Cabinet
Cabinet approves extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana – allocation of additional foodgrain for further five months from July to November, 2020
08 JUL 2020 4:21PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved further extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) as part of Economic Response to COVID-19 for additional allocation of food-grains from the Central Pool for another Five months from July to November, 2020.
In the month of March 2020, the Government of India announced the 'Pradhan Mantri Garib Kalyan Package (PMGKP)1 to ameliorate the hardships faced by the poor due to economic disruptions caused by the Covid-19 in the country. This package inter-alia comprises the implementation of "Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY)”, through which additional free-of-cost foodgrains (Rice/Wheat) at the scale of 5 Kg per person per month are being provided to about 81 Crore beneficiaries covered under National Food Security Act, 2013 (NFSA), so that poor and vulnerable families/beneficiaries are able to access food-grains easily without facing any financial distress. Under this programme initially, free food-grains for three months i.e. April, May and June were provided.
However, keeping in view the need for continuous support to the poor and the needy, the PM-GKAY scheme has been extended further for a period of next 5 months i.e. July- November 2020.
Earlier, under PMGKAY, this Department on 30/03/2020, had allocated a total of about 120 Lakh Metric Tons (LMT) foodgrains to the States/UTs to be distributed-for three months (April-June, 2020). Accordingly, the FCI and other State Agencies have delivered over 116.5 LMT (97%) of total 120 LMT of food-grains to all the States/UTs for distribution under this special scheme. So far, all States/UTs combined have reported the distribution of nearly107 LMT (89% of allocated food-grain) for the period April-June, 2020. So far, about 74.3 Cr. Beneficiaries have been covered in April and 74.75 Cr. Beneficiaries have been covered in May and about 64.72 Cr, beneficiaries in June 2020 have taken the benefit of these additional free-of-cost foodgrains over and above their regular NFSA food-grains. The distribution is ongoing and reporting of distribution figures will be updated once distribution is complete. Some States also distributed PM-GKAY food-grains for two-or-three months at one-go, owing to various logistical reasons.
Under the regular NFSA distribution, during the months of April, May and June 2020, about 252 LMT of NFSA and PM-GKAY foodgrains were moved by FCI all over the country using their robust supply network. Remote and inaccessible locations were continuously fed through other modes like Air and Water routes for timely supply of food-grains to reach out to beneficiaries. It is worth mentioning that, while maintaining the supply chains very efficiently even during the complete lockdown, FCI and the Department ensured uninterrupted delivery of foodgrains to beneficiaries, under the NFSA and PM-GKAY scheme. Further, IT driven PDS reforms, like, digitised EPoS machine network of nearly 4.88lakh (90.3%) out of total 5.4 lakh Fair Price Shops (FPSs) and End-to-End Computerization of Targeted Public Distribution System (TPDS) and Supply Chain Management were leveraged during the testing times despite temporary temporary suspension of biometric authentication in many states.
During April-May-June last year 2019, this Department had allocated a total of about 130.2 LMT of foodgrains under NFSA out of which a total of nearly 123 LMT (95% foodgrain) were lifted by the States/UTs. Whereas, during the same period of three months April-May-June 2020, this Department had allocated a total of about 252 LMT foodgrains for the same beneficiaries (132 LMT under NFSA and 120 LMT under PMGKAY), out of which more than 247 LMT have been lifted and 226 LMT have been distributed so far to the NFSA beneficiaries during the last three months which shows that nearly double the normal quantity off food-grains have been distributed as much needed succour to people.
With the current extension of PMGKAY for another 5 months till November. 2020, the same robust supply and distribution of food-grains shall be sustained. This would entail an additional estimated expenditure of Rs 76062 crore on account of cost and distribution of food-grains.

মন্ত্রীমন্দল
প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা শাংদোকপদা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে – জুলাইদগী নবেম্বর, ২০২০ ফাওবা মখা তানা অহেনবা চেঙ থা মঙাগী পীথবা
08 JUL 2020 4:21PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা কোবিদ-১৯গী ইকনোমিক রেস্পোন্সকী শরুক ওইনা কেন্দ্রগী পুলদগী মখা তানা অতোপ্পা থা মঙাগী মদুদি জুলাইদগী নবেম্বর ২০২০ ফাওবগী অহেনবা চেঙ পীথনবা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.)শাংদোকপদা অয়াবা পীখ্রে।
লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯না শেন্মীৎলোন্দা থোকহল্লিবা অকায়বশিং অসিনা মরম ওইরগা লাইরবনা থেংনরবা অৱাবশিং অসি কোকহন্নবা ২০২০গী মার্চ থাদা ভারত সরকারনা ‘প্রধান মন্ত্রি গরীব কল্যান পেকেজ (পি.এম.জি.কে.পি.) লাউথোকখি। অতোপ্পা কয়াগী মরক্তা পেকেজ অসিদা “প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.)”গী খুত্থাংদা বিনিফসরি কোতি ৮১দা নেসনল ফুদ সেক্যুরিতি এক্ত, ২০১৩ (নফশা)গী মখাদা থা অমগী ওইনা মীওই অমদা চেঙ (চেঙ/গেহু) কে.জি. ৫ লেম্না ফংহন্দুনা লাইরবা অমসুং শোত্থরবা ইমুংশিং/বেনিফিসরিশিংনা শেল-থুমগী অৱাবা লৈতনা চেঙ লেম্না ফংলগনি। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা অহানবা ওইনা থা অহুমগী হায়বদি এপ্রিল, মে অমসুং জুনগী লেম্না চেঙ পীখি।
অদুম ওইনমক লৈত-লাইরশিংদা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংনবা ৱাখল্লোন অদুদা মীৎয়েং থমদুনা পি.এম-জি.কে.এ.ৱাই. স্কিম অসি মথংগী থা ৫গী মতম অমগা হায়বদি জুলাই-নবেম্বর ২০২০ ফাওবা মখা তানা শাংদোকখ্রে।
মমাংদা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা মসিগী বিভাগ অসিনা ৩০/০৩/২০২০দা স্তেৎ/য়ু.তি.শিংদা থা অহুমগী (এপ্রিল-জুন, ২০২০) য়েন্থোক্নবা চেং লাখ মেত্রিক তোন ১২০ (এল.এম.তি.) পীথখ্রবনি। মসিগী মতুং ইন্না এফ.সি.আই. অমসুং স্তেৎশিংগী অতোপ্পা এজেন্সিশিংনা অপুনবা চেং এল.এম.তি. ১২০গী মনুংদা এল.এম.তি. ১১৬.৫ (৯৭%)গী মথক্তা স্তেৎ/য়ু.তি.শিংদা অখন্নবা স্কিম অসিগী মখাদা য়েন্থোক্নবা পীথখ্রে। হৌজিক ফাওবদা বেনিফিসরি কোতি ৭৪.৩ রোম্না এপ্রিলদা কান্নবা ফংখ্রে অমসুং মেদা বেনিফিসরি কোতি ৭৪.৭৫ রোম্না কান্নবা ফংখ্রে অমসুং জুন ২০২০দা বেনিফিসরি কোতি ৬৪.৭২না মখোয়গী নফসাগী চাং নায়না পীবা চেঙগী মথক্তা মসিগী অহেনবা লেম্না পীবা চেঙ অসি ফংখি। য়েন্থোকপগী থবক অসি মখা চত্থরি অমসুং য়েন্থোকপা অসি হেক লোয়বগা য়েন্থোকপগী ফিগরশিংগী রিপোর্ত অপদেৎ তৌগনি। স্তেৎ খরনা পুথোক-পুশিনগী খুদোংচাদবশিং লৈবনা পি.এম-জি.কে.এ.ৱাই. চেঙ থা অনি নত্রগা অহুমগী অমুক্তংদা য়েন্থোকখি।
নফশাগী চাং নায়না য়েনবা অদুগী মখাদা ২০২০গী এপ্রিল, মে অমসুং জুন থা মনুংদা নফসা অমসুং পি.এম-জি.কে.এ.আই. চেঙ চাওরাক্না এল.এম.তি. ২৫২ এফ.সি.আই.না মখোয়গী লেপ্পা লৈতবা সপ্লাই নেতৱার্ক শিজিন্নদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা পুথোক-পুশিন তৌখি। অরাপ্পা অমসুং চংবদা খুদোংচদবা মফমশিংদা মতম চানা চেঙ বেনিফিসরিশিংদা য়ৌহন্নবা নোংথক্কী অমসুং ঈশিংগী লম্বেলশিংগী খুত্থাংদা লেপ্পা লৈতনা ফংহল্লি। মফম খুদিংদা লোকদাউন তৌরিঙৈ মনুংদা সপ্লাই চেনশিং য়াম্না মপুং ফানা য়েংশিন্নদুনা, এফ.সি.আই. অমসুং বিভাগ অসিনা নফশা অমসুং পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. স্কিমগী মখাদা বেনিফিসরিশিংদা লেপ্পা লৈতনা চেঙ ফংহল্লিবা হায়বা অসি পনবা য়াই। মখা তানা, স্তেৎ কয়াদা বাইওমেত্রিক ওথেন্তিকেসন মতম খরা লেপ্লবসু চাংয়েং তৌবগী মতম অসিগী মনুংদা অপুনবা ফিয়র প্রাইস শোপ (এফ.পি.এস.)অমসুং এন্দ-তু-এন্দ কম্প্যুতরাইজেসন ওফ তর্গেতেদ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম (তি.পি.দি.এস) লাখ ৫.৪কী মনুংদা চাওরাক্না লাখ ৪.৮৮ (৯০.৩%)গী দিজিতাই তৌরবা ই.প.ও.এস মেছিন নেতৱার্কগুম্বা আই.তি.না চল্লাইবা পি.দি.এস অমসুং সপ্লাই চেন মেনেজমেন্তশিংদা মতেং পাংখি।
হৌখিবা চহি ২০১৯গী এপ্রিল-মে-জুনদা নাফশাগী মখাদা বিভাগ অসিনা অপুনবা চেঙ এল.এম.তি. ১০৩.২ পীথখি, মসিগী মনুংদা অপুনবা এল.এম.তি. ১২৩ (৯৫%) স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা চিংখি। অমরোমদা চপ মান্নবা থা এপ্রিল-মে-জুন ২০২০দা হায়রিবা বেনিফিসরিশিং (নফশাগী মখাদা এল.এম.তি. ১৩২ অমসুং পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.দা এল.এম.তি. ১২০)দা অপুনবা চেঙ এল.এম.তি. ২৫২ পীথখিবগী মনুংদা এল.এম.তি. ২৪৭ হেন্না চিংখি অমসুং এল.এম.তি. ২২৬না নফশাগী বেনিফিসরিশিংদা য়েন্থোকখ্রে, থা অহুম অসিগী মনুংদা মীয়ামগী মথৌ তাবা মতেং পীনবা মহৌশানা পীরম্বা চেঙগী চাং অদুগী শরুক অনি হেনগৎনা য়েন্থোকখি হায়বা খঙবা ঙম্লে।
হৌজিক পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. অসি নবেম্বর ২০২০ ফাওবা থা মঙা শাংদোকপদা চেঙ সপ্লাই তৌবা অমসুং য়েন্থোকপগী চপ মান্ননা থবক কন্না পাইখৎকদবনি। মসিনা চেংগী মমল অমসুং য়েন্থোকপদা অহেনবা লুপা কোতি ৭৬০৬২ চাদিং তৌবা য়াই হায়না পান্নরি।