Ministry of Food Processing Industries
PM FME Scheme to generate total investment of Rs 35,000 crore and 9 lakh skilled and semi-skilled employment: Harsimrat Kaur Badal
Scheme to benefit 8 lakh units through access to information, training, better exposure and formalization
Smt. Harsimrat Kaur Badal launches the “PM Formalization of Micro Food Processing Enterprises (PM FME) scheme”
PM FME Guidelines released
29 JUN 2020 1:33PM by PIB Delhi
Minister for Food Processing Industries Smt. Harsimrat Kaur Badal launched the PM Formalization of Micro Food Processing Enterprises (PM FME) scheme on 29th June 2020 as a part of “Atmanirbhar Bharat Abhiyan”, in the presence of MoS, FPI Sh. Rameswar Teli. Union Minister said that the Scheme would generate total investment of Rs 35,000 crore and generate 9 lakh skilled and semi-skilled employment and benefit 8 lakh units through access to information, training, better exposure and formalization. The guidelines of the Scheme were released on the occasion.
Highlighting the role of local food processing units, Union Minister said that food products manufactured by the rural entrepreneurs in the villages have a long tradition of supplying Indian food products to the local population. The importance of these local units and their role has been amply emphasised by the Hon’ble Prime Minister in his Address to the Nation on 12.5.2020.
“In times of crisis, this Local has fulfilled our demand, this Local has saved us. Local is not just the need, it is our responsibility also. Time has taught us that we must make the Local as a mantra of our life. The Global Brands you feel today were sometimes also very local like this. But when people started using them, started promoting them, branding them, proud of them, they became Global from Local Products. Therefore, from today every Indian has to become vocal for their local, not only to buy local products, but also to promote them proudly. I am confident that our country can do this.”
Speaking about the challenges faced by food processing sector, Smt. Badal said that the unorganised food processing sector faces a number of challenges which limit their performance and their growth. She added that these challenges include lack of access to modern technology & equipment, training, access institutional credit, lack of basic awareness on quality control of products; and lack of branding & marketing skills etc. She shared that owing to these challenges, the unorganised food processing sector contributes much less in terms of value addition and output despite its huge potential.
Union FPI Minister said that the unorganized food processing sector comprising nearly 25 lakh units contribute to 74% of employment in food processing sector. Nearly 66% of these units are located in rural areas and about 80% of them are family-based enterprises supporting livelihood rural household and minimizing their migration to urban areas. These units largely fall within the category of micro enterprises.
Details of the PM FME scheme
With a view to providing financial, technical and business support for upgradation of existing micro food processing enterprises, the Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) has launched an all India “Centrally Sponsored PM Formalisation of Micro food processing Enterprises (PM FME) scheme” to be implemented over a period of five years from 2020-21 to 2024-25 with an outlay of Rs 10,000 crore. The expenditure under the scheme would to be shared in 60:40 ratio between Central and State Governments, in 90:10 ratio with North Eastern and Himalayan States, 60:40 ratio with UTs with legislature and 100% by Centre for other UTs.
The Scheme adopts One District One Product (ODODP) approach to reap benefit of scale in terms of procurement of inputs, availing common services and marketing of products. The States would identify food product for a district keeping in view the existing clusters and availability of raw material. The ODOP product could be a perishable produce based product or cereal based products or a food product widely produced in a district and their allied sectors. Illustrative list of such products includes mango, potato, litchi, tomato, tapioca, kinnu, bhujia, petha, papad, pickle, millet based products, fisheries, poultry, meat as well as animal feed among others. Preference would be given to those producing ODOP products. However, units producing other products would also be supported. Support for common infrastructure and branding & marketing would be for ODOP products. The Scheme also place focus on waste to wealth products, minor forest products and Aspirational Districts.
Existing Individual micro food processing units desirous of upgradation of their unit can avail credit-linked capital subsidy @35% of the eligible project cost with a maximum ceiling of Rs.10 lakh per unit. Seed capital @ Rs. 40,000/- per SHG member would be provided for working capital and purchase of small tools. FPOs/ SHGs/ producer cooperatives would be provided credit linked grant of 35% for capital investment along the value chain. Support would be provided through credit linked grant @ 35% for development of common infrastructure including common processing facility, lab, warehouse, cold storage, packaging and incubation center through FPOs/SHGs/cooperatives or state owned agencies or private enterprise to use by micro units in the cluster. Support for marketing & branding would be provided to develop brands for micro units and groups with 50% grant at State or regional level which could benefit large number of micro units in clusters.
The Scheme places special focus on capacity building and research. NIFTEM and IIFPT, two academic and research institutions under MOFPI along with State Level Technical Institutions selected by the States would be provided support for training of units, product development, appropriate packaging and machinery for micro units.
All the processes of the Scheme would take place on an MIS including applications by entrepreneurs, their processing, approval of various projects by the States and MoFPI, release of grant and other funds and monitoring of the project. Individual entrepreneurs and other stake holders desirous of availing assistance under the scheme may contact the State Nodal Agencies of their respective states/ UTs regarding the roll out of scheme and contact points at the district level.
Extension of Operation Greens from TOP (Tomato-Onion-Potato) crops to all Perishable Fruits & Vegetables (TOP to Total)
Operation Greens Scheme, being implemented by MoFPI has been extended from tomato, onion and potato (TOP) crops to other notified horticulture crops for providing subsidy for their transportation and storage from surplus production area to major consumption centres. The objective of intervention is to protect the growers of fruits and vegetables from making distress sale due to lockdown and reduce the post -harvest losses.
Eligible Crops:
Fruits- Mango, Banana, Guava, Kiwi, Lichi, Papaya, Citrus, Pineapple, Pomegranate, Jackfruit; Vegetables: - French beans, Bitter Gourd, Brinjal, Capsicum, Carrot, Cauliflower, Chillies (Green), Okra, Onion, Potato and Tomato. Any other fruit/vegetable can be added in future on the basis of recommendation by Ministry of Agriculture or State Government
Duration of Scheme: for the period of six months from the date of notification i.e., 11/06/2020.
Eligible entities: - Food Processors, FPO/FPC, Co-operative Societies, Individual farmers, Licensed Commission Agent, Exporters, State Marketing/Co-operative Federation, Retailers etc. engaged in processing/ marketing of fruits and vegetables.
Pattern of Assistance: - Ministry will provide subsidy @ 50 % of the cost of the following two components, subject to the cost norms:
• Transportation of eligible crops from surplus production cluster to consumption centre; and/or
• Hiring of appropriate storage facilities for eligible crops (for maximum period of 3 months);
Submission of claim for subsidyEligible entities, who comply with the aforesaid essential criteria may undertake the transportation and/or storage of notified crops from notified surplus production cluster, without any prior approval from MoFPI and thereafter submit their claim on online portal https://www.sampada-mofpi.gov.in/Login.aspx. The applicant should register on the portal before carrying out transportation/storage of fruits and vegetables.
Free on-line Skilling programme for the SC/ST Food Processors
Smt Harsimrat Kaur Badal, informed that MoFPI is planning to start free on-line skilling classes for SC and ST entrepreneurs, in collaboration with NIFTEM and FICSI, for providing e-learning. MoFPI has identified 41 courses and job roles like on baking, making jam, pickles, etc for which access to digital content would be made available. Once certified, these entrepreneurs would have better employment potential, or they can start their own venture. She further informed that the participant handbooks and the facilitator's guide created by the Ministry, through NIFTEM, will be converted into e-learning format with suitable digital content and online assessment service. These will be made available in English, Hindi and other regional languages by FICSI on web and on android based app on mobiles.

ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପିଏମ୍‌ ଏଫଏମ୍‌ଇ ଯୋଜନାରେ 35 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ସୁବିଧା ସହ 9 ଲକ୍ଷ କୁଶଳୀ ଓ ଅର୍ଦ୍ଧକୁଶଳୀ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ : ହରସିମରତ କୌର ବାଦଲ
• ଏହି ଯୋଜନାରେ 8 ଲକ୍ଷ ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପକୃତ ହେବେ ଓ ଉତ୍ତମ ସୂଚନା, ତାଲିମ, ବାହ୍ୟ ଅନୁଭୂତି ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ପାଇବେ
• ଶ୍ରୀମତୀ ବାଦଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପିଏମ୍‌ ଏଫ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ
• ପ୍ରକାଶ ପାଇଲା ଯୋଜନାର ନିର୍ଦେଶାବଳୀ
29 JUN 2020 1:33PM by PIB Bhubaneswar
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ହରସିମରତ କୌର ବାଦଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫର୍ମାଲାଇଜେସନ ଅଫ୍‌ ମାଇକ୍ରୋ ଫୁଡ୍‌ ପ୍ରୋସେସିଂ ଇଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜେସ (ପିଏମ୍‌ ଏଫ୍‌ଏମ୍‌ଇ) ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ ବିଭାଗୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାମେଶ୍ୱର ତେଲି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ କୌର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ମୋଟ 45 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ । ଏହା ଫଳରେ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗରେ 9 ଲକ୍ଷ କୁଶଳୀ ଓ ଅଣକୁଶଳୀ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ । ମୋଟ 8 ଲକ୍ଷ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଉପକୃତ ହେବେ ଏବଂ ସେଗୁଡିକୁ ସୂଚନା, ତାଲିମ, ଉତ୍ତମ ବାହ୍ୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ଫର୍ମାଲାଇଜେସନ (ଆନୁଷ୍ଠାନୀକରଣ)ର ସୁବିଧା ମିଳିବ । ଏହି ଯୋଜନାର ନିର୍ଦେଶାବଳୀ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି ।
ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପଗୁଡିକର ଭୂମିକା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ବାଦଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଏହିସବୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ଏକ ଦୀର୍ଘ ପରମ୍ପରା ରହିଛି । 2020 ମେ 12ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ୟେଶରେ ଦେଇଥିବା ବାର୍ତ୍ତାରେ ଏ ସଂପର୍କରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘ସଂକଟ କାଳରେ ଏହି ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆମର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିଛି ଓ ଆମକୁ ରକ୍ଷା କରିଛି । ସ୍ଥାନୀୟତା କେବଳ ମାମୁଲି ଆବଶ୍ୟକତା ନୁହେଁ, ଏହା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ । ସ୍ଥାନୀୟତାକୁ ଆମେ ଆମ ଜୀବନର ମନ୍ତ୍ର କରିବାକୁ ସମୟ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି । ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ଗ୍ଲୋବାଲ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଏବେ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଏକଦା ସେ ମଧ୍ୟ ଏହାରି ଭଳି ଅତି ସ୍ଥାନୀୟ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଲୋକେ ଯେତେବେଳେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଲାଗିଲେ, ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଏକ ବ୍ରାଣ୍ଡର ରୂପଦେଇ ସେଥିପାଇଁ ଗର୍ବିତ ହେଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହି ସ୍ଥାନୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ବୈଶ୍ୱିକ ବା ଗ୍ଲୋବାଲ ପ୍ରୋଡାକ୍ଟରେ ପରିଣତ ହେଲା । ଏଣୁ ଆଜିଠାରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଭୋକାଲ ଫର୍‌ ଲୋକାଲ ହେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ହେବ । କେବଳ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବେ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିଲେ ହେବ ନାହିଁ; ବରଂ ଗର୍ବର ସହ ସେସବୁ ଜିନିଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଆମ ଦେଶ ଏହା କରିପାରିବ ।
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡିକ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀମତୀ ବାଦଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେତେକ ଅସୁବିଧା ଯୋଗୁଁ ଏହିସବୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆଶାଜନକଭାବେ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରୁନାହାନ୍ତି । ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବ୍ୟାହତ ହେଉଛି । ଆଧୁନିକ ଟେକ୍‌ନୋଲଜି ଓ ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ଅଭାବ ସହିତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ତାଲିମ, ବ୍ୟାଙ୍କଋଣ ସୁବିଧା, ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ମାନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଓ ବିକ୍ରିବଟା ଆଦିର ସୁବିଧା ଅଭାବ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗର ପ୍ରମୁଖ ସମସ୍ୟା । ଦକ୍ଷତାହାନି ମଧ୍ୟ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଏକ ବଡ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ । ଯଥେଷ୍ଟ ଚାହିଦା ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ମୂଲ୍ୟ ମିଶ୍ରିତ ଓ ଉଚ୍ଚ ମାନର ହୋଇନଥିବାରୁ ଏହି ଅସଂଗଠିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିଶେଷ ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରୁନାହିଁ । ଶ୍ରୀମତୀ ବାଦଲ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅସଂଗଠିତ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଏବେ ପ୍ରାୟ 25 ଲକ୍ଷ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥା ରହିଛି । ଏହିସବୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରର ମୋଟ 74 ଶତାଂଶ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ । ଏସବୁ ୟୁନିଟ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ 66 ଶତାଂଶ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟତଃ ପାରିବାରିକ ମାଲିକାନାରେ କାର୍ଯ୍ୟକରେ । ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହା ନିଯୁକ୍ତି ଦେବା ସହିତ ଲୋକଙ୍କୁ କାମ ଅନ୍ୱେଷଣରେ ଭିଟାମାଟି ନ ଛାଡିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏହିସବୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ମୁଖ୍ୟତଃ ଅଣୁ ଶିଳ୍ପୋଦ୍ୟୋଗର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପିଏମ୍‌ ଏଫ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଯୋଜନାର ସବିଶେଷ ରୂପରେଖ
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରେ ଥିବା ଅତି ଛୋଟ ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଆର୍ଥିକ, ବୈଷୟିକ ଏବଂ ବ୍ୟାବସାୟିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ସେଗୁଡିକର ଉନ୍ନତୀକରଣ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପିଏମ୍‌ ଏଫ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଯୋଜନା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଚଳିତ 2020-21 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷଠାରୁ 5 ବର୍ଷ ପାଇଁ 2024-25 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ମୋଟ 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବାକୁ ଥିବା ଅର୍ଥର 60 ଶତାଂଶ କେନ୍ଦ୍ର ଓ 40 ଶତାଂଶ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ବହନ କରିବେ । ତେବେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଓ ହିମାଳୟ ସଂଲଗ୍ନ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 90 ଭାଗ ଅର୍ଥ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏ ବାବଦ ସମସ୍ତ ବ୍ୟୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବହନ କରିବେ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଗୋଟିଏ ଜିଲା ଗୋଟିଏ ସାମଗ୍ରୀ ନୀତି (ଓଡିଓଡିପି) ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବ । ତଦନୁସାରେ ସାମଗ୍ରୀର ଉତ୍ପାଦନ, ସଂଗ୍ରହ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ବିକ୍ରିବଟା ଆଦି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନିର୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ କରାଯିବ । କେଉଁ ଜିଲାରେ କେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯିବ ସେ ସଂପର୍କରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ । ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ଲଷ୍ଟରଭିତ୍ତିକ (ଚକଡା) ଚାଷକୁ ବିଚାରକୁ ନିଆଯିବ । ଏହା ଫଳରେ ଉଦ୍ୟୋଗୁଡିକୁ କଞ୍ଚାମାଲ ମିଳିବାରେ ଅସୁବିଧା ହେବନାହିଁ । ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ଭଳି ଯେଉଁସବୁ ଦ୍ରବ୍ୟ ବିଶେଷ ପଚନଶୀଳ ସେଥିପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ ତାହାର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ତ୍ୱରିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯିବ । ଏହା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସାମଗ୍ରୀକୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ କରି ତାହାକୁ ବଜାରକୁ ଛଡ଼ାଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ଯେଉଁସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ଚିଠା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ସେଥିରେ ଆମ୍ବ, ଆଳୁ, ଲିଚୁ, ଟମାଟୋ, କିନୁ, କମଳା, ଭୁଜିଆ, ପେଠା, ପାମ୍ପଡ, ଆଚାର, ମକା ଓ ବାଜରା ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀ, ମାଛ, ମାଂସ, ଅଣ୍ଡା, ପଶୁ ଖାଦ୍ୟ ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଜିଲାୱାରୀ କରାଯିବ । ଏହା ସହିତ ଯେଉଁସବୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରୁଛନ୍ତି, ସେଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଉଭୟ ପ୍ରକାର ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ, ମାର୍କେଟିଂ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏହଛଡା ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆବର୍ଜନାରୁ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ, ଲଘୁ ବନଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଆଦିର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲାରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
ଏବେ ଯେଉଁସବୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅତିକ୍ଷୁଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ସେମାନେ ଚାହିଁଲେ ନିଜ ସଂସ୍ଥାର ଉନ୍ନତୀକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଖର୍ଚ୍ଚର 35 ଶତାଂଶ ଅନୁପାତରେ ଋଣଭିତ୍ତିକ ପୁଞ୍ଜି ସବ୍‌ସିଡିର ସୁଯୋଗ ନେଇପାରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଋଣସୀମା 10 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏସ୍‌ଏଚଜି ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ 40 ହଜାର ଟଙ୍କା ହାରରେ ସିଡ୍‌ କ୍ୟାପିଟାଲ ବା ମୂଳ ପୁଞ୍ଜି ଯୋଗାଇ ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଏହି ଅର୍ଥକୁ ସେମାନେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ବାବଦରେ କିମ୍ବା ଯନ୍ତ୍ରପାତି କ୍ରୟ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିପାରିବେ । ଏହାଛଡା ଏଫ୍‌ପିଓ/ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ ।ଜିଙ୍କୁ ପ୍ରଡ୍ୟୁସର କୋଅପରେଟିଭ ସଂସ୍ଥା ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ 35 ଶତାଂଶ ହାରରେ ଋଣଭିତ୍ତିକ ଅନୁଦାନ ଯୋଗାଇଦେବେ । ସେମାନେ ଚାହିଁଲେ ଏହି ଅର୍ଥକୁ ଭ୍ୟାଲୁଚେନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟୟ କରିପାରିବେ । ମିଳିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସୁବିଧା, ଲାବରେଟାରୀ, ପଣ୍ୟାଗାର, ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଓ ଇନ୍‌କ୍ୟୁବେଶନ ସୁବିଧା ଆଦି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ 35 ଶତାଂଶ ହାରରେ ଋଣ ଅନୁଦାନ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ମାର୍କେଟିଂ ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ସୁବିଧା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଆଞ୍ଚଳିକସ୍ତରରେ ଶିଳ୍ପପୁଞ୍ଜରେ ଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକୁ 50 ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ଅର୍ଥ ସହାୟତା ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
ଏହି ନୂଆ ଯୋଜନାରେ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ଓ ଗବେଷଣା ପ୍ରତି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦୃଷ୍ଟି ଦିଆଯାଇଛି । ଏ ଦିଗରେ ଦୁଇଟି ଶୈକ୍ଷିକ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ନିଫ୍‌ 10 ଏବଂ ଇଫ୍‌ଟି ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ମାନ ବୃଦ୍ଧି, ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ୟାକେଜିଂ, ଯନ୍ତ୍ରପାତି ବ୍ୟବହାର ଆଦି ସଂପର୍କରେ ଆବଶ୍ୟକ ତାଲିମ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ପ୍ରାଦେଶିକ ସ୍ତରରେ ଏଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ବାଛିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଯୋଜନାର ସୁବିଧା ନେବାପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ନିଜ ନିଜ ଉଦ୍ୟୋଗର ବିବରଣୀ, ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପ୍ରକଳ୍ପର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ତଥ୍ୟାବଳୀ ସହ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଥିବା ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍‌ସି ଏବଂ ଜିଲାସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଅପରେସନ ଗ୍ରୀନ ଯୋଜନାର ସଂପ୍ରସାରଣ
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳଣ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ଅପରେସନ ଗ୍ରୀନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି, ସେଥିରେ କେବଳ ଟମାଟୋ, ପିଆଜ ଓ ଆଳୁ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହାର ପରିସରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ଏଥିରେ ପଚନଶୀଳ ଫଳ ଓ ପନିପରିବାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ଅପରେସନ ଗ୍ରୀନ ଯୋଜନାଭୁକ୍ତ ସବୁ କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବ୍‌ସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ବହୁଳ ଉତ୍ପାଦିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅଧିକ ବଜାର ଚାହିଦା ଥିବା ସ୍ଥାନକୁ ଏସବୁ ଜିନିଷ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ରିହାତି ମିଳିବ । ଏହା ଫଳରେ ଚାଷୀ ଅଭାବୀ ବିକ୍ରିରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିପାରିବେ । ଲକ୍‌ଡାଉନ କାଳୀନ ଅସୁବିଧା କିମ୍ବା ଉତ୍ପାଦନ ପରବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଚାଷୀ ଏହାଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ ।
ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚିତ ଫସଲ
ଫଳ- ଆମ୍ବ, ପାଚିଲା କଦଳୀ, ପିଜୁଳି, କିୟୁ, ଲିଚୁ, ଅମୃତଭଣ୍ଡା, ଖଟା ଓ ମିଠା କମଳା, ସପୁରୀ, ଡାଳିମ୍ବ ଏବଂ ପଣସ । ପନିପରିବା: ଫ୍ରେଞ୍ଚ ବିନ୍‌, କଲରା, ବାଇଗଣ, କ୍ୟାପ୍‌ସିକମ୍‌, ଗାଜର, ଫୁଲକୋବି, କଞ୍ଚାଲଙ୍କା, ଭେଣ୍ଡି, ପିଆଜ, ଆଳୁ ଓ ଟମାଟୋ । ତାଲିକଭୁକ୍ତ ଏହି ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ଭବିଷ୍ୟତରେ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସୁପାରିସ କ୍ରମେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୃଷିଜାତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଏହାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଯୋଜନାର ଅବଧି
ବିଜ୍ଞାପନ ତାରିଖଠାରୁ 6 ମାସ ଅର୍ଥାତ୍‌ 11 ଜୁନ୍‌ 2020ରୁ ଡିସେମ୍ବର 11 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ।
କେଉଁମାନେ ଯୋଗ୍ୟ
ଫୁଡ୍‌ ପ୍ରସେସର, ଏଫ୍‌ପିଓ, ଏଫ୍‌ପିସି, କୋଅପରେଟିଭ ସୋସାଇଟି, ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଚାଷୀ, ଲାଇସେନ୍ସପ୍ରାପ୍ତ କମିଶନ ଏଜେଣ୍ଟ, ରପ୍ତାନୀକାରୀ ରାଜ୍ୟ ମାର୍କେଟିଂ/କୋ ଅପରେଟିଭ ଫେଡେରେସନ ଏବଂ ଫଳ ଓ ପନିପରିବାର ବିକ୍ରିବଟା ତଥା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରେ ସଂପୃକ୍ତ ଖୁଚୁରା ବେପାରୀ ।
ସହାୟତାର ପ୍ରକାର
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିମ୍ନଲିଖିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖର୍ଚ୍ଚର 50 ଶତାଂଶ ସବ୍‌ସିଡି ଆକାରରେ ଯୋଗାଇବ । ତେବେ ଏଥିରେ କେତେକ ସର୍ତ୍ତ ରହିବ । ବଳକା ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଥିବା ଅଞ୍ଚଳରୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ଫସଲକୁ ଖାଉଟି ବଜାରକୁ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିମ୍ବା ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର 3 ମାସ ପାଇଁ ଭଣ୍ଡାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ଏହି 50 ଶତାଂଶ ସବ୍‌ସିଡି ମିଳିବ ।
ସବ୍‌ସିଡି ପାଇବା ପାଇଁ ଆବେଦନ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଯେଉଁ ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷ ସର୍ତ୍ତ ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବେ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରାକ୍‌ ଅନୁମତି ପାଇଥିବେ ସେମାନେ ଅନ୍‌ଲାଇନ ପୋର୍ଟାଲରେ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ । ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ହେଲା https://www.sampada-mofpi.gov.in/Login.aspx । ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ଓ ଭଣ୍ଡାରଣ ପୂର୍ବରୁ ଆବେଦନପତ୍ର ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିବାକୁ ହେବ ।
ଏସ୍‌ସି ଓ ଏସ୍‌ଟିଙ୍କ ପାଇଁ ନିଃଶୁଳ୍ପ ଅନ୍‌ଲାଇନ ତାଲିମ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ବାଦଲ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ତଫସିଲଭୁକ୍ତ ଜାତି ଓ ଉପଜାତି ବର୍ଗର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଓ ଆଗ୍ରହୀ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନିଃଶୁଳ୍ପ ଦକ୍ଷତାବିକାଶ ତାଲିମ ଅନ୍‌ଲାଇନରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ନିଫ୍‌ଟେନ୍‌ ଓ ଫିକ୍‌ସି ସଂସ୍ଥା ସହ ବୁଝାମଣା ହୋଇଛି । ମୋଟ 41ଟି ପ୍ରକାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି । ପାଉଁରୁଟି, ଜାମ୍‌ ଓ ଆଚାର ପ୍ରସ୍ତୁତି ସଂପର୍କରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯିବ । ଏହାଛଡା ସେମାନଙ୍କୁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ବନ୍ଦୋବସ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ବର୍ଗର ପ୍ରାର୍ଥୀମାନେ ଭଲଭାବେ ତାଲିମ ପାଇଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ମିଳିବ କିମ୍ବା ସେମାନେ ନିଜ ନିଜର ଉଦ୍ୟୋଗ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ । ନିଫ୍‌ଟେନ୍‌ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କ ପାଇଁ ହ୍ୟାଣ୍ଡବୁକ୍‌ ଓ ଫାସିଲିଟେଟର ଗାଇଡ ଆଦି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଇ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ପାଇଁ ଏହା ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଇଂରାଜୀ, ହିନ୍ଦୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ୱେବ ଏବଂ ଆଣ୍ଡ୍ରୋଏଡ ମୋବଇଲରେ ଏହା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।