Ministry of Petroleum & Natural Gas
Shri Dharmendra Pradhan dedicates 56 CNG stations spread over 11 States/UTs;
Says CGD network will soon cover 72% of the country’s population
29 MAY 2020 2:59PM by PIB Delhi
Expanding the reach of environment friendly Compressed Natural Gas, Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel Shri Dharmendra Pradhan, through an online ceremony, today dedicated to the nation 48 CNG stations and inaugurated 8 other CNG stations in the country. These 56 stations are spread over 11 States/UTs -Gujarat, Haryana, Jharkhand, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, New Delhi, Punjab, Rajasthan, Telangana and Uttar Pradesh, and belong to 11 different entities-public as well private.
Lauding the efforts of all the stakeholders in expansion of the gas network in the country, Shri Pradhan said that 72% population of the country will soon be covered through the City Gas Distribution (CGD) network, with spread over 53% of the geographical area. He said that the Country is moving towards gas based economy. The number of PNG stations has gone up from 25 lakh to 60 lakh; 28 thousand industrial gas connections have risen to 41 thousand, and number of CNG vehicles has gone up from 22 lakh to 34 lakh. He said that it is a matter of satisfaction that besides the Public sector, private companies are whole-heartedly taking part in the expansion of gas infrastructure in the country.
The Minister said that the government is working on energy efficiency, affordability, security and accessibility. He envisioned that soon, the customers will have to go to only one place, where all types of fuels- Petrol, diesel, CNG, LNG and LPG will be made available, He said that the Government has already started mobile dispensers for diesel, and would like to expand the same for petrol and LNG. Shri Pradhan said that people would be able to get the home delivery of the fuel in future.
Secretary, Ministry of Petroleum and Natural gas Shri Tarun Kapoor said that India is the 3rd largest energy consumer of the world, and is working earnestly to have 15% share of gas in its energy basket. He said that as the economic activity and consumption level goes up in the country, the energy consumption is bound to go up. He said that the Government will promote and support the Gas as the fuel, for being environment friendly, energy efficient and economically efficient.
Senior officers of the Ministry of Petroleum and Natural Gas, Gas companies, OMCs, and other stakeholders also took part in this virtual inauguration ceremony.
Completion of work at these stations was affected due to the countrywide lockdown imposed to prevent the spread of coronavirus. However, after easing of restrictions last month, the work gathered pace and was carried out ensuring all safety and social distancing norms. This ensured minimum delay in commissioning of these stations as against the original schedule. With the addition of these stations to India’s CNG network, the daily filling capacity in the country has gone up by over 50,000 vehicles.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
11 ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର 56ଟି ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ
• ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ଦେଶର 72 ପ୍ରତିଶତ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଆଚ୍ଛାଦିତ କରିବ
• ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଇନ୍ଧନ ପହଁଚାଇବା ପାଇଁ ଶୁବ ଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ମୋବାଇଲ ଭ୍ୟାନ
• ଗତ 6 ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ ସଂପ୍ରସାରଣରେ ଅଭୁତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି
• ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ 2014 ତୁଳନାରେ 938ରୁ 2207କୁ ବୃଦ୍ଧି
• ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କର ପ୍ରସାର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳିରେ ଆଣିବ ଅଭୁତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନ
• 2030 ସୁଦ୍ଧା ଉର୍ଜା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗ୍ୟାସର ଭାଗ 15 ପ୍ରତିଶତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ
29 MAY 2020 2:59PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ତଥା ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ 48ଟି ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ସହିତ 8ଟି ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଏହି 56ଟି ଷ୍ଟେସନ 11ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଜରାଟ, ହରିୟାଣା, ଝାଡଖଣ୍ଡ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ପଞ୍ଜାବ, ରାଜସ୍ଥାନ, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ବ୍ୟାପିଛି ଏବଂ ଏଗୁଡିକ 11ଟି ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା-ଜନସାଧାରଣ ତଥା ବେସରକାରୀ ।
ଦେଶରେ ଗ୍ୟାସ ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର 72% ଜନସଂଖ୍ୟା ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବିତରଣ (ସିଜିଡି) ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଚ୍ଛାଦିତ ହେବେ ଏବଂ ଏହା ଭୌଗଳିକ କ୍ଷେତ୍ରର 53 ପ୍ରତିଶତକୁ ବିସ୍ତାରିତ ହେବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ନୀତି ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି । ପିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ ସଂଖ୍ୟା 25 ଲକ୍ଷରୁ 60 ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି; ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ 28 ହଜାର ଶିଳ୍ପରୁ 41 ହଜାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସିଏନଜି ଯାନ ସଂଖ୍ୟା 22 ଲକ୍ଷରୁ 34 ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହା ସନ୍ତୋଷଜନକ ବିଷୟ ଯେ ପବ୍ଲିକ ସେକ୍ଟର ବ୍ୟତୀତ ବେସରକାରୀ କମ୍ପାନୀମାନେ ଦେଶରେ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିସ୍ତାରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୃଦୟର ସହ ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା, ସୁଲଭତା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଶୀଘ୍ର ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ, ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଇନ୍ଧନ - ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ, ସିଏନଜି, ଏଲଏନଜି ଏବଂ ଏଲପିଜି ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଡିଜେଲ ପାଇଁ ସରକାର ମୋବାଇଲ ଡିସପେନସର ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଏଲଏନଜି ପାଇଁ ସମାନ ଭାବେ ବିକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଲୋକମାନେ ଇନ୍ଧନକୁ ଘରୋଇ ବିତରଣ ରୂପେ ପାଇପାରିବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ କହିଛନ୍ତି ।
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ତରୁନ କପୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ଵର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଉର୍ଜା ଉପଭୋକ୍ତା ଦେଶ ଏବଂ ଏହାକୁ 15% କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶରେ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଉର୍ଜା ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ । ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ, ଶକ୍ତି ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦକ୍ଷତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସରକାର ଗ୍ୟାସକୁ ଇନ୍ଧନ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ସମର୍ଥନ କରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ଗ୍ୟାସ କମ୍ପାନୀ, ଓଏମସି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଭର୍ଚୁଆଲ ଉଦ୍ଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
କରୋନା ଭୂତାଣୁ ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲକଡାଉନ ଯୋଗୁଁ ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହେବାରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା । ଅବଶ୍ୟ, ଗତ ମାସରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପରେ, କାର୍ଯ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସମସ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ଓ ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ଵ ନିୟମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା । ଭାରତର ସିଏନଜି ନେଟୱାର୍କରେ ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକ ଯୋଡିବା ଦ୍ଵାରା ଦେଶରେ ଦୈନିକ ଭରିବା କ୍ଷମତା 50,000ରୁ ଅଧିକ ଯାନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।