Ministry of Science & Technology
Sun like stars in their later life hold key for Li increase in the Universe – new findings
07 JUL 2020 12:52PM by PIB Delhi
In a study recently published in Nature Astronomy (On 6th July 2020)scientists from Indian Institute of Astrophysics (IIA) an autonomous institute of the Department of Science & Technology, Government of India along with their international collaborators have provided a robust observational evidence for the first time that Li production is common among low mass Sun-like stars during their He-core burning phase.
Light inflammable, metal lithium (Li) has brought about transformation in modern communication devices and transportation. A great deal of today's technology is powered by lithium in its various shades. But where does the element come from? The origin of much of the Li can be traced to a single event, the Big-Bang that happened about 13.7 Billion years ago, from which the present-day Universe was also born.
Over the course of time, Li content in the physical Universe has increased by about a factor of four, which is meager compared to the rest of the elements carbon, nitrogen, oxygen, iron, nickel and so on which grew about a million times over the lifetime of the Universe. Stars are primary contributors to this significant enhancement of heavier elements through mass ejections and stellar explosions. Li, however, understood to be an exemption!
As per the current understanding based on today’s best models, lithium in stars like our Sun only gets destroyed over their lifetime.
As a matter of fact, the composition of all the elements in the Sun and the Earth is similar. But, the measured content of Li in the Sun is a factor of 100 lower than that of the Earth, though both are known to have formed together.
Prof. Eswar Reddy, one of the lead authors of the above paper says “this discovery challenges the long-held idea that stars only destroy lithium during their lifetime implying the Sun itself will manufacture lithium in the future, which is not predicted by models, indicating that there is some physical process missing in stellar theory.”
Authors used spectra of hundreds of thousands of stars collected from large surveys of GALAH (Galactic Archaeology project, Anglo-Australian Telescope, Australia) and distances from European Space mission (Gaia).
Figure 1: Figure 1:Evolution of Li in stars from the main sequence through red giant, He-flash (RGB tip) and to He-core burning phase of RC. The dashed line is the model prediction. Band of red symbols represents the He-core burning phase of the red clump region.
Further, the authors identified “He flash” (on-set of He-ignition at the star's core via violent eruption), at the end of the star’s core hydrogen-burning phase, as the source of Li production. Our Sun will reach this phase in about 6-7 billion years.
The study also suggests new limits (A(Li) > -0.9~dex) for classifying stars as Li-rich, which is 250 times below the threshold (A(Li) > 1.5~dex) used till now.
Prof. Reddy further added, “The next crucial step for us is to understand the nucleosynthesis of Li during the He-flash and mixing mechanisms, which hitherto remain unknown, and also to find out whether the increase from its creation in Big-bang to the current value is accounted by only stars as the newly created lithium will end up of being blown off stars as stellar winds which replenish next generation of stars with it.”
“The work of Prof. Eswar Reddy and his team is a compelling example of the profound discovery science being done in the nation and serves as a beacon for the younger scientists to excel in their scientific pursuits,” said Prof Ashutosh Sharma, Secretary, DST.
[Publication details: https://www.nature.com/articles/s41550-020-1139-7.pdf
https://www.nature.com/articles/s41550-020-1139-7?utm_campaign=MultipleJournals_USG_ASTRO&utm_source=Nature_community&utm_medium=Community_sites&utm_content=BenJoh-Nature-MultipleJournals-Astronomy_and_Astrophysics-Global
For more details, Prof. Eswar Reddy (ereddy@iiap.res.in) can be contacted.]

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
নুমীৎকুম্বা থৱান্মিচাক্না মাগী তুংগী পুন্সিদা য়ুনিভর্সতা লিথিয়ম হেনগৎহন্নবগীদমক মরু ওইবা চুপ্লি পাইরি - নৌনা পুথোরকপশিং
07 JUL 2020 12:52PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী ওতোনোমস ইম্সতিত্যুত ওমা ওইরিবা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ এস্ত্রোফিজিক্স(আই.আই.এ.)না মখোয়গী অন্তর্রাস্ত্রীয়গা খুৎশম্নমিন্নরিবশিংগা লৌয়ননা হন্দক্তা ফোংখিবা নৈনবা অমদা লিথিয়ম পুথোকপা অসি মাস হন্থবা নুমীৎকা মান্নবা থৱান্মিচাকশিংনা মখোয়গী হি-কোরদা চাকপগী তাঙ্কক্তা তোইনা তৌনবনি হায়না অহানবা ওইনা কন্না য়েংশিন্নিংঙাই ওইবা থুদম অমা পীখ্রে।
মঙালদা চাকথেকপা ঙমদবা লিথিয়ম(এল.আই.) ধাতুনা অনৌবা ই-পাও ফাওনবগী অমসুং চত্থোক-চৎশিনগী মওং ওন্থোকহনখ্রে। ঙসিগী তোক্নোলোজী অসিদা অচৌবা দিল অমা লিথিয়ম্না মাগী তোঙান-তোঙানবা মচুশিংনা থবক পাংথোকহল্লি। অদুবু ইলিমেন্ত অসি কদায়দগী লাকপনো? লিথিয়ম ময়াম অমগী হৌরকফম অসি হৌজিক্কী মতমদা লৈরিবা য়ুনিভর্স অসিনা শেমদ্রিঙৈগী মমাং চহি মিলিয়ন ১৩.৭মুক্কী মমাংদা থোকখিবা বিগ বেঙ্গী অসি থৌদোক অমত্তংদা ত্রেস তৌবা য়াই।
মতমগী মতুং ইন্না য়ুনিভর্সতা লিথিয়ম য়াওবগী চাং অসি য়ুনিভর্স অসিনা লৈরকখিবা চহি মিলিয়ন কয়াগী থোরকখ্রবা কার্বোন, নাইত্রোজেন, ওক্সিজেন, য়োৎ, নিক্কেল অমদি অতৈশিংগা চাংদম্নবদা ফেক্তর মরীনা হেনগৎহনখি থৱান্মিচাকশিং অসি মাস কাপথোরকপদগী অমদি থৱান্মিচাকশিং পোকখাইরকদগী ইলিমেন্তশিং অসি হেন্না লুহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌই। অদুম ওইনমক লিথিয়ম অসি কোকথোকপিখ্রবা অমা ওইনা লৌনৈ!
হৌজিক্কী খ্বাইদগী অফবা মোদেলশিংদা য়ুম্ফমদা হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা ৱাখল্লোনশিংগী মতুং ইন্না লিথিয়ম অসি থৱান্মিচাকশিং অসি ঐখোয়গী নুমীৎকুম্না মখোয়গী মপুন্সি লোইরগা অদুম মাং-তাকখিগনি।
অচুম্না ৱাফম অমা ওইনা, নুমীৎ অমসুং পৃথীবিগী ইলিমেন্ত পুম্নমক অসিদা য়াওরিবশিং অসি মান্নৈ। তৌইগুম্বসুং মখোয় অনিমক পুন্না শেমখিবা ওইরগসু নুমীত্তা য়াওরিবা ওন্থোক্লবা লিথিয়ম অসি পৃথীবিদগী শরুক ১০০ হন্থবগী ফেক্তর অমনি।
মথক্তা পনখ্রিবা পেপর অসিগা মকোক থোংবা অইবা অমা ওইরিবা প্রোফেসর ইশ্বর রেদ্দীনা হায় “মসিগী দিসকোভরি অসি মতম কুইনদগী লৈনরক্লবা থৱান্মিচাকশিং অসিনা মাগী মপুন্সিদা লিথিয়ম অসি মাং-তাকহল্লি হায়বগী ৱাখল্লোন অসিবু শিংনরি, মসিনা মোদেলশিংনা হান্না খংদোকপা ঙমদবা নুমীৎনা তুংদা লাক্কবা মতমদা মশানা লিথিয়ম শেমগনি হায়বসিনা স্তেলর থিওরিদা চিত্থহৌরবা ফিজিকেল প্রোসেস খরা লৈরে হায়বসি উৎলি।”
অইবশিংনা জি.এ.এল.এ.ঐচ.(গেলেক্তিক আর্কিওলোজী প্রোজেক, এঙ্গলো-অস্ত্রেলিয়ন তেলেস্কোপ, অস্ত্রেলিয়া) অমসুং য়ুরোপিয়ন স্পেস মিশন(গাইয়া)গী লাপ্না লৈবা মফমশিংদগী অচৌবা সর্ভেশিংদগী খোম্লকপা থৱান্মিচাক চামা-লিশিং কয়াগী স্পেক্ত্রা শিজিন্নরম্মি।
ফিগর ১: অঙাংবা জাইন্ত, হি-ফ্লেস(আর.জি.বি. তিপঃ অমসুং হি-কোর চাক্লিঙৈগী তাঙ্কক্তগী মরুওইবা সিক্বেন্সতগী থৱান্মিচাকশিংদা লিথিয়ম শেম্লকপা। খংয়ৈ-য়ৈশিল্লক্লিবা লৈইশিং অসিনা মোদেল অদু হান্না খংদোকপা অদুনি। অঙাংবা সিম্বোলশিংগী বেন্দ অসিনা অঙাংবা ক্লম্পকী মফমশিংগী হি-কোর চাকপা তাক্লি।
মখা তানা অইবশিং অসিনা “হি-ফ্লাস”(ভাইওলেন্ত ইরপসন্দগী থোরকপা থৱন্মিচাকিকী কোরদা হি-ইগ্নিসনগী ওন-সেত), থৱান্মিচাক্কী কোর হাইদ্রোজেন চাকথেকপগী তাঙ্কক্তা লিথিয়ম থোরকহল্লকফম ওইনা মশক খংদোকখি। ঐখোয়গী নুমীৎনা তাঙ্কক অসি চহি বিলিয়ন ৬-৭দা য়ৌগনি।
নৈনবা অসিনা হৌজিক ফাওবা শিজিন্নরিবা থ্রেসহোল্দ (A(Li) > 1.5~dex) গী শরুক ২৫০দগী হন্থবা লিথিয়ম মরাং কাইনা য়াওবা থৱান্মিচাকশিং খায়দোক্নবগী পনখৈশি (A(Li) > -0.9~dex)গী ৱাফম তাক্লি।
প্রোফংসর রেদ্দীনা মখা তানা হায়খি, “মথংগী য়াম্না লুবা খোংথাং অসি হিথের্তো অসি খংদনা অদু লৈরিবা হি-ফ্লেস অমসুং মেকানিজমশিং য়ানশিন্নরিঙৈগী মতমদা ন্যুক্লোসিন্থেসিস খংনবা তৌবনি অমসুং বিগ-বেঙ্গদা মসি শেম্লকপদগী হৌরগা হৌজিক্কী ভেল্যু ফাওবা শুপ্নতগী থৱান্মিচাকশিংদগী য়েংঙগা খংননবা হোৎনবনি মরমদি নৌনা শোম্বা লিথিয়মগী থৱান্মিচাকশিং শৃঅসিগুম্না থৱান্মিচাকশিংদগী পাইথোকহনখিবা তারবদি মথংগী মরোলগী থৱান্মিচাকশিংগী মথংগী মরোলফাওবা ফুক্কৎনরগনি। ”
দি.এস.তি.গী সেক্রতরী প্রোফেসর আশুতোশ শর্মানা হায়খি, “প্রোফেসর রেদ্দী অমসুং মহাক্কী তীমগী থবক অসি লৈবাক অসিদা মনুং হঞ্জিন্না সাইন্সতা দিসকোভরি তৌবগী অমসুং নৌরিবা সাইন্তিস্তশিংনা মখোয়না সাইন্তিফিক ওইবা থবক চত্থবদা মঙাল অমা ফংহন্দুনা থৌগল তৌবগী খুদম অমনি।”
[পব্লিকেসনগী ৱারোলশিং: https://www.nature.com/articles/s41550-020-1139-7.pdf
https://www.nature.com/articles/s41550-020-1139-7?utm_campaign=MultipleJournals_USG_ASTRO&utm_source=Nature_community&utm_medium=Community_sites&utm_content=BenJoh-Nature-MultipleJournals-Astronomy_and_Astrophysics-Global
অতৈ মরিক চুম্বা ৱারোলশিংগীদমক্তা Eswar Reddy (ereddy@iiap.res.in) দা পাও ফাওবা য়াগনি। ]