Prime Minister's Office
Prime Minister’s address in the 90th Birthday Celebrations of Reverend Dr. Joseph Mar Thoma Metropolitan
27 JUN 2020 11:58AM by PIB Delhi
Honorable Reverend Dr. Joseph Mar Thoma Metropolitan, Revered Fathers, Distinguished members of Mar Thoma Church,
It is my great privilege to address this august gathering. We have gathered to mark the special occasion of the 90th birthday of Most Revered Doctor Joseph Mar Thoma Metropolitan. I convey my greetings to him, and I wish him a long life and best health. Dr. Joseph Mar Thoma has devoted his life for the betterment of our society and nation. He has been particularly passionate about removal of poverty and women empowerment.
Friends,
The Mar Thoma Church is closely linked with the noble ideals of Saint Thomas, the Apostle of Lord Christ. India has always been open to spiritual influences from many sources. The contributions of Saint Thomas and, following him, the Indian Christian community are deeply valued. With Saint Thomas we associate humility. He rightly said “Humility which is a virtue, is always fruitful in good works”. It is with this spirit of humility that the Mar Thoma Church has worked to bring a positive difference in the lives of our fellow Indians. They have done so in areas such as healthcare and education. Saint Thomas was blessed with immense wisdom. The Mar Thoma Church played a role in India's freedom struggle. The Church was at the fore-front of working towards national integration.
This Church fought the Emergency. It is a matter of immense pride that the Mar Thoma Church is firmly rooted in Indian values. The contribution of the Church has also been recognized at the national level. The former Metropolitan of Mar Thoma Church, Philipose Mar Chrysostom, was conferred with the Padma Bhushan in 2018. He inspires many.
Friends,
The world is fighting a strong battle against a global pandemic. COVID-19 is not only a physical sickness that is a threat to the lives of people. It also takes our attention to unhealthy life-styles. A global pandemic implies that humanity as a whole needs healing. Let us do everything possible to further harmony and happiness in our planet.
Friends,
You would be happy to know that powered by our Corona warriors, India is firmly fighting COVID-19. Earlier this year, some people had predicted that the impact of the virus in India would be very very severe. But, Due to lockdown and many initiatives taken by the Government as well as a people driven fight, India is much better placed than many other nations. India's recovery rate is rising.
Any loss of life is unfortunate, due to Covid or otherwise. However, India's death per million due to Covid is under 12. To place this in context, the death rate in Italy is 574 per Million. The figures in America, Britain, Spain, and France are also much higher than India. Lakhs of villages, home to 85 crore people, remain almost untouched by Coronavirus.
Friends,
A people driven fight has given good results so far but can we let our guard down? NO, Not at all. Infact, we have to be even more careful now. Wearing masks, Social distancing, दो गज की दूरी(Do Gaj ki doori), Avoiding crowded places, Regular hand washing, these remain important.
At the same time, we have to focus on economic growth and prosperity for 130 crore Indians. The wheels of trade and commerce have to move. Agriculture has to flourish. In the last few weeks, the Government of India has addressed both short-term and long-term issues relating to the economy. From the sea to space, From the farms to the factories, people-friendly and growth friendly decisions have been taken.
The call for Atma Nirbhar Bharat, self-reliant India will ensure economic strength and prosperity for every Indian. A month ago, the Union Cabinet cleared the Pradhan Mantri Matasya Sampada Yojana. This scheme is going to transform our fisheries sector. With an investment of over Rupees Twenty Thousand Crore, this scheme seeks to boost the sector. The aim is to also increase export earnings and provide more employment to over fifty five lakh people. We want to ensure better technology, infrastructure and make value chains stronger. I am confident my fishermen sisters and brothers in Kerala will gain from this scheme.
Friends,
Historic reforms have been undertaken in the space sector. These reforms will ensure greater use of space assets and activities. Access to data and technology will improve. I see several youngsters in Kerala and particularly in South India taking a keen interest in science and technology. They will gain from the reforms.
Friends,
Our Government has always been guided by sensitivity and a long-term vision to make India a growth engine. We have taken decisions not from comfortable Government offices in Delhi but after feedback from people of the ground. It is this spirit that ensured every Indian has access to a bank account. Over 8 crore families have access to smoke free kitchens. Over 1.5 crore houses have been made to give shelter to the homeless.
India is home to the largest healthcare scheme in the world, Ayushman Bharat. Over a crore people have got quality treatment. For the poor, we are bringing one nation-one ration card scheme to help them where they are. For the middle class, we have brought a number of initiatives, to boost Ease of living. For farmers, we have increased the MSP and made sure they get the right price and making the sector free from middle men.
For women, we are ensuring that their health gets due attention via various schemes. And, their career path is not compromised through extension of maternity leaves. The Government of India does not discriminate between faith, gender, caste, creed or language. We are guided by the desire to empower 130 crore Indians and our guiding light is the ‘Constitution of India’.
Friends,
The Holy Bible talks extensively about togetherness. Now is the time to join ranks, work together for the advancement of our nation. Think of this- how can our actions contribute to national development? Today India is saying- we will produce locally and also buy local products. This will light the lamp of prosperity in the homes of many. There are many ways to strengthen our nation. The Mar Thoma Church, in line with its values will surely rise to the occasion and play a key role in India's growth trajectory in the times to come.
Once again, I convey my greetings to Honourable Reverend Dr. Joseph Mar Thoma Metropolitan .
Thank you all. Thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରେଭେରେଣ୍ଡ ଡଃ ଯୋସେଫ ମାର୍‌ ଥୋମା ମେଟ୍ରୋପଲିଟାନଙ୍କ 90 ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
27 JUN 2020 11:58AM by PIB Bhubaneshwar
ମାନନୀୟ ରେଭେରେଣ୍ଡ ଡଃ ଯୋସେଫ ମାର୍‌ ଥୋମା ମେଟ୍ରୋପଲିଟାନ, ପୂଜ୍ୟ ଫାଦରଗଣ ଓ ମାର୍‌ ଥୋମା ଚର୍ଚ୍ଚର ସମ୍ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ ।
ଏହି ମହାନ୍‌ ସମାବେଶରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ । ଆମେ ଏଠାରେ ପୂଜ୍ୟ ଡଃ ଯୋସେଫ ମାର୍‌ ଥୋମାଙ୍କ 90ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିବାକୁ ସମବେତ । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରିବା ସହ ତାଙ୍କ ଦୀର୍ଘ ନିରାମୟ ଜୀବନ କାମନା କରୁଛି । ଡଃ ଯୋସେଫ ମାର୍‌ ଥୋମା ଆମ ସମାଜ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ଓ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ସେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାର୍‌ ଥୋମା ଚର୍ଚ୍ଚ, ସେଣ୍ଟ ଥୋମାସ୍‌ଙ୍କ ମହାନ୍‌ ଦର୍ଶନ ସହ ନିବିଡ଼ଭାବେ ଜଡିତ । ସେଣ୍ଟ ଥୋମାସ୍‌ ପ୍ରଭୁ ଯୀଶୁଙ୍କ ଦୂତ ଥିଲେ । ଭାରତ ସର୍ବଦା ବିଭିନ୍ନ ସୂତ୍ରରୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପ୍ରଭାବ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଆସିଛି । ସେଣ୍ଟ ଥୋମାସ୍‌ଙ୍କ ଅବଦାନ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଅନୁସରଣ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମୁଦାୟଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ସେଣ୍ଟ ଥୋମାସ୍‌ ଯଥାର୍ଥରେ କହିଥଲେ, ‘ବିନମ୍ରତା ଏକ ଗୁଣ ଓ ଏହା ସର୍ବଦା ମହତ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ’ । ତେଣୁ ଏହି ବିନମ୍ରତାର ଭାବନା ନେଇ ମାର୍‌ ଥୋମା ଚର୍ଚ୍ଚ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି ଓ ଆମ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଆଣିଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥା୍ୟସେବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଚର୍ଚ୍ଚର ଅବଦାନ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ସେଣ୍ଟ ଥୋମାସ୍‌ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଜ୍ଞାନର ଅଧିକାରୀ ଥିଲେ । ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ମଧ୍ୟ ମାର୍‌ ଥୋମା ଚର୍ଚ୍ଚ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲା । ଜାତୀୟ ସଂହତି ରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା କାମ କରିଆସୁଛି । ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ବିରୋଧରେ ଏହି ଚର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ଲଢେଇ କରିଥିଲା । ଏହା ବେଶ୍‌ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ମାର୍‌ ଥୋମା ଚର୍ଚ୍ଚ ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଦୃଢଭାବେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ । ଜାତୀୟସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଚର୍ଚ୍ଚର ଅବଦାନ ସ୍ୱୀକୃତ । ମାର୍‌ ଥୋମା ଚର୍ଚ୍ଚ ପୂର୍ବତନ ମେଟ୍ରୋପଲିଟାନ ଫିଲିପୋଜ ମାର୍‌ କ୍ରିସୋସ୍ତମଙ୍କୁ 2018ରେ ପଦ୍ମଭୂଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ସେ ଅନେକଙ୍କ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ କରୋନା ମହାମାରୀ ବା କୋଭିଡ-19 ବିରୋଧରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଲଢେଇ ଲଢୁଛି । ଏହି ବ୍ୟାଧି କେବଳ ଆମ ଶାରୀରିକ ଅସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ପ୍ରତି ବିପଦ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନାହିଁ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଅସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ପ୍ରତି ଆମକୁ ସଚେତନତା କରାଉଛି । ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ଅର୍ଥ, ମିଳିତଭାବେ ଏଥିରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି ଏଥିରୁ ମୁକ୍ତି ଚାହେଁ । ଏହି ପୃଥିବୀରେ ସଦ୍‌ଭାବନା ଓ ଆନନ୍ଦକୁ ଆହୁରି ବଢାଇବା ପାଇଁ ଆସନ୍ତୁ ଯାହା ସମ୍ଭବ ମିଳିମିଶି ତାହା କରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣି ଖୁସୀ ହେବେ ଯେ ଆମ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ଶକ୍ତିବଳରେ ଭାରତ ଏହି ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଲଢେଇ ଜାରି ରଖିଛି । ଏ ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ କିଛି ଲୋକଙ୍କର ଆଂଶକା ଥିଲା ଯେ ଭାରତ ଉପରେ ଏହି ମହାମାରୀର ପ୍ରଭାବ ଅତି ଭୟଙ୍କର ହେବ । ତେବେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ଲକ୍‌ଡାଉନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ତଥା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସଂଗ୍ରାମ ଯୋଗୁଁ ଏବେ ଭାରତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ତୁଳନାରେ ବହୁତ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି । ଭାରତରେ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ଆରୋଗ୍ୟ ହାର ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି ।
କୋଭିଡ ହେଉ ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି କାରଣ, ଯେକୌଣସି ଜୀବନହାନି ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ । ତେବେ ସେ ଯାହାହେଉ କରୋନା ମହାମାରୀରେ ଭାରତର ମୃତ୍ୟୁହାର 10ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ 12ରୁ କମ୍‌ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଦେଖିଲେ ଇଟାଲୀରେ ଏହି ହାର 574 । ଆମେରିକା, ବ୍ରିଟେନ, ସ୍ପେନ୍‌ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସ ଆଦି ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ କରୋନା ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁହାର ଭାରତଠାରୁ ବହୁ ଅଧିକ । ଭାରତରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ଯେଉଁଠି 85କୋଟି ଲୋକ ବସବାସ କରନ୍ତି, ସେସବୁ ଏଯାବତ୍‌ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜନତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଲଢେଇ ଏଯାବତ୍‌ ଭଲ ଫଳ ଦେଇଛି । ତେଣୁ ଆମେ କ’ଣ ଆମର ସେହି ପ୍ରହରୀମାନଙ୍କୁ ଉପେକ୍ଷା କରିପାରିବା ? ଆଦୌ ନୁହେଁ । ପ୍ରକୃତରେ ଆମକୁ ଏବେ ଆହୁରି ଅଧିକ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ । ନିୟମିତଭାବେ ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା, ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତ୍ୱ ରକ୍ଷା ପୂର୍ବକ ସାମାଜିକ ବ୍ୟବଧାନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା । ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ସହ ନିୟମିତଭାବେ ହାତ ଧୋଇବା । ଏହି ରୋଗ ବିରୋଧୀ ଲଢେଇର ଏହା କେତେକ ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରତିକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରକ୍ଷା ନିୟମ ମାନିବା ସହିତ ଆମକୁ ଦେଶର 130 କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ବେପାର ବଣିଜର ଚକ ଗଡ଼ିବାକୁ ହେବ । କୃଷିର ବିକାଶ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଗତ କେଇ ସପ୍ତାହରେ ଭାରତ ସରକାର ଅର୍ଥନୀତିର ଉଭୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡିକ ଉପରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ସାଗରରୁ ମହାକାଶ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରୁ କଳକାରଖାନା, ସର୍ବତ୍ର ଲୋକାନୁକୂଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସର୍ବସ୍ୱ ନିଷ୍ପତ୍ତି ମାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଆହ୍ୱାନ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତିକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବ । ମାସକ ଆଗରୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳ ମତ୍ସ୍ୟସମ୍ପଦ ଯୋଜନାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲା । ଏହି ଯୋଜନା ଆମ ମତ୍ସ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳାଇ ଦେବ । 20 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗରେ ଏହି ଯୋଜନା ମତ୍ସ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ଏଥିସହ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଜୀବିକାରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆମର ରପ୍ତାନୀ ଜନିତ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ 55 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ମତ୍ସ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟେକ୍‌ନୋଲଜିର ଉପଯୋଗ, ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉନ୍ନତି ତଥା ସୁଦୃଢ ଭ୍ୟାଲୁଚେନ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ମୋର ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ କେରଳର ମୋର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଅନେକ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ । ତଦନୁସାରେ ମହାକାଶ ସମ୍ବଳର ଅଧିକ ଉପଯୋଗ କରି ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସର ବଢାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଏହା ଫଳରେ ଡେଟା ଓ ଟେକ୍‌ନୋଲଜି ପାଇବାର ସୁଯୋଗ ବଢିବ । ମୁଁ ଦେଖୁଛି କେରଳର ବହୁ ଯୁବକ ଯୁବତୀ ବିଶେଷକରି ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଆଗ୍ରହୀ । ସେମାନେ ଏହି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ସର୍ବଦା ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ନୀତିରେ ପରିଚାଳିତ ହୋଇ ଭାରତକୁ ଏକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଂଜିନରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆରାମଦାୟକ ସରକାରୀ ଦପ୍ତରରେ ବସି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରୁନାହୁଁ । ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ ବିଭିନ୍ନ ତଥ୍ୟ ଓ ଖବର ସଂଗ୍ରହ କରି ସେହି ଆଧାରରେ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ଏହି ଭାବନାରେ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଖରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ରହିଛି । ଆଠ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରଙ୍କୁ ଧୂମମୁକ୍ତ ରୋଷେଇ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଦେଢ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନିରାଶ୍ରୟ ପରିବାରଙ୍କୁ ମୁଣ୍ଡ ଗୁଞ୍ଜିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍‌ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଜନା । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 1 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଉତ୍ତମ ମାନର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଛନ୍ତି । ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗୋଟିଏ ରେସନ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଆଣୁଛୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ । ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଏକାଧିକ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ସହଜ ହେବ । କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ କୃଷିଜାତ ସାମଗ୍ରୀର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଯେପରି ଦଲାଲଙ୍କ ପ୍ରଭାବରୁ ମୁକ୍ତ ରହିବ ଏବଂ ଚାଷୀ ଉପଯୁକ୍ତ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବେ ତାହା ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ ।
ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି । ମାତୃତ୍ୱକାଳୀନ ଛୁଟିର ମିଆଦ ବଢାଇ କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଭାରତ ସରକାର ଜାତି, ଧର୍ମ, ବର୍ଣ୍ଣ, ଭାଷା, ଲିଙ୍ଗ ଓ ଆଞ୍ଚଳିକତା ବିଚାରରୁ ଊଦ୍ଧ୍ୱର୍ରେ ରହି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । 130 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ ଓ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ନୀତି ଓ ଆଦର୍ଶରେ କାମ କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପବିତ୍ର ବାଇବଲ ସମାବେଶିତା ଓ ଏକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ । ଏବେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ଏକଜୁଟ ହୋଇ କାମ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ପାଇଁ କିପରି ସହାୟକ ହେବ ସେ ବିଷୟରେ ଆପଣମାନେ ଟିକେ ବିଚାର କରନ୍ତୁ । ଆଜି ଭାରତ କହୁଛି- ‘ଆମେ ସ୍ଥାନୀୟଭାବେ ଉତ୍ପାଦିତ କରିବୁ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଦ୍ରବ୍ୟ କିଣିବୁ ।’ ଏହାଦ୍ୱାରା ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରଦୀପ ଜଳିବ । ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଉପାୟ ରହିଛି । ମାର୍‌ ଥୋମା ଚର୍ଚ୍ଚ ଏହାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଅନୁସାରେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରି ଭାରତୀୟ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ମୋର ଆଶା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ।
ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ସମ୍ମାନନୀୟ ରେଭେରେଣ୍ଡ ଡଃ ଯୋଜେଫ ମାର୍‌ ଥୋମା ମେଟ୍ରୋପଲିଟାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ।