Prime Minister's Office
Text of PM's address to the nation on Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana
30 JUN 2020 4:28PM by PIB Delhi
My dear countrymen, namaskar!
We are now entering Unlock-Two in our fight against the corona pandemic. We are also entering the season of increasing cases of cough, cold and fever. I, therefore, request all of you to take special care of yourselves
Friends, considering corona’s death rate, India is comparatively in a better position compared to many countries of the world. Timely imposition of lockdown and other decisions have saved lakhs of lives. But we have also seen that since Unlock-One, there is increasing negligence in personal and social behaviour. Earlier, we were very careful with respect to wearing of masks, social distancing and washing of hands for 20 seconds. But today, when we need to be more careful, increasing negligence is a cause of worry.
Friends, rules were followed very strictly during the Lockdown. Now governments, local bodies, citizens, need to show similar alertness. Especially, we need to focus more on containment zones. Those not following the rules will need to be stopped and cautioned. You must have seen in the news, Prime Minister of a country was fined Rs. 13,000 for not wearing a mask in public place. In India too, the local administration should work with the same enthusiasm. This is a drive to protect the lives of 130 crore countrymen. Be it a village pradhan or the Prime Minister, no one is above the law in India
Friends, nation’s top priority during the lockdown was to ensure that no one remains hungry. Central government, state governments, civil society, all did their best... to ensure that no one goes to bed hungry. Be it a nation or a person, timely and sensible decisions increase our power to fight any crisis. Thus, immediately after the lockdown, the government brought out the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana. Under this scheme, a package worth Rs. 1.75 lakh crore was provided for the poor.
Friends, in the last three months, 20 Crore poor households have received direct benefit transfers worth Rs. 31,000 Crore. During this period, Rs. 18,000 crore have been deposited in bank accounts of over 9 Crore farmers. Simultaneously, Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan was quickly launched for employment of Shramiks in rural areasGovernment is spending Rs. 50,000 Crore on this.
Friends, there is another big thing that has surprised the whole world. In India, over 80 crore people were given free ration for three months. It means, every member of the family was given 5 kilogram wheat or rice, free of cost. In addition, every family got one kilogram pulse per month, free of cost. In a way, over 2.5 times the population of the United States, 12 times the population of the United Kingdom and double the population of the European Union was given free ration by our government.
Friends, today, I am making a big announcement related to this. Friends, in our country, there are many activities in agriculture during and after rainy season. Other sectors do not have much activity. July also marks beginning of the festive season. 5th July is Guru Purnima, then month of Saawan is starting. Then 15th August is coming, Raksha Bandhan, Sri Krishna Janmashtami,Ganesh Chaturthi, Onam will follow. Further, Kati Bihu, Navratri, Durga Puja is coming, then Dussera, Diwali and Chhath. This festive season increases necessities as well as expenditure. Keeping all these things in mind, it has been decided to extend Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana up to Diwali and Chhath Puja, till November-end.
It means, this scheme giving free ration to 80 crore people will continue in July, August, September, October, November. Government will provide free ration to 80 crore poor brothers-sisters for five months. Every member of family will get five kilogram wheat or rice. Also, every family will get one kilogram whole chana per month, free of cost.
Friends, over 90 thousand crore rupees will be spent on this extension of PM Garib Kalyan Anna Yojana. If we add expenditure of last three months on this scheme, then it comes to around 1.5 lakh crore rupees.
We have seen a dream for the whole country and some states have really done well. We are requesting other states also totake it forward. And, what is that?Now, One Nation, One Ration card is also being implemented. Major beneficiaries of this will be those who go to other states, in search of employment.
Friends, today, if the government is able to provide free ration to the needy and poor, then credit for it goes to two categories. One – hard working farmers of our country. Second – honest taxpayers of our country. It is your hard work and dedication, due to which the nation is able to do it. You have filled the stocks of the nation, therefore, there is food in kitchen of poor, workers.You paid the tax honestly, you fulfilled your duty. That is why, the poor of the country is successfully coping with such a big crisis. On behalf of all the poor of the country, I express my heartfelt gratitude to all the taxpayers and farmers, and also salute them.
Friends! In the coming days, we will further strengthen our efforts and continuously work to empower the poor, downtrodden and deprived sections of society. While taking all the precautions, we will further expand the Economic Activities. We will work ceaselessly for Atmanirbhar Bharat. We all will be vocal for Local. With this pledge and commitment, the 130 crore people of this country will have to work together and move forward together.
I once again request you, pray for your, and appeal to you, that you all remain healthy, maintain a distance of two yards, always use your ‘Gamchha’, Face cover and mask. Please, do not be careless.
With this appeal, best wishes to all of you!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা পীখিবা ৱারোল
30 JUN 2020 4:28PM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিংবু খুরুমজরি!
কোরোনা লাইচৎ অসিদা ঐখোয় হৌজিক অনীশুবা অনলোক্তা চঙশিনলক্লে। ঐখোয়না হৌঞ্জিক লোক খুবা, লোক থুংবা অমসুং লাইহৌ তোইনা তৌবগী কুমসু নকশিল্লক্লি। মরম অসিনা, ঐহাক্না মীয়াম পুম্নমক্তা ইশাবু চেকশিন্না নাহন্দনা লৈনবা হায়জরি।
মরূপশিং, কোরোনানা লৈখিদবগী চাং অসি য়েংবদা ভারত অসি মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা শাফরি। মতম চানা লোকদাউন তৌহৌবা অমসুং অতোপ্পা ৱারেপ কয়া লৌহৌবনা মীওই কয়াগী পুন্সি কনবা ঙম্লিবনি। অদুবু অহানবা অনলোক্তগী হৌদুনা ঐখোয়না ইশাগী অমসুং মীয়াম মরক্তা চৎকদবা চৎন-কাংলোনশিঙ থওইদবা থেংনরে। মমাঙদা, মাস্ক উপ্পা, সোসিএল দিস্তেন্সিং ঙাকপা অমসুং সেকেন্দ ২০ চঙনা খুৎ হাম্ববু চেকশিন্না ইল্লম্মি। অদুবু ঙসিদি, ঐখোয়না হেন্না চেকশিনগদবা মতম অসিদদি থওইদবনা ঐখোয়দা অৱাবা পোকহন্নবা মচাক অমা ওইরে।
মরূপশিং, লোকদাউনগী মতমদা চৎন-কাংলোনশিং মতীক চানা ইল্লমই। হৌজিক্তি, সরাক্র, লোকেল বোদীশিং, নাগরিকশিংনা অদুগুম্বা মমাঙদা চেকশিন্না চৎখিবা লিচৎ অদু উৎপা মতম ওইরে। মরুওইনা, কন্তেন্মেন্ত জোনশিংদনা হেন্না ইনবা তঙাই ফদে। চৎন-কাংলোনশিং ইন্দবা মীওইশিংসু লেপ্পা তঙাইফদে অমসুং চেকশিনগদবনি। অদোম্না পাউদা লৈবাক অমগী প্রধান মন্ত্রী অমা মীয়াম তিনবা মফমদা মাস্ক উপ্তবগীদমক লুপা ১৩,০০০ থিহনখিবদু উরম্লনি। ভারত্তসু, লোকেল এদমিনিস্ত্রেসন্না অসিগুম্বা থৌনাগা লোইননা মথৌ তৌবা তাই। মসি ইরৈচা কোতি ১৩০গী পুন্সি কন্ননবগী খোংথাং অমনি। খুঙ্গংগী প্রধান নত্ত্রগা প্রধান মন্ত্রীবু ওইরো, ভারত্তা কনা অমত্তনা আইনগী মথক্তা লৈতে।
মরূপশিং, লৈবাক অসিনা লোকদাউনগী তৌগদবা খ্বাইদগী হানবা থবক অসি, কনা অমত্তনা চাক লাম্না খাঙহন্দবনি। কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকার, সিবিল সোসাইতী, পুম্নমকনা মখোয়গী ঙমজবা হোৎনদুনা কনা অমত্তনা চাক লাম্না ফমুং চঙহনখিদ্রে। লৈবাক নত্ত্রগা মীওই অমহেক্তা ওইজসনু, মতম চানা অমসুং মরম চানা লৌহৌবা ঐখোয়গী ৱারেপনা ঐখোয়না খুদোংথীবা অমহেক্তা থেংনবদা পাঙ্গল পীরিবনি। অসুম্না, লোকদাউনগী হেক মতুংদা, সরকারনা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান য়োজনা পুথোকখ্রে। মসিগী স্কিম অসিগী মখাদা, লাইরবশিংগীদমক কোতি লাখ ১.৭৫কী পেকেজ পীখ্রে।
মরূপশিং, হৌখিবা থা অহুম অসিদা, লাইরবা কোতি ২০গী ইমুংনা লুপা কোতি ৩১,০০০গী দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর ফংহনখ্রে। মসিগী মতম অসিগী মনুংদা, লৌমী কোতি ৯গী বেঙ্ক একাউন্ততা লুপা কোতি ১৮,০০০ হাপখ্রে। মসিগা মতম অমত্তদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা শ্রামিক্কী থবক পীননবগীদমক প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান য়োজনাসু অথুবদা হৌদোকখি। মসিগীদমক সরকারদগী লুপা কোতি ৫০,০০০ কাইথোকখি।
মরূপশিং, মালেম্বু অঙকপা পোকহনখিবা অচৌবা থবক অনী অমগসু লৈরি। ভারত্তা, মীওই কোতি ৮০ হেনবদা থা অহুমগী রাসন লেম্না ফংহনখি। ইমুং খুদিংমক্কী মীওই খুদিংমক্তা লেম্না চেঙ নত্ত্রগা গেহু কিলো ৫ পীরে হায়বসি মসিনা তাক্লে। মসিগীসু মথক্তা, ইমুং খুদিংমক্না থা খুদিংগী হৱাই চেঙৱাই কিলো ১ ফংলি। অতোপ্পা মাইকৈদনা, য়ুনাইতেদ স্তীৎকী মী মশীংগী শরুক ২.৫ ওইরি, য়ুনাইতেদ কিংদমগীনা শরুক ১২ অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী অপুনবা মীশিংগী শরুক অনী ঐখোয়গী সরকার অসিনা লেম্না রাসন পীখ্রে।
মরূপশিং, ঙসিদি ঐহাক্না মসিগা মরী লৈননা অচৌবা পাউজেল অমখক লাউথোকচরি। মরূপশিং, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, নোংজু থাগী মনুংদা অমসুং মতুংদা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা থবক কয়া অমা লৈরি। অতোপ্পা সেক্তরদদি থবক কয়া হেন্না লৈতে। জুলাইসু কুমহৈ হরাউগী থবকশিংনা অয়াম্ননি। জুলাই ৫না গুরু পুর্নিমানি, অদুগা সাৱানগী থাসু হৌরক্লগনি। অদুদগীদি ওগস্ত ১৫সু লাক্লে, রকশা বন্ধন, শ্রী কৃষ্ণ পোকপা নুমিৎ, গনেশ চতুর্থী, ওনম্না মতুংদা লৈরি। মখা তানা, কাতি বিহু, নবরাত্রি, দুর্গা পুজাসু লাক্লে, অদুদগীদি দুসেরা, দিপাবলি অমসুং ছাথ। মসিগী কুমহৈ হরাউগী কুম অসিদা তঙাইফদবশিং অমসুং শেল হেন্না চৎলগনি। ৱাফমশিং অসি ৱাখলদা থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্না য়োজনাসু দিপাবলি অমসুং ছথ পুজা ফাওবা, নবেম্বর লোইবফাওবা শাংদোক্নবা ৱারেপ লৌরে।
মসিনা তাক্লিবদি, হায়রিবা স্কিম অসিনা মীওই কোতি ৮০দা লেম্না পীবা স্কিম অসি জুলাই, ওগস্ত, সেপ্তেম্বর, ওক্তোবর, নবেম্বরফাওবা মখা তারগনি, সরকার অসিনা লাইরবা ইচিল-ইনাও কোতি ৮০দা থা মঙাগী লেম্না ফংলগনি। ইমুং অমগী মীওই খুদিংমক্না গেহু নত্ত্রগা চেঙ কিলো ৫ ফংলগনি। মসিগী মথক্তা, ইমুং খুদিংমক্না চনা কিলো অমা থা খুদিংগী লেম্না ফংহল্লগনি।
মরূপশিং, প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্না য়োজনা শাংদোকপদা লুপা কোতি লিশিং ৯০ চৎলগনি। মসিগী স্কিম অসিদা হৌখিবা থা অহুম অসিদা চৎখিবা এক্সপেন্দিচর হাপচিল্লগদি লুপা কোতি লাখ ১.৫ য়ৌগনি।
ঐখোয়না লৈবাক পুম্বগী মঙলান অমা উরে অমসুং রাজ্য খরদি মপুং ফানা থবক পায়খৎখ্রে। ঐখোয়না অতোপ্পা রাজ্যশিংদসু মাংজিল থানা পায়খৎনবা খঙহঞ্জরি। হায়রিবসি করি ওইরম্বা য়াই? হৌজিক্তি, লৈবাক অমা, রাসন অমগী কার্দসু চৎনবা হৌখ্রে। হায়রিবা স্কিম অসিগী খ্বাইদগী হেন্না খান্নবা ফংগদবা মীওইশিংদি রাজ্য অমদগী অমদা চত্তুনা থবক থিবা মীওইশিংনি।
মরূপশিং, করিগুম্বা সরকার অসিনা লাইরবা অমসুং লৈজদ্রবা মীওইশিংদা লেম্না রাসন পীবা ঙম্ল্বদি মসিগী হোৎনজমল অসি কাংলুপ অনী থোক্না খাইদোক্তুনা পীবা য়াই। অহানবদা- ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী হোৎনবা কল্লবা লৌমীশিং। অনীশুবদা- ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী মথমোই শেংনা তেক থিরিবা মীওইশিং। অদোম্না কন্না হোৎনজবা অমসুং কত্থোকপা কয়ানা লৈবাক অসিনা পায়খৎপা ঙম্লিবনি। অদোম্না লৈবাক অসিগী অহোবশিং মেনশিনখ্রে, মরম অসিনা, লাইরবা, শিন্মীশিংগী ইমুংদা চানবা পোৎলম লৈরিবনি। অদোম্না থমোইশেংনা তেক্স থিরে, অদোমগী থৌদাং পায়খৎখ্রে। মরম অসিননি, অসিগুম্বা খুদোংথীরবা মতম অসিদা লাইরবশিংনা লিথোকপা ঙম্লিবসি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা লাইরবশিংগী মহুৎ শিন্দুনা, ঐহাক্না তেক্সপেয়রশিং অমসুং লৌমীশিংদা থমোই শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি অমসুং ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
মরূপশিং, লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসিদা, ঐখোয়না মখা তানা লাইরবশিং, খুদোংচাবা ফংজদ্রবা অমসুং অৱাৎপনা থল্লবা কাংলুপ্পু মপাঙ্গল পীনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখিগনি। চেকশিন থৌরাং কয়া অমা লৌখৎলিঙৈদা, শেল-থুমগী ওইবা থবক থৌরম কয়াবুসু পাকথোক-চাউথোক্নবা হৎনগনি। আত্মনির্ভর ভারতকীদমক ঐখোয়না লেপ্পা লোইতনা হোৎনখিগনি। ঐখোয় পুম্নমক্না লোকেলগী মহুৎ শিনবশিং ওইগনি। অসিগুম্বা ৱাশক অমসুং অরেপ্পা অসিগা লোইননা, লৈবাক অসিগী মীওই কোতি ১৩০না অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নবা অমসুং মাংজিল থানা চৎমিন্নবা চংই।
অমুক্কা হন্না ঐহাক্না অদোমগীদমক হকচাং ফনা লৈনবা, য়ার্দ অনীগী অথাপ্পা থম্নবা অমসুং 'গমচা' মতম চুপ্পদা শিজিন্নবা, ফেস কোবর অমসুং মাস্ক শিজিন্ননবা হায়জরি। চানবীদুনা চেকশিন্দবা তৌবীগনু।
আপিল অসিগা লোইননা, পুম্নমকপু য়াইফ-মঙ্গল পীজরি।