Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan chairs 17th meeting of Group of Ministers (GOM) on COVID-19
Reviews current status and containment measures of COVID-19
27 JUN 2020 3:08PM by PIB Delhi
The 17th meeting of the high-level Group of Ministers (GoM) on COVID-19 was held under the chairpersonship of Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare by a video-conference hosted at Nirman Bhawan, here today. He was joined by Dr S. Jaishankar, Union Foreign Minister, Shri Hardeep S. Puri, Union Minister of Civil Aviation, and Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare.
The GOM was briefed on the current status of COVID-19 cases in the country, the recovery and mortality rates, doubling rate, ramped up testing and strengthened healthcare infrastructure in the various states. It was mentioned that presently eight States (Maharashtra, Tamil Nadu, Delhi, Telangana, Gujarat, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh and West Bengal) contribute 85.5% of active caseload and 87% of total deaths in India. It was also informed that, as on date, 15 Central Teams consisting of public health experts/epidemiologists/clinicians and a senior Joint Secretary level have been deployed to provide technical support to the States. Another Central Team is currently visiting Gujarat, Maharashtra and Telangana to strengthen ongoing efforts for management of COVID-19. The GoM was also briefed about the utility of ITIHAS and Aarogya Setu in contact tracing and prediction of potential hotspot areas which have been extensively used by State/UT Governments in preparing the COVID-19 containment strategy.
The Group of Ministers was informed that the key focus areas which are continually communicated to the States/UTs are strict containment measures and surveillance; utilizing full testing capacity; focus on monitoring of co-morbid and elderly population; predicting emerging hotspots leveraging digital tools such as Aarogya Setu; ensuring seamless patient admission processes; fatality mitigation by effective clinical management; focus on infrastructure preparedness (critical care beds, oxygen, ventilators and logistics); and ensuring that non-Covid healthcare services are not impacted.
Dr. Bhragava, DG (ICMR) gave a detailed presentation on the Testing strategy of ICMR. He explained about the serological survey, and the increasing capacity for enhanced per day testing through various tests. The samples tested in the last 24 hours have increased to 2,20,479 taking the total cumulative number of samples tested, as on date, to 79,96,707. India now has 1026 diagnostic labs dedicated to COVID-19. This includes 741 in the government sector and 285 private labs, he stated.
GoM was also apprised about the growing medical infrastructure in the country and was informed that as of 27th June 2020, the COVID related health infrastructure has been strengthened with the availability of 1039 dedicated COVID Hospitals with 1,76,275 isolation beds, 22,940 ICU beds and 77,268 oxygen supported beds; 2,398 dedicated COVID Health Centres with 1,39,483 Isolation beds, 11,539 ICU beds and 51,321 oxygen supported beds have also been operationalised. Moreover, 8,958 COVID Care Centres with 8,10,621 beds are now available to combat COVID-19 in the country. The Centre has also provided 185.18 lakh N95 masks and 116.74 lakh Personal Protective Equipments (PPEs) to the States/ UTs / Central Institutions.
In a detailed presentation by Shri K. Shivaji, Chairman of the Empowered Group-10, the GoM was briefed that the stipulated redressal time on COVID-19 public grievances was brought down from the usual 60 days for normal public grievances to three days to prioritize their quick disposal. National Dashboard for 'COVID -19' was launched on 1st April 2020 for exclusive monitoring of COVID-19 public grievances. During the period from 30th March to 24th June, 2020, the Empowered Group disposed 93.84% of the 77,307 grievances received for central Ministries and 63.11% of the 53,130 grievances received pertaining to the State governments.
Ms Preeti Sudan, Health Secretary, Shri Rajesh Bhushan, OSD (MoHFW), Sh Amitabh Kant, CEO (Niti Aayog), Shri P D Vaghela, Secy (Pharma), Shri Parameswaran Iyer, Secy (DWS), Dr Rajiv Garg, DGHS (MoHFW), Ms. Arti Ahuja, Addl. Secretary (MoHFW), Shri Dammu Ravi, Addl Secy (MEA), Dr S K Singh, Director (NCDC) participated through virtual media.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না গ্রুপ ওফ মিনিস্তর্স (জি. ও. এম.) ওন কোবিদ-১৯গী ১৭শুবা মীফম পাঙথোকখ্রে
কোবিদ-১৯গী হৌজিক ওইরিবা ফীভম অমদি লাকশিনবগী থৌরাংশিং য়েংশিনখ্রে
27 JUN 2020 3:08PM by PIB Imphal
অৱাংবা থাক্কী গ্রুপ ওফ মিনিস্তর্স (জি. ও. এম.) ওন কোবিদ-১৯গী ১৭শুবা মীফম হকশেল অমদি য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দা: হর্শ বর্ধননা থৌরম মপু ওইদুনা ঙসি মফমসিদা নির্মান ভৱনদা ভিদিও কন্ফরেন্স তৌদুনা পাঙথোকখ্রে‍। কেন্দ্রগী মপান থৌরম পুবা মন্ত্রী দা: এস. জয়সঙ্কর, সিভিল এভিএসন কেন্ত্র মন্ত্রী শ্রী হরদীপ এস. পুরি, অমদি হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেসু শরুক য়াখি‍।
জি. ও. এম. অদুদা লৈবাকসিগী হৌজিক হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯গী ফীভম, ফগৎলকবা অমদি শিবগী চাং, দব্লিং রেত, তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদা তেস্তিংগী ফীভম ফগৎহনবা অমদি হকশেলগী মচাক মথুমশিং হেনগৎহনবগী মতাংদা চাউরাকপা ৱাফম থমখি‍। হৌজিক্কী ওইনা স্তেত নিপান (মহারাস্ত্র, তামিল নাদু, দিল্লী, তেলঙ্গনা, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, অন্ধ্র প্রদেশ অমদি ৱেস্ত বেঙ্গল)না ভারতকী অপুনবা এক্তিব কেসলোদকী চাদা ৮৫.৫ অমদি অপুনবা মীশিগী চাদা ৮৭ ওইরি‍ হায়বা ৱাফমসু থমখি‍। ঙসিফাওবদা স্তেতশিং অসিদা তেক্নিকেল ওইবা ঙাক্লৌ পীননবা পব্লিক হেল্থ এক্সপর্তশিং/ ইপিদমিওলোজিস্তশিং/ ক্লিনিক্সিয়ানশিং অমদি সেনিয়র জাইন্ত সেক্রেতরী থাক্কী মীওই অমগনা শাবা কেন্দ্রগী কাংবু ১৫ থাজিন্দুনা য়েংশিল্লি‍ হায়বা ৱাফমসু তমখি‍। অতোপ্পা কেন্দ্রগী কাংবু অমসু হৌজিক হৌজিক গুজরাত, মহারাস্ত্র অমদি তেলঙ্গনাদা চত্তুনা কোবিইদ-১৯ লাকশিনবগী পায়খৎলিবা থৌওংশিং য়েংশিল্লি‍। ইতিহাস অমসুং আরোগ্য সেতুনা কন্তেক্ত ত্রেসিং অমদি ওইরকপা য়াবা হোৎস্পোৎ মফমশিং খঙদোকপদা কান্নরিবা অমদি মদুবু স্তেত/য়ু.তি. লৈঙাকশিংনা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবগী লাল্লোং য়াৎপদা পাক শন্না শীজিন্নরি হায়বা ৱাফমসু জি. ও. এম. অদুদা থমখি‍।
গ্রুপ ওফ মিনিস্তর্স অদুদা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা লেপ্পা নাইদনা পাউ ফাওদোক্নরিবা মরুওইবা মীৎয়েং থম্লিবা ৱাফমশিংদি অকনবা কন্তেন্তমেন্তকী থৌরাং অমদি সর্ভিলেন্স; তেস্তিং কেপাসিতী মপুং ফানা শীজিন্নবা; অতোপ্পা লায়না লৈবা অমদি অহল ওইরবা মীওইশিংদা অহেনবা মীৎয়েং থমবা; আরোগ্য সেতুগুম্বা দিজিতেল খুৎলায়শিং শীজিন্নদুনা হোৎস্পোৎ ওইরক্লিবা মফমশিং মাঙজৌননা খঙদোকপা; অয়েৎ অপন লৈতবা অনাবা মীওইশিং এদমিসন তৌবগী থৌওং পায়খৎপা; ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত নীংথিনা তৌদুনা খুদোংথিবা থোকপগী চাং হন্থহনবা; মচাক মথুম শেম শাদুনা থমবদা মীৎয়েং থমবা (ক্রিতিকেল কেয়র বেদশিং, ওক্সিজেন ভেন্তিলেতরশিং অমদি লোজিস্তিক); অমদি নন-কোবিদ হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং শোকহন্দনবা হোৎনবাশিং অসিনা হায়না পাউদমখি‍।
দা: ভ্রাগব, দি. জি. (আই. সি. এম. আর.)না আই. সি. এম. আর.গী তেস্ত তৌবগী লাল্লোংগী মতাংদা মচা খায়বা ৱাফম থমখি‍। মহাক্না সোরোলোজিকেল সর্ভেগী মতাংদা অমদি তোঙান তোঙানবা তেস্তকী খুত্থাঙদা নুমিৎ খুদিংগী হেনগৎলক্লিবা তেস্ত কেপাসিতীগী মতাংদসু শন্দোক্না তাকখি‍। হৌখিবা পুং ২৪দা তেস্ত তৌখিবা সেম্পল মশীং ২,২০,৪৭৯দা হেনগত্তুনা ঙসিফাওবদা তৌখিবা অপুনবা তেস্ত মশীং ৭৯,৯৬,৭০৭ য়ৌখ্রে‍। ভারত্তা হৌজিক কোবিদ-১৯গীদমক্তা লৈবা দাইগ্নোস্তিক লেব ১০২৬ লৈ‍। হায়রিবা অসি লৈঙাক্কী ৭৪১ অমদি লনাইগী লেব ২৮৫ পুল্লগনি‍, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
লৈবাকসিদা হেনগৎলক্লিবা মেদিকেল ইন্ফ্রাস্ত্রকচরগী ৱাফম থম্লদুনা জি. ও. এম. অদুদা জুন ২৭, ২০২০ ফাওবদা অসি আইসোলেসন ফমুং ১,৭৬,২৭৫, আই. সি. য়ু. ফমুং ২২,৯৪০ অমদি ওক্সিজেন সপ্পোর্ত য়াওবা ফমুং ৭৭,২৬৮ লৈরবা কোবিদ দেদিকেতেদ হোস্পিতাল ১০৩৯ লৈদুনা কোবিদকা মরী লৈনবা হকশেলগী মচাক মথুমশিং ফগৎলে; আইসোলেসন ফমুং ১,৩৯,৪৮৩, আই. সি. য়ু. ফমুং ১১,৫৩৯ অমদি ওক্সিজেন সপ্পোরত য়াওবা ফমুং ৫১,৩২১ লৈরবা কোবিদ হেল্থ সেন্তর ২,৩৯৮ মথৌ তৌরে‍। মসিগী মথক্তা ফমুং ৮,১০,৬২১ লৈবা কোবিদ কেয়র সেন্তর ৮,৯৫৮সু লৈবাকসিদা কোবিদ-১৯ লান্থেংননবা লৈরে‍। হায়রিবা স্তেত/অউ.তি. সেন্ত্রেল ইনস্তিত্যুসনশিংদা কেন্দ্রানা এন.৯৫ মাস্ক লাখ ১৮৫.১৮ অমদি পর্সোনেল প্রোতেক্তিব ইকুইপমেন্ত (পি. পি. ই.) লাখ ১১৬.৭৪সু পীখ্রে‍।
এম্পৱর্দ গ্রুপ-১০গী চেয়রমেন শ্রী কে. শিবাজিনা পীখিবা মচা খায়বা প্রজেন্তেসসন অমদি, জি. ও. এম. অদুদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা মীয়ামগী ৱাকৎশিং কোকহনবগী মতম থুনা ফংহন্নবগীদমক অতৈ ৱাকৎশিংগী লৈরিবা নুমিৎ ৬০নিদগী নুমিৎ হুম্নিদা হন্থহল্লে হায়না পাউদমখি‍। কোবিদ-১৯গী মীয়ামগী ৱাকৎশিংখক্তা য়েংশিন্নবগীদমক্তা এপ্রিল ১, ২০২০দা কোবিদ-১৯গী নেসনেল দেশবোর্দ হৌদোকখ্রে‍। চার্চ ৩০দগী জুন ২৪, ২০২০ ফাওবগী মতমদা এম্পৱর্দ গ্রুপ অসিনা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিংগী মতাংদা লাকপা ৱাকৎ ৭৭,৩০৭গী মনুং দা চাদা ৯৩.৮৪ স্তেত লৈঙাকশিংগী মতাংদা লাকপা ৱাকৎ ৫৩,১৩০গী মনুংদা চাদা ৬৩.১১ লোইশিনখ্রে‍।
হেল্থ সেক্রেতরী মিস প্রীতি সুদন, ও. এস. দি. (এম. ও. ঐচ. এফ. দব্লিউ.) শ্রী রাজেশ ভুষন, সি. ই. ও. (নিতি আয়োগ) শ্রী অমিতাব কান্ত, সেক্রেতরী (ফার্মা) শ্রী পি. দি. ভগেলা, সেক্রেতরী (দি. দব্লি. এস.) শ্রী পরমেস্বরন ঐয়র, দি. জি. ঐচ. এস. (এম. ও. ঐচ. এফ. দব্লিউ.) দা: রাজিব গর্গ, এদিসনেল সেক্রেতরী (এম. ও. ঐচ. এফ. দব্লিউ.) মিস আর্তি অহুজা, এদিসনেল সেক্রেতরী (এম. ই. এ.) শ্রী দাম্মু দবি, দাইরেক্তর (এন. সি. দি. সি.) দা: এস. কে. সিংহসু ভর্চুএল মেদিয়াগী খুত্থাঙদা শরুক য়াখি‍।