Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Atma Nirbhar Uttar Pradesh Rojgar Abhiyan via Video Conferencing
26 JUN 2020 4:12PM by PIB Delhi
Friends,
Namaskar! I have got the opportunity to talk to all of you. We all have seen many ups and downs in our personal lives. In our social life too, in our villages or cities, we face different kinds of challenges. You see, lightning had struck yesterday. In Bihar and Uttar Pradesh, many people have lost their lives. But nobody had thought that such a big crisis would hit mankind around the world, a crisis in which people are unable to fully help others even if they wanted to. In these times, there would be hardly anyone who has not faced any problem.
Be it the children, the elderly, the women, men, a country or the world, everyone has faced problems. And, we do not know yet when we will get rid of this disease in the future. Yes, we are aware of one remedy which includes 'do gaz doori' or social distancing and covering the mouth, using a face cover or a cloth. Until the vaccine is developed for Coronavirus, we will be able to fight it with this remedy.
Friends,
Today, while you all were talking to me, we could see the happiness on your face, the expression of your eyes and your love. The popular and energetic Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji is present in the programme. There are Ministers of the government, senior officers associated with the administration, and our friends from the different districts of UP are also present.
We all have realized the power of labour. Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan launched by the Government of India has formed the basis of this power of labour. Today, this same power has inspired the 'Atma Nirbhar Uttar Pradesh Rojgar Abhiyan'. That is, Yogi ji's government has extended the scheme of the Central Government in both qualitative and quantitative manner.
The UP government has not only added several new schemes to it, and has increased the number of beneficiaries, but has also fully integrated it with the goal of self-reliant India. The 'Atma Nirbhar Uttar Pradesh Rojgar Abhiyan', is a very good example of the double engine that I always mention about. And I am confident that under the leadership of Yogi ji, the way Yogi ji and his team have turned a disaster into an opportunity by working whole-heartedly, the other states of the country will also learn a lot from this scheme. Everyone will be inspired by that too.
I hope that other states will also come up with such schemes. And I am a Member of Parliament from UP. When Uttar Pradesh does good work like this, I feel immensely happy and satisfied, because I too have the responsibility of the people here.
Friends,
The one, who shows courage and wisdom in times of crisis, is bound to succeed. Today, when the world is in such a big crisis due to Coronavirus, the courage and wisdom shown by the Uttar Pradesh government and the way it has successfully handled the situation, is indeed commendable and praiseworthy.
For this, I applaud the 24 crore citizens of Uttar Pradesh. I salute them! The work you have done has set an example for the whole world. The statistics of Uttar Pradesh can surprise the greatest experts of the world. Be it UP's doctors, paramedical staff, sanitation workers, policemen, ASHA workers, Anganwadi workers, bank and post-office staff, transport department or my worker friends, everyone has contributed with complete devotion.
Yogi ji and his entire team, be it the public representatives or the officials, everyone has done a commendable job. The way you all together have handled the situation in UP during the most difficult time, every child and every family of Uttar Pradesh will remember it with great pride for many years to come.
Friends,
The efforts and achievements of Uttar Pradesh are huge not because it is just a state, but it is a state bigger than many countries in the world. The people of UP have themselves begin to realise this achievement, but once you know the figures then you will be even more surprised!
Friends,
If we look at the four big countries of Europe, i.e. England, France, Italy and Spain; these countries used to be the superpower of the world for 200-250 years! They still dominate the world! Today if we add the total population of these four countries, it is about 24 crores! Population of UP alone is 24 crores! That is, the number of people in these four countries i.e. England, France, Italy and Spain is equal to the population living in Uttar Pradesh! But the Coronavirus has claimed the lives of one lakh 30 thousand people in these four countries, whereas only 600 people have lost their lives in UP! I believe death of even a single person is tragic.
But we also have to agree that despite the efforts made by these four countries put together, the deaths due to the virus is several times more in those countries compared to UP. These countries are more developed; they also have more resources and the governments have put in all their efforts! But still they did not get the success which UP has achieved in saving its citizens!
Friends,
Most of you must have heard about the situation in America too! There is no dearth of resources and modern technology in America. Yet, today America is very badly affected by Corona! You should also remember that the population of America is around 33 crores, whereas in UP there are 24 crore people! But in the US, 1 lakh 25 thousand people have died so far, while in UP about 600 people have died.
If Yogi ji's Uttar Pradesh government had not made proper arrangements, if there was a catastrophic situation in UP just like in the US, then UP could have lost 85,000 people instead of 600! But, the hard work done by the government of UP, in a way, has managed to save the lives of at least 85 thousand people! Today, if we are able to save the lives of our citizens, it is indeed a matter of great satisfaction. It is boosting the confidence of the country! Otherwise there was a time when the MP from Prayagraj, which was then known as Allahabad, was the Prime Minister of the country and there was a stampede during the Kumbh, Hundreds of thousands of people were killed. At that time, the people who were in the government had focused all their time and efforts in hiding the death toll. Now it is really comforting to know that the people of Uttar Pradesh are now safe.
Friends,
We must always remember one more thing. All this was done when more than 30-35 lakh migrants and worker friends from across the country were returning to their villages in UP during the last few weeks. The UP government had brought back its stranded people by running hundreds of Shramik Special trains. The risk of the spread of the infection from these friends returning from other states was even greater. But, the way Uttar Pradesh has handled the situation with immense sensitivity, has pulled the state out of a major crisis.
Friends,
Before 2017, the manner in which the government was being run in UP, we cannot even imagine such results under those conditions. The previous governments would have avoided this challenge by citing the excuse of limited number of hospitals and hospital beds; but Yogi Ji did not do so. Yogi ji and his government understood the seriousness of the situation. He understood what was happening to large countries of the world. So, he and his government worked on a war footing.
Be it quarantine centres or isolation facilities, all efforts have been focussed on their construction. Despite his father's death, Yogi ji has been with the people of Uttar Pradesh to save them from Coronavirus pandemic instead of going to his father's funeral. For the workers who were coming from outside, about 60 thousand village monitoring committees were formed in a very short time. These committees helped a lot in developing the system of quarantine in villages. In just two-and-a-half months, one lakh beds were also arranged in the hospitals for the treatment of corona patients in UP.
Friends,
During the lockdown, the way the Yogi government has worked to ensure that the poor have no crisis of food is also unprecedented. Under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana, UP has provided free ration to the poor and the returnee migrants in a very short time. This means, such arrangements were made so that 15 crore poor people didn't face a food crisis, so that nobody had to go to bed hungry.
During this period, 42 lakh metric tonnes of foodgrains have been distributed to the poor in UP. The UP government also opened the doors of the government ration shop to those who did not have a ration card. Moreover, about 5000 crore rupees were also directly transferred to the Jan Dhan accounts of 3.25 crore poor women of Uttar Pradesh. Probably no government has helped the poor in such a big way since India's independence.
Friends,
Be it the campaign to take India on the path of self-reliance at a fast pace or be it the Garib Kalyan Rojgar Abhiyan, Uttar Pradesh is also moving at a fast pace even on these parameters. Under the Garib Kalyan Rozgar Abhiyan, many projects are being started in villages to raise the income of the workers. The central government has prepared a list of 25 such works for the welfare of the poor such as construction of pucca houses, construction of community toilets, work of panchayat buildings, construction of wells and ponds, construction of roads, internet lines, etc.
Today, carrying this work forward, including the Atmanirbhar Bharat Abhiyan, Uttar Pradesh has directly tried to provide employment to about 1.25 crore labourers and workers. Out of this, about 60 lakh workers are being given employment in projects related to village development while about 40 lakh are being given employment in small industries i.e. MSMEs. Besides this, a loan of about 10 thousand crore rupees has been allocated to thousands of entrepreneurs under the Mudra Yojana for self-employment. Besides, today, thousands of artisans have been provided with modern machines and toolkits. This will also grow and facilitate their work. I once again congratulate all the beneficiaries and those who have got employment.
Friends,
Being a Member of Parliament from UP, I have also been in constant touch with Yogi ji. It shows how intensive the preparation of the Uttar Pradesh government has been, to identify the employees, to identify the skills of more than 30 lakh workers, to prepare the data of their skills and experience and to make proper arrangements for their employment. UP's 'one district one product' scheme is already promoting the local products and giving them a big market.
Now, under the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan', with the clusters of industries being formed to promote such local products all over the country, Uttar Pradesh will benefit immensely. Several industrial clusters such as that of clothes, silk, leather, copper etc. will get a boost. These products will get a new market.
Friends,
The farmers of Uttar Pradesh will receive a huge benefit out of the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan'. There has been a continuous demand for 3 major reforms for decades for the farmers and the small businesses. Now the 3 laws enacted by the central government have given the farmers the right to sell their produce outside the mandis. That is, the farmer will sell his produce where he gets better prices. Secondly, if the farmer wishes, now he can decide the price of his crop at the time of sowing.
Now the potato growing farmer can sign an agreement with the chips-making industry, the mango farmer with the mango juice making industry, the tomato farmer with the sauce making industry, at the time of sowing his crops! This will provide relief to him from worrying about the falling prices.
Friends,
Besides, many new initiatives are being taken for our livestock rearers. Two days ago, a special infrastructure fund of Rs.15,000 crores has been created for the livestock and dairy sector. With this, about 1 crore more new farmers and cattle rearers will be linked to the dairy sector and new facilities related to the dairy sector will be created. It is estimated that in the days to come, about 35 lakh new jobs will be created in the villages. The day before yesterday, the central government has taken another important decision to promote tourism in UP.The Kushinagar airport, an important airport in terms of the Buddhist circuit, has been declared an international airport. This will strengthen air connectivity in Purvanchal and crores of devotees within the country and abroad who believe in Lord Buddha will now be able to come to Uttar Pradesh easily. This will also create many employment and self-employment opportunities for the local youth. And you are also aware of one special feature of the tourism sector, this sector provides employment to the maximum number of people with a minimum available capital.
Friends,
Uttar Pradesh has always been the most important part of India's growth trajectory. The contribution of Uttar Pradesh to the mission of empowering the villages, the poor and the country is growing continuously after the BJP government was formed here. Uttar Pradesh has worked at a fast pace on every major scheme in the last 3 and a half years. In just three years, more than 30 lakh pucca houses have been built for the poor in UP. With just three years of hard work, UP has declared itself free from open defecation. In just three years, UP has given government jobs to 3 lakh youth in a transparent manner. In just three years of efforts, there has been a 30 per cent drop in maternal mortality rate in UP.
Friends,
The encephalitis epidemic in East Purvanchal had been wreaking havoc for years. Many infants died a tragic death due to this disease. Now with the efforts of the UP government, the number of patients infected with this disease has reduced; the death rate has also come down by 90 percent. Besides, UP has also done a commendable job in terms of setting up medical colleges or providing other facilities under the Ayushman Bharat Abhiyan.
There has been an unprecedented improvement in basic amenities like electricity, water and roads. UP is moving ahead in the construction of new roads and expressways. And most importantly, today, there is peace in Uttar Pradesh; the rule of law is prevailing. This is the reason why Uttar Pradesh is being watched by investors from all over the world. UP is taking great advantage of whatever steps the government is taking to attract domestic and foreign investment. And even today, while other states are battling with Corona, UP has started such a major scheme for its development. In a way, UP is utilizing every opportunity created by the crisis. Once again many congratulations to all of you for these employment opportunities!!
Remember, our fight against Corona is still going on. Go out for work, but maintain ‘do gaj doori’, cover your mouth and nose with face masks and constantly maintain cleanliness. Uttar Pradesh will win this battle of both life and livelihood and India too will win.
Thanks a lot!!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা আত্মনির্ভর উত্তর প্রদেশ রোজগার অভিয়ান হৌদোকপগী থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
26 JUN 2020 4:12PM by PIB Imphal
মরূপশিং,
খুরুমজরি, অদোম ময়ামগা ৱারী শানবগী তাঞ্জা ফংলে। ঐখোয় পুম্নমক্না ইশাগী পুন্সিদা অকা-অকুম কয়া অমা থেংনৈ। ঐখোয়না খুন্নাই অসিদা হিংলিবা পুন্সি মহিংদা, খুঙ্গংদা, শহরদা তোঙান-তোঙানবা অরুবশিং লাক্তুনা লৈ। অদোম্না য়েংবীয়ু. ঙরাং নোং খাকখি। বিহারদা, উত্তর প্রদেশতা মীওই কয়াগী থৱাই মাংখ্রে। অদুবু মালেম পুম্বদা, অপুনবা মীওইবা জাতিদা অমুক্তদা মতেং পাংনীংবা লৈরগসু অমনা অমগী মতেং পাংবা ঙমদবা অসুক চাউবা অৱাবসি নংগনি হায়বা কনানসু খল্লুদে। অসিগুম্বা তানফম অসিদা অৱাবা ফাওদবা কনাসু লৈরম্লোই। অঙাং ওইরো, অহল ওইরো, নুপী ওইরো নুপা ওইরো, লৈবাক ওইরো মালেম ওইরো মীওই খুদিংমক্না অৱাবসি মায়োক্নরি। তুংদসু করম্বা মতমদা অৱাবসিদগী করম্বা মতমদা নান্থোরক্কদগে হায়বা ঐখোয় খঙদে। হোই, ঐখোয়না মসি ফনবা হিদাক অমা খঙই। মসিগী হিদাক্তি গজ অনি লাপথোক্না লৈনবা। মসিগী হিদাক্তি মায় খুমজিনবা, ফেসকভর নত্ত্রগা গমশা শিজিন্নবনি। কোরোনাগী ভেক্সিন থোরক্ত্রিবফাওবা, তীকা থোরক্ত্রিবফাওবা মসিগী হিদাকসিনা থিংবা ঙমগনি।
মরূপশিং,
ঙসি অদোম ময়ামগা ৱারী শানবা মতমদা, অদোমগী মায়থোংদা নুংঙাইবগী তারিবা মমি, অদোমগী মিৎয়েংগী মমল, অদোমগীনি খনবগী মওংশিং পুম্নমক ঐখোয় পুম্নমক্না উখি। মসিগী থৌরম অসিদা উত্তর প্রদেশকী খ্বাই ময়াম্না খঙনরবা শক্তি লৈরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী য়োগী অদিত্যনাথজী লৈবীরি, সরকারগী মন্ত্রীশিং, লৈঙাক অসিগা মরী লৈনবা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং লৈবীরি অমদি য়ু.পি.গী জীলাশিংগা শম্নরিবা মরূপশিংসু য়াওবীরি।
হোৎনবগী পাৱর লৈ হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। হোৎনবগী শক্তি অসিনা য়ু.ম্ফম ওইদুনা ভারত সরকারনা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান হৌদোকখি। ঙসি মসিগী শক্তি অসিনা ‘আত্মনির্ভর উত্তর প্রদেশ রোজগার অভিয়ান’ অসিবু ইনোৎ হাপ্লি। হায়বদি কেন্দ্র সরকারগী য়োজনা অসি য়ৌগীজীগী সরকারনা ক্বালিতেতিব অমসুং ক্বান্তিতেতিব ওইবা মওং অনিমক্তা পাক-চাউবা মওংদা ওইহনখ্রে।
য়ু.পি. সরকারনা থৌরাংশিং অসিখক্ত হাপচিন্দুনা বেনিফিসরীশিংগী মশিং হেনগৎহনবদা নত্তনা আত্মনির্ভর ভারতগী পান্দমগা লোয়ননা মপুং ওইনা শমজিন্নহনখ্রে। ঐহাক্না দবল ইঞ্জিন হায়না মতম পুম্নমক্তা হায়রিবসি অদোম্না তাবীরমগনি, মসিহা হোৎনরিবসি, আত্মনির্ভর উত্তর প্রদেশ রোজগার অভিয়ান, অসি মসিগী য়াম্না অথোইবা খুদম্নি। অদুগা য়োগীজীগী লিচিং মখাদা খুদোংথিবদগী খুদোংচাবগী মওংদা ওন্থোক্লিবা অসিদা ঐহাক্না পুংথা থাজৈ, য়োগীজী অমসুং মহাক্কী তীম্না থৱাই-হকচাং য়াওনা হোৎনরিবা অসিদগী অতৈ রাজ্যশিংনসু মসিগী য়োজনা অসিদগী তম্বা য়াবা কয়াসু য়াওগনি, মীওই খুদিংমক্না মসিদগী ইথিল ফংগনি।
অতৈ রাজ্যশিংনসু মখোয়গী লমশিংদুদা অসিগুম্বা য়োজনাশিং অসি পুথোরক্কনি হায়বা ঐনা থাজৈ। অদুগা ঐদি য়ু..পি.গী সাংসদনি। উত্তর প্রদেশতা অসিগুম্বা অফবা থবকশিং অসি পাংথোক্লিবা অসিদা ঐঙোন্দা হেন্না নুংঙাইবা ফাওই। মরমদি মফমদুগী মীশিংগী থৌদাং অসি ঐগীসুনি।
মরূপশিং,
খুদোংথিবা থোকপা মতমদা উবা ফংলিবা থৌনা অসিনা উৎলিবা পাইরক-লৌশিং অসিদগী মায় পাকপা ঙমহল্লি। ঙসি মালেম পুম্বনা কোরোনাগী অসুক চাউবা খুদোংথিবা অসি মায়োক্নরিঙৈগী মতমসিদা উত্তর প্রদেশনা উৎলিবা থৌনা, পাইরক-লৌশিং উত্তুনা মায় পাকপা ফংলিবা, কোরোনাগী খোংজং চংশিল্লক্লিবা মওং, অরুবা ফিভমশিংবু লাকশিল্লিবা মওং অসিনা ঐহাক্না মসিগীশিং অসি হান্না অমুক্তা থৌকখিদ্রিবা, থাগৎনীংঙাই ওইবা মওংনি।
মসিগীদমক্তা ঐহাক্না উত্তর প্রদেশকী নাগরিক কোতি ২৪বু থাগৎলি, মখোয়দা ঐহাক্না নোল্লুকচরি। অদোম্না পাংথোক্লিবা থবক অসি মালেম পুম্বগীদমক্তদি অথোইবনি। উত্তর প্রদেশকী মী মশিং অসিনা মালেমগী চাউর-চাউরবা অখঙ-অহৈশিংবু অঙাকপা ফাওহনবা ঙম্বগী অথোইবা মতিক ময়াই লৈ। য়ু.পি.গী দোক্তর ওইরো, পেরামেদিকেল স্তাফ ওইরো, ৱাইশিৎ-ৱাইশেং তৌবা মী ওইরো, পুলিশ ওইরো, আশা ওইরো, আঙ্গনৱাদী ৱার্কর ওইরো, বেঙ্ক নত্ত্রগা পোস্তওফিসকী মরূপশিং ওইরো, ত্রান্সপোর্ত বিভাগকী মরূপশিং ওইরো, শিন্মী মরূপশিং ওইরো, মীপুম খুদিংমক্না থৱায় য়াওনা মথৌদাং পাংথোক্লি।
য়োগীজী অমসুং মহাক্কী তীম্না মীয়ামগী মীহুৎ ওইরো নত্ত্রগা থৌমী ওইরো ময়াম পুম্নমক্না খ্বাইদগী অথোইবা থবক তৌরি, শিংথানীংঙাই ওইবা থবক তৌরি। অদোম ময়াম্না পুন্না য়ু.পি. অসিবু লুরবা ফিভম অসিবু য়েংশিল্লিবা অসি লাক্কদৌরিবা চহি কয়া-কয়াদা উত্তর প্রদেশকী অঙাং খুদিং, ইমুং খুদিংনা মসিবু য়াম্না চাউথোকচবগা লোয়ননা নীংশিংনহৌরগনি, মতম শাংনা নীংশিংনরগনি।
মরূপশিং,
উত্তর প্রদেশনা হোৎনরিবা অমসুং মায় পাক্না পাংথোকখিবশিং অসি খ্বাইদগী অথোইবা ওইরিবসিগী মরমদি মসি রাজ্য অমত্তংদদা নত্তনা মালেমসিদা লৈরিবা লৈবাকশিংগী খ্বাইদগী চাউবা রাজ্যনি। মসিগী মায় পাকপা অসি য়ু.পি.গী মীশিংনা মশাদা ফাওরি অদুবু করিগুম্বা মশিং অসি অদোম্না খঙলগদি অঙকপা ফাওবিগনি!
মরূপশিং,
ঐখোয়না য়ুরোপকী চাউরবা লৈবাক মরী হায়রগদি-ইংলেন্দ, ফ্রাঞ্চ, ইতলী অমসুং স্পেন্নি! মসিগী লৈবাকশিং অসি চহি ২০০-২৫০ ফাওবা সুপরপাৱর ওইদুনা লাকখি, ঙসিসু মালেমসিদা মখোয়শিং অসিগী মখা পোন্না লৈরি! করিগুম্বা মসিগী অপুনবা মী মশিং অসি পুনশিন্নবা তারগদি কোতি ২৪রোম ওইগনি! ঐখোয়গীদি য়ু.পি. মথন্তদা অপুনবা মী মশিং কোতি ২৪রোম্নি! হায়বদি ইংলেন্দ, ফ্রাঞ্চ, ইতলী অমসুং স্পেন্দ হায়রিবা লৈবাক মরীসিদা মী মশিং অদুম্মুক য়াম্না উত্তর প্রদেশতা লৈ! অদুবু কোরোনা থোক্লকপা অসিদা লৈবাক মরীসিদা পুন্না মীওই লাখ ১গা লিশিং ৩০ শিখিবা মতমদা য়ু..পি.দা শিখ্রবা মী মশিং অসি শুপ্নতগী ৬০০ খক্তনি! কদায়দগী লাখ ১গা লিশিং ৩০গা অদুগা কদায়দগী ৬০০। মী অমত্তং শিবা ওইরসু অৱাবগী মশক্নি।
অদুগা লৈবাক মরীসিনা পুন্না হোৎনবা য়াবা হোৎনরজরবসু মখোয়গী মফমশিংদুদা য়ু..পি.দগী মী মশিং কয়া হেন্না শিখ্রে হায়বসিমসু ঐখোয়না খঙজিনগদবনি। মসিগী লৈবাকশিং অসি হেন্না চাউখৎপা ঙাক্তনি, মখোয়গীদা রিসোর্সশিংসু য়াম্না হেল্লি, মফমদুদা সরকারশিংনা থবকসু অঙম্বা থাক্তা হোৎনবা ঙাক্তনি! অদুম ওইরগসু মখোয়গী নাগরিকশিংবু কনবদা মায় পাকপা ঙমদবা অদু য়ু.পি.না মায় পাক্না পাংথোকপা ঙম্লে!
মরূপশিং,
মতমসিদা ময়ামগী মরকসিদগী অয়াম্বনা অমেরিকাগী ওইরিবা ফিভমগী মতাংদা তাবীরম্লগনি! অমেরিকাগী রিসোর্সশিং, অনৌবা তেক্নোলোজীশিংগী ৱাত্তনা লৈ! অদুম ওইনমক, ঙসি অমেরিকা অসি কোরোনানা হায়নীংঙাই লৈতনা চৈথেং ফংহল্লে।! অমেরিকাগী মী মশিং অসি কোতি ৩৩ মুক্নি অদুগা য়ু.পি.গী মী মশিং অসি কোতি ২৪মুক লৈ হায়বসি অদোমসু নীংশিংবীয়ু! অদুবু হৌজিক ফাওবদা অমেরিকাদা শিখিবা মী মশিং অসি লাখ ১গা লিশিং ২৫রোম শুখ্রে অদুগা য়ু..পি.দনা ৬০০মুক শুখ্রে।
অদুবু য়োগীজীগী উত্তর প্রদেশ সরকার অসিনা নীংথিজনা থৌরাং তৌরমদ্রবা, য়ু.পি.দসু অমেরিকাগী মতৌগুম অমাং-অনা নংলমগনি। ঙসি য়ু.পি.দা মী ৬০০কী মহুত্তা ৮৫০০০ মপুন্সি মাংলমগনি! অদুবু য়ু.পি.গী সরকারনা কন্না হোৎনবসিদগী হৌজিক ফাওবদা য়ামদ্রবদা মীওই লিশিং ৮৫মুক্কী মপুন্সি কনবদা মায় পাক্লে হায়না ঐখোয়না হায়বা য়াই! ঙসি ঐখোয়না নাগরিকশিংগী পুন্সি কনবা ঙম্লিবা অসিমক মশানা অদুম অপেনবা ৱাফম্নি অমসুং লৈবাক অসিনা মশাদা থাজজবগী মওংনি! অদুম ওইরমদ্রগদি এলাহবাদগী সাংসদনা লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী ওইবীরমখিবা মতমদুদা কুম্ভগী মীনা চিক্না-চাইনবা য়াখিদ্রবা মতমদুদা মীওই লিশি-লিশিং শিখিরমখি। মতম অদুদা সরকারদা লৈরম্বশিং অদুনা শিখিবা মী মশিং অসি বোৎশিন্নবা হোৎনখি। অদুবু হৌজিক উত্তর প্রদেশকী মীশিংগী পুন্সি কলহৌরবা মতমসিদা, শোই-ঙাম্নীংঙাই ওইদ্রবকানসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মরূপশিং,
মসিগী মতাংদসু নীংশিংদুনা থমগদবা ৱাফম অমা লৈ। লৈবাক শিন-থুংনা শিন্মী মরূপ, থৌমী মরূপ লাখ ৩০-৩৫মুক্তগী হেনবনা চয়োল খরগী মমাংদা মশা-মশাগী খুঙ্গংদা হল্লকখিবা মওং অদুগীনি। শিন্মী লিশিং কয়া শ্রমিক স্পিসিএল ত্রেন চেলহল্লগা য়ু.পি. সরকারনা অৱাবা নংলবা ঐখোয়গী মীশিংবু হল্লকহনখি। অতোপ্পা রাজ্যদগী লাকখিবা মরূপশিংদগী লায়চৎ অসি শন্দোরকপগী খুদোংথিবা অসি হেন্না লৈরম্মি। অদুবু উত্তর প্রদেশ না অরুবা ফিভম অসি অখাং কনবগা লোয়ননা ঙাক-শেনখি, মহাক্না রাজ্য অসিবু চাউরবা খুদোংথিবা অমদগী নান্থোকহল্লকখ্রে।
মরূপশিং,
য়ু.পি.দা ২০১৭গী মমাংদা লৈরম্বা লৈঙাক অদুনা পাল্লম্বা সরকার অদুদা ফিভম অসি ওইরম্বা তারবদি মতৌ অসিগুম্বা মহৈ ফংনা পাংথোক্কনি হায়বগী ৱাখলফাওবা শাগৎপা ঙম্লম্লোই। হান্না লৈরম্বা সরকার অদু ওইরম্লবদি, হোস্পিতাল শাবগী মিংদা, ফমুংগী মশিংগী মিংদা, শিংনবা অসিবু নাথৈদুনা থম্লমগনি। অদুবু য়োগীজীনা অসিগুম্বা থবক অসি তৌদে। য়োগীজীনা মহাক্কী সরকারনা ফিভম অসি য়াম্না হকচিন্না খঙখি। মহাক্না খঙখি মদুদি অতৈ চাউর-চাউরবা লৈবাকশিংদা ওইরিবা ফিভম অসি য়েংলগা মহাক্কী সরকারনা অতোপ্পা লান্থেং অমা থেংনখি।
ক্বারেন্তাইন সেন্তর ওইরো, আইসোলেসগী খুদোংচাবা ওইরো মসিগীশিং অসি শেমগৎনবগীদমক্তা অঙম্বা থাদুনা হোৎনখি। মখোয়গী মপাবুং লৈখিদবা ওইরগসু মপাবুংগী মঙানিগী লৈহুন্দা চৎপগী মহুত্তা উত্তর প্রদেশকী মীশিংগী পুন্সিমসিগীদমক খঞ্জবা য়োগীজিনা কোরোনাসিদগী মাগী মীশিংবু কন্নবগীদমক অদোম ময়ামগা ৱাখল চুংশিন্না লৈখি। মপান্দগী লাকখিবা শিন্মীংগীদমক্তা মতম য়াম্না চংহন্দনা য়েংশিন্নবা কমিতী লিশিং ৬০ রোম শেমখি। কমিতীশিং অসিনা খুঙ্গংশিংদা ক্বারেন্তাইন সেন্তরশিং শমগৎনবা তেংবাং কয়া অমা পীখি। শুপ্নতগী থা অনি-মখাইখক্তংসিদা কোরোনাগী অনাবশিং লায়েংনবা হোস্পিতালদা ফমুং লাখ থৌরাংখ্রে।
মরূপশিং,
লোকদাউনগী মতমসিদা লায়রবশিংনা চানবগী অৱাবা মায়োক্নদনবগীদমক্তা য়োগীজীগী সরকরানা তৌরিবা থবক অসি হান্না মমাংদা অমুক্তা পাংথোকখিদিবা মওংনি। প্রধানমন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনাদগী য়ু.পি. য়াম্না থুনা লায়রবশিং অমসুং খুঙ্গংদা হল্লকখিবা শিন্মী মরূপশিংদা লেম্না রাসন ফংহনখি। হায়বদি লায়রবা কোতি ১৫মুক্না চানবগী অৱাবা মায়োক্নদনবা থবক পায়খৎখি। চারা হেন্দুনা তুমদনবা তৌখি।
মতম অসিদা য়ু.পি.দা লাইরবশিংদা চানবা পোৎলম মেত্রিকতন লাখ ৪২ য়েন্থোকখ্রে। রাসন কার্দ লৈতবশিংদসু য়ু.পি. সরকারনা সরকারগী রাসন দুকানগী থোং হাংখ্রে। মসিদা নত্তনা উত্তর প্রদেশকী লাইরবা নুপী কোতি ৩.২৫দা জনধনগী একাওন্ততগী লুপা কোতি লিশিং ৫রোমদা দাইরেক ত্রান্সফর তৌখ্রে। নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা পুৱারীদা সরকার অমত্তনা অসুক চাউবা মওংদা তেংবাং পীখিরম্লোই।
মরূপশিং,
ভারত অসিবু মরোমদোম লেপচবা ঙাম্নবগী লম্বী অসিদা য়াংনা খুমাং চাউশিলহন্নবা অভিয়ান ওইরো নত্ত্রগা গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান ওইরো, উত্তর প্রদেশ অসি য়াম্না মাংজিল থানা চৎলি। গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান্দগী শিন্মীশিংগী চাগা অসি ফগৎহন্নবা পাম্বৈশিং হেনগৎহন্নবগীদমক্তা খুঙ্গংশিংদা থৌরাং কয়া পায়খৎপা হৌগদৌরে। লায়রবশিংগী অফবা য়ুম শানবা ওইরো, ময়ামগী ওইবা তোইলেৎ শানববু ওইরো, পঞ্চায়েৎকী শঙলেন শানববু ওইরো, গুহা-পুখ্রি তৌনববু ওইরো, লম্বী শেম্নববু ওইরো, ইন্তর্নেৎকী লাইন তিংববু ওইরো অসিগুম্বা থবক ২৫গী লিস্ত অমা সরকারনা শেমখ্রে।
ঙসি মসিবু পাক-শন্না পাংথোক্লদুনা মসিদা আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান অসিসু হাপচিন্দুনা উত্তর প্রদেশনা হকথেংননা চাউরাক্না শিন্মী অমসুং থৌমী মরূপ কোতি ৩.২৫দা হকথেংননা থবক পীনবা হোৎনরি। মসিদা লাখ ৬০রোম্না খুঙ্গং চাউখৎনবগী থবক্তা য়াওরি অদুগা লাখ ৪০মুক্না অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং হায়বদি এম.এস.এম.ই.শিংদগী থবক পীরি। মসিদা নত্তনা মশানা থবক পীজবশিংগীদমক্তা ওন্ত্রপ্রিনর লিশিং-লিশিং মুদ্রা য়োজনাদগী লুপা কোতি লিশিং ১০রোমগী পুনবা শেল য়েন্থোকখ্রে। অপুবা শেনগা কোন্ননা ঙসি হেন্দিক্রাফ লিশিং-লিশিং কয়াদা অনৌবা মেছিনশিং অমসুং তুল কীৎশিং পীখ্রে।
মসিনা হেন্দিক্রাফশিংগী থবক হেনগৎহনগনি অমসুং মখোয়দা কান্নহনগনি। ঐহাক্না বেনিফিসরীশিংদা, থবক ফংলবশিংদা হন্না-হন্না নুঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশিং,
য়ু.পি.গী সাংসদ ওইবা মরম্না তত্তনা পাও ফাওনদনা লাক্লি। কোতি ১.২৫গী থৌমীগী, থবক তৌবশিংগী মশক খঙদোক্নবা, শিন্মী লাখ ৩০দগী হেনবগী হৈজ-শিংজবগী, এক্সপরিএন্সকী দেতা থৌরাং তৌবা অমসুং মখোয়গী থবকশিংগী চুনবা মওংদা শেম্বা অসিনা উত্তর প্রদেশ সরকারগী থৌরাং অসি কয়াদা মপুং ফাবগে, কয়াদা পাক-চাউবগে হায়বদু উৎলি। য়ু.পি.গী জীলা অমা, পোত্থোক অমগী য়োজনা অসি হান্নদগী মফমদুগী পোৎশিংবু হেনগৎহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি, মখোয়দা য়াম্না অচৌবা মার্কেৎ ফংহল্লি।
হৌজিক আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান্দগী লৈবাক অসিদা মফম-মফমদুগী পোত্থোকশিংবু হেনগৎহন্নবগীদমক ইন্দস্ত্রীশিংগী ক্লস্তর শেম্লিবা অসিদগী উত্তর প্রদেশ অসিদা কান্নবা য়াম্না ফংহল্লগনি। মসিদগী ফীগী, মুগাগী, শউনগী, শেঞ্জেংগী ওইবা য়াম্লবা ইন্দস্ত্রীএল ক্লস্তরশিং লৈরি, মখোয়শিং অসিগী মপাঙ্গল ফংগনি, অনৌবা মার্কেৎ ফংগনি।
আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান্দগী উত্তর প্রদেশকী লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি। লৌমীশিংগী ফগৎনবা, অপীকপা লল্লোন-ইতিক্কী থবক হেনগৎহন্নবা চহি কয়াদগী লেপ্পা লৈতনা শেমদোক্নবা অচৌবা ৱাফম ৩ তান্দুনা লাকখি। হৌজিক কেন্দ্র সরকার অসিনা পুদুনা লাক্লিবা ৱায়েল-পথাপকী সেন্তর ৩ অসি লৌমীশিংগী মন্দিগী মপান্দা মশাগী পোত্থোক অদুয়োনবগী হক ফংলে। হায়বদি মমল নীংথিজনা ফংগদবা মফমদা পোৎ য়োনগনি। অতোপ্পা অমনা লৌমীদুনা পাম্লগদি লৌহোন হুল্লিঙৈগী মতমদগী লৌরোক্কী মমল লেপথোকপা য়াই।
হৌজিক আলুগী পোত্থোক পুথোরক্লিবা লৌমীশিংগা চিপশিং শারিবা ইন্দস্ত্রীশিংগা লোয়ননা, হৈনৌ থারিবা লৌমীশিংনা মেঙ্গো জুইস শেম্লিবশিংগা লোয়ননা, খামেন অশিনবা থারিবা লৌমীনা সোস শেম্বশিংগা লোয়ননা মরু হুনবা মতমদগী য়াশিন্নবা য়ারে। মসিদগী মখোয়না মমল তানা ফংবগী অকিবা অদু লৈহল্লরোই।
মরূপশিং,
মসিদা নত্তনা শা-শন লোইবশিংগীসু থৌরাং কয়া অমা পায়খৎলি। নুমিৎ নিনিগী মমাংদা শা-শন লোইবশিং অমসুংদাইরি সেক্তরগীদমক্তা লুপা কোতি লিশিং ১৫গী অখন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমখ্রে। মসিদগী চাউরাক্না অনৌবা লৌমীশিংগা শা-শন লোইবা কোতি ১মুক্কা শম্নহল্লগনি,দাইরিগা মরি লৈনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎকনি। লাক্কদৌরিবা মতমসিদা খুঙ্গংশিংদা থবক লাখ ৩৫ রোম লৈরবা য়ারি হায়না থাজনরি। নহানখক্তমক কেন্দ্র সরকারনা য়ু.পি.দা তুরিজম্বু খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক মরুওইবা ৱারেপ অমগা অমুক লৌখ্রে। বুদ্ধগী সর্কিৎনা অথোইবা মওংদা য়েংলগা কুশিনগর এয়র্পোর্ত অসি অন্তর্রাস্ত্রীয় এয়রপোর্ত ওইনা লাওথোকখ্রে। মসিদগী উত্তরাঞ্চলদা ফ্লাইৎশিং হেন্না শম্নবা হেলহল্লগনি অমদি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং ইরৈবাক-মীরৈবাক্তগী মহাত্মা বুদ্ধবু থাজনা নীংজরিবা কয়ানা ইরাই লাইনা উত্তর প্রদেশতা লাকপা য়ারগনি। মসিদসু মফমদুগী নহারোলশিংগীদমক্তা থবক অমদি মশানা থবক পীজবশিংগী খুদোংচাবশিং ফংলগনি। অমসুং ত্রান্সপোর্তকী লমগী থোইদোকপা মওং অসি অদোম্নসু খঙবীরি। মসিগী লম অসিদা তাবদগী তারবা, য়াম্বদগী য়াম্লবা মীশিংদা থবক পীরি।
মরূপশিং,
উত্তর প্রদেশ, অসি মতম পুম্নমক্তগী ভারতকী চাউখৎনবগী লমদা খ্বাইদগী মরুওইবা শরুক ওইদুনা লাক্লি। খুঙ্গং-লাইরবা অমসুং লৈবাক অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক পুদুনা চৎলিবা মিশন অসিদা উত্তর প্রদেশনা শরুক য়ারিবা অসি মফম অসিদা বি.জে.পি. সরকারনা লাকপদগী লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। হৌখিবা চহি অহুম-মখাই অসিদা অচৌবা য়োজনা খুদিংমক্তা উত্তর প্রদেশনা য়াম্না য়াংনা থবক তৌরি। চহি অহুখক্তদা য়ু.পি.দা লায়রবশিংগী অফবা য়ুম লাখ ৩০ হেন্না শাখ্রে। চহি অহুমখক্তং হোৎনদুনা য়ু.পি.না লহ্মাংদা অমা-অশোই তৌদবা মফম ওইনা লাওথোকখ্রে। চহি অহুমখক্তদা মনুং-মপান ফাওনা য়াম্না শেংনা য়ু.পি. নহারোল লাখ ৩দা সরকারগী থবক ফংহনখ্রে। চহি অহুমখক্তং হোৎনদুনা য়ু.পি.দা মমাগী অশিবগী চাং অসি চাদা ৩০ হন্থখ্রে।
মরূপশিং,
চহি কয়াদগী উত্তরাঞ্চলদা ইন্সেফিলাইতিসনা লায়চৎকী মওংদা অৱাবা নংহনখি। পোকপদা ঙাইরিবা অঙাংশিং কয়া অমা নুংঙাইতবা মওংদা লায়না অসিনা নাদুনা শিখি। হৌজিক য়ু.পি. সরকারনা হোৎনদুনা মসিগী লায়নাসিনা নাবা মশিং হন্থহল্লে, শিবগী চাংশু হন্থদুনা চাদা ৯০ ফাওবা হন্থহল্লে। মসিদা নত্তনা মেদিকেল কোলোজ ওইরো নত্ত্রগা আয়ুশমান ভারত অভিয়ান্দগী অতোপ্পা খুদোংচাবশিং ফংহনবদসু য়ু.পি.না শিংথানিঙাই ওইবা থবকশিং তৌরি। মৈ, ঈশিং, লম্বীগুম্বা মরুওইবা খুদোংচাবশিং অসি অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা শেমদোকখ্রে। অনৌবা লম্বী অমসুং এক্সপ্রেসৱে শেম্বদা য়ু.পি.না মাংজিল থারি। অদুগা খ্বাইদগী অচৌবা ৱাফম অমনা ঙসি উত্তর প্রদেশ অসি ইংনা-চিক্না লৈরে, ৱায়েল কাংলোনশিং কাইদনা লৈরে। মরম অসিনা উত্তর প্রদেশতা মালেম অসিগী ইনভেস্তরশিংনা মিৎয়েং থম্লি। সরকারনা লৈবাক অসিগী অমসুং মীরৈবাক্কী ইনভেস্তরশিংবু পুক্নিং চিংশিন্নবগীদমক্তা খোংথাংশিং লৌখৎলি মসিদগী য়ু.পি.না কান্নবা কয়া লৌরি। য়েংবীয়ু, ঙসি মালেম পুম্বনা কোরোনা অসি লান্থেংনরিবা মতম অসিদা য়ু.পি.না মাগী চাউখৎনবগীদমক অচৌবা য়োজনা হৌদোকখ্রে। খুদোংথিবগী অসিবু খুদোংচাবদা ওন্থোকপগী থবক অসি য়ু.পি.না মপুং ফাহনগদৌরে। অদোম ময়াম্বু অমুক্কা হন্না থবক্কী খুদোংচাবশিং অসিগীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি!!
হৌজিক কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবগী থবক অসি চত্থরি হায়বসি নীংশিংবীয়ু। থবক চৎপিয়ু অদুবু গজ অনি লাপ্ননা লৈবা, মাইদা মাস্ক উপ্পা অমসুং লেপ্তনা শেংদোক-চামথোকপা অসি য়াম্না মরু ওই। পুন্সি অমসুং পুন্সিনা হিংনবগীদমক্তা ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা থেংনরিবা লান্থেং অসিদা উত্তর প্রদেশনা মায় পাক্কনি অদুগা ভারতসু মায় পাক্কনি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!!