Prime Minister's Office
Prime Minister’s address in the 90th Birthday Celebrations of Reverend Dr. Joseph Mar Thoma Metropolitan
27 JUN 2020 11:58AM by PIB Delhi
Honorable Reverend Dr. Joseph Mar Thoma Metropolitan, Revered Fathers, Distinguished members of Mar Thoma Church,
It is my great privilege to address this august gathering. We have gathered to mark the special occasion of the 90th birthday of Most Revered Doctor Joseph Mar Thoma Metropolitan. I convey my greetings to him, and I wish him a long life and best health. Dr. Joseph Mar Thoma has devoted his life for the betterment of our society and nation. He has been particularly passionate about removal of poverty and women empowerment.
Friends,
The Mar Thoma Church is closely linked with the noble ideals of Saint Thomas, the Apostle of Lord Christ. India has always been open to spiritual influences from many sources. The contributions of Saint Thomas and, following him, the Indian Christian community are deeply valued. With Saint Thomas we associate humility. He rightly said “Humility which is a virtue, is always fruitful in good works”. It is with this spirit of humility that the Mar Thoma Church has worked to bring a positive difference in the lives of our fellow Indians. They have done so in areas such as healthcare and education. Saint Thomas was blessed with immense wisdom. The Mar Thoma Church played a role in India's freedom struggle. The Church was at the fore-front of working towards national integration.
This Church fought the Emergency. It is a matter of immense pride that the Mar Thoma Church is firmly rooted in Indian values. The contribution of the Church has also been recognized at the national level. The former Metropolitan of Mar Thoma Church, Philipose Mar Chrysostom, was conferred with the Padma Bhushan in 2018. He inspires many.
Friends,
The world is fighting a strong battle against a global pandemic. COVID-19 is not only a physical sickness that is a threat to the lives of people. It also takes our attention to unhealthy life-styles. A global pandemic implies that humanity as a whole needs healing. Let us do everything possible to further harmony and happiness in our planet.
Friends,
You would be happy to know that powered by our Corona warriors, India is firmly fighting COVID-19. Earlier this year, some people had predicted that the impact of the virus in India would be very very severe. But, Due to lockdown and many initiatives taken by the Government as well as a people driven fight, India is much better placed than many other nations. India's recovery rate is rising.
Any loss of life is unfortunate, due to Covid or otherwise. However, India's death per million due to Covid is under 12. To place this in context, the death rate in Italy is 574 per Million. The figures in America, Britain, Spain, and France are also much higher than India. Lakhs of villages, home to 85 crore people, remain almost untouched by Coronavirus.
Friends,
A people driven fight has given good results so far but can we let our guard down? NO, Not at all. Infact, we have to be even more careful now. Wearing masks, Social distancing, दो गज की दूरी(Do Gaj ki doori), Avoiding crowded places, Regular hand washing, these remain important.
At the same time, we have to focus on economic growth and prosperity for 130 crore Indians. The wheels of trade and commerce have to move. Agriculture has to flourish. In the last few weeks, the Government of India has addressed both short-term and long-term issues relating to the economy. From the sea to space, From the farms to the factories, people-friendly and growth friendly decisions have been taken.
The call for Atma Nirbhar Bharat, self-reliant India will ensure economic strength and prosperity for every Indian. A month ago, the Union Cabinet cleared the Pradhan Mantri Matasya Sampada Yojana. This scheme is going to transform our fisheries sector. With an investment of over Rupees Twenty Thousand Crore, this scheme seeks to boost the sector. The aim is to also increase export earnings and provide more employment to over fifty five lakh people. We want to ensure better technology, infrastructure and make value chains stronger. I am confident my fishermen sisters and brothers in Kerala will gain from this scheme.
Friends,
Historic reforms have been undertaken in the space sector. These reforms will ensure greater use of space assets and activities. Access to data and technology will improve. I see several youngsters in Kerala and particularly in South India taking a keen interest in science and technology. They will gain from the reforms.
Friends,
Our Government has always been guided by sensitivity and a long-term vision to make India a growth engine. We have taken decisions not from comfortable Government offices in Delhi but after feedback from people of the ground. It is this spirit that ensured every Indian has access to a bank account. Over 8 crore families have access to smoke free kitchens. Over 1.5 crore houses have been made to give shelter to the homeless.
India is home to the largest healthcare scheme in the world, Ayushman Bharat. Over a crore people have got quality treatment. For the poor, we are bringing one nation-one ration card scheme to help them where they are. For the middle class, we have brought a number of initiatives, to boost Ease of living. For farmers, we have increased the MSP and made sure they get the right price and making the sector free from middle men.
For women, we are ensuring that their health gets due attention via various schemes. And, their career path is not compromised through extension of maternity leaves. The Government of India does not discriminate between faith, gender, caste, creed or language. We are guided by the desire to empower 130 crore Indians and our guiding light is the ‘Constitution of India’.
Friends,
The Holy Bible talks extensively about togetherness. Now is the time to join ranks, work together for the advancement of our nation. Think of this- how can our actions contribute to national development? Today India is saying- we will produce locally and also buy local products. This will light the lamp of prosperity in the homes of many. There are many ways to strengthen our nation. The Mar Thoma Church, in line with its values will surely rise to the occasion and play a key role in India's growth trajectory in the times to come.
Once again, I convey my greetings to Honourable Reverend Dr. Joseph Mar Thoma Metropolitan .
Thank you all. Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰেভাৰেণ্ড ড০ যোছেফ মাৰ থোমা মেট্ৰ’পলিটানৰ ৯০সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
27 JUN 2020 11:58AM by PIB Guwahati
সন্মানীয় ৰেভাৰেণ্ড ড০ যোছেফ মাৰ থোমা মেট্ৰ’পলিটান, ৰেভাৰেণ্ড ফাদাৰছ, মাৰ থোমা গিৰ্জাৰ বিশিষ্ট সদস্যবৃন্দ,
এই সমাৱেশত ভাষণ আগবঢ়াবলে পোৱাটো মোৰ বাবে সৌভাগ্যৰ কথা৷ আমি সকলো ৰেভাৰেণ্ড ড০ যোছেফ মাৰ থোমা মেট্ৰ’পলিটানৰ ৯০সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে সমবেত হৈছো৷ মই তেওঁক শুভেচ্ছা জনোৱাৰ লগতে তেওঁ দীৰ্ঘায়ু আৰু সু-স্বাস্থ্য কামনা কৰিছো৷ ড০ যোছেফ মাৰ থোমা মেট্ৰ’পলিটানে তেওঁৰ জীৱন আমাৰ সমাজ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ হিতৰ বাবে উচৰ্গিত কৰিছে৷ তেওঁ বিশেষকৈ দৰিদ্ৰতা দূৰীকৰণ আৰু মহিলা সবলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত উৎসাহী আছিল৷
বন্ধুসকল, দ্য মাৰ থোমা গিৰ্জা ভগৱান যীশুখ্ৰীষ্ট্ৰৰ অনুগামী ছেইণ্ট থোমাছৰ সৎ আদৰ্শসমূহৰ সৈতে নিবিড়ভাৱে জড়িত আছিল৷ ভাৰতে সদায়েই আধ্যাত্মিক প্ৰভাৱৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই আহিছে৷ ছেইণ্ট থোমাছ আৰু তেওঁৰ অনুগামীসকলৰ বৰঙণি ভাৰতীয় খ্ৰীষ্টান সমূদায়ে সদায়েই মূল্য দি আহিছে৷ তেওঁ ঠিকেই কৈছিল, “নম্ৰতাই হ’ল আটাইতকৈ ভাল গুন, সদায় ভাল কামত ফলপ্ৰসূ হয়।” মাৰ থোমা গিৰ্জাৰ এই নম্ৰতাবোধৰ চেতনা আমাৰ সুধী ভাৰতবাসীৰ জীৱনত ইতিবাচক পৰিৱর্তন আনিছে। তেওঁলোকে স্বাস্থ্য সেবা আৰু শিক্ষাৰ দৰে ক্ষেত্রত কাম কৰিছে। ছেইণ্ট থোমাছৰ অসীম জ্ঞান আছিল। মাৰ থোমা গিৰ্জাই ভাৰতৰ স্বাধীনতা আন্দোলনত গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল আৰু জাতীয় সংহতি ৰক্ষাৰ কামত সন্মুখৰ শাৰীত আছিল৷
এই গিৰ্জাই জৰুৰী অৱস্থাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিছিল। এয়া অতি গৌৰৱৰ বিষয় যে ভাৰতীয় মূল্যবোধৰ মাৰ থোমা গিৰ্জাই শিপা আছিল৷ এই গিৰ্জাৰ অৱদান ৰাষ্ট্ৰীয় পর্যায়তো স্বীকৃতি আছে। মাৰ থোমা গিৰ্জাৰ প্রাক্তন মেট্রোপলিটান ফিলিপোছ মাৰ ক্রিছোষ্টমক ২০১৮ চনত পদ্মভূষণ পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰা হৈছিল। তেওঁ বহু লোকৰে অনুপ্রেৰণা স্বৰুপ৷
বন্ধুসকল,
বিশ্বই এই মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে কঠিন যুঁজ দি আহিছে৷ ক’ভিড-১৯ কেৱল এক শৰীৰৰ ৰোগ নহয় মানুহৰ জীৱনৰ ভয়ৰ কাৰণ স্বৰুপ। ই আমাৰ অস্বাস্থ্যকৰ জীৱনযাত্রাৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকর্ষণ কৰে৷ বিশ্বব্যাপী মহামাৰীৰ অর্থ মানৱতাৰ সম্পূর্ণ আৰোগ্যৰ প্ৰয়োজন। আহক আমি পৃথিৱীত সম্প্রীতি আৰু সুখক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সাধ্য অনুসৰি চেষ্টা কৰো৷
বন্ধুসকল,
আপোনাৰা জানি সুখী হ’ব যে ভাৰতে আমাৰ ক’ৰোনা যোদ্ধাসকলৰ জৰিয়তে ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে তীব্ৰ যুঁজ দিছে৷ এই বছৰৰ আৰম্ভণিৰে পৰা কোনো কোনোৱে ভৱিষ্যতবাণী কৰিছিল যে ভাৰতত ভাইৰাসেৰ প্ৰভাৱ অতি মাৰাত্মক হ’ব৷ সেয়েহে চৰকাৰৰ লকডাউন আৰু বিভিন্ন প্ৰচেষ্টাৰ লগতে জনগণৰ যুঁজৰ বাবে ভাৰতে অন্যান্য দেশৰ তুলনাত যথেষ্ট ভাল অৱস্থাত আছে। ভাৰতত চিকিৎসাৰ পাছত আৰোগ্যৰ হাৰ বৃদ্ধি পাইছে৷
ক’ভিড বা অন্য কোনো কাৰণত প্রাণহানিৰ ঘটনা দূর্ভাগ্যজনক। সেয়েহে ক’ভিডৰ কাৰণে ভাৰতত প্ৰতি ১০ লাখ কম মৃত্যু হৈছে। এই ক্ষেত্রত ইটালিত মৃত্যুৰ হাৰ প্ৰতি ১০ লাখত ৫৭৪ জন। আমেৰিকা, ব্রিটেইন, স্পেইন, ফ্রান্সৰ মৃত্যুৰ পৰিসংখ্যা ভাৰতৰ তুলনাত বহু বেছি৷ কেইবা লাখ গাঁৱত ৮৫ কোটি লোক এতিয়াও ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ দ্বাৰা সংক্ৰমিত হোৱা নাই৷
বন্ধুসকল,
জনসাধাৰণৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এই যুঁজ চলাই যোৱাৰ ফলত এতিয়ালৈ ভাল ফল পোৱা গৈছে যদিও আমি জানো সাৱধানতা কম কৰিব পাৰিম? নহয়৷ একেবাৰে নোৱাৰিম৷ আচলতে আমি এতিয়াও আৰু অধিক সতর্ক হৈ থাকিব লাগিব৷ মাস্ক পিন্ধা, সামাজিক দূৰত্ব, ২ গজৰ দূৰত্ব মানি চলিব লাগিব৷ জনবহুল স্থানসমূহ এৰাই চলিব লাগিব৷ নিয়মীয়াকৈ হাত ধোৱাত গুৰুত্ব দিব লাগিব৷
তদুপৰি, আমাৰ ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ৰ অর্থনৈতিক উন্নয়ন আৰু সমৃদ্ধিৰ দিশত গুৰুত্ব দিব লাগিব৷ ব্যৱসায় বাণিজ্য ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব৷ কৃষি খণ্ডত সাফল্য অৰ্জন কৰিব লাগিব৷ বিগত কেইবা সপ্তাহ ধৰি ভাৰত চৰকাৰে অর্থনীতি সম্পর্কীয় এলানি হস্ৰ ম্যাদী আৰু দীর্ঘ ম্যাদী পৰিকল্পনা গ্ৰহণ কৰিছে। সমুদ্ৰৰ পৰা মহাকাশলৈ, কৃষিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কল-কাৰখানা সকলো ক্ষেত্রতে মানুহৰ স্বার্থ আৰু উন্নতিৰ লক্ষ্যৰে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷
‘আত্মনির্ভৰ ভাৰত’, আত্মনির্ভৰশীল ভাৰত নিৰ্মাণৰ যি আহ্বান জনোৱা হৈছে সেইটোৱে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ অর্থনীতি শক্তিশালী কৰিব আৰু সমৃদ্ধি সুনিশ্চিত কৰিব৷ এমাহৰ আগতে কেন্দ্রীয় কেবিনেটে ‘প্ৰধানমন্ত্রী মৎস্য সম্পদ যোজনা’ত অনুমোদন জনাইছিল৷ এই আঁচনিখনে আমাৰ মীনপালন ক্ষেত্রত পৰিৱর্তন আনিছে। ২০ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক বিনিয়োগৰ জৰিয়তে এই ক্ষেত্রত উন্নতিসাধন কৰা হ’ব৷ ইয়াৰ মূল লক্ষ্য হ’ল ৰপ্তানী ক্ষেত্রত আয় বৃদ্ধি আৰু ৫০ লাখতকৈও অধিক লোকৰ কর্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা৷ আমি উন্নত প্ৰযুক্তি, পৰিকাঠামো আৰু যোগান শৃংখলসমূহ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব বিচাৰো৷ আমি নিশ্চিত যে কেৰালাত আমাৰ মীনপালন কৰা ভাই-ভনীসকল এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে উপকৃত হ’ব৷
বন্ধুসকল,
মহাকাশ খণ্ডত সংস্কাৰৰ ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এই সংস্কাৰসমূহৰ জৰিয়তে মহাকাশত কার্য ক্ষেত্রত বৃহত্তৰ ব্যৱহাৰ সুনিশ্চিত কৰিব৷ তথ্য আৰু প্ৰযুক্তি খণ্ডত আৰু অধিক সুযোগ বৃদ্ধি পাব৷ মই দেখিছো যে কেৰালাৰ বহু তৰুণ যুৱক-যুৱতী, বিশেষকৈ দক্ষিণ ভাৰতৰ বহুতে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতি অতি আগ্ৰহী। তেওঁলোক এই সংস্কাৰৰ জৰিয়তে উপকৃত হ’ব৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতক বিকাশৰ ইঞ্জিনত পৰিণত কৰিবলৈ আমাৰ চৰকাৰে সদায় সংবেদনশীলতা আৰু দূৰদর্শিতাৰে কাম কৰিছে। আমি এই সিদ্ধান্তসমূহ দিল্লীৰ চৰকাৰী বিভাগৰ পৰা লোৱা নাই৷ বৰঞ্চ দেশৰ তৃণমূল পৰ্যায়ত মানুহৰ প্ৰতিক্রিয়া পৰা জানিব পাৰিছো৷ প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ এটাকৈ বেংক একাউণ্টৰ সুবিধা সুনিশ্চিত কৰা হৈছে। ৮ কোটিতকৈও অধিক পৰিয়ালক ধোঁৱাবিহীন চৌকাৰ সুযোগ কৰি দিয়া হৈছে। গৃহহীনসকলকৰ আশ্ৰয় প্ৰদানৰ বাবে ডেৰ কোটিতকৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰি দিয়া হৈছে৷
ভাৰতত বিশ্বৰ বৃহত্তম স্বাস্থ্য সেৱা আঁচনি হ’ল ‘আয়ুষ্মান ভাৰত’৷ ইয়াৰ জৰিয়তে ১ কোটিতকৈও অধিক লোকক মান সম্পন্ন চিকিৎসা লাভ কৰিছে৷ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সহায়ৰ বাবে আমি এক দেশ এক ৰেচন কার্ড আঁচনি গ্ৰহণ কৰিছো৷ মধ্যবিত্তৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ আমি একাধিক প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছো৷ কৃষকসকলৰ বাবে ফচলৰ ন্যূনতম সহায়ক মূল্য বৃদ্ধি কৰি তেওঁলোকে যাতে ফচলৰ সঠিক দাম লাভ কৰে, সেয়া সুনিশ্চিত কৰা হৈছে আৰু কৃষি খণ্ডক মধ্যভোগীৰ হাতৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে৷
মহিলাসকলৰ বাবে একাধিক আঁচনিল্প গ্ৰহণ কৰি তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্রত বিশেষ দৃষ্টি দিয়া হৈছে৷ মাতৃত্বকালীন ছুটিৰ দিন বৃদ্ধি জৰিয়তে তেওঁলোকৰ কর্মজীৱনৰ পথত কোনো আপোচ কৰা হোৱা নাই৷ বিশ্বাস, লিংগ, বর্ণ, জাতি, ধর্মবিশ্বাস বা ভাষাৰ মাজত চৰকাৰে কোনো বৈষম্য ৰখা নাই৷ আমি ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সবল কৰিব বিচাৰো৷ ভাৰতৰ সংবিধানে আমাক পোহৰৰ পথ দেখুৱায়৷
বন্ধুসকল,
পবিত্ৰ বাইবেলে একাত্মতাৰ কথা কয়৷ এতিয়া এই পদক্ষেপত যোগদান কৰাৰ সময়, আহক আমি আমাৰ জাতিৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে একেলগে কাম কৰো৷ এইটো বিবেচনা কৰক-কিদৰে আমাৰ কামে জাতীয় উন্নয়নত অৱদান আগবঢ়াব পাৰে? আজি ভাৰতে কৈছে-আমি থলুৱা সামগ্ৰী উপাদন কৰিম আৰু স্থানীয় সামগ্ৰীহে ক্ৰয় কৰিম৷ ই বহুতৰ ঘৰত সমৃদ্ধিৰ প্ৰদীপ জ্বলাই তুলিব৷ আমাৰ দেশক শক্তিশালী কৰাৰ বিভিন্ন উপায় আছে। মাৰ থোমা গিৰ্জাই তেওঁৰ মূল্যবোধক বজাই ৰাখি নিশ্চিতভাৱে আৰু ভাল কাম কৰিব আৰু অনাগত দিনত ভাৰতৰ উন্নয়নত গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰিব৷
পুনৰ, মই অতি সন্মানেৰে ৰেভাৰেণ্ট ড০ যোছেফ মাৰ থোমা মেট্রোপলিটানৰ প্ৰতি শুভেচ্ছা জনালো৷
সকলোকে ধন্যবাদ।
বহুত ধন্যবাদ৷