Ministry of Health and Family Welfare
More than 2 Crore N95 Masks & more than 1 Crore PPEs distributed Free of Cost by Central Government to States
03 JUL 2020 12:37PM by PIB Delhi
Union Government along with States/UTs has been relentlessly working for prevention, containment and management of COVID-19. Union Government’s central role has been in strengthening health infrastructure to fight the pandemic.
Along with augmenting COVID-19 facilities, Centre has been providing medical supplies free of cost to the State/UT governments to supplement their efforts. Most of the products supplied by Government of India (GOI) were not being manufactured in the country in the beginning, and there was a global demand due to the pandemic resulting in scare availability in the foreign markets.
However, with the combined efforts of Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW), Ministry of Textiles and Ministry of Pharmaceuticals, Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Defence Research and Development Organisation (DRDO) and others, domestic industry has been encouraged to manufacture and supply essential medical equipment like PPEs, N95 masks, ventilators etc., during this period. With the result, resolve for ‘Atmanirbhar Bharat’ and ‘Make in India’ has been strengthened and most of the supplies made by GOI are domestically manufactured.
Since 1st April 2020, Centre has distributed more than 2.02 crore N95 masks and more than 1.18 crore PPE kits to States / UTs / Central Institutions, free of cost. Also, more than 6.12 crore HCQ tablets have been distributed to them.
In addition, so far, 11,300 ‘Make in India’ ventilators have been dispatched to various States / UTs / Central Institutions, out of which 6154 ventilators stand already delivered to various hospitals. GOI is also ensuring their installation/commissioning. This will help to bridge the massive gap in availability of ventilators in COVID ICU facilities. MoHFW is also supplying 1.02 lakh oxygen cylinders to States/UTs, out of which 72,293 have been delivered to strengthen oxygen beds there.
Till now, 7.81 lakh PPEs and 12.76 lakh N95 masks have been supplied in Delhi, 11.78 lakh PPEs and 20.64 N95 masks in Maharashtra, and 5.39 lakh PPEs and 9.81 lakh N95 masks in Tamil Nadu by MoHFW.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା 2 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଏନ95 ମାସ୍କ ଏବଂ 1 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପିପିଇ କିଟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ବଣ୍ଟାଯାଇଛି
03 JUL 2020 12:37PM by PIB Bhubaneshwar
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାରଙ୍କ ସହ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୋଭିଡ-19କୁ ପ୍ରତିରୋଧ, ଧାରଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
କୋଭିଡ-19 ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ସହିତ, ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମାଗଣାରେ ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଉଛି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ଅଧିକାଂଶ ଉତ୍ପାଦ ଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉ ନଥିଲା ଏବଂ ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ବିଶ୍ଵରେ ଏଗୁଡ଼ିକର ଚାହିଦା ଅଧିକ ରହିଥିଲା ଯାହା ଫଳରେ ବିଦେଶୀ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଅଭାବ ଦେଖାଦେଇଥିଲା ।
ତଥାପି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବୟନ ଏବଂ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଭାଗ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସରେ ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପକୁ ପିପିଇ, ଏନ95 ମାସ୍କ, ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଇତ୍ୟାଦି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି । ଫଳରେ, 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ଏବଂ 'ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ' ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆ ଯାଇଥିବା ଅଧିକାଂଶ ସାମଗ୍ରୀ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦିତ ।
ଏପ୍ରିଲ 1, 2020 ଠାରୁ, କେନ୍ଦ୍ର 2.02 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଏନ95 ମାସ୍କ ଏବଂ 1.18 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପିପିଇ କିଟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ / କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ସେମାନଙ୍କୁ 6.12 କୋଟିରୁ ଅଧିକ HCQ ବଟିକା ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ।
ଏହାସହିତ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 11,300 ‘ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ / କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ପଠାଯାଇଛି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 6154 ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ବିଭିନ୍ନ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ପଠାଯାଇଛି । ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାପନ / ସମ୍ପାଦନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଇଛନ୍ତି । ଏହା କୋଭିଡ ଆଇସିୟୁରେ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଉପଲବ୍ଧତାର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ 1.02 ଲକ୍ଷ ଅମ୍ଳଜାନ ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଇଛନ୍ତି, ଯାହାମଧ୍ୟରୁ 72,293ଟି ଅମ୍ଳଜାନ ଶଯ୍ୟାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ଲାଗି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଆଜିପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ଵାରା ଦିଲ୍ଲୀକୁ 7.81 ଲକ୍ଷ ପିପିଇ କିଟ ଓ 12.76 ଲକ୍ଷ ଏନ95 ମାସ୍କ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ 11.78 ଲକ୍ଷ ପିପିଇ କିଟ ଓ 20.64 ଲକ୍ଷ ଏନ95 ମାସ୍କ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁକୁ 5.39 ଲକ୍ଷ ପିପିଇ କିଟ ଓ 9.81 ଲକ୍ଷ ଏନ95 ମାସ୍କ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବୈଷୟିକ ତଥ୍ୟ, ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଓ ନିୟମାବଳୀର ସୂଚନା ପାଇଁ ନିୟମିତ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ: https://www.mohfw.gov.in/ ଏବଂ @MoHFW_INDIA ।