Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan chairs 18th meeting of Group of Ministers (GOM) on COVID-19
India has the lowest cases and deaths/million population: Dr. Harsh Vardhan
"Our aim is to reduce and keep the case mortality low"
09 JUL 2020 1:41PM by PIB Delhi
The 18th meeting of the high-level Group of Ministers (GoM) on COVID-19 was held under the chairpersonship of Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare by a video-conference, here today. He was joined by Dr. S. Jaishankar, Union Foreign Minister, Shri Hardeep S. Puri, Union Minister of Civil Aviation, Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare, and Sh. Mansukh Mandaviya, Minister of State, Chemical and Fertilizers, & Shipping. Dr. Vinod Paul, Member (Health), Niti Aayog joined the meeting through video conference link.
At the outset, the GoM was briefed on the current status of COVID-19 in India. The global comparison between the five most affected countries clearly depicted that India has one of the lowest cases per million (538) and deaths per million (15) compared the global average of 1453 and 68.7, respectively. Within the country, eight states (Maharashtra, Tamil Nadu, Delhi, Karnataka, Telangana, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Gujarat) contribute to around 90% of the active caseload and 49 districts account for 80% of active caseload, as of today. Moreover, six states (Maharashtra, Delhi, Gujarat, Tamil Nadu, Uttar Pradesh and West Bengal) account for 86% of total deaths, and 32 districts account for 80% deaths. The GoM was briefed that special efforts were made in the regions showing higher Case Fatality Rate.
Speaking on the COVID-19 healthcare infrastructure in the country, the GoM was briefed that as on today, there are total 3914 facilities in the country with 3,77,737 Isolation beds (without ICU support), 39,820 ICU beds and 1,42,415 oxygen supported beds along with 20,047 ventilators. In terms of healthcare logistics, cumulatively 213.55 lakh N95 masks, 120.94 lakh PPEs and 612.57 lakh HCQ tablets have been distributed.
During the period of Unlock 2.0, the future steps include sharp focus on containment and surveillance including demarcation of Containment Zones according to the guidelines of Ministry of Health & Family Welfare; Containment Zones to be notified on the websites; strict perimeter control & with only essential activities to be allowed; intensive contact tracing, house-to-house search/surveillance; and Buffer Zones to be identified outside the Containment Zones to contain potential new cases.
It was mentioned that the Centre and State/UT cooperation measures taken at regular intervals include regular visit by Central Teams of public health experts to the most affected states for handholding and supporting States for more effective containment & control measures. The regular VCs chaired by Cabinet Secretary with all States/UTs focus on containment of the spread, ramping up the testing and reducing the mortality.
Dr Harsh Vardhan stated that “as we move forward, our focus shall be on the management of COVID-19 through strict containment measures and surveillance; utilizing full testing capacity; focus on monitoring of co-morbid and elderly population; predicting emerging hotspots leveraging digital tools such as Aarogya Setu; ensuring seamless patient admission processes; focus on infrastructure preparedness (critical care beds, oxygen, ventilators and logistics).” He pointed out that “along with States/UTs, our aim is to reduce and keep the Case Fatality Rate low by early identification and effective clinical management”.
Dr. Sujeet K Singh, Director (National Centre for Disease Control) presented a detailed report on surveillance efforts undertaken in India during the pandemic. The focus was on strict containment strategy and surveillance through SARI/ILI cases, serological survey and increase in lab network to widen countrywide testing. The major concern areas in the country were highlighted and the measures to be taken were listed including timely clinical management along with testing and surveillance in the high risk population with co-morbidities to reduce the Case Fatality Ratio.
In a detailed presentation by Shri Amit Khare, Chairman of Empowered Group-8 (on Information, Communication and Public Awareness), the GoM was briefed on the key steps taken in Communication of Information and in raising public awareness. The group received 6,755 alerts of fake news out of which 5,890 were replied to directly and rebuttals were published to 17 foreign media stories. The group also coordinated the issue of 98 daily COVID-19 bulletins, 92 media briefings and 2,482 press releases. The group played a pro-active role in behavioral change campaign during the pandemic and in creating awareness regarding the relief measures to farmer and MSME units under the Atma Nirbhar Bharat Abhiyaan launched by the Prime Minister. It was highlighted that the mental health issues related to COVID-19 pandemic will be a major part of the communication strategy going forward through discussions in the media. Dissemination of messages and information in regional language was focused on to reach maximum audience through interpersonal and mass communication.
Ms Preeti Sudan, Secretary (Health), Shri Rajesh Bhushan, OSD (MoHFW), Shri Amitabh Kant, CEO (Niti Aayog), Dr. Balram Bharagava, DG (ICMR), Shri P D Vaghela, Secretary (Pharma), Shri Sanjeev Ranjan, Secretary (Shipping), Shri Ravi Capoor, Secretary (Textiles), Shri Parameswaran Iyer, Secretary (DWS), Shri Ajay Prakash Sawhney, Secretary (MEITY), representatives of ITBP, participated through virtual media.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধননা কোবিদ-১৯গী মতাংদা গ্রুপ ওফ মিনিস্তরগী ১৮শুবা মীফম পাঙথোকখ্রে
ভারতনা মীওই মিলিয়ন খুদিংদা নাবা অমদি শিবা মীশিং খ্বাইদগী নেম্লি: দা. হর্শ বর্ধন
ঐখোয়গী পান্দমদি শিবগী মশিং হন্থহনবা অমদি নেম্না থম্বনি
09 JUL 2020 1:41PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী গ্রুপ ওফ মিনিস্তর (জি.ও.এম.)গী ১৮শুবা মীফম হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধননা থৌরম মপু ওইদুনা ঙসি মফমসিদা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা পাঙথোকখ্রে‍। কেন্দ্রগী ফোরেন মন্ত্রী দা. এস. জয়সঙ্কর, সিভিল এভিএসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী হরদীপ এস. পুরি, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অস্বিনি চৌবে, অমসুং কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর অমদি সিপ্পিংগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী মনসুখ মন্দাভিয়া অদুগা নিতি আয়োগ মেম্বর (হকশেল) দা. বিনোদ পোলনা ভিদিও কন্ফরেন্স লিঙ্ককী খুত্থাঙদা মীফমদুদা শরুক য়াখি‍।
মীফমদুদা জি.ও.এম. অদুদা ভারত্তা হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯গী ফীভমগী মতাংদা পাউদমখি‍। মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী শোকপা লৈবাক মঙা লৌখত্তুনা চাংদম্নবদা ভারতনা মীওই মিলিয়ন খুদিংদা নাবা (৫৩৮) অমসুং মীওই মিলিয়ন খুদিংদা শিবগী চাং (১৫) মালেমগী লৈরিবা মথংশিৎনা ১৪৫৩ অমসুং ৬৮.৭সিগা য়েংনবদা ভারতনা খ্বাইদগী নেম্লি‍। ঙসি ফাওবগী ওইনা য়েংবদা লৈবাক অসিদা স্তেত নিপানদা (মহারাস্ত্র, তামিল নাদু, দিল্লী, কর্নাতকা, তেলঙ্গনা, অন্ধ্র প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ অমসুং গুজরাত) অপুনবা হৌজিক নারিবা মীশিংগী চাদা ৯০ লৈরি‍ অমদি দিস্ত্রিক্ত ৪৯দা হৌজিক নারিবা মীশিংগী চাদা ৮০ লৈরি‍। মসিগী মথক্তা স্তেত তরুক্তা (মহারাস্ত্র, দিল্লী, গুজরাত, তামিল নাদু, উত্তর প্রদেশ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গল) শীবা মীশিংনা অপুনবা শিবা মীশিংগী চাদা ৮৬ অমসুং দিস্ত্রিক্ত ৩২না অপুনবা শিবা মীশিংগী চাদা ৮০ লৈরি‍। মীশিং ৱাংনা শিরিবা মফমশিংদা অখন্নবা থৌরাংশিং লৌখৎলি হায়না জি.ও.এম. অদুদা পাউদমখি‍।
লৈবাকসিগী কোবিদ-১৯ হেল্থকেয়র ইন্ফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা ৱাফমশিং থম্লদুনা, ঙসি ফাওবদা লৈবাকসিদা আইসোলেসন ফমুং (আই.সি.য়ু. ঙাক্লৌ য়াওদবা) ৩,৭৭,৭৩৭, আই.সি.য়ু. ফমুং ৩৯,৮২০ অমসুং ভেন্তিলেতর ২০,০৪৭গা লোয়ননা ওক্সিজেনগী ঙাক্লৌ য়াওবা ফমুং ১,৪২,৪১৫ লৈবগা লোয়ননা ফেসিলিতী পুন্না ৩৯১৪ লৈরে‍। হেল্থকেয়র লোজিস্তিক্কী মতাংদনা পুন্না এন.৯৫ মায়খুম লাখ ২১৩.৫৫, পি.পি.ই. লাখ ১২০.৯৪ অমসুং ঐচ.সি.ক্যু. গুলি লাখ ৬১২.৫৭ য়েন্থোকখ্রে‍।
অনলোক ২.০ গী মনুংদা লৌখৎলিবা তুংগী খোঙফমশিংদি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী চৎন-পথাপকী মতুং ইন্না কন্তেন্মেন্ত জোন য়াত্থোক্তুনা থমবা য়াওনা লাকশিনবা অমদি শেন্নবা হায়বসিদা অকনবা মীৎয়েং চঙবা; কন্তেন্মেন্ত জোনশিং ৱেবসাইততা খঙহনবা; তঙাইফদবা থৌওংখক্তমক য়াহনবগা লোয়ননা অকোয়বদা চেকশিন্না শেন্নবা; অকনবা কন্তেক্ত ত্রেসিং, য়ুম-য়ুম চঙদুনা থিবা/য়েংশিনবা; অমসুং ওইরকপা য়াবা অনৌবা কেসশিং লাকশিন্নবা কন্তেন্মেন্ত জোনশিংগী মপান্দা বফর জোনশিং খঙদোকপনি‍।
চাং নাইনা পায়খৎবা কেন্দ্র অমসুং স্তেত/য়ু.তি. তেংবাংনবগী থৌরাংশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী শাথিনা শোকহল্লবা স্তেতশিংদা লমজিং লমতাক পীননবা কেন্দ্রগী পব্লিক হেল্থ এক্সপর্তকী কাঙবুশিং চাং নাইনা চৎপা অমদি স্তেতশিংদা কন্তেন্মেন্ত অমসুং কন্ত্রোলগী থৌরাংশিং হেন্না মতিং লৈহন্নবগীদমক শৌগৎপিবগী থৌওংশিং য়াওরি হায়বা ৱাফম পনখি‍। স্তেত/য়ু.তি.শিংগা কেবতনেত সেক্রেতরীগা চাং নাইনা ভিদিও কন্ফরেন্স পাঙথোক্লিবা অসিনা লাইচৎ অসি শন্দোরকপদগী লাকশিনবা, তেস্ত তৌবগী মশীং হেনগৎহনবা অমদি শিবগী চাং হন্থহনবা হায়বা ৱাফমশিংদা মীৎয়েং চঙলি‍।
দা. হর্শ বর্ধননা হায়খি মদুদি “ঐখোয়না মাঙদা অদুম চঙশিল্লকসিদা, লাকশিন্নবগী অমদি য়েংশিনবগী অকনবা থৌরাং; তেস্তিং কেপাসিতী মপুং ফানা শীজিন্নবা; অতোপ্পা অনাবা লৈবা অমদি অহল ওইরবা মীওইশিং শেন্নবদা মীৎ য়েং চঙবা; আরোগ্য সেতুগুম্বা দিজিতেল তুলশিংগী মতেং লৌদুনা নৌনা হোতস্পোত ওইরক্লিবা মফমশিং মাঙজৌননা খঙদোকপা; অনাবা এদমিসন তৌবগী থৌওংদা অপনবা লৈহন্দবা; মচাক মথুম (ক্রিতিকেল কেয়র ফমুং, ভেন্তিলেতর অমদি লোজিস্তিক) শেম শাদুনা থমবদা মীৎয়েং চঙবা হায়রিবা থৌওংশিংগী খুত্থাঙদা কোবিইদ-১৯ মেনেজ তৌবদা ঐখোয়গী মীৎয়েং থমগদবনি‍।” ঐখোয়গী পান্দমদি স্তেত/য়ু.তি.শিংগা লোয়ননা ঙন্না খঙদোকপা অমদি মতিক চাবা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত পীদুনা শিবগী চাং হন্থহনবা অমদি নেম্না থমবা অসিনি,” হায়না মহাক্না থমখি‍।
দা. সুজীত কে. সিংহ, দাইরেক্তর (নেসনেল সেন্তর ফোর দিজীজ কন্ত্রোল)না লাইচৎ মনুংসিদা ভারত্তা পায়খৎখিবা সর্ভিলেন্সকী মচা খায়বা রিপোর্ত অমা থমখি‍। এস.এ.আর.আই./আই.এল.আই. কেসশিং, সেরোলোজিকেল সর্ভে অমসুং লৈবাক পুম্বগী ওইনা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহন্নবা লেব নেতৱর্ক হেনগৎহনবনচিংবগী খুত্থাঙদা কন্তেন্মেন্তকী অকনবা লাল্লোং অমসুং সর্ভিলেন্সতা মীৎয়েং চঙলি‍। লৈবাকসিদা য়াম্না নুংনাংনিংঙাই ওইবা ৱাফমশিংসু পুখৎখি অমদি কেস ফেতালিতী রেসিও হন্থহন্নবা তেস্ত তৌবগা লোয়ননা মতম চানা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত পীবা অমসুং অতোপ্পা অনাবা লৈবা খুদোংথিবগী চাং ৱাংবা মীয়ামদা সর্ভিলেন্সকী থৌওং য়াওনা পায়খৎকদবা থৌরাংশিংসু থমখি‍।
এম্পৱর্দ গ্রুপ-৮ (ওন ইন্ফোর্মেসন, কম্ম্যুনিইকেসন এন্দ পব্লিক এৱ্যারনেস)কী চেয়রমেন শ্রী অমিত খারেনা থমখিবা মচা খায়বা প্রজেন্তেসন অদুদা ঈ-পাউ ফাওদোক ফাওজিন অমসুং মীয়ামদা হেন্না খঙহন্ননবগী লৌখৎখিবা মরুওইবা খোঙথাঙশিংগী মতাংদা জি.ও.এম. অদুদা পাউদমখি‍। গ্রুপ অসিনা অরানবা পাউগী এলর্ত ৬,৭৫৫ ফংখি, মদুগী মনুংদা ৫,৮৯০দি হকথেংননা পাউখুম পীখি অমদি মপান লৈবাক্কী মেদিয়াগী পাউ ১৭কী মতাংদা শেংদোক ৱারোল ফোঙখ্রে‍। গ্রুপ অসিনা কোবিদ-১৯গী দেলী বুলেতিন ৯৮ ফোঙবদা, মেদিয়া ব্রিফিং ৯২ পীবদা, অমদি প্রেস রিলীজ ২,৪৮২ থাদোকপদা মতেংসু পাংখি‍। লাইচৎ মনুংসিদা লমচৎ শাজৎ হোংদোকপগী কেম্পেন পাঙথোকপদা অমদি প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিপা আত্ম নিরভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা লৌমীশিংদা অমদি এম.এস.এম.ই.শিংদা পীরিবা তেংবাংগী থৌরাংশিংগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহনবদা গ্রুপ অসিনা মাঙজিল থানা থৌদাং য়াখি‍। মাঙদা চঙশিল্লকপসিদা কোবিদ-১৯ লাইচৎকা মরী লৈননা পুক্নীং ৱাখল ফনা লৈবগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং মেদিয়াদা খন্ন-নৈনবগী খুত্থাঙদা ঈ-পাউ ফাওদোক্নবগী অচৌবা শরুক অমা ওইগনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। ইন্তরপর্সোনেল অমদি মাস কম্ম্যুনিকেসনগী খুত্থাঙদা মীশিং য়াম্না য়ৌহনবা ঙম্নবা পাউজেল অমদি ঈ-পাউশিং লম-লমগী লোনদা পীনবগী মতাংদসু মীৎয়েং থমখি‍।
সেক্রেতরী (হেল্থ) মিস প্রীতি সুদন, ও.এস.দি. (এম.ও.ঐচ.এফ.দব্লিউ.) শ্রী রাজেশ ভুষন, সি.ই.ও. (নিতি আয়োগ) শ্রী অমিতাব কান্ত, দি.জি. (আই.সি.এম.আর.) দা. বলরাম ভরগঙা, সেক্রেতরী (ফার্মা) শ্রী পি.দি. ভঘেলা, সেক্রেতরী (সিপ্পিং) শ্রী সঞ্জীব রঞ্জন, সেক্রেতরী (তেক্সতাইল্স) শ্রী রবি কপুর, সেক্রেতরী (দি.দব্লিউ.এস.) শ্রী পরমেস্বরন ঐয়র, সেক্রেতরী (এম.ই.আই.তি.ৱাই.) শ্রী অজয় প্রকাশ সোহনী, আই.তি.বি.পি.গী মীহুৎশিং ভর্চুএল মেদিয়াগী খুত্থাঙদা শরুক য়াখি‍।