Ministry of Labour & Employment
EPFO settles 36.02 lakh claims during lockdown
More than 74% beneficiaries are low wage earners
09 JUN 2020 4:33PM by PIB Delhi
To enhance the ease of living experience of its members during the challenging times of COVID -19 lockdown, Employees Provident Fund Organisation (EPFO), a statutory body under Union Ministry of Labour & Employment, has left no stone unturned in ensuring timely and effective delivery of services to its members. Despite the lockdown restrictions EPFO settled a staggering 36.02 lakh claims thereby disbursing Rs. 11,540 crore to its members during the last two months of April and May 2020. Out of this, 15.54 lakh claims, disbursing Rs. 4580 crore to claimants, were related to the recently introduced COVID-19 advance under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY).
The COVID-19 advance has been a great help to EPFO’s members during these difficult times, especially for the members with monthly wages of less than Rs 15,000. Receiving the COVID-19 advance to the extent of basic wages and DA for three months or up to 75% of the amount standing to member's credit in the EPF account, whichever is less, has provided timely relief to many workers, preventing them from falling into indebtedness.
A look at wage slab-wise data points out that more than 74 % of total claimants during the lockdown period belonged to slab of less than Rs.15,000 wage. The high income category with wages more than Rs. 50,000 accounted for a mere 2% of the claimants. Approximately 24% of claims were made by the members with wages falling in the Rs.15,000 to less than Rs.50,000 category.
Respecting the social distancing norms at work place, EPFO worked with less than 50% staff during the lockdown. Notwithstanding the shortage of manpower, EPFO significantly brought down the claim settlement period from around 10 days to roughly 3 days for COVID-19 advances. Moreover, against 33.75 lakh claims settled in April-May 2019, a total of 36.02 lakh claims were settled in April-May 2020, with less than 50% staff being able to attend work, which is more than 100% increase in productivity of workforce. Apart from commitment of staff, use of artificial intelligence played a big role in achieving new benchmarks in claim settlement.
As EPFO offices operated with skeletal staff, an out of the box innovation was needed to meet the expectations of its members. Turning adversity into advantage, EPFO launched its first fully automatic claim settlement system in a record time of just five days. Almost 54% of the COVID 19 claims are now being settled through the auto mode. This system is expected to drastically cut down claim settlement time for EPFO in future.
With automation and dedicated workforce, EPFO is settling more than 80,000 claims every working day amounting to about Rs. 270 crore, ensuring social security support for its members in times of crisis.

ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲକଡାଉନ ସମୟରେ 36.02 ଲକ୍ଷ ଦାବି ସମାଧାନ କଲା ଇପିଏଫଓ
• 74%ରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ କମ ଆୟବର୍ଗର
09 JUN 2020 4:33PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ଲକଡାଉନର ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ନିଜର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ଜୀବନଧାରଣକୁ ସହଜ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ବୈଧାନିକ ସଂସ୍ଥା କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ସଂଗଠନ (ଇପିଏଫଓ) ପକ୍ଷରୁ ସମୟୋଚିତ ତଥା ପ୍ରଭାବୀ ସେବା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଲକଡାଉନ ସତ୍ୱେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର 36.02 ଲକ୍ଷ ଦାବିକୁ ଇପିଏଫଓ ପକ୍ଷରୁ ପୂରଣ କରାଯାଇଛି । ଏପ୍ରିଲ ଓ ମେ 2020 ଦୁଇ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ 11,540 କୋଟି ଟଙ୍କା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପଇଠ କରାଯାଇଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ, 4580 କୋଟି ଟଙ୍କାର 15.54 ଲକ୍ଷ ଦାବିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା (ପିଏମଜିକେୱାଇ) ଅନ୍ତର୍ଗତ ପୂରଣ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି କୋଭିଡ-19 ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ୱରୂପ କରାଯାଇଛି ।
କୋଭିଡ-19ର କଠିନ ସମୟରେ ଭବିଷ୍ୟ ନିଧିର ଅଗ୍ରୀମ ଉଠାଣ ସୁବିଧା ଫଳରେ ଇପିଏଫଓ ସଦସ୍ୟ, ବିଶେଷ କରି 15ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ କମ ମାସିକ ବେତନ ପାଉଥିବା କର୍ମଚାରୀମାନେ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହାର ଅନ୍ତର୍ଗତ ସଦସ୍ୟମାନେ ତିନି ମାସର ମୂଳ ବେତନ ଏବଂ ମହଙ୍ଗା ଭତା କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ ଇପିଏଫ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା ହୋଇଥିବା ଅର୍ଥରାଶିର 75 ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଯାହା କମ ହୋଇଥିବ, ଉଠାଣ ସୁବିଧା ପାଇପାରିଛନ୍ତି । ଏହି ସୁବିଧା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ କର୍ମଜୀବୀଙ୍କୁ ସଠିକ ସମୟରେ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ମିଳିପାରିଛି ଓ ସେମାନେ ଋଣ ଜାଲରେ ଫସିବାରୁ ବର୍ତ୍ତିଯାଇଛନ୍ତି ।
ଲକଡାଉନ ଅବଧି ସମୟରେ ଯେଉଁ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଦାବି ପୂରଣ କରାଯାଇଛି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 74 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ମାସିକ 15ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ କମ ବେତନ ପାଉଛନ୍ତି । ଅନ୍ୟପଟେ 50ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ କମ ଦରମା ପାଉଥିବା ମାତ୍ର 2 ପ୍ରତିଶତ ଲୋକ ନିଜ ଆକାଉଣ୍ଟରୁ ଟଙ୍କା ଉଠାଇବା ନିମନ୍ତେ ଆବେଦନ କରିଛନ୍ତି । ମୋଟ ପୂରଣ କରାଯାଇଥିବା ଦାବି ମଧ୍ୟରୁ 24 ପ୍ରତିଶତ ଲୋକଙ୍କ ଦରମା 15ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ 50ହଜାର ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ।
କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳରେ ଆବଶ୍ୟକ ଶାରୀରିକ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖିବାର ନିୟମକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି ଇପିଏଫଓର କର୍ମଚାରୀମାନେ । ମାତ୍ର 50 ପ୍ରତିଶତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନେଇ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରାଯାଇଛି । କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅଭାବ ସତ୍ୱେ କୋଭିଡ-19ର ଅଗ୍ରୀମ ଦାବି ପଇଠ ପାଇଁ ଇପିଏଫଓ ମାତ୍ର 3 ଦିନ ସମୟ ନେଇଛି । ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବେ ଦେଖିଲେ ଏଥିପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ 10 ଦିନ ସମୟ ଲାଗୁଥିଲା ।
50 ପ୍ରତିଶତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତି ସତ୍ୱେ ଇପିଏଫଓ ପକ୍ଷରୁ ଏପ୍ରିଲ-ମେ 2020ରେ ମୋଟ 36.02 ଲକ୍ଷ ଦାବି ପୂରଣ କରାଯାଇଛି । ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବେ ଦେଖିଲେ 2019 ଏପ୍ରିଲ-ମେରେ 33.5 ଲକ୍ଷ ଦାବି ପୂରଣ କରାଯାଇଥିଲା । କାର୍ଯ୍ୟଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦକତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ଶତପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଇପିଏଫଓ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବ୍ୟତୀତ, ଦାବି ସମାଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ମାନକ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଂଟେଲିଜେନ୍ସ ପ୍ରୟୋଗର ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
ଇପିଏଫଓ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ କମ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନେଇ କାମ ହେଉଥିବାରୁ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି କେତେକ ନୂଆ ପଦ୍ଧତି ଅବଲମ୍ବନ କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥିଲା । ତେବେ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରି ଇପିଏଫଓ ନିଜର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଦାବି ପୂରଣ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମାତ୍ର 5ଦିନର ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଥିଲା । ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଭିଡ-19 ଅଗ୍ରୀମ ଉଠାଣର ପାଖାପାଖି 54 ପ୍ରତିଶତ ଦାବି ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଢଙ୍ଗ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଭବିଷ୍ୟତରେ ଖୁବ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦାବି ପୂରଣ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତି ଓ ସମର୍ପିତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନେଇ ଇପିଏଫଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଦିବସରେ ପାଖାପାଖି 270 କୋଟି ଟଙ୍କାର 80,000ରୁ ଅଧିକ ଦାବି ପୂରଣ କରିଛି । ଯାହାଫଳରେ ଏହି ସଙ୍କଟପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଇପିଏଫଓ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ।