Prime Minister's Office
Hon’ble Prime Minister’s Letter
30 MAY 2020 7:47AM by PIB Delhi
My fellow Indian,
This day last year began a golden chapter in the history of Indian democracy. It was after several decades that the people of the country voted back a full term government with a full majority.
Once again, I bow to the 130 crore people of India and the democratic ethos of our nation.
During normal times, I would have been in your midst. However, the present circumstances do not permit that. That is why, I seek your blessings through this letter.
Your affection, goodwill and active cooperation have given new energy, and inspiration. The way you have showcased the collective strength of democracy is a guiding light for the whole world.
Back in 2014, the people of the country voted for a substantive transformation. In the last five years, the nation saw how the administrative apparatus broke itself free of status quo and from the swamp of corruption as well as misgovernance. True to the spirit of ‘Antyodaya’ the lives of millions have been transformed.
From 2014 to 2019, India’s stature rose significantly. The dignity of the poor was enhanced. The nation achieved financial inclusion, free gas and electricity connections, total sanitation coverage, and made progress towards ensuring ‘Housing for All.’
India demonstrated its mettle through the surgical strike and air strike. At the same time, decades old demands such as OROP, One Nation One Tax- GST, better MSP for farmers were fulfilled.
In 2019, the people of India voted not merely for continuity but also with a dream- of taking India to new heights. A dream of making India a global leader. The decisions taken in the last one year are directed at fulfilling this dream.
Today, 130 crore people feel involved and integrated in the development trajectory of the nation.The light of ‘Jan Shakti’ and ‘Rashtra Shakti’ has ignited the entire nation. Powered by the Mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas’ India is marching forward in all spheres.
My fellow Indian,
In the last one year, some of the decisions were widely discussed and remain etched in public discourse.
The decision on Article 370 furthered the spirit of national unity and integration. The Ram Mandir judgment, delivered unanimously by the Honourable Supreme Court of India, brought an amicable end to a debate persisting for centuries. The barbaric practice of Triple Talaq has been confined to the dustbin of history. Amendment to the Citizenship Act was an expression of India’s compassion and spirit of inclusiveness.
But there have been many other decisions that have added momentum to the nation’s development trajectory.
The creation of the post of the Chief of Defence Staff was a long pending reform that has improved coordination among the armed forces. At the same time, India has stepped up preparations for Mission Gaganyaan.
Empowering the poor, farmers, women and youth has remained our priority.
PM Kisan Samman Nidhi now includes all farmers. In just one year, more than Rupees 72,000 crore has been deposited in the accounts of over 9 crore 50 lakh farmers.
The Jal Jeevan Mission will ensure supply of potable drinking water through piped connections to over 15 crore rural households.
A huge campaign of free vaccination is being conducted for better health of our 50 crore livestock.
For the first time in our country’s history, farmers, farm labourers, small shopkeepers and workers in unorganised sector are assured the provision of regular monthly pension of Rs. 3000 after the age of 60 years.
Besides the facility of availing bank loans, a separate department has also been created for fishermen. Several other decisions have been taken to strengthen the fisheries sector. This will boost the blue economy.
Similarly, it has been decided to constitute a Vyapari Kalyan Board for timely resolution of the problems of the traders. Higher quantum of financial assistance is being provided to more than 7 crore women attached to self help groups. Recently the loans without guarantee for self help groups has been doubled to 20 lakh from the earlier 10 lakh.
Keeping in mind the education of tribal children, we have begun the construction of more than 400 new Ekalavya Model Residential Schools.
Several people friendly laws have been ushered in during the last year. Our Parliament has broken the decades-old record in terms of productivity. As a result, whether it be the Consumer Protection Act, the amendment to Chit Fund Law or laws to provide more protection to women, children and Divyang, their passage in the Parliament was expedited.
As a result of the policies and decisions of the government, the rural-urban gap is shrinking. For the first time, the number of rural Indians using internet is 10% more than the number of urban Indians.
The list of such historic actions and decisions taken in national interest would be too long to detail in this letter. But I must say that every day of this year, my government has worked round the clock with full vigour, taking and implementing these decisions.
My fellow Indian,
As we were moving ahead at fast pace in the fulfilment of hopes and aspirations of our countrymen, the Coronavirus global pandemic engulfed our country as well.
While on one hand are powers with great economic resources and state-of-the-art healthcare systems, on the other hand is our country besieged with problems amidst a vast population and limited resources.
Many feared that India will become a problem for the world when Corona hits India. But today, through sheer confidence and resilience, you have transformed the way the world looks at us. You have proven that the collective strength and potential of Indians is unparalleled compared even to the powerful and prosperous countries of the world. Be it clapping and lighting a lamp to the honouring of Corona Warriors by India's armed forces, Janta curfew or by faithful adherence to rules during the nationwide lockdown, on every occasion you have shown that Ek Bharat is the guarantee for ShresthaBharat.
In a crisis of this magnitude, it can certainly not be claimed that no one suffered any inconvenience or discomfort. Our labourers, migrant workers, artisans & craftsmen in small scale industries, hawkers and such fellow countrymen have undergone tremendous suffering.We are working in a united and determined way to alleviate their troubles.
However, we have to take care to ensure that inconveniences that we are facing do not turn into disasters. Hence, it is very important for every Indian to follow all rules and guidelines. We have displayed patience so far and we should continue to do so. This is one of the important reasons for India being safer and in a better state than many other countries. This is a long battle but we have started traversing on the path of victory, and victory is our collective resolve.
In the last few days, a super cyclone has wreaked havoc in parts of West Bengal and Odisha. Here too, the resilience of the people of these states is noteworthy. Their courage inspires the people of India.
Dear friends,
At such a time, there is also a widespread debate on how the economies of various countries, including India’s, will recover. However, given the way India has surprised the world with its unity and resolve in the fight against Coronavirus, there is a firm belief that we will also set an example in economic revival. In the economic domain, through their strength, 130 crore Indians can not only surprise the world but also inspire it.
It is the need of the hour that we must become self-reliant. We have to move forward based on our own abilities, in our own way, and there is only one way to do it – Aatmanirbhar Bharat or Self-reliant India.
The recent Rs 20 lakh crore package given for Aatmanirbhar Bharat Abhiyan is a major step in this direction.
This initiative will usher in a new era of opportunities for every Indian, be it our farmers, workers, small entrepreneurs or youth associated with start ups.
The fragrance of Indian soil along with the sweat, hard work and talent of our workers will create products that will reduce India’s dependence on imports and will move towards self-reliance.
Dear friends,
In this journey of the last six years, you have continuously showered me with love and blessings.
It is the strength of your blessings that has made the nation take historic decisions and progress rapidly in the last one year. However, I am also aware that there is a lot that needs to be done. There are many challenges and problems that our country faces. I am working day and night. There could be deficiencies in me but there is nothing that our country lacks. So, I believe in you, your strength and your abilities even more than I believe in myself.
The source of strength for my resolve is you, your support, blessings and affection.
Due to the global pandemic this is certainly a time of crisis but for us Indians this is also a time for a firm resolve.
We must always remember that the present and future of 130 crore Indians will never be dictated by an adversity.
We will decide our present and our future.
We will move ahead on the path of progress and victory will be ours.
It is said that- कृतम्मेदक्षिणेहस्ते, जयोमेसव्यआहितः
This means, if we have action and duty on one hand, then success is assured in the other hand.
With prayers for our country’s success, I bow to you once again.
My heartiest wishes to you and your family.
Stay healthy, stay safe!!!
Stay aware, stay informed!!!
Your Pradhan Sevak
Narendra Modi

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইকায় খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী চিথী
30 MAY 2020 7:47AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ভারত মচাশিং,
মমাং চহিগী নুমিৎ অসিদা ভারতকী গনতন্ত্রগী পুৱারীদা সনাগী তাঙ্কক অমা হৌখি। চহি কয়াগী মতুংদা লৈবাক অসিগী মীয়ামনা মপুং ফাবা মেজোরিতী অমগা লোয়ননা তার্ম শুরবা সরকার অমা অমুক হন্না খল্লকখি।
অমুক হন্না, ভারত মচা করোর ১৩০ অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী গনতন্ত্রগী কাংলোনশিংদা অমুক হন্না ঐনা কোক নোঞ্জরি। অতৈ মতমশিংদা, ঐ অদোমগী মরক্তা পুনগদবনি। অদুবু হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিনা মদু ওইথোক্ত্রে। মরম অদুনা, ঐনা মসিগী চিথী অসিগী খুৎথাংদা ঐনা অদোমগী বর নীজরি।
অদোমগী মীনুংশিং, অফবা পাউজেল অমসুং ফজনা মতেং পাংবা অসিনা অনৌবা থৌনা অমসুং ইথিল পীরি। অদোমনা উৎলিবা গনতন্ত্রগী অপুনবা পাঙ্গল অদুনা মালেম পুম্নমক্কী লমজিং মৈরা অমা ওইরি।
২০১৪দা অওনবা অমা পুরক্নবা লৈবাক্কী মীয়াম্না ভোৎ পীখি। হৌখিবা চহি মঙাদা, লৈবাক অসিনা কমদৌনা লৈঙাক্কী খুৎলায়শিং হান্নগী ফিবমদগী অমসুং শেঞ্জা-থুমজা অমসুং অরানবা লৈঙাক্তগী মনীংতম্লকপগে হায়বা অদু উখি। ‘অন্ত্যোদয়’গী অচুম্বা ৱাখল্লোন্দা মীওই মিল্লিয়ন কয়াগী পুন্সিদা অওনবা পুরকখি।
২০১৪দগী ২০১৯ ফাওবদা ভারতকী ফিবম শিংথাবা য়ানা ফগৎলকখি। লায়রবশিংগী ফিবম ফগৎলকখি। লৈবাক্কী মীয়াম শেন-থুমগী কান্নবা ফংহনখি, লেম্না গ্যাস অমসুং মৈ ফংহনখি, সেনিতেসন ফংহনখি অমসুং মী খুদিংমক য়ুম লৈনবা থবক পায়খৎলি।
সর্জিকেল স্ত্রাইক অমসুং এয়র স্ত্রাইক চৎথদুনা ভারতকী থৌনা উৎখি। চহি কয়া তক্নদুনা লাকপা ও.আর.ও.পি., লৈবাক অমা তেক্স অমা জি.এস.তি., লৌমীশিংগী হেন্না ফবা এম এস পি থবক ওইনা পাংথোকখি।
ভারত অনৌবা থাক অমদা পুখৎনবা ২০১৯দা ভারতকী মীয়াম্না ভোৎ পীখি। ভারত অসি মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনবা মঙলান অমদা ভোৎ পীখি। হৌখিবা চহি ১দা লৌখিবা ৱারেপ অদু মসিগী মঙলান অসি মঙফাওননবনি।
ঙসিদি, ভারত মচা করোর ১৩০ ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎতা শরুক য়ারি। জন শক্তি অমসুং রাস্ত্র শক্তিগী মঙালনা লৈবাক পুম্নমক মৈ চুরে। সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাসকী লাইৱানা ভারত অসি হিরম খুদিংমক্তা মাংদা চংশিল্লি।
ঐগী নুংশিরবা ভারত মচাশিং,
লৈবাক্কী অপুনবা শক্তমদা আর্তিকল ৩৭০না মতেং পাংখি। ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা ৱায়েন পীদুনা চহি চা কয়া য়েৎনদুনা লাকপা রাম মন্দির শাবগী ৱাফম মরূপ-মপাং ওইনা য়ানবা পুরক্লে। ত্রিপল তালাক্কী তমথিরবা চৎনবী পুৱারীগী লুখাক কোমদা থাদখ্রে। সিতিজনসিপ এমেন্দমেন্ত এক্ত শেমদোক্তুনা ভারতকী মীনুংশিং অমা উৎখি।
লৈবাক্কী চাউখৎপগী খোঙজেলদা ইনোৎ পীবা অতৈ ৱারেপ কয়া লৌখি। মতম অসিদা, ভারতনা মিসন গাগনয়ানগী থৌরাং তৌখি।
লায়রবশিং, লৌমীশিং, নুপীশিং অমসুং নহারোলশিং থৌনা পীবা অসি ঐখোয়গী মরুওইবা থবক্নি। হৌজিক লৌমী খুদিংমক পি.এম. কিশান সম্মান নীধিনা কোনশিল্লে। চহি অমদা লৌমী করোর ৯.৫০ হেনবগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর ৭২,০০০ হাপখি।
জল জীবন মিশন্না খুঙ্গংগী য়ুম করোর ১৫ হেনবদা থক্নবা তোতিগী ঈশিং ফংহনগনি। ঐখোয়গী শা-শন করোর ৫০ হেনবা মশা ফনা লৈনবা লেম্না তিকা থাবগী থবক পাংথোক্লে।
লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা, লৌমীশিং, শিন্মীশিং অমসুং অপীকপা দুকান ফম্বা মীওইশিং চহি ৬০গী মতুংদা থাগী লুপা ৩০০০গী পেন্সন চাংনাইনা পীরগনি।
বেঙ্ক লোন ফংহনবগী মথক্তা, ঙামীশিংগী তোখাইবা দিপার্তমেন্ত অমা লিংখৎলে। ঙা ফাবগী থবকশিং ফগৎহন্নবা অতোপ্পা ৱারেপ কয়া লৌরে। মসিনা ব্লু ইকোনোমী ফগৎহনগনি।
ললোনবশিংগী খুদোংচাদবশিং মতম চানা লোইশিন্নবা ব্যাপারী কল্যান বোর্দ অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌরে। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী নুপী করোর ৭ হেনবদা অহেনবা শেনফম পীগনি। মমাংদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা গরেন্তী য়াওদনা লুপা লাখ ১০ ফাওবা লোন পীরম্বা অদু হৌজিক লুপা লাখ ২০দা হেনগৎলে।
ত্রাইবেল অঙাংশিংগী লাইরিক তম্নবা অনৌবা একালব্য মোদেল রেসিদেন্সিয়েল স্কুল ৪০০ শাবা হৌরে।
হৌখিবা চহীদা, মীয়ামগী য়াইফনবা আইন কয়া চৎনবা হৌরে। ঐখোয়গী সংসদ অসি থবক ফজনা পাংথোকপগী চহী কয়া কুইরবা রিকোর্দশিং থুগাইরে। মসিগী মহৈ ওইনা কঞ্জুমর প্রোতেক্সন এক্ত, চিত ফন্দ লো এমেন্দমেন্ত তৌরে, নুপীশিং, অঙাংশিং অমসুং দিব্যাংশিংগী য়াইফনবা লোশিং পাস তৌরে।
সরকারগী থৌশিলশিংগী মহৈ ওইনা খুঙ্গং অমসুং শহরগী খেন্নবা হন্থরক্লে। অহানবা শহরশিংদগী হেন্না ভারতকী খুঙ্গংগী মীওইশিংনা ইন্তরনেৎ শিজিন্নবা চাদা ১০ হেল্লে।
অসিগুম্বা লৈবাক্কী য়াইফনবা পায়খৎখিবা থবকশিং মসিগী চিথী অসিদা পনবদা য়াম্না শাংলগনি। ঐনা হায়রি মদুদি, চহি অসিদা নুমিৎ খুদিং ঐগী সরকারনা থৱায় য়াওনা মসিগী ৱারেপশিং অসি থবক ওইনা পাংথোক্লি।
ঐখোয়গী মীয়ামগী অনীংবশিং থুংহন্নবা য়াম্না য়াংনা থবক পায়খৎলিঙৈদা, কোরোনাভাইরস লাইচৎনা ঐখোয়গী লৈবাক অৱাবা তাহল্লে।
লৈবাক খরনা শেন-থুম য়াম্না ফরি অমসুং অফবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং লৈরি অদুগা ঐখোয়গী লৈবাক্না মী য়াম্বা অমসুং অৱাৎপা কয়া লৈবগী অৱাবা মায়োক্নরি।
ভারত্তা কোরোনা লাকপা মতমদা মালেমগী চৈথেং অমা ওইগনি হায়না অয়াম্বনা কিনখি। অদুবু ভারতকী অপুনবা থৌনা অমসুং ভারত মচাশিংগী তৌবা ঙম্বশিং অদুনা মালেমগী তৌবা ঙমবা অমসুং ইনাক খুল্লবা লৈবাকশিংগী লাম্বা তৌনরে। ভারতকী লান্মীশিংনা কোরোনা লান্মীশিং ইকায়খুম্নবা উৎতুনা খুবাক খুবা অমসুং মৈ থানবা, জনতা কর্ফ্যু নৎত্রগা লোকদাউন মীয়াম্না ইনবা অসিনা শ্রেস্থ ভারতগীদমক অদোম্না এক ভারত অদু উৎপনি।
লাইচৎ অসিনা কনাগুম্বা মীওই অমতা অৱাবা চৈথেং পীদে হায়বা য়ারোই। মসিনা ঐখোয়গী শিন্মীশিং, কোইনা চৎলগা থবক শুরিবা শিন্মীশিং, খুৎহৈবশিং, হোকরশিং অমসুং অপীকপা উদ্যোগশিংদা থবক শুরিবা শিন্মীশিংদা চাউনা চৈথেং পীখি। মসিগী অৱাবশিং অসি কোকহন্নবা ঐখোয়না অমতা ওইনা থবক পায়খৎলি।
ভারতমচা খুদিংমক্না নিয়মশিং ইনবা দরকার ওই। ঐখোয় খাংবা কনগদবনি। মসি ভারতনা অতৈ লৈবাকশিংদগী হেন্না ফবগী মরুওইবা মরম অমনি। মসিগী লানফম অসি য়াম্না কুইগনি অমসুং ঐখোয়গী অপুনবা ৱারেপ অদু ঐখোয়গী মাইপাকপনি।
হৌখিবা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, অকনবা নোংলৈ নুংশিৎ অমনা নোংচুপ বঙ্গাল অমসুং ওরিশাগী মফমশিং অমাং-অতা থোকহনখি। রাজ্যশিং অদুগী মীয়ামগী খাংবা কনবা অদুনা ভারতকী মীয়ামদা ইথিল পীরি।
নুংশিরবা মরূপশিং,
ভারত য়াওনা লৈবাক কয়াগী ইকোনোমী কমদৌনা অমুক ফগৎলক্কনি হায়না মরৈ য়েৎনরি। অদুবু কোরোনাভাইরস থেংননবা লৈবাক অসিনা লৌরিবা ৱারেপ অমসুং অপুনবা অসিনা মালেম অসি অঙকপা পোকহল্লে। ইকোনোমী অমুক হিঙ্গৎলকপদা ঐখোয়না খুদম অমা ওইগনি হায়না চপ চাবা থাজবা অমা লৈরি। শেন-থুমগী ওইনা, ভারতমচা করোর ১৩০না মালেম অসি অঙকপা পোকহনবতা নত্তনা লৈবাক অসিনা ইথিল পীগনি।
তাঞ্জা অসি ঐখোয় ইশা ইরোমদোম লেপচবা ঙমগদবনি। মসি ঙম্নবগী অমতা ঙাইরবা লম্বীদি-আত্মনির্ভর ভারত নৎত্রগা মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারতনি। আত্মনির্ভর ভারতকীদমক হন্দক লুপা করোর লাখ ২০গী পেকেজ অমা পীখিবা অদু মাইকৈ অসিগী অচৌবা খোঙথাং অমনি।
মসিগী থবক অসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিং, শিন্মীশিং, অপীকপা ওন্ত্রপ্রিনরশিং অমসুং নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা অমা পীগনি। ভারতকী লৈহাওদা হুমাংগা লোয়ননা থবক কন্না শুদুনা অমসুং ঐখোয়গী শিন্মীশিংগী পোৎথোকশিংনা ভারতনা মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপা হন্থগনি অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্লক্কনি।
নুংশিরবা মরূপশিং,
হৌখিবা চহি ৬ অসিদা, অদোম্না ঐঙোন্দা লেপ্তনা নুংশিবগা লোয়ননা থৌজাল পীরি। অদোমগী বরশিং অদুনা হৌখিবা চহিদা লৈবাক অসিনা পুৱারী ওইরবা ৱারেপ কয়া লৌখি। অদুবু পাংথোক্কদবা থবক কয়া লৈরি হায়বা ঐ খঙই। ঐখোয়গী লৈবাক্না অৱাবা কয়া থেংনরি। ঐনা অহিং-নুংথিল থবক শুরি। ঐগী অশোইবা কয়া লৈরম্বা য়াই অদুবু ঐখোয়গী লৈবাক্কী অৱাৎপা অমত্তা লৈতে। অদোম, অদোমগী পাঙ্গল অমসুং অদোমগী তৌবা ঙম্বদা ঐ ইশা থাজবদগী হেন্না ঐনা থাজবা থম্লি।
অদোম, অদোম্না শৌগৎপা, বর অমসুং নুংশিবনা ঐনা ৱারেপ লৌবা ঙম্বগী থৌনাগী হৌরকফম্নি। মালেমগী লাইচৎ অসিনা অৱাবা তারবসু মসিনা ঐখোয় ভারত মচাশিং অচেৎপা ফিরেপ অমা লৌনবা মতম অমনি। মীওই করোর ১৩০গী হৌজিক অমসুং তুংগী ফিবম অসি করিগুম্বা অৱাবা ফিবম অমত্তনা মাইথিবা পীবা ঙম্লোই হায়বা ঐখোয়না নীংশিংগদবনি।
ঐখোয়না ঐখোয়গী হৌজিক অমসুং তুংগী লাইবক লেপচগনি।
ঐখোয় মাংলোমদা চংশিনগনি অমসুং মাই পাকপা অদু ঐখোয়গী ওইগনি।
করিগুম্বা ঐখোয়গী খুৎ অমদা থবক অমসুং থৌদাং লৈরবদি, অতোপ্পা খুৎ অমদা শোইদনা মাইপাকপা লৈগনি।
ঐখোয়গী লৈবাক মাইপাক্নবা, ঐনা অমুক হন্না অদোম ময়ামদা কোক নোঞ্জরি।
অদোম অমসুং অদোমগী ইমুং-মনুংদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
হকচাং ফনা লৈসি, লেংদনা লৈসি !!!
মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈসি, ই-পাউ খঙসি !!!
অদোমগী প্রধান সেবক