Prime Minister's Office
Prime Minister chairs review meeting on various development projects in Varanasi
19 JUN 2020 3:51PM by PIB Delhi
Hon'ble Prime Minister today chaired a review meeting through Video Conferencing on various development projects which are undertaken in Varanasi. The presentation also highlighted the progress made in the Kashi Vishwanath Mandir complex by using a drone video of the lay out. The efforts undertaken on effective management of COVID were also discussed.
The meeting was attended by public representative of Varanasi including Shri Neelakanth Tiwari, Hon'ble MoS(IC), GoUP & MLA, Varanasi (South), Shri Ravindra Jaiswal, Hon'ble MoS(IC), GoUP & MLA, Varanasi (North), Shri Surendra Narayan Singh, MLA, Rohnia, Shri Saurabh Shrivastava, MLA, Varanasi Cantt., Shri Neel Ratan Neelu, MLA, Sevapuri, Shri Ashok Dhawan, MLC, Shri Laxman Acharya, MLC.Officials Shri Deepak Agarwal, Commissioner, Varanasi Division, Shri Kaushal Raj Sharma, District Magistrate, Varanasi, Shri Gaurang Rathi, Municipal Commissioner, Varanasi attended the VC.
• Reviewing the progress of Kashi Vishwanath Dham Project, Prime Minister directed that all such old temples which were unearthed during the development of the Kashi Vishwanath Parisar should be protected and preserved. Help of experts should be taken to maintain their historical and architectural legacy. Carbon dating should be conducted so that these temples and their importance is highlighted to the tourist and the pilgrims, who visit the Kashi Vishwanath temple. The Kashi Vishwanath Trust should prepare a route map with appropriate tourist guides to facilitate the pilgrims who make a visit in this complex.
• Prime Minister also took a detailed review of all the projects which are being undertaken in Varanasi. It was informed that more than 100 major projects within the financial out flow of around Rs.8000 crores is currently being undertaken in Varanasi pertaining to creation of social and physical infrastructure like hospital buildings, national waterways, ring roads, by-pass, International Convention Centre 'Rudraksh' built with Indo-Japan collaboration etc.
• Prime Minister exhorted the officials to expedite completion of development works within the timelines and also maintain highest standards of quality.Prime Minister directed that optimum utilisation of non-renewable energy should be utilised for creation of next generation infrastructure. Saturation of households and street lights with LED bulbs should be taken on Mission Mode in the entire Varanasi district.
• For increasing the tourism and travel foot print in Kashi, it was directed that works of cruise tourism, light and sound show, rejuvenation of Khidkiya and Dashaswamedh Ghats, display of Ganga Aarti through Audio-Video screens should be fast tracked. All efforts should be made to promote and propagate the role of Kashi as one of the key repositories of world heritage. He directed the officials to organise week long festivals of countries like Japan, Thailand etc. where Buddhism is practised to celebrate their art and culture heritage.
• He also directed the officials to identify a model road which, with a suitable theme reflecting this heritage of Kashi to be developed as a Gaurav Path with active participation of the local citizens.
• He further directed that Kashi being a tourist destination should excel in all parameters of sanitation and cleanliness. All efforts should be taken so as to achieve the desired levels of ODF plus, use of mechanised sweeping and cleaning, ensuring 100% door-to-door waste collection and making the entire environment very positive and healthy.
• The presentation also dwelled on development of world class communication and connectivity infrastructure in Varanasi.Prime Minister directed that Varanasi should become a hub of National Waterway connecting Varanasi to Haldia. Planning should be done for development of entire eco-system, cargo shipping and freight movement (as is being done in major port cities). He also directed the officials to complete the expansion and modernisation works of the Lal Bahadur Shastri International Airport on priority, so that Kashi becomes one of the leading cities which provides state-of-art rail, road, water and air connectivity.
• Prime Minister also reviewed the progress of the Atma Nirbhar Bharat announcements and directed that the benefits of this scheme should reach the citizens expeditiously. The progress of PM SVANidhi Scheme for street vendors should be closely monitored. All street vendors should be equipped with appropriate technology and infrastructure, for helping them switch to cashless transactions. Their bank accounts should be opened up and their business and credit profile should be digitally linked, so that they utilise maximum benefit of the collateral free loans under the PM SVANidhi Scheme.
• PM emphasised that farmers are one of the key priorities of the Government and intensive efforts should be made to enhance their incomes. He directed for promotion of bee keeping and highlighted the potential of bee wax in augmenting the income of the farmers.The officials were asked ensure settting up a packaging institute in Varanasi on priority, so as to enable the farmers get better purchase of their products and make them export ready in Varanasi itself. He appreciated the efforts of the Administration for promotion of export of vegetables and mangoes in collaboration with the APEDA (Ministry of Commerce).
• It was also directed that focus should be on creation of wealth from the generated waste either in the form of waste to energy or waste to compost for the use of farmers should be popularised and promoted. In this light, he also highlighted that zero budget farming should be promoted and propagated among farmers highlighting their tangible and intangible benefits.
• The preparation for tacking the ongoing COVID pandemic was also reviewed in detail.Prime Minister highlighted extensive and effective utilisation of Aarogya Setu App for testing, tracing and ensuring quality treatment of patients through this medium. Efforts made by the District Administration for providing food, shelter and quarantine services were also appreciated.
• He directed that appropriate skill mapping of the returning migrant workers being taken up on priority and they should be provided gainful employment on the basis of their skill sets. Feedback was also taken about the positive impact of PM Garib Kalyan Yojana and State Government led COVID relief schemes in time of distress.
• Prime Minister also review the progress of Gram Panchayat Development Programme prepared by NITI Aayog reflecting his vision about saturation of Varanasi district on nine key sectors of rural development, panchayatiraj, sanitation, health and nutrition, education, social welfare, agriculture and allied activities and the livelihood and the skill domains.
• He inter-alia highlighted that nutrition should be promoted as a community movement of Anganwadi Centres should as far as possible engage women, Self Help Groups for providing food to the children and enhancing their nutrition intake. Adoption of Aanganwadi Centres by different Organisation and community members, arranging healthy baby competition and creating variety of food items from children’s weaning food was also suggested by PM.
• Prime Minister thus focussed on enhancing the pace of development and welfare works for providing quality services to citizens of Varanasi and thereby improving their standard of living.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা বরানসিদা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং য়েংশিনবগী মীফম পাংথোকখ্রে
19 JUN 2020 3:51PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা বরানসিদা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং য়েংশিনবগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে । দ্রোন ভিদিও অমা শীজিন্নদুনা মফম অদু উৎতুনা কাসি বিশ্বনাথ মন্দির শেমগৎপগী থবক খুমাংচাউশিনবা অদু মীফম অদুদা পাউদমখি । কোবিদ লাকশিন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংসু খন্নখি ।
মীফম অদুদা বারানসীগী মীহুৎশিং হায়বদি রাজ্য মন্ত্রী(ইন-চার্জ) নিলাকান্থ তিৱারি, বারানসী (সাউথ)কী এম.এল.এ রবিন্দ্র জাইসৱাল, বারানসী (নোর্থ)কী এম.এল.এ সুরেন্দ্র নারায়ন সিংহ, রোহনিয়াগী এম.এল.এ সৌরাব শ্রীবাস্তভা , বারানসী কেন্তগী এম.এল.এ নিল রতন নিলু, সিবপুরিগী এম.এল.এ অশোক ধৱান, এম.এল.সি লক্সমন অচার্য়া, এম.এল.সি ওফিসিএল দিপক অগরৱাল, বারানসী দিবিজনগী কমিসন্নর কৌসাল রাজ শর্মা, বারানসীগী দিস্ত্রিক মেজিস্ত্রেৎ গৌরাঙ্গ রাথি শরুক য়াখি ।
• কাসি বিশ্বনাথ ধাম প্রোজেক্কী থবকশিং য়েংশিনবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা কাসি বিশ্বনাথ পারিসার শেমগৎপা মতমদা থেংনবা অসিগুম্বা অরিবা লাইশঙশিং ঙাকশেন্নবা খঙহনখি । লাইশঙশিংগী পুৱারি ওইরবা মচাকশিং কন্নবা অখঙ-অহৈশিংগী মতেং লৌগদবনি । কাসি বিশ্বনাথ মন্দির য়েংবা অমসুং খুরুমবা লাকপশিংদা হায়রিবা লাইশঙশিং অসিগী মরুওইবা খঙহনগদবনি অমসুং লাইশঙশিং অসি কার্বোন দেতিং তৌগদবনি । লাইশঙ অসি য়েংবা লাকপশিংগী খুদোংচানবা লম্বীগী মেপ অমা কাসি বিশ্বনাথ ত্রস্তনা থৌরাং তৌগদবনি ।
• বরানসিদা পায়খৎলিবা প্রোজেক পুম্নমক প্রধান মন্ত্রীনা য়েংশিনখি । হোস্পিতালশিং, নেসনেল ৱাতরৱেজ, রিং রোদ, বাই-পাস অমসুং ইন্দো-জপানগী মতেংগা লোয়ননা ‘রুদ্রক্ষ’ ইন্তরনেসনেল কনভেন্সন সেন্তর শাবা য়াওনা লুপা ক্রোর ৮০০০ রোমগী অচৌবা প্রোজেক ১০০ হেন্না বরানসিদা পায়খৎলি ।
• অপীবা মতমগী মনুংদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং লোইশিন্নবা অমসুং মগুন লৈনা থবক শুনবা ওফিসিএলশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখি । য়ারিবমখৈ নন-রিনিউএবল ইনর্জি শীজিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখি । বারানসী জিলা শীনবা থুংনা মিসনগী মওংদা য়ুমশিং অমসুং লম্বীশিংদা এল.ই.দি ব্লবশিং থান্নবা থবক পায়খৎনবা খঙহনখি ।
• কাসিদা তুরিজম চাউখৎহন্নবা ক্রুইজ তুরিজম, লাইত অমসুং সাউন্দ সো পাংথোক্নবা, খিরকিয়া অমসুং দাসৱামেধ ঘাৎশিং নৌনা শেমগৎনবা, ওদিও-ভিদিও স্ক্রিনশিংদা গঙ্গা-আর্তি উৎনবা মীফম অদুদা পাউতাক পীখি । মালেমগী অরিবা চৎনবীশিং লৈরিবা মফম অমা ওইরিবা কাসিগী মরুওইবা য়োকখৎবা থবক খুদিংমক পায়খৎকদবনি । বুধিজম চৎপা জপান অমসুং থাইলেন্দগুম্বা লৈবাকশিংদা চয়োল অমগী কুম্মৈশিং পাংথোক্নবা মহাক্না ওফিসিএলশিংদা খঙহনখি ।
• মফম অসিগী মীয়াম শরুক য়াদুনা কাসিগী হেরিতেচ মমি তাগদবা চুনবা থিমদা মোদেল রোদ অমা শেমগৎনবা মফম খঙদোক্নবা মহাক্না ওফিসিএলশিংদা খঙহনখি ।
• কাসি অসি লমকোয়বশিংগী মফম অমা ওইবনা সেনিতেসন অমসুং লু-নানবগী থবক খুদিংমক মতিক চানা পায়খৎনবা মহাক্না মখা তানা খঙহনখি । লমহাংদা খোঙহামদবা মফম অমা ওইহন্নবা থবক খুদিংমক পায়খৎকদবনি অমসুং মেছিন্না ৱাই শীৎনবা, য়ুমথোং চাদা ১০০ অমোৎপা খোমগৎনবা অমসুং অফবা অকোয়বগী ফিবম অমা শেমগৎনবা খঙহনখি ।
• বরানসিদা মালেমগী থাক্তা লৈগদবা কমুনিকেসন অমসুং লম্বী-থোং শেমগৎনবা মীফম অদুদা খন্নখি । বারানসীদগী হালদিয়া ফাওবা শম্নহন্দুনা নেসনেল ৱাতরৱেজগী মফম অমা ওইনা শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা য়াথং পীখি । পোৎ-চৈ পুবা অচৌবা জহাজশিং চৎপা য়ানবা শেমগৎনবা থৌরাং তৌগদবনি । লাল বাহাদুর সাস্ত্রি ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত পাকথোক-চাউথোকপা অমসুং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপগী থবক লোইশিন্নবা মহাক্না ওফিসিএলশিংদা খঙহনখি ।
• অত্মানির্ভর ভারতকী মখাদা পায়খৎলিবা থবকশিং প্রধান মন্ত্রীনা অমুক য়েংশিনখি অমসুং স্কিম অসিগী কান্নবা মীওই খুদিংমক্তা ফংহন্নবা খঙহনখি । লম্বী মতাইদা পোৎ য়োল্লিবশিংগী প্রধান মন্ত্রী সবানিধি স্কিম কুপ্না য়েংশিনগদবনি । মখোয়না কেসলেস ত্রান্সসেক্সন পাংথোকপা ঙম্নবা লম্বী মতাইদা পোৎ য়োল্লিবশিংদা চুনবা তেক্নোলোজি অমসুং খুৎলায় ফংহনগদবনি । মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংদোক্কদবনি অমসুং মখোয়গী ললোন-ইতিক অমসুং শেন্থং ফংবগী মতাংদা দিজিতেল ওইনা শম্নগদবনি ,মসিনা স্কিম অসিগী মখাদা কোলেতেরেল য়াওদনা লোন লৌনবগী খুদোংচাবা লৌবা ঙমগনি ।
• প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা মরুওইনা লৌরিবশিংগী মনুংদা লৌমীশিংসু অমনি অমসুং মখোয়গী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা অকনবা থবক পায়খৎকদবনি । লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা খোই লোইবা অমসুং খোইরু পুথোকপগী থবক হেনগৎহনগদবনি । বরানসিদা পেকেজিং ইন্সতিতুৎ অমা লিংখৎনবা মহাক্না ওফিসিএলশিংদা খঙহনখি , মসিনা লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোক্নবা বারানসী মশামক্তা শেম-শাবা ঙমহনগনি । এপেদাগা লোয়ননা লৈঙাক্না ইন্সাং-নাপী অমসুং হৈনৌ মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং মহাক্না থাগৎখি ।
• অমোৎ-অকায়শিংদগী ইনর্জি নৎত্রগা হার পুথোক্নবা মিৎয়েং চঙগদবনি । শেল চংদবা লৌউ-শিংউগী থবকশিং পুক্নিং থৌগৎকদবনি অমসুং মসিগী কান্নবশিং লৌমীশিংগী মরক্তা শন্দোক্কদবনি ।
• কোবিদ-১৯ থেংননবা পায়খৎলিবা থবকশিং অমুক হন্না য়েংশিনখি । চাংয়েং তৌনবা, খোঙ্গুল লিনবা অমসুং লায়েংনবা অরোগ্যা সেতু এপ্প মপুংফনা শীজিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখি । মফম অসিগী লৈঙাক্না চানবা অমসুং লৈফম পীনবা অমসুং ক্বারেনতাইনগী থবকশিংগীদমক মহাক্না থাগৎখি ।
• ময়ুমদা হল্লক্লবা শিন্মীশিং থবক পীনবা চুনবা স্কিল মেপ্পিংগী থবক পায়খৎনবা মহাক্না খঙহনখি । প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনানা কান্নবা পীবগী মতাংদা অমসুং কোবিদ-১৯গী অৱাবা কোকহন্নবা পায়খৎলিবা স্কিমশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফিদবেক লৌখি ।
• বরানসিদা মরুওইবা হিরমশিং হায়বদি খুঙ্গং চাউখৎহনবা, পঞ্জয়াতি রাজ, সেনিতেসন, হকশেল , লাইরিক তম্বা, খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাং, লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা থবকশিং অমসুং হিংনবা লম্বী পীনবগী মতাংদা নিতি অয়োগনা শেমদুনা পায়খৎখিবা গ্রাম পঞ্জয়াত দিবলপমেন্ত প্রোগ্রামগী ফিবমশিং প্রধান মন্ত্রীনা য়েংশিনখি ।
• অঙাংশিংদা অফবা মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংদা য়ারিবমখৈ নুপীশিং, সেল্প হেল্প গ্রুপশিং শরুক য়াহন্দুনা অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংগী থবক ফগৎহন্নবা মহাক্না ফোংদোকখি । অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংনা তোঙান-তোঙানবা লুপশিং অমসুং মীয়ামগা লোয়ননা অঙাংশিং মশা ফবা তান্নবা আমসুং অঙাংশিংগী চানবা চীঞ্জাক মখল কয়া শেম্নবা প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখি ।
• বারানসীগী মীয়ামদা অফবা মগুন লৈবা থবকশিং ফংহন্নবা অমসুং মখোয়গী পুন্সি মহিংগী থাক ৱাংখৎহন্নবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং খুমাংচাউশিন্নবা মিৎয়েং চঙনবা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি ।