Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Sufficient stock of food grains available with Food Corporation of India; FCI procured total 388.34 LMT wheat and 745.66 LMT rice till June
Total 99,207 MT of food grains distributed under AtmaNirbhar Bharat Package and 101.90 LMT food grains under PMGKAY to beneficiaries
Most of the remaining States expected to implement One Nation One Ration Card scheme by December 2020
29 JUN 2020 5:03PM by PIB Delhi
Total food grain stock:
As per the Food Corporation of India report dated 28.06.2020, FCI currently has 266.29 LMT rice and 550.31 LMT wheat. Hence, a total of 816.60 LMT food grain stock is available (excluding the ongoing purchase of wheat and paddy, which have not yet reached the godown). About 55 LMT food grains is required for a month under NFSA and other welfare schemes.
Since the lockdown, about 138.43 LMT food grains have been lifted and transported through 4944 rail rakes. Apart from the rail route, transportation was also done through roads and waterways. A total of 277.73 LMT has been transported. 21,724 MT grains was transported through 14 ships. Total 13.47 LMT food grains have been transported to the North-Eastern States.
Food grain distribution to migrant labourers: (AtmaNirbhar Bharat Package)
Under AtmaNirbhar Bharat package, Government of India has decided that 8 LMT food grains will be provided to about 8 Crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards. 5 Kg of food grain per person is being distributed free of cost for the months of May and June to all migrants. The states and UTs have lifted 6.39 LMT of food grains. States and UTs have distributed 99,207 MT of food grains to total 209.96 lakh (in the May 120.08 lakh and in June 89.88 lakh) beneficiaries.
The Government of India also approved 39,000 MT pulses for 1.96 crore migrant families. 8 Crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards will be given 1 kg of gram/dal per family for the month of May and June for free. This allocation of gram/dal is being done according to the need of the states. Around 33,968MT gram/dal have been dispatched to the states and UTs. A total 31,868 MT gram has been lifted by various States and UTs.4,702 MT gram has been distributed by the states and UTs. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 3,109 crores for food grain and Rs 280 crores for gram under this scheme.
Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana:
Food grain (Rice/Wheat)
Under the PMGKAY, for the 3 months April-June a total of 104.3 LMT rice and 15.2 LMT wheat is required of which 101.02 LMT rice and 15.00 LMT wheat have been lifted by various States and UTs. A total of 116.02 LMT food grains has been lifted. In the month of April 2020 , 37.02 LMT (93 %) food grains have been distributed to 74.05 crore beneficiaries, in May 2020, total 36.49 LMT (91%) food grains distributed to 72.99 crores beneficiaries and in the month of June 2020, 28.41 LMT (71%) food grains have been distributed to 56.81 crores beneficiaries. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 46,000 crores under this scheme. Wheat has been allocated to 6 States/UTs, - Punjab, Haryana, Rajasthan, Chandigarh, Delhi and Gujarat and rice has been provided to the remaining States/UTs.
Pulses
As regards Pulses, the total requirement for the three months is 5.87 LMT. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs 5,000 crore under this scheme. So far, 5.79 LMT Pulses have been dispatched to States/UTs and 5.58 LMT have reached the States/UTs, while 4.40 LMT pulses has been distributed. A total of 08.76 LMT pulses (Toor-3.77 LMT, Moong-1.14 LMT, Urad-2.28 LMT, Chana-1.30 LMT andMasur-0.27 LMT ) is available in the stock as on 18.6.2020.
Food grain Procurement:
As on 28.06.2020, total 388.34 LMT wheat (RMS 2020-21) and 745.66 LMT rice (KMS 2019-20) were procured.
Open Market Sales Scheme (OMSS):
Under the OMSS, the rates of Rice is fixed at Rs.22/kg and Wheat at Rs.21/kg. FCI has sold 5.71 LMT wheat and 10.07 LMT rice through OMSS during the lockdown period.
One Nation One Ration Card:
As on 01 June 2020, the One Nation One Card scheme is enabled in 20 States/UTs, namely – Andhra Pradesh, Bihar, Daman & Diu (Dadra and Nagar Haveli), Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Kerala, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Mizoram, Odisha, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Uttar Pradesh, Telangana and Tripura. By 31st March 2021 all remaining States will be added to One Nation One Ration Card scheme and the scheme will be operational all over India. The details and statusof the scheme in remaining States/UTs under One Nation One Ration Card isas follows: -
S.No
State
% of ePoS
Aadhar Seeding of Ration Cards (%)
Expected date of joining the scheme
1
Chhattisgarh
98%
98%
1st August 2020
2
Andaman and Nicobar
96%
98%
1st August 2020
3
Manipur
61%
83%
1st August 2020
4
Nagaland
96%
73%
1st August 2020
5
Jammu and Kashmir
99%
100%
Scheme will implement in some districts on 1st August 2020 and in remaining districts from 1st November,2020
6
Uttarakhand
77%
95%
1st September 2020
7
Tamil Nadu
100%
100%
1st October 2020
8
Ladakh
100%
91%
1st October 2020
9
Delhi
0%
100%
1st October 2020
10
Meghalaya
0%
1%
1st December 2020
11
West Bengal
96%
80%
1st January 2021
12
Arunachal Pradesh
1%
57%
1st January 2021
13
Assam
0%
0%
14
Lakshadweep
100%
100%
15
Puducherry
0%
100%(DBT)
DBT
16
Chandīgarh
0%
99%(DBT)

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়াদা চেং হৱাই মরাং কায়না লৈরি; এফ.সি.আই.না জুন ফাওবদা গেহু এল.এম.তি. ৩৮৮.৩৪ অমসুং চেং এল.এম.তি. ৭৪৫.৬৬ লৈশিনখ্রে
আত্মানির্ভর ভারত পেকেজগী মখাদা অপুনবা চেং হৱাই এম.তি. ৯৯,২০৭ অমসুং পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী বেনিফিসরীশিংদা চেং হৱাই এল.এম.তি. ১০১.৯০ য়েন্থোকখ্রে
লেমহৌরিবা রাজ্যশিংদা দিসেম্বর ২০২০ ফাওবগী মনুংদা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ স্কিম চলায়রগনি
29 JUN 2020 5:03PM by PIB Imphal
অপুনবা চেং হৱাইগী স্তোকঃ
ফুদ কোরপোরেসন ওফ ইন্দিয়াগী তাং ২৮/৬/২০২০গী রিপোর্তকী মতুং ইন্না এফ.সি.আই.দা হৌজিক হৌজিক চেং এল.এম.তি. ২৬৬.২৯ অমসুং গেহু এল.এম.তি. ৫৫০.৩১ লৈরি। মতৌ অসুম্না অপুনবা চেং হৱাই (গোদাউন্দা য়ৌরক্ত্রিবা লৈখ্রবা গেহু অমসুং ফৌ য়াওদনা) এল.এম.তি. ৮১৬.৬০ লৈরি। এন.এফ.এস.এ. অমসুং অতোপ্পা য়াইফনবা স্কিমগী ওইনা থা অমদা চাউরাক্না চেং হৱাই এল.এম.তি. ৫৫ তঙাই ফদে।
লোকদাউন হৌখিবদগী চেং হৱাই এল.এম.তি. ১৩৮.৪৩ থাংগৎখ্রে অমসুং ৪৯৪৪ রেল রেক্কী খুত্থাংদা পুথোক পুশিন তৌখ্রে। রেলগী লম্বীগী মথক্তা শোরোক অমসুং ঈশিংগী লম্বীদশু পুথোক পুশিন তৌখি। অপুনবা এল.এম.তি. ২৭৭.৭৩ অসি পুথোক পুশিন তৌখ্রে। জহাজ ১৪গী খুত্থাংদা চেং হৱাই এম.তি. ২১,৭২৪ পুথোক পুশিন তৌখি। অপুনবা চেং হৱাই এল.এম.তি. ১৩.৪৭ অসি অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা পুরকখি।
মাইগ্রেন্ত শিনমীশিংদা চেং হৱাই য়েন্থোকপাঃ (আত্মানির্ভর ভারত পেকেজ)
আত্মানির্ভর ভারত পেকেজগী মখাদা এন.এফ.এস.এ. নত্ত্রগা রাজ্যগী পি.দি.এস. কার্দকী স্কিমগী মনুং চন্দবা মাইগ্রেন্ত শিনমী, পন্দুনা লৈবা মীওইশিং অমসুং লায়রবা মীওই কোতি ৮মুক্তা চেং হৱাই এম.এম.তি. ৮ ফংহনগনি হায়না ভারত সরকারনা ৱারেপ অমা লৌখি। মাইগ্রেন্তশিংদা মে অমসুং জুনগী ওইনা থা থাগী মীওই অমদা চেং কিলো ৫ লেম্না য়েন্থোকখি। রাজ্য অমসুং য়ু.তী/শিংনা চেং হৱাই এল.এম.তি. ৬.৩৯ লৌনখি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা অপুনবা বেনিফিশরী লাখ ২০৯.৯৬তা (মেদা লাখ ১২০.০৮ অমসুং জুন্দা লাখ ৮৯.৮৮) চেং হৱাই এম.তি. ৯৯২০৭ য়েন্থোকখি।
ভারত সরকারনা মাইগ্রেন্ত ইমুং কোতি ১.৯৬কী হৱাই এম.তি. ৩৯০০০ পীবগী অয়াবা পীখ্রে। এন.এফ.এস.এ. নত্ত্রগা রাজ্যগী পি.দি.এস. কার্দকী স্কিমগী মনুং চন্দবা মাইগ্রেন্ত শিনমী, পন্দুনা লৈবা মীওইশিং অমসুং লায়রবা মীওই কোতি ৮মুক্তা মে অমসুং জুনগী ওইনা ইমুং অমদা থা অমমমগী হৱাই কিলো ১ লেম্না পীগনি। মসিগী পীবগী মওং অসি রাজ্যগী তঙাই ফদবা য়েংলগা পীগনি। চাউরাকপা হৱাই এম.তি. ৩৩৯৬৮ অসি রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা পীখ্রে। তোঙানবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা গ্রাম এম.তি. ৩১৮৬৮ লৌখৎখ্রে অমসুং এম.তি. ৪৭০২দি য়েন্থোকখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা ভারত সরকারনা চাউরাকপা চেং হৱাইগী শেনফম লুপা কোতি ৩১০৯ অমসুং গ্রামগী লুপা কোতি ২৮০ পুথোক্তুনা শেলথুমগী ১০০%গী শরুক পুরি।
প্রধান মন্ত্রী গরীব কলয়ান অন্না য়োজনাঃ
চেং হৱাই (চেং/গেহু)
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী থা অহুম (এপ্রিল-জুন)গী অপুনবা চেংগী এল.এম.তি.১০৪.৩ অমসুং গেহুগী এল.এম.তি. ১৫.২গী তঙাই ফদবা লৈ অমসুং চেংগী এল.এম.তি. ১০১.০২ অমসুং গেহুগী এল.এম.তি. ১৫.০০ অসি তোঙানবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা থাংগৎখ্রে। অপুনবা চেং হৱাই এল.এম.তি. ১১৬.০২ লৌখ্রে। এপিল ২০২০গী ওইনা চেং হৱাই এল.এম.তি. ৩৭.০২ (৯৩%)অসি বেনিফিসরী কোতি ৭৪.০৫দা য়েন্থোকখ্রে, মেগীনা চেং হৱাই এল.এম.তি. ৩৬.৪৯ (৯১%)অসি বেনিফিসরী কোতি ৭২.৯৯দা য়েন্থোকখ্রে, জুনগীনা চেং হৱাই এল.এম.তি. ২৮.৪১ (৭১%)অসি বেনিফিসরী কোতি ৫৬.৮১দা য়েন্থোকখ্রে। স্কিমসিগী মখাদা ভারত সরকারনা চাউরাকপা শেনফম লুপা কোতি ৪৬০০০গী শেল-থুমগী ১০০% পুরি। রাজ্য ৬তা – পঞ্জাব, হরয়ানা, রাজস্থান, চান্দিগর, দিল্লী অমসুং গুজরাত, গেহু পীখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদনা চেং পীখ্রে।
হৱাই
হৱাইগী ওইনা থা অহুমগী অপুনবা তঙাই ফদবগী চাং অসি এল.এম.তি. ৫.৮৭নি। স্কিমসিগী মখাদা ভারত সরকারনা চাউরাকপা শেনফম লুপা কোতি ৫০০০গী শেল-থুমগী ১০০% পুরি। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা হৱাই এল.এম.তি. ৫.৭৯ পীখ্রে অমসুং এল.এম.তি. ৫.৫৮ রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা য়ৌখ্রে অমসুং মসিগী মতুং ইন্না হ ৱাই এল.এম.তি. ৪.৪০ য়েন্থোকখ্রে। তাং ১৮/৬/২০২০ ফাওবগী ওইনা অপুনবা হ ৱাই এল.এম.তি. ৮.৭৬ (তুর এল.এম.তি. ৩.৭৭; মুং এল.এম.তি. ১.১৪; উরাদ এল.এম.তি. ২.২৮; চনা এল.এম.তি. ১.৩০ অমসুং মসুর এল.এম.তি. ০.২৭) স্তোক্তা লৈরি।
চেং হ ৱাই লৈশিনবাঃ
২৮/৬/২০২০ ফাওবদা অপুনবা গেহু এল.এম.তি. ৩৮৮.৩৪ (আর.এম.এস. ২০২০-২১) উমসুং চেং এল.এম.তি. ৭৪৫.৬৬ (কে.এম.এস. ২০১৯-২০) লৈশিনখ্রে।
ওপন মার্কেৎ সেলস স্কিম (ও.এম.এস.এস.)
স্কিম অসিগী মখাদা চেংগী মমল অসি কিলোদা লুপা ২২ অমসুং গেহুগীনা কিলোদা লুপা ২১দা লেপখ্রে। এফ.সি.আই.না ও.এম.এস.এস.কী খুত্থাংদা লোকদাউনগী মনুংদা গেহু এল.এম.তি. ৫.৭১ অমসুং চেং এল.এম.তি. ১০.০৭ য়োনখ্রে।
ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দঃ
জুন ১, ২০২০ ফাওবগী মনুংদা রাজ্য/য়ু.তি. ২০, মিং ওইনা পল্লবদা- আন্ধ্র পরদেশ, বিহার, দামন এন্দ দ্যু (দাদ্রা অমসুং নগর হবেলি), গোৱা, গুজরাত, হরয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, ঝারখন্দ, কেরলা, করনাতকা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্রা, মিজোরম, ওরিশা, পঞ্জাব, রাজস্থান, সিক্কিম, উত্তর প্রদেশ, তেলঙ্গানা অমসুং ত্রিপুরাদা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ চৎনবা হৌখ্রে। মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবগী মনুংদা লেমহৌরিবা রাজ্যশিংদা স্কিম অসি হাপচিল্লগনি অমসুং স্কিম অসি ভারত শিনবা থুংনা চৎনরগনি। ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দকী মখাদা লেমহৌরিবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী অকুপ্পা ৱারোল অমসুং ওইরিবা ফিভমশিং মখাদা পীরিঃ
মশিং
রাজ্য
ই.পি.ও.এস.কী %
রেসন কার্দকী আধার সীদিং (%)
স্কিমদা য়াওবগী তাং
১
ছতিসগর
৯৮%
৯৮%
ওগস্ত ১, ২০২০
২
অন্দমান অমসুং নিকোবর
৯৬%
৯৮%
ওগস্ত ১, ২০২০
৩
মনিপুর
৬১%
৮৩%
ওগস্ত ১, ২০২০
৪
নাগালেন্দ
৯৬%
৭৩%
ওগস্ত ১, ২০২০
৫
জম্মু অমসুং কশ্মির
৯৯%
১০০%
স্কিম অসি জিলা খরদা ওগস্ত ১, ২০২০দগী হৌগনি অমসুং লেমহৌরিবা জিলাগীনা নবেম্বর ১, ২০২০দগী হৌগনি
৬
উত্তরাখন্দ
৭৭%
৯৫%
সেপ্তেম্বর ১, ২০২০
৭
তমিল নাদু
১০০%
১০০%
ওক্তোবর ১, ২০২০
৮
লদাখ
১০০%
৯১%
ওক্তোবর ১, ২০২০
৯
দিল্লী
০%
১০০%
ওক্তোবর ১, ২০২০
১০
মেঘালয়
০%
১%
দিসেম্বর ১, ২০২০
১১
নোংচুপ বেঙ্গোল
৯৬%
৮০%
জনুৱারি ১, ২০২১
১২
অরুনাচল প্রদেশ
১%
৫৭%
জনুৱারি ১, ২০২১
১৩
অসম
০%
০%
১৪
লক্ষদ্বীপ
১০০%
১০০%
১৫
পুদুচেরী
০%
১০০%(দি.বি.তি.)
দি.বি.তি.
১৬
চান্দিগর
০%
৯৯%(দি.বি.তি.)
দি.বি.তি.