Ministry of Health and Family Welfare
UPDATES ON COVID-19
A total of 95,526 patients have been cured of COVID-19
02 JUN 2020 6:23PM by PIB Delhi
Presently, there are 97,581 active cases and all are under active medical supervision. A total of 3708 COVID-19 patients have been cured during the last 24 hours. So far, a total of 95,526 patients have been cured of COVID-19. The recovery rate is 48.07% amongst COVID-19 patients. India’s recovery rate continues to increase and the fatality rate is one amongst the lowest in the world. As on today, the fatality rate is 2.82%.
The population of India & the total population of 14 most affected countries are almost the same. Despite a similar population, as on 1st June 2020, the total cases in those 14 most affected countries is 22.5 times that in India. The total deaths occurred due to COVID-19 in those 14 most affected countries is 55.2 times that of India.
In these circumstances, the focus is to minimize the fatalities as much as possible through timely case identification and clinical management of the cases. The relatively low death figures can be attributed to the two pronged strategy - timely case identification and clinical management of the cases.
If the available data on death due to COVID-19 is analysed, it is seen that only 10% of India's population (people above 60 years age) is contributing to 50% of India's COVID-19 deaths. 73% of COVID-19 deaths in India are people with co-morbidities (including diabetes, hypertension, cardiovascular and respiratory diseases). Hence, these high risk groups need to be effectively protected.
It is reiterated that to prevent COVID-19 in high-risk patients, certain precautions must be taken by them including the following: continue routine medicines as advised by the doctor in case of pre-existing medical conditions (like diabetes, hypertension and cardiovascular diseases); take immunity boosting measures suggested by Ministry of AYUSH e.g. drinking herbal tea, taking 'Kadha'; use telemedicine (e.g. eSanjeevani) if medical advice is needed; ensure early detection of COVID-19 by using Aarogya Setu app to check if you came in contact with COVID-19 patients, self-assess yourself on app , and undertake regular self-monitoring of health. It is advised that if high risk individuals develop COVID-19 symptoms, they should seek medical guidance either telemedically through helpline numbers or visit a doctor physically.
Citizens can also contribute in supporting the high-risk group by following simple steps like practicing good hand and respiratory hygiene; avoiding close contact with others if one is showing symptoms; helping those at high risk in daily chores while maintaining distance; avoiding large groups of people and religious gatherings.
It is strongly advised to stay home unless absolutely necessary.
Our over COVID-19 to succeed, let us make it a mass movement, a ‘Jan Abhiyaan”. Citizens are requested to use #IndiaWillWin and take a pledge to fight against COVID-19 to support each other in these three activities: awareness, preventive efforts and timely treatment.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA .

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী অপদেৎ
পুন্না পেসেন্ত ৯৫,৫২৬ কোবিদ-১৯গী লাইনা অসিদগী নাবা ফখ্রে
02 JUN 2020 6:23PM by PIB Imphal
হৌজিক্কী ওইনা এক্তিব কেস ৯৭,৫৮১ লৈরি অমসুং মখোয়শিং অসি অকনবা মেদিকেলগী মিৎয়েং মখাদা লৈরি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা পুন্না কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত ৩৬০৮ লাইনা অসিদগী নাবা ফখ্রে। কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিং অসিগী মরক্তা ফগৎলকপগী চাং অসি ৪৮.০৭%নি। ভারতকী ওইনা ফগৎলকপগী চাং অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি অমসুং শিবগী চাংদি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মনুংদা অমনি। ঙসি ফাওবদা শিবখিবগী চাং অসি ২.৮৩%নি।
ভারতকী মীশিং অমসুং খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লবা লৈবাক ১৪গী অপুনবা মীশিংগা হাইরপ মান্নৈ। মীশিং মান্নজরবসু, ২০২০গী জুন ১ ফাওবদা খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লবা লৈবাক ১৪ অসিগী অপুনবা কেসশিং অদু ভারত্তা লৈরিবা কেসশিং অসিদগী শরুক ২২.৫ হেল্লি। খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লবা লৈবাক ১৪ অসিদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবগী অপুনবা অদুনা ভারত্তগী শরুক ৫৫.২ হেল্লি।
ফিভম অসিদা, মরু ওইনা মিৎয়েং চংগদবদুদি মতম চানা কেসশিং অসি খঙদোকপা অমসুং কেসশিং অসিগী ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত মতম চানা তৌদুনা য়ারিবমখৈ শিবগী চাং অসি হন্থহনন্নবা হৌৎগদবনি। শিববগী মশিংদা য়াম্না নেম্লিবসি, মতম চানা কেস খঙদোকপা অমসুং কেসশিং অসিগী ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত মতম চানা তৌহৌবা, হায়রিবা লালোং অনি অসিগী মপালদগীনি হায়বা য়াই।
করিগুম্বা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবগী লৈরিবা দেতা অসি নৈনরবদি, ভারত্তা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবা ৫০% অসিদা ভারতকী মীশিংগী (চহি ৬০গী মথক্কী মীওইশিং) ১০% খক্তনি। ভারত্তা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবশিং অদুগী ৭৩%দি কো-মোর্বিদিতীশিং (দাইবেতিস য়াওনা, হাইপর্তেন্সন, কার্দিয়ো ভাসক্যুলর অমসুং রেসপিরেতরী দিজিজশিং) লৈবা মীওইশিংনি। মরম অদুনা খ্বাইদগী হেন্না খুদোংথিনীংঙাই ওইবা কাংলুপশিং অসিবু চেকশিন্না ঙাক-শেনবা তঙাইফদে।
মসিগী মতাংদা হঞ্জিন-হঞ্জিন্না হায়খ্রে মদুদি য়াম্না খুদোংথিনীংঙাই ওইবা পেসেন্তশিংদা কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা মখাদা পীরিবশিং অসি য়াওহন্দুনা লৌখৎকদবা চেকশিন-থৌরাংশিং অদুদি: হান্নদগী লৈরকপা মেদিকেল কন্দিশনশিং (খুদম ওইনা দাইবেতিস, হাইপর্তেন্সন অমসুং কার্দিয়ো ভাসক্যুলর দিজিজশিং)গী কেসতা দোক্তরশিংনা পীবা হিদাকশিং অদু চাং নাইনা মখা চত্থবা; অয়ুশকী মন্ত্রালয়না তাকপা ইম্যুনিতী খনখৎনবগী পাম্বৈশিং অদু শিজিন্নবা খুদম ওইনা হর্বল তী থকপা, ‘কাথা’ শিজিন্নবা, করিগুম্বা মেদিকেলগা মরী লৈনবা পাউতাক্কী মথৌ তাবা মতমদা (খুদম ওইনা সঞ্জীবনি)গুম্বা তেলিমেদিসিন শিজিন্নবা; কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিংগা শোক্না-শম্নরুব্রা হায়বা য়েংশিন্নবা আরোগ্য এপ শিজিন্নদুনা কোবিদ-১৯গী লাইনা হায়বদু ঙন্না লখঙদোকপা অমসুং হকচাংগী ফিভম তোইনা ইশানা য়েংশিঞ্জবা। খংজিনগদবা অমনা করিগুম্বা য়াম্না হেন্না খুদোংথিনীংঙাই ওইবা মীওইশিং অদুনা কোবিং-১৯গী লাইনা অসি নাবগী খুদম ফংলবদি, মখোয়না হেল্পলাইন নম্বরশিংগী খুত্থাংদা তেলিমেদিকেলগী ওইবা নত্রগা দোক্তরদা ইশা চত্তুনা মেদিকেল গাইদেন্স লৌগদবনি।
প্রজাশিংনা ইচম-চম্বা খোংথাংশিং খুদম ওইনা খুৎ-শা অমসুং রেপিরেতরীগী অফবা হাইজিন নীংথিনা চৎপা; খরিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা নাবগী খুদম ফংলবদি মখোয়গা কাহেন্না নকশিন্নবদগী লেপ্পা; য়াম্না হেন্না খুদোংথিনীংঙাই ওইবশিং অদুগী মতেং পাংবা মতমদা অরাপ্পা থম্বা; মীয়াম তিনবা মফমশিং অমসুং ধর্মগী ওইবা, মী পুনবদগী লেপ্তুনা য়াম্না খুদোংথিনীংঙাই ওইবা কাংলুপশিং অদুগী মতেং পাংবদা শরুক য়াবা য়াই।
য়াম্না তঙাইফদনা মথৌ তাবা নত্তনা য়ারিবমখৈ য়ুমদা লৈবীনবা পাউতাক পীজরি।
ঐখোয়না কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা মাইপাক্নবা, ঐখোয়না মসিবু মীয়ামগী ইহৌ, ‘জন অভিয়ান’ ওইহনসি। প্রজাশিংদা #IndiaWillWin অসি শিজিন্নবা অমসুং মীয়ামদা খঙহনবা, ঙাকথোকনবা হোৎনবা অমসুং মতম চানা লায়েংবা হায়রিবা থবক থৌরম অহুম অসিগী ঐখোয় মশেলবু মতেং পাংনবা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংননবা ৱাশকমিন্নসি হায়না হায়জরি।
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা ৱাকৎশিং, গাইদলাইনশিং অমসুং পাউতাকশিংগীদমক্তা তশেংবা অমসুং অনৌবা ই-পাউশিংগীদমক্তা চানবিদুনা https://www.mohfw.gov.in/ অমসুং @MoHFW_INDIA দা চংবিয়ু।