Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19 Updates
Testing capacity ramped up, reaches 3 lakh tests/day
16 JUN 2020 1:11PM by PIB Delhi
Ministry of Health & Family Welfare has asked States/UTs to proactively engage with the private healthcare providers to facilitate enhanced bed availability and critical care health facilities and to ensure fair and transparent charges for services provided.
In this regard, some States like Tamil Nadu, Odisha, Maharashtra, Gujarat, Uttar Pradesh, Rajasthan, Telangana, Karnataka and Madhya Pradesh have already taken the initiative. They have negotiated and reached an agreement with the private sector on reasonable rates and arrangements to provide critical care for in-patient COVID-19 admissions. States have also been asked to proactively engage with the private sector health providers and consider pooling in public and private healthcare facilities, as this will help in providing prompt, good quality and reasonable health care to COVID-19 patients.
The testing capacity for detecting the novel Coronavirus in infected persons in the country is continuously being ramped up. The country now has the capacity to test 3 lakh samples per day. The total number of samples tested thus far is 59,21,069 with 1,54,935 samples tested in the last 24 hours.
A network of 907 labs has been created in the country as on date. This includes 659 labs in the government sector and 248 in the private sector. The details are as follows:
• Real-Time RT PCR based testing labs: 534 (Govt: 347 + Private: 187)
• TrueNat based testing labs : 302 (Govt: 287 + Private: 15)
• CBNAAT based testing labs : 71 (Govt: 25 + Private: 46)
In order to enhance the testing capacity in Delhi, each of the 11 districts shall now have assigned labs for exclusively testing the samples from the respective districts. The samples from each district are being sent to these labs to ensure timely testing and getting the results without any delay. Currently there are 42 labs in Delhi with per day testing capacity of approx. 17000.
The Real Time PCR (RT-PCR) is the gold standard frontline test for diagnosis of COVID-19 and with 907 labs across the country, they can be used for strengthened testing capacity. However, these tests require specialised laboratory facilities and take at least 2-5 hours including the time and effort to transport the sample to these high-end labs. The TRUENAT and CB NAAT being portable can be and are being used in remote areas.
In its endeavour to make testing more affordable and increase the volume of testing without losing on reliability, sensitivity and specificity, ICMR has issued an advisory on point-of-care Rapid Antigen Detection Test which can be accessed at:
https://www.icmr.gov.in/pdf/covid/strategy/Advisory_for_rapid_antigen_test_14062020_.pdf
The Rapid Antigen test may be used in containment zones and hospital settings under strict medical supervision. The Standard Q COVID-19 Ag detection kit takes 15 minutes to show results and therefore will help in early detection of the disease. The antigen test can be conducted at the site of sample collection in the healthcare setting within one hour of sample collection. Domestic manufacturing capacity of antigen test kits in the country currently is around 10 million in a month. In order to facilitate States to easily procure the Rapid Antigen test kits, the Centre is ensuring that the domestic manufactures are onboarded to the Government E-Marketplace (GEM) portal.
ELISA AND CLIA antibody tests can be used for asymptomatic frontline workers, doctors, paramedics etc., and for those working in COVID-19 care to boost their confidence. These are also being made available on GEM portal.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA .

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী অপদেৎ
তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহন্দুনা নোংমদা তেস্ত লাখ ৩ য়ৌখ্রে
16 JUN 2020 1:11PM by PIB Imphal
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা লনাইগী হেল্থককেয়র পীরিবশিংগা লোয়ননা থৱায় য়াওনা হোৎনমিন্দুনা বেদ মশিং হেনগৎনবা খুদোংচাবা পীনবা অমসুং অরুবা ফীভমগী হেল্থকী কিয়র পীনবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্ননবা অমসুং পীরিবা সর্বিসশিংগী লৌরিবা মমল অদু চৎনবা য়াবা অমসুং অরোৎপা লৈহল্লোইদবনি হায়না হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মন্ত্রীনা খঙহনখ্রে।
হীরম অসিগী মতাংদা, তামিল নাদু, ওরিশা, মহারাস্ত্র, গুজাৎ, উত্তর প্রদেশ, রাজাস্থান, তেলঙ্গানা, করনাতকা অমসুং মধ্য প্রদেশগুম্বা রাজ্য খরাদা মাংজৌন্না খোংথাংশিং অসি লৌখৎপা হৌখ্রে। মখোয়না লনাইগী সেক্তরগা লোয়ননা কোবিদ-১৯গী মিং চল্লকপা ইন-পেশেন্তশিংগী ওইনা চৎনবা য়াবা মমলশিং অমসুং অরুবা ফীভমগী কিয়র পীনবগী শেম-শাবশিংগী মতাংদা নেগোসিয়েৎ তৌদুনা অমসুং য়ানবা অমনা পুরকখ্রে। লনাই সেক্তরগী হেল্থক প্রোভাইদরশিংগা লোয়ননা রাজ্যনা থৱায় য়াওনা হোৎন্নবা খঙহনখ্রে অমসুং সরকার অমসুং লনাই হেল্থক কিয়র ফেসিলিতীশিং পুনশিন্নবা খন্নখি, মরমদি মসিনা খুদক্কী ওইবা, অফবা ক্বালিতি অমসুং চৎনবা য়াবা মমলদা কোবিদ-১৯ নারবা মীওইশিংদা হেল্থক কিয়র পীবদা মতেং ওইরগনি।
নারবা মীওইশিংদা নোবেল কোরোনাভাইরস য়াওবরা খঙদোক্নবা তেস্ত তৌবগী চাং অসি লৈবাক অসিদা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। লৈবাক অসিনা হৌজিক নোংমদা সেম্পল লাখ ৩ তেস্ত তৌবা ঙম্লে। হৌজিক ফাওবদা তেস্ত তৌখ্রবা অপুনবা সেম্পলগী মশিং অসি ৫৯,২১,০৬৯নি।
ঙসি ফাওবদা লেব ৯০৭গী নেতৱার্ক অমা লৈবাক অসিদা শেমখ্রে। মসিদা সরকারগী সেক্তরদা লেব ৬৫৯ অমসুং লনাই সেক্তরদা ২৪৮ য়াওরি। অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি:
• রিয়েল-তাইম আর.তি. পি.সি.আর.দা য়ুম্ফম ওইবা তেস্ত তৌনবা লেব: ৫৩৪ (সরকার: ৩৪৭ + লনাই: ১৮৭)
• ত্রু.এন.এ.তি.দা য়ুম্ফম ওইবা তেস্ত তৌনবা লেব: ৩০২ (সরকার: ২৮৭ + লনাই: ১৫)
• সি.বি.এন.এ.এ.তি.দা য়ুম্ফম ওইবা তেস্ত তৌনবা লেব: ৭১ (সরকার: ২৫ + লনাই: ৪৬)
দিল্লীদা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহন্ননবা, জিলা ১১দা মশা-মশাগী জিলাগী ওইবা সেম্পলশিং খ্ক্তা তেস্ত তৌনবা লেবশিং হৌজিক মথৌ তৌহনখ্রে। জিলাশিং অসিদগী সেম্পলশিংবু লেবশিং অসিদা থাদুনা মতম চানা তেস্ত তৌনবা অমসুং রিজলশিং পীবদা থেংথদনবা হোৎনগনি। হৌজিক্কী ওইনা দিল্লীদা লেব ৪২ লৈ লোয়ননা তেস্ত তৌবগী চাং অসি নোংমদা চাওরাক্না ১৭০০০ ঙম্লি।
রিয়েল-তাইম পি.সি.আর. (আর.তি.-পি.সি.আর.) অসি কোবিদ-১৯ খঙদোকনবা খ্বাইদগী ফবা সেন্তদর্দ ফর্ন্তলাইন তেস্ত ওইরি অমসুং লেব ৯০৭গা লোয়ননা লৈবাক অসিদা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহনবদা শীজিন্নবা য়াগনি। অদুম ওইনমক তেস্ত অসি তৌবদা অখন্নবা লেবরেতোরীগী খুদোংচাবশিং মথৌ তাই অমসুং হাই-এন্দ লেবশিং অসিদা সেম্পল য়ৌহন্নবা হোৎনবা অমসুং মতম অসি য়ামদ্রবদা পুং ২-৫ চংঙি। ত্রু.এন.এ.তি. অমসুং সি.বি.এন.এ.এ.তি. অসি পোর্তেবল ওইবনা অরাপ্পা মফমশীংদা শীজিন্নৈ।
তেস্ত তৌবা অসি রিলাইয়েবিলিতী, সেনসিতিবিলিতী অমসুং স্পেসিফিসিতী মাংহনদনা মমল হোংনবা অমসুং তেস্ত তৌবগী মশিং হেনগৎহন্নবা হোৎনরিবা অসিদা আই.সি.এম.আর.না রেপিদ এন্তিজেন দিতেক্সন তেস্ততা পোইন্ত-ওফ-কিয়রগী এদবাইজরি অমা থোকখিবা অদু https://www.icmr.gov.in/pdf/covid/strategy/Advisory_for_rapid_antigen_test_14062020_.pdfদা এক্সেস তৌবা য়াগনি।
রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত অসি কন্তেনমেন্ত জোনশিং অমসুং অকনবা মেদিকেল চেকশিন থৌরাংগী মখাদা লৌখৎলিবা হোস্পতালশিংদা শিজিন্নবা য়াগনি। স্তেন্দর্দ ক্যু কোবিদ-১৯ এ.জি. দিতেক্সন কিৎনা রিজল্তশিং উৎপদা মিনিৎ ১৫ চংই মরম অদুনা লায়না অসি ঙন্না খঙদোকপদা মতেং পাংগনি। এন্তিজেন তেস্ত অসি হেল্থককেয়র সেত্তিংদা লৈবা সেম্পল লৌনবা মফমদা সেম্পল লৌখ্রবা মতুং পুং অমগী মনুংদা পাঙথোকপা য়াগনি। লৈবাক অসিদা এন্তিজেন তেস্ত কিৎশিংগী দোমেস্তিক ওইনা পুথোকপা ঙম্বগী চাং অসি থা অমদা চাওরাক্না মিলিয়ন ১০নি। রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত কিৎশিং রাজ্যশিংনা লায়না ফঙবা ঙমহন্নবা কেন্দ্রনা গবর্নমেন্ত ই-মার্কেতপ্লেস (জি.ই.এম.) দোমেস্তিক ওইনা পুথোকপশিং অদু শোয়দনা ফঙহল্লগনি হায়বগী থাজবা পীখ্রে।
ইলিসা অমসুং সি.এল.আই.এ এন্তিবোদি তেস্তশিং অসি লাইওং উত্তবা ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং, দোক্তরশিং, পেরামেদিক্সনচিংবা অমসুং কোবিদ-১৯ কেয়র সেন্তরশিংদা থৌবক তৌরিবশিংগী থাজবা হেনগৎনবা শীজিন্নবা য়াই। মসি জি.ই.এম. পোর্তেলদা ফঙহল্লে।
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তেক্নিকেল ইসুশিং, গাইদলাইনশিং অমসুং এদবাইজরিশিংগী অচুম্বা অমসুং অনৌবা ই-পাউ পুম্নমক্কীদমক https://www.mohfw.gov.in/ অমসুং @MoHFW_INDIAদা তোয়না চংবিয়ু।