Ministry of Home Affairs
NCMC reconvenes to oversee preparedness for Cyclonic Storm ‘NISARGA’
02 JUN 2020 6:26PM by PIB Delhi
Cabinet Secretary Sh. Rajiv Gauba chaired the second meeting of the National Crisis Management Committee (NCMC) to review the preparedness of States and Central Ministries/Agencies to deal with the Cyclonic Storm “Nisarga”.
India Meteorological Department (IMD) has stated that the Severe Cyclonic Storm is expected to impact the Maharashtra coast by the afternoon/evening of 3rd June. High wind speeds ranging up to 100-110 kmph gusting to 120 kmph are expected, accompanied by heavy rainfall and storm surges of 1-2 metres in the coastal districts of the State.
The storm is likely to impact the coastal districts of Raigad, Mumbai, Thane and Palghar in Maharashtra alongwith Valsad, Navsari, Surat, Bhavnagar and Bharuch districts of Gujarat and Daman, Dadra & Nagar Haveli.
Officers of State Governments/UT apprised the NCMC of preparatory measures taken by them. They also assured that adequate stocks of essential supplies were available with them and that all emergency services were in readiness. Bulk SMS facility provided by Telecom Department was being used to warn residents likely to be affected by the cyclone and evacuation of people was also underway.
NDRF has deployed 40 teams in the States and UT and additional teams are also been airlifted. Rescue and relief teams of the Army and Navy along with ships and aircrafts of the Navy and Air Force have been put on standby. Ships of the Coast Guard are already engaged in rescuing fishermen at sea.
Reviewing the preparedness of the States and Central Agencies, Cabinet Secretary directed that all necessary measures be taken to complete evacuation of people from low lying areas in cyclone path and ensure the return of all fishermen from the sea. Special efforts may be made to ensure that essential medical services to COVID patients are not disrupted. Agencies were also directed to activate contingency plans to ensure safety of Power, Telecommunication, Nuclear, Chemical, Aviation and Shipping infrastructure and assets.
Additional Chief Secretaries of Maharashtra and Gujarat, and Adviser to Administrator of Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu participated in the meeting through Video Conference. Senior Officers from the Ministries of Home Affairs, Shipping, Power, Railways, Telecommunications, Petroleum & Natural Gas, Atomic Energy, Chemicals and Petro Chemicals, Civil Aviation, Health, IMD, IDS, NDMA and NDRF also attended the meeting.
NCMC will meet again to take stock of the emerging situation.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
এন.সি.এম.সি.না সাইক্লোনিক স্তোর্ম ‘নিসর্গ’গীদমক্তা লৌখৎলিবা চেকশিন থৌরাংশিং অদু য়েংশিন্নবা মীফম ফমখ্রে
02 JUN 2020 6:26PM by PIB Imphal
কেবিনেৎ সেক্রেতরী শ্রী রাজিব গৌবানা সভাপতি ওইদুনা সাইক্লোনিক স্তোর্ম “নিসর্গ” অসিবু মায়োক্ননবগী রাজ্যশিং অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/ এজেন্সীশিংনা লৌখৎলিবা চেকশিন-থৌরাংশিং অদুবু য়েংশিন্নবা নেস্নেল ক্রাইসিস মেনেজমেন্ত কমিতী (এন.সি.এম.সি.)গী অনিসুবা মীফম পাংথোকখ্রে।
ইন্দিয়া মেতিয়োরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)না হায়খি মদুদি অকনবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম অসিনা জুন ৩গী নুংথিল/নুংদাইৱাইরমদা মহারাস্ত্রগী সমুদ্র খোংবানশিংদা শোকহনবা য়ানা লৈ। অকনবা নোং অমসুং নোংলৈ-নুংশিৎনা মরম ওইরগা রাজ্য অসিগী সমুদ্র খোংবান্দা লৈবা জিলাশিংদা মিতর ১-২ ফাওবা ৱাংবা ঈথক-ঈপোমশিংগা লোইনননা পুংদা কিলোমিতর ১০০-১১০ ফাওবদগীনা পুংদা কিলোমিতর ১২০ ফাওবা য়াংবা অকনবা নুংশিৎ শিৎপা য়ানা লৈরি।
নোংলৈ-নুংশিৎ অসিনা মহারাস্ত্রদা রাইগর, মুম্বাই, থানে অমসুং পালঘর, মসিগা লোইননা গুজরাতকী ৱলসাদ, নৱসারি, সুরত, ভাৱনাগর অমসুং ভারুচ অমসুং দামন, দাদ্রা অমসুং নাগর হৱেলিগী সমুদ্র খোংবানশিংদা শোকহনবা য়ানা লৈ।
রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তি.গী ওফিসরশিংনা এন.সি.এম.সি.দা মখোয়না লৌখৎলিবা চেকশিন-থৌরাংগী পাম্বৈশিং অদুগী মতাংদা খঙহনখি। তঙাইফদনা চঙবা সপ্লাইশিং অদুগী স্তোকশিং অদু মখোয়দা মরাং কাইনা লৈ অমসুং ইমর্জেন্সী সর্বিস পুম্নমক থৌরাং তৌদুনা লৈরে হায়বগী থাজবা পীখি। তেলিকোম দিপার্তমেন্তনা পীবা বল্ক এস.এম.এস. ফেসিলিতী অদু শিজিন্নদুনা সাইক্লোন অসিনা শোকহনবা য়াবা মফমশিংদা লৈরিবশিংদা চেকশিন্নবা খঙহনখ্রে অমসুং মফম অসিদা লৈরিবা মীশিং অদুবু লৌথোকপগী থবকসু পাইখৎনবা থৌরাং তৌরি।
এন.দি.আর.এফ.না রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.দা তীম ৪০ থাদোকখ্রে অমসুং অহেনবা তীমশিংসু নোংথক্কী লম্বীদা পুখ্রে। নেভী অমসুং এয়র ফোর্সকী জহাজ অমসুং এয়রক্রাফশিংগা লোইননা আর্মী অমসুং নেভীগী রেসক্যু অমসুং রিলীফ তীমশিং থৌরাং তৌদুনা লৈহনখ্রে। কোস্ত গার্দকী জহাজশিংনা সমুদ্রদা লৈরিবা ঙামীশিং কনবগী থবকশিং তৌরি।
রাজ্যশিং অমসুং কেন্দ্রগী এজেন্সিশিংগী চেকশিং-থৌরাংশিং অদু য়েংশিল্লদুনা কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা সাইক্লোনগী লম্বিদা লৈরিবা অনেম্বা মফমশিংদা লৈরিবা মীশিং অদুবু মপুং ফানা লৌথোক্নবগী মথৌ তাবা পাম্বৈশিং অদু লৌখৎনবা অমসুং সমুদ্রদগী ঙামীশিং অদুবু অসোই-অঙাম য়াওদনা হল্লকহন্নবা খঙহল্লকখ্রে। কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিংদা মখোয়গী তঙাইফদনা চংবা মেদিকেল সর্বিসশিংদা অপনবা লৈতনবা খরা হেন্না হৌৎননবা হায়খ্রে। পাৱর, তেলিকম্যুনিকেশন, ন্যুক্লিয়র, কেমিকেল, এভিয়েশন অমসুং শিপ্পিং ইনফ্রস্ত্রকচর অমসুং এসেৎশিংদা অসোই-অঙাম য়াওহন্দনবা কন্তিঞ্জেন্সী প্লানশিং পাইখৎননবা এজেন্সীশিংদসু খঙহল্লকখ্রে।
মহারাস্ত্র অমসুং গুজরাতকী এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরীশিং, অমসুং দাদ্রা অমসুং নাগর হাৱেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যুগী এদমিনিস্ত্রেতরগী এদভাইজরনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা মীফম অদুদা শরুক য়াখি। য়ুমলৈ-কৈরৈগী মন্ত্রালয়, শিপ্পিং, পাৱর, রেলৱেজ, তেলিকম্যুনিকেসনশিং, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচেরেল গ্যাস, এতোমিক ইনর্জী, কেমিকেলশিং অমসুং পেত্রো কেমিকেলশিং, সিভিল এভিয়েশন, হেল্থ, আই.এম.দি., আই.দি.এস. অমসুং এন.দি.আর.এফ.কী মনন্ত্রালয়শিংদগী সেনিয়র ওফিসরশিংনা মীফম অসিদা শরুক য়াখি।
এন.সি.এম.সি.না থোরক্লিবা ফিভম অসিগী য়েংশিন্নবগীদমক্তা মীফম অমুক্কা পাংথোকখিগনি।