Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KVIC begins online sale of Khadi Face Masks
08 JUL 2020 3:14PM by PIB Delhi
The widely popular Khadi Face Masks are now available for online sale. This will benefit people in the remotest parts of the country particularly those who cannot afford to move out of their houses or visit Khadi India outlets due to constraints. The orders for the Khadi Masks can be placed at: http://www.kviconline.gov.in/khadimask.
KVIC is selling both Khadi Cotton and Silk masks. While the Cotton face masks are priced nominally at Rs 30 per piece, the Silk masks are available for Rs 100 per piece. The minimum order for online purchase of masks is Rs 500, wherein buyers have the option of choosing from the four types of masks available, i.e. White Cotton masks with Black piping, White Cotton masks with Tri-colour piping, Silk masks in solid colours and Printed Silk masks in multiple colours. The KVIC delivers the masks for free within 5 days from the date of purchase. The online sale is currently valid within the country only.
KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena said the online sale of Khadi face masks has been started so that people buy only genuine Khadi face masks. “Online sale of Khadi masks also aims at preventing buyers from any fraud. Many online portals have been selling masks in the name of Khadi that are neither genuine Khadi fabric nor hand-made products. A number of people tend to fall in the trap of such misleading advertisements,” Saxena said.
Notably, The Khadi Cotton face masks are made of double-twisted 100% cotton fabric. These masks are double-layered with three pleats and available in three sizes - Small, Medium and Large. These masks are available in two patterns – white mask with black piping and white mask with tri-color piping.
The Silk masks, on the other hand, are triple-layered with two inner layers of 100% Khadi Cotton and the top layer of Khadi Silk fabric. The Silk masks are available in a wide range of color options in printed as well as non-printed patterns. Khadi Silk masks are available in a standard size with adjustable ear loops with attractive beads.

ସୂକ୍ଷ୍ମ, ଲଘୁ ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲୋକପ୍ରିୟ ଖଦୀ ମାସ୍କର ଅନଲାଇନ ବିକ୍ରି ଆରମ୍ଭ
08 JUL 2020 3:14PM by PIB Bhubaneswar
ଲୋକପ୍ରିୟ ଖଦୀ ମାସ୍କ ଏବେ ଅନଲାଇନରେ ବିକ୍ରି ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ । ଏହା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇପାରିବ । ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା ଯୋଗୁ ଯେଉଁମାନେ ଖଦୀ ଭାରତ ଦୋକାନଗୁଡିକୁ ଯାଇପାରୁନଥିବେ ସେମାନେ ଏହାର ସୁବିଧା ନେଇପାରିବେ । ଖଦି ମାସ୍କ କ୍ରୟ କରିବା ପାଇଁ http://www.kviconline.gov.in/khadimask. ଅନଲାଇନରେ ଅର୍ଡର କରିବାକୁ ହେବ ।
ଖଦୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମଦ୍ୟୋଗ କମିଶନ (KVIC) ଦ୍ୱାରା ଖଦୀ ସୂତା ଏବଂ ସିଲ୍କ ମାସ୍କ ବିକ୍ରୟ କରାଯାଉଛି । ଖଦୀ ସୂତାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ରତି ମାସ୍କର ମୂଲ୍ୟ 30 ଟଙ୍କା ଏବଂ ଖଦୀ ସିଲ୍କ ମାସ୍କର ମୂଲ୍ୟ 100 ଟଙ୍କା ରଖାଯାଇଛି । ଅନଲାଇନ ମାସ୍କ କ୍ରୟ କରିବା ପାଇଁ ଅତି କମରେ 500 ଟଙ୍କାର ଅର୍ଡର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଥିବା ଚାରି ପ୍ରକାର ମାସ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ନିଜ ପସନ୍ଦର ମାସ୍କ କ୍ରେତା ଚୟନ କରିପାରିବେ । କଳା ଧଡି ସହ ଧଳା ସୂତାରେ ତିଆରୀ ମାସ୍କ, ତ୍ରିରଂଗା ଧଡି ସାଙ୍ଗକୁ ଧଳା ସୂତା ଓ ସିଲ୍କ ମାସ୍କ, ବିଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗର ପ୍ରିଣ୍ଟ ସିଲ୍କ ମାସ୍କ ଅନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
କ୍ରୟ କରିବାର 5 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରେତାଙ୍କ ପାଖରେ କେଭିଆଇସି ଦ୍ୱାରା ମାସ୍କଗୁଡିକର ପରିବହନ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଗଣାରେ କରାଯିବ । ସଂପ୍ରତି ମାସ୍କଗୁଡିକ ଦେଶ ଭିତରେ ହିଁ ବିକ୍ରୟ କରାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
କେଭିଆଇସି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ବିନୟ କୁମାର ସକ୍ସେନା କହିଥିଲେ ଯେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତ ଖଦୀରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଫେସ ମାସ୍କ ଯୋଗାଇ ଦେବା ତଥା କ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଠକେଇରୁ ନିବୃତ୍ତ ରଖିବା ପାଇଁ ଅନଲାଇନରେ ବିକ୍ରି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଅନେକ ଅନଲାଇନ ପୋର୍ଟାଲରେ ଖଦୀ ନାଁ ରେ ମାସ୍କ ବିକ୍ରୀ କରାଯାଉଛି ଯାହା ଅସଲି ଖଦୀ ନୁହେଁ କି ହାତ ତିଆରୀ ମଧ୍ୟ ନୁହେଁ । ଅନେକ ଲୋକ ଅତି ସହଜରେ ଏହି ଠକାମିର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି ।
ବିଶେଷ ଭାବେ, ଖଦୀ ସୂତା ଫେସ ମାସ୍କ ଡବଲ-ଟ୍ୱିଷ୍ଟେଡ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସୂତା କପଡାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ତିନୋଟି ଭାଙ୍ଗ ସହ ଦୁଇ ପରସ୍ତର ଏହି ମାସ୍କ ତିନୋଟି ପ୍ରକାରରେ ଉପଲବ୍ଧ - ଲଘୁ, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ବଡ । ଏହି ମାସ୍କ ଦୁଇ ପ୍ରକାରରେ ଉପଲବ୍ଧ - କଳା ପାଇପିଙ୍ଗ ସହ ଧଳା ମାସ୍କ ଏବଂ ତ୍ରିରଂଗା ରଙ୍ଗର ଧଡି ସହ ଧଳା ରଙ୍ଗର ରହିଛି ।
ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ସିଲ୍କ ମାସ୍କ ତିନି ପରସ୍ତର ଯାହା ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସୂତାରେ ଏବଂ ଏହା ଦୁଇ ପରସ୍ତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ସିଲ୍କ ମାସ୍କ ଛିଟ ଏବଂ ଏଥିସହିତ ବିଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଆକର୍ଷଣୀୟ ମୋତି କାମଥାଇ ଖଦୀ ସିଲ୍କ ମାସ୍କ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଏହି ମାସ୍କରେ କାନ ପାଖରେ ଛୋଟ ବଡ କରିବା ପାଇଁ ଲୁପ ମଧ୍ୟ ଲଗାଯାଇଛି ।