Prime Minister's Office
Prime Minister's address at India-Australia Virtual Summit
04 JUN 2020 12:21PM by PIB Delhi
Excellency, Namaskar!
First of all, I would like to express my heartfelt condolences to all the people and families affected by COVID-19 in Australia from my side and the entire India.This global pandemic has affected all types of systems in the world. And this digital form of our summit is an example of similar effects.
Excellency, I am glad to meet you through this digital medium, but also a little bit disappointed, because we did not get an opportunity to warmly welcome you in India.We were waiting for your visit to India first in January and then last month, but unfortunately, we had to postpone both your visits. Our meeting today cannot replace your visiting India. As a friend I urge you to plan a visit to India with family soon and accept our hospitality, once the situation improves.
Excellency, India-Australia relations are wide-ranging and deep.And this depth comes from our shared values, shared interests, shared geography and shared objectives.In the last few years, our cooperation and synergy has gained momentum.It is fortunate that one end of the reins of our relationship is in the hands of a strong and visionary leader like you.I believe that this is the perfect time, the perfect opportunity to further strengthen the relations between India and Australia.
We have immense possibilities to make our friendship stronger. These possibilities also bring challenges with them. There are challenges on how to translate this potential into reality so that links between citizens, businesses, academics, researchers, etc. of both countries become stronger; how our relationship can be a factor of stability for our region and for the world; how we can work together for global good;all these aspects need to be considered.
Excellency, in the contemporary world the expectations of countries from each other, and the expectations of our citizens from us have increased.By sharing democratic values, we both have a duty to live up to these expectations. Therefore, it is our sacred responsibility to uphold and protect the values of global welfare, such as Democracy, Rule of Law, Freedom, Mutual Respect, Respect for International Institutions and Transparency, etc.It is in a way our heritage for the future. Today, when these values are being challenged in different ways, we can strengthen them by strengthening mutual relations.
Excellency, India is committed to expanding its relations with Australia in a comprehensive and quick manner. This is important not only for our two countries but also for the Indo-Pacific region and the world.I am happy that our various institutional dialogues are providing more substance to our relations. There are also continuous high-level exchanges between the two countries.Trade and investment are also increasing. But I will not say that I am satisfied with this expansion, and this pace. When a leader like you is leading our friend country, the criteria for the pace of development in our relations should also be ambitious.I am very happy that today we are upgrading our bilateral relations to the Comprehensive Strategic Partnership level.
The role of our Comprehensive Strategic Partnership will be more important in this period of a global pandemic. The world needs a coordinated and collaborative approach to come out of the economic and social side effects of this pandemic.
Our government has decided to view this crisis as an opportunity. In India, a process of comprehensive reforms has been initiated in almost all spheres. It will soon see results at the ground level. I am especially grateful for the way you have taken care of the Indian community in Australia and especially the Indian students during this tough time.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়াৰ নেতৃবৰ্গৰ ভাৰ্চুৱেল সন্মিলন
ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্বোধনী ভাষণ
04 JUN 2020 12:21PM by PIB Guwahati
মান্যবৰ, নমস্কাৰ,
সৰ্বপ্ৰথমে মই মোৰ লগতে সমগ্ৰ ভাৰতবাসীৰ হৈ অষ্ট্ৰেলিয়াত ক’ভিড-১৯ আক্ৰান্ত লোকসকলৰ লগতে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো৷ এই বিশ্ব মহামাৰীয়ে বিশ্বৰ সকলো ব্যৱস্থাতে প্ৰভাৱ পেলাইছে৷ আমাৰ এই ডিজিটেল স্বৰূপো এই ধৰণৰ প্ৰভাৱৰে এক উদাহৰণ৷
মান্যবৰ,
আপোনাৰ সৈতে ডিজিটেল মাধ্যমযোগে মিলিত হৈ মই আনন্দিত হৈছো যদিও অলপ নিৰাশ হৈছো, কিয়নো আমি আপোনাক ভাৰতত জাকজমকতাৰে আদৰণি জনোৱাৰ সুযোগ নাপালো৷ প্ৰথমে জানুৱাৰী আৰু পাছৰ মাহতো আমি আপোনাৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছিলো, কিন্তু দূৰ্ভাগ্যশতঃ দুয়োবাৰেই ভ্ৰমণ বাতিল কৰিব লগাত পৰে৷ আমাৰ আজিৰ সাক্ষাতে আপোনাৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ স্থান ল’ব নোৱাৰে৷ এগৰাকী মিত্ৰ হোৱাৰ বাবে আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ অনুৰোধ যে পৰিস্থিতি সুস্থিৰ হোৱাৰ পাছত আপুনি শীঘ্ৰে সপৰিয়ালে ভাৰত ভ্ৰমণৰ পৰিকল্পনা কৰিব আৰু আমাৰ আতিথ্য স্বীকাৰ কৰিব৷
মান্যবৰ,
ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সম্পৰ্ক বিস্তৃত হোৱাৰ সমান্তৰালভাৱে অধিক নিবিড়ো৷ এই নিবিড়তা আমাৰ মিলিত মূল্যবোধ, মিলিত আগ্ৰহ, মিলিত ভূগোল আৰু মিলিত উদ্দেশ্যসমূহৰ পৰা আহে৷ বিগত কেইটামান বছৰত আমাৰ সহযোগিতা আৰু সামঞ্জস্যই শুদ্ধ গতি লাভ কৰিছে৷ এয়া সৌভাগ্যৰ কথা যে আমাৰ সম্পৰ্কৰ এনাজৰীৰ এটা ফাল আপোনাৰ দৰে শক্তিশালী আৰু দূৰদৰ্শী নেতাৰ হাতত আছে৷ মই ভাৱো যে ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সম্পৰ্কক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এয়াই উপযুক্ত সুযোগ আমাৰ বন্ধুত্বকো আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আমাৰ হাতত অসীম সম্ভাৱনা আছে৷ এই সম্ভাৱনাই লগতে প্ৰত্যাহ্বানো লৈ আহে৷ এই প্ৰত্যাহ্বানক কিদৰে সম্ভাৱনালৈ পৰিৱৰ্তন কৰিব পাৰি, যাতে দুয়োখন দেশৰ নাগৰিক, ব্যৱসায়ী, শৈক্ষিক, গৱেষক ইত্যাদিৰ মাজত যোগসুত্ৰ অধিক শক্তিশালী হয়৷ কেনেকৈ আমাৰ সম্পৰ্কৰ বাবে আৰু বিশ্বৰ বাবে এক সুস্থিৰতাৰ কাৰক হৈ পৰে, কেনেকৈ আমি একেলগ হৈ বিশ্বৰ ভালৰ বাবে কাম কৰিব পাৰো, এই সকলো ব্যৱস্থা চালি-জাৰি চোৱাৰ আৱশ্যকতা আছে৷
মান্যবৰ,
সমসায়িক বিশ্বত ইখনে সিখন দেশৰ প্ৰতি আশা আৰু আমাৰ নাগৰিকসকলৰ আমাৰ প্ৰতি আশা বৃদ্ধি পাইছে৷ গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ শ্বেয়াৰ কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আমাৰ দুয়ো দেশৰ কৰ্তব্য হ’ল যে এই আশাৰ ওপৰত থিয় দিও৷ সেইবাবে বিশ্ব কল্যানৰ মূল্যবোধ, যেনে গণতন্ত্ৰ, আইনৰ নিয়ম, স্বাধীনতা, পাৰস্পৰিক সন্মান, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ সন্মান আৰু পাৰদৰ্শিতা আদি তুলি ধৰা, সুৰক্ষা দিয়াটো আমাৰ পবিত্ৰ দায়িত্ব৷ এয়া একপ্ৰকাৰৰ আমাৰ ভৱিষ্যতৰ ঐতিহ্য৷ আজি যিসময়ত পৃথকে এই মূল্যবোধক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছো, সেইসময়ত আমাৰ মাজৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰি এইবোৰো সবল কৰিব পাৰো৷
মান্যবৰ, অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্কক ব্যাপক হাৰত ক্ষিপ্ৰতাৰে বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে ভাৰত প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ৷ এয়া কেৱল আমাৰ দুখন দেশৰ বাবেই গুৰুত্বপূৰ্ণ নহয়, বৰঞ্চ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল আৰু বিশ্বৰ বাবেও আৱশ্যক৷ মই সন্তুষ্ট হৈছো যে আমাৰ বিভিন্ন প্ৰতিষ্ঠাগত বৈঠকে আমাৰ সম্পৰ্কক আৰু অধিক সাৰপানী যোগাইছে৷ দুয়োখন দেশৰ মাজত ধাৰাবাহিক উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈ আছে৷ ব্যৱসায় আৰু বিনিয়োগো বৃদ্ধি পাই আছে৷ কিন্তু মই এইটো নকও যে মই এই গতিত সম্প্ৰসাৰণতে সন্তুষ্ট৷ যিসময়ত আপোনাৰ দৰে নেতা আমাৰ মিত্ৰ দেশৰ নেতৃত্ব প্ৰদান কৰি আছে, তেনে অৱস্থাত আমাৰ সম্পৰ্ক বিকশিত কৰাৰ মাপকাঠিও উচ্চাকাংক্ষী হোৱা উচিত৷ মই অতি সন্তুষ্ট যে আমি আমি নিজৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক বিস্তৃত কৌশলগত সহযোগিতাৰ ৰূপত উন্নীত কৰিছো৷
বিশ্ব মহামাৰীৰ এই সময়ছোৱাত আমাৰ বিস্তৃত কৌশলগত সহযোগিতাৰ ভূমিকা আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব৷ বিশ্বক এই মহামাৰীৰ আৰ্থিক আৰু সামাজিক কুপ্ৰভাৱৰ পৰা শীঘ্ৰে মুক্ত কৰা বাবে এক সমন্বিত আৰু সহযোগিতামূলক দৃষ্টিভংগীৰ আৱশ্যক৷
আমাৰ চৰকাৰে এই সংকটক এক সূযোগ হিচাপে চোৱাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে৷ ভাৰতত প্ৰায় সকলো ক্ষেত্ৰতে ব্যাপক সংস্কাৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ অতি শীঘ্ৰে তৃণমূল পৰ্যায়ত ইয়াৰ পৰিণাম পৰিলক্ষিত হ’ব৷ এই জটিল সময়ত আপুনি অষ্ট্ৰেলিয়াত ভাৰতীয় সমূদায়, বিশেষকৈ ভাৰতীয় শিক্ষাৰ্থীসকলৰ প্ৰতি যি ধ্যান দিছে, তাৰ বাবে বিশেষভাৱে কৃতজ্ঞতা জনাইছো৷