advised that Mobile Medical Units (MMUs) can be stationed at quarantine centres; temporary sub-health centres could be set up in existing buildings and additional frontline workers like RBSK teams can be utilized. It was advised the link with Ayushman Bharat – Health and Wellness Centres needs to be established so that immediate health check-ups can be arranged. Tele-medicine services can to be rolled out from these centres. Temporary sub health centres could also be operationalised in existing buildings with additional deployment of health workers.
To meet with the surge in incoming migrant workers, ASHAs and ANMs can be given additional incentives. The States were advised to ensure implementation of PPE guidelines with respect to the outreach teams. States were asked to rope in NOGs, SHGs, private hospitals, volunteer groups etc., for augmenting their strength. The States were advised to pay special attention to vulnerable groups like pregnant women, under 5 yrs children, elderly, those with co-morbidities and also mobilize the Anganwadi workforce in the districts. It was stressed that nutrition needs to be checked among children under the age of five and recommend them to nutrition rehabilitation centres (NRCs).
States were requested to take follow-up actions as per the detailed discussion and deliberations held at the VC today.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA .

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী অপদেৎ
হেলথ সেক্রেতরীনা মাইগ্রেন্ত ৱাকরশিং হল্লকপগী মশীং ৱাংখৎলক্লিবা স্তেৎ ৫গা পুন্না ৱারি শানখ্রে
26 MAY 2020 2:02PM by PIB Imphal
শ্রীমতি প্রীতি সুদান, হেলথ সেক্রেতরী অমসুং শ্রী রাজেশ ভুষন ও.এস.দি., এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না হকশেল মন্ত্রালয়গী মকোকথোংবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা ঙসি অৱাংবা থাক্কী য়েংশিন মীফম অমা (ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা) চিফ সেক্রেতরীশিং, হেলথ সেক্রেতরীশিং, অমসুং উত্তর প্রদেশ, বিহার, ঝারখন্দ, ছত্তিশগর অমসুং মধ্য প্রদেশকী এন.ঐচ.এম দিরেক্তরশিংগা লোয়ননা পাংথোকখ্রে। হায়রিবা স্তেৎশিং অসিদা লোকদাউনগী চৎনা কাঙলোনশিং হৌখিবা চয়োল অহুম অসিদা কোমথোকপা অমসুং স্তেৎ অমদগী অমদা চৎথোক-চৎশিন য়াহল্লকপনা মরম ওইদুনা কোবিদ-১৯গী কেস মশীং ৱাংখৎপা থেংনরে।
স্তেৎশিং অদুদা কেস ফেতালিতী রেৎ, দব্লিং তাইম, তেস্তস পর মিলিয়ন অমসুং কনফর্মেসন পর্সেন্তেজদা য়ুম্ফম ওইরগা মীওই অমগী কেস ত্রেজেক্তরিগী মরমদা কুপ্না খন্নখ্রে। মপুং ফানা লাকশিনবা ঙম্নবা পাম্বৈ পুথোক্তুনা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাবা পেরিমীতর কন্ত্রোল, স্পেসিএল সর্বিলেন্স তীমশিংগী খুত্থাংদা য়ুম অমদগী য়ুম অমদা সর্ভে চৎপা, তেস্ত তৌবা, এক্তিব কন্তেক্ত ত্রেসিং অমসুং ইফেক্তিব ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত অসিগুম্বা ফেক্তরশিং হাইলাইত তৌখি। কন্তেনমেন্ত জোনশিং খুদিংমক্তা মাইক্রো প্লানশিং শেমদুবা অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা ওইরিবা মওংশিং অদু য়েংশিনবা অমসুং শেমদোক চুমথোকনবা মীৎয়েং চংহনগদবনি হায়খি। বফর জোনশিংদা তৌরিবা থবক-থৌরমশিংগীসু অমুক হন্না য়েংশিন্নবা খঙহনখি।
স্তেৎশিংদা ক্বারন্তিন সেন্তরশিং, আই.সি.য়ু./ভেন্তিলেতর/ওক্সিজে বেদ অসিনচিংবা য়াওবা হোস্পিতালশিং অসিদা হৌজিক লৈরিবা হেলথকী ইনফ্রাস্তর্কচর পীথদুনা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই হায়না অমুক হন্না খঙহনখি অমসুং মখোয়বু লাক্লিবা থা অনি অসিগীদমক শেম-শাবা হেনগৎহনবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি। শরুক য়ারিবা স্তেৎশিংদা আরোগিয়া সেতুদা য়াওরিবা দাতাগী কান্নবশিংসু খঙহনখি।
কোবিদ নত্তবা তঙাই ফদবা হেলথ সর্ভিসশিংগী মতাংদা, তি.বি., লেপ্রোসি, সি.ও.পি.দি., লৌনগনদবা লাইনা হাইপরতেন্সন, দাইবেতিস, এক্সিদেন্তনা মরম ওইরগা থোকহনবা অশোকপা অমসুং ত্রোমাগী লায়েং মখা চৎথদুনা অসিগুম্বা তঙাই ফদবা হেলথ প্রোগ্রামশিংগীদমক স্তেৎশিংদা অথুবদা মীৎয়েং চংনবা খঙহনখি।
মোবাইল মেদিকেল য়ুনিতশিং (এম.এম.য়ু.শিং) ক্বারন্তিন সেন্তরশিংদা স্তেসন তৌদুনা লৈগদবনি; মতম খরগী ওইবা সব-হেলথ সেন্তরশিং হান্ননা লৈরবা বিল্দিংশিংদা লিংখৎপা অমসুং আর.বি.এস.কে. তীমশিংগুম্বা অহেনবা ফ্রন্তলাইন ৱাকরশিং শীজিন্নবা য়াগনি। অয়ুশমান ভারত- হেলথ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিংগা লিঙ্ক এস্তাব্লিস তৌবা মথৌ তাই হায়না খঙহল্লি মরমদি মসিনা খুদক্কী ওইবা হকশেলগী চেক-অপশিং শিনবা য়াগনি। হায়রিবা সেন্তরশিংদা তেলি-মেদিসিন সর্ভিসশিংসু পীগনি। মতম খরগী ওইবা সব-হেলথ সেন্তরশিং হান্ননা লৈরবা বিল্দিংশিংদা অহেনবা হেলথ ৱাকরশিং থম্বগা লোয়ননা লিংখৎপা য়াগনি।
(NRCs).মাইগ্রেন্ত ৱাকরশিং চংলকপা হেনগৎলক্লিবা অসি থেংননবা, আশাশিং অমসুং এ.এন.এম.শিং অহেনবা ইন্সেনতিবশিং পীরগনি। স্তেৎশিংদা আউৎরিচজ তীমশিংনা পি.পি.ই.গী গাইদলাইনশিং ইন্ননবা য়াথং পীখ্রে। মশীং হেনগৎহন্ননবা স্তেৎশিংদা এন.ও.জি.শিং, এস.ঐচ.জি.শিং, লনাই হোস্পিতাকশিং, ভোলুনতিয়র গ্রুপশিং থবক তৌহন্নবা খঙহনখ্রে। মীরোনবী নুপীশিং, চহী ৫গী মখাগী অঙাংশিং, অহল ওইরবশিং, কো-মোর্বিলিতীশিংগা লোয়নরিবা মীওইশিংগুম্বা নাগনবা কাংলুপশিংদা অখননবা মীৎয়েং চংনবা অমসুং দিস্ত্রিকশিংদা আংগনৱাদি থবক চল্লাইহন্নবা খঙহনখ্রে। চহী ৫গী মখাদা লৈবা অঙাংশিংগী মরক্তা চানবা ফংলিব্রা য়েংশিনবগা লোয়ননা মখোয়বু ন্যুত্রিসন রিহেবিলিতেসন সেন্তরশিং (এন.আর.সি.শিং)দা থম্বদা পুক্নিং চিংশিনখি।
ভি.সি.দা ঙসি পাংথোকখিবা কুপ্না খন্ননৈনবা অমসুং ৱা তান্নবা অদুগী মতুং ইন্না স্তেৎশিংদা মথৌ তাবা এক্সনশিং লৌখৎনবা খঙহনখ্রে।
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তেক্নিকেল ইসুশিং, গাইদলাইনশিং & এদবাইজরিশিংগী অচুম্বা & অনৌবা ই-পাও পুম্নমক্কীদমক https://www.mohfw.gov.in/ অমসুং @MoHFW_INDIAদা তোয়না চংবিয়ু।