Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Webinar on Connecting Agroforestry Farmers to Industry Held
Multiple uses of Agroforestry Ranging from Additional Income to Farmers to Carbon Sequestration for Combating Climate Change Highlighted
PM’s Call for Vocal for Our Local is of great Relevance to Agroforestry
15 JUN 2020 1:20PM by PIB Delhi
A webinar was organized on 13th June 2020 to discuss ways and means to connect agroforestry farmers to industry and sensitise implementing States to assist farmers in making the correct choice of species. Shri Sanjay Agarwal, Secretary Department of AgricultureCooperation and Farmers Welfarewhile inauguratingthe webinar dwelt on the various reforms brought in the agriculture sector to ensure optimum remuneration to farmers to ensure their welfare, including Rs 1.63 lakh crore outlay and theFarming Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Ordinance 2020 to establish a truly national market and give farmers the option to choose the market where they want to sell their produce by removing inter-state trade barriers and providing e-trading of agriculture produce.He highlighted the multiple uses of agroforestry ranging from additional income to farmers, nurseries as a means of livelihoods especially for women SHGs, green fodder, reduction in requirement of fertilsers by planting leguminous species, carbon sequestration for combating climate change, etc.
Prime Minister’s call for Vocal for our Local is of great relevance to agroforestry too. Agroforestry could contribute to stepping up supply of raw material to industry to reduce import dependency in some crucial commodities. The earlier notion of agroforestry meaning only timber species needs to have a relook from farmers and industry point of view. Timber trees have long maturity period and hence delaysreturns to the farmers. Whereas there are number of rising sectors which would ensure quick returns to farmers as well as fulfill industry requirements, including medicinal and aromatic plants, silk, lac, paper and pulp, tree borne oil seeds for production of bio-fuels, etc.
In the first of a series planned, this webinar had four prominent speakers, namelyDr J.L.N.Sastry, Chief Executive Officer, National Medicinal Plant Board, Shri Rohit Pandit, Secretary General, Indian Papers Manufacturers Association,Dr H.K. Kulkarni, Former Vice President, ITC Limited and Shri Rajit Ranjan Okhandiar, Chief Executive Officer and Member Secretary Central Silk Board.Promotion of medicinal plants is a major component of AtmaNirbhar Bharat and there is tremendous scope for convergence for tree based and organic medicinal produce. Issues relating to constraints in supply of raw material to paper industry, which is being made up by imports, were discussed. Quality planting material is the basis for improving productivity and hence returns to farmers. The presentation flagged the importance of clonal planting material of the correct varieties which would also comply with industry requirement. Central Silk Board assured to assist farmers who plant the range of silk host species, which on an average would start giving returns in 3-4 years and hence were ideal for agroforestry systems.
In conclusion States were advised to encourage contract farming on similar lines as crops right from pre planting, planting and harvest. Industry, both existing and potential, should be taken as the hub and activities planned around that. Multipurpose species should be encouraged so that returns start flowing at the earliest. This would enable fulfillment of the vision of an ‘AatmaNirbhar Bharat’.
India became the first country in the world to formulate a National Agroforestry Policy in 2014. As a follow up, the Sub Mission for Agroforestry was launched in 2015 to assist the States in encouraging farmers to adopt tree planting along with crops. Agro climatic zone wise agroforestry models have been developed by research institutions, including ICAR and ICFRE. The scheme is currently being implemented in 21 States of the country.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
এগ্রোফোরেস্ত্রীগী লৌমীশিংবু ইন্দস্ত্রীদা শমজিন্নহন্নবা ৱেবিনার পাংথোকখ্রে
ঈশিং-নুংশীৎকী ফীভম হোংলকপা মায়োক্ননবা লৌমীশিংবু অতোপ্পা চাগাদগী হৌরগা কার্বোন সিক্বেস্ত্রেসনফাওবদা এগ্রোফোরেস্ত্রী রেঞ্জিং কয়া অমা শিজিন্নবা
প্রধান মন্ত্রীনা ভোকেল ফোর অৱর লোকেল হায়না কৌরিবা অসি এর্গোফোরেস্ত্রীগা য়াম্না মরী লৈনবা ওই
15 JUN 2020 1:20PM by PIB Imphal
এগ্রোফোরেস্ত্রীগী লৌমীশিংবু ইন্দস্ত্রীদা শমজিন্নহন্নবা অমসুং রাজ্যশিংদা লৌমীশিংবু অচুম্বা মখলশিং খনবা ঙমহন্নবগী ৱাখল লৈহন্নবা লম্বীশিং অমসুং পাম্বৈশিংগী মতাংদা খন্ননবা জুন ১৩, ২০২০দা ৱেবিনার অমা পাংথোকখ্রে। এগিরীকলচর কোওপরেসন অমসুং ফার্মর্স ৱেলফেয়র বিভাগকী সেক্রতরী শ্রী সঞ্জয় অগরৱালনা ৱেবিনার অদু হৌদোকপা মতমদা লুপা লাক্ষ ক্রোর ১.৬৩ গী আওতলে অমসুং লৌউ-শিংউবগী পোত্থোকশিং ত্রোদ অমসুং অশেংবা লৈবাক অসিগী কৈথেল অমা থম্ননবা ত্রেদ অমসুং কম্মর্স(য়োকখৎপা অমসুং খুদোংচানবা তৌবা)কী ওইবা ওর্দিনেন্স ২০২০ শেম্ননবা অমসুং লৌমীশিংদা রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈরিবা পলশিং অদু লৌথোক্তুনা অমদি পোত্থোকশিং অদু য়োন্ননবা ই-ত্রেদিং ফংহন্দুনা মখোয়গী লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অদু মখোয়না য়োন্নিংবা কৈথেল খনবা য়াওনা লৌমীশিংদা মখোয়গী চাওখৎ-থৌরাংগীদমক কন্না হোৎনরুবা তৌদনবা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা মখল-মখাগী নৌনা শেমদোক্কদবা কয়াগী মতাংদা ৱাখল চিংশিনখি। লৌমীশিংবু অতোপ্পা চাগাদগী হৌরগা মরুওইনা এস.ঐচ.জি.শিংগী নুপীশিংগী ওইনা হিংননবগীদমক্তা নর্সরীশিংনা পাম্বৈ অমা ওইনা, অশংবা ফোদ্দর, মহৈ পানবা পাম্বীগী মখলশিং থাবদা হারশিংগী মথৌ তাবশিং হন্থবা, ঈশিং-নুংশীৎকী ফীভম হোংলকপা মায়োক্ননবা কার্বোন সিক্বেস্ত্রেসন্নচিংবশিং অসি এগ্রোফোরেস্ত্রী রেঞ্জিং কয়া অমা শিজিন্নবগী মতাংদা থোইদোকপা মওংদা পুথোক্তুনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভোকেল ফোর লোকেল হায়না কৌরিবা অসি এগ্রীফোরেস্ত্রীগা য়াম্না মরি লৈনৈ। এগ্রোফোরেস্ত্রীনা মরু ওইবা পোৎলমশিং খরা ইম্পোর্ত তৌবদা মখা পোলহনবা অসি হন্থহন্দুনা ইন্দস্ত্রীশিংদা মচাকশিং ফংহনবরোমদা চংশিল্লকপদা থৌদাং লৌবা ঙমগনি। এগ্রোফোরেস্ত্রীগী খরা অঙনবগী ৱাখল্লোন অসিগী ৱাহন্থোক অসি উগী বীমশিংগী মখলশিং অসি লৌমীশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংনা য়েংলিবা মীৎয়েং অদুদা অমুক হন্না য়েংবগী মথৌ তাই। উগী বীমশিং অসি মপুং ফাবদা কুইনা চংই অমসুং লৌমীশিংদা অমুক হল্লকহনবদা থেংথহল্লি। অদুম ওইনমক ইন্দস্ত্রীদা মথৌ তাবা মেদিসিন অমসুং এরোমেতিক পাম্বীশিং, মুকা, লাক্ষা, চে অমসুং অথোৎপা উহৈগী মতোং, বাইও-ফ্যুএলশিং শুংনবা উদা য়াওবা থাও থোকপা মরুশিংনচিংবা ফংহনবা য়াওনা লৌমীশিংদা থুনা অমুক লাকহন্নবগী তৌবা ঙম্বা হৌগৎলক্লিবা সেক্তর মশিং কয়া অমা লৈরি।
থৌরাং তৌদুনা থম্লবা পরিংশিংগী অহানবদা, মসিগী ৱেবিনার অসিদা নেস্নেল মেদিসিনেল প্লান্ত বোর্দকী চীফ একজিক্যুতিব ওফিসর শ্রী জে.এল. সাস্ত্রী, ইন্দিয়ন পেপর মেনুফেকচরর্স এসোসিএসেনগী সেক্রতরী জেনরেল শ্রী রোহীৎ পন্দিৎ, আই.তি.সি. লিমিতেদকী ফোর্মর ভাইস প্রসিদেন্ত শ্রী ঐচ.কে. কুলকর্নি অমসুং সেন্ত্রেল সিল্ক বোর্দকী চীফ একজিক্যুতিব ওফিসর অমসুং মেম্বর সেক্যুরিতী শ্রী রঞ্জীৎ রঞ্জন ওখান্দিয়র শক্নাইরবা ৱাঙাংলোই মরী লৈখি। মেদিসিনেল প্লান্তশিং য়োকখৎপা অসি আত্মনির্ভর ভারতকী অচৌবা মচল অমনি অমসুং উশিংগী অমসুং ওর্গানিক মেদিসিনেল পোত্থোক পুথোকপগী মখল কয়াগী স্কোপশিং লৈ। চেগী ইন্দস্ত্রীশিংদা অতেকপা মচাকশিং ফংহনবগা মরি লৈননা ইম্পোর্ত তৌবদা থোরকপা অপনবশিংগী মতাংদা খন্নখি। পাম্বীশিং থানবগী মচাকশিং ফহনবা হায়বসি পোত্থোক ফগৎহনবা অসি মরু ওইবনা মসিনা লৌমীশিংদা অমুক হল্লকহল্লি। প্রজেন্তেসন অদুদা ইন্দস্ত্রীশিংনা মথৌ তাবা অদুগা চান্নগদবা ক্লোনেল ওইনা পাম্বী থাবগী মচাক্কী অচুম্বা মখলশিংগী মরু ওইবা অদু উৎখি। সেন্ত্রেল সিল্ক বোর্দনা চহী ৩-৪দা অমুক হন্না পীবা হৌহনগদবা অমসুং এগ্রোফোরেস্ত্রীগী সিস্তেমদা ফীদম ওইরম্বা মুকা লোক্নবা পাম্বী মখল থাবগী চাং অদু শোইদনা হায়বিগদবনি।
থৌরম অদু লোইশিল্লকপদা থাদ্রিঙৈগী মমাংদগী, থাবদা অমদি লোকপদগী হৌরগা মহৈ-মরোংশিংগা মান্নবা পরিংদা কন্ত্রেক্ত ফার্মিংদা শৌগৎনবা পাওতাক পীখি। লৈরিবা অমসুং ওইরকপা য়াবা ইন্দস্ত্রী অনীমকপু হব ওইনা অমসুং মাগা মনাক নক্না তৌরিবা থবকশিং ওইনা লৌগদবনি। মরম কয়াদা শিজিন্নবা য়াবা মখলশিং অদু হেনগৎহন্দুনা খ্বাইদগী থুনা চৎপা হৌবা অদু হল্লক্নবা তৌগদবনি। মসিনা ‘ আত্মনির্ভর ভারত’কী ৱাখল্লোন অসি মপুং ফাবা ঙমহনগনি।
ভারত অসি মালেমদা ২০১৪দা নেস্নেল এর্রোফোরেস্ত্রী পোলিসী অসি শেমখিবা অহানবা লৈবাক্নি। মতুং ইনবা খোংথাং অমা ওইনা রাজ্যশিংদা লৌমীশিংদা মহৈ-মরোংগা কোন্ননা উশিং থাননবা পুক্নিং থৌগৎহন্নবা এগ্রোফোরেস্ত্রীগী সব মিশন অসি ২০১৫দা হৌদোকখি। এগ্রো ক্লাইমেতিক জোনগী ওইনা এগ্রোফোরেস্ত্রী মোদেলশিং আই.সি.এ.আর. অমসুং আই.সি.এফ.আর.ই. য়াওনা রিসর্স ইন্সতিত্যুতশিংনা শেমখ্রে। হৌজিক স্কীম অসি লৈবাক অসিগী রাজ্য ২১দা চৎনহনখ্রে।