Prime Minister's Office
Text of PM’s inaugural address at India Global Week 2020
09 JUL 2020 3:10PM by PIB Delhi
Distinguished guests from all walks of life, Namaste! Greetings from India. I appreciate India Inc Group for organizing this event. The present event is a part of the excellent work that India Inc has done over the past years. Your events have helped bring the opportunities in India to a global audience.You have helped making the links between India and UK stronger. I am happy that this year's event has expanded its reach to other partners also. Congratulations again. Hopefully next year, you will also get the opportunity to be on the Centre Court and enjoy Wimbledon.
Friends,
In these times, it is natural to talk about revival . It is equally natural to link global revival and India. There is faith that the story of global revival will have India playing a leading role. I see this closely linked with two factors. The first is- Indian talent. World over, you have seen the contribution of India's talent-force.This includes Indian professionals, doctors, nurses, bankers, lawyers, scientists, professors, our hard-working labourers. Who can forget the Indian tech industry and tech professionals. They have been showing the way for decades. India is a power-house of talent, that is eager to contribute, ever ready to learn. There is two-way synergy that is greatly beneficial.
Friends,
The second factor is India's ability to reform and rejuvenate . Indians are natural reformers! History has shown that India has overcome every challenge, be it social or economical. India has done so with a spirit of reform and rejuvenation. The same sprit continues now.
Friends,
On one hand India is fighting a strong battle against the global pandemic. With an increased focus on people's health, we are equally focussed on the health of the economy. When India talks of revival it is revival with care, revival with compassion, revival which is sustainable - both for the environment and the economy. We in India belong to the culture where Mother Nature is worshipped by everyone. It is believed in India that the Earth is our Mother and we are her children.
Friends,
During the last six years, India has made great gains in areas such as Total financial inclusion, Record housing and infra construction, Ease of Doing Business, Bold tax reforms including the GST, Roll out of the world's largest health care initiative - Ayushman Bharat. These gains have set the foundations for the next round of development initiatives.
Friends,
Indians have the spirit to achieve what is believed to be impossible. No wonder that in India, we are already seeing green-shoots when it comes to economic recovery. In this time of a pandemic, we have provided relief to our citizens and undertaken deep structural reforms. We are making the economy: more productive, investment friendly and competitive.
Our relief package has been smart and targeted to provide the most poor with the most help. Thanks to technology, every penny has reached the beneficiaries directly. The relief includes,providing free cooking gas, cash in the bank accounts, free food grains to millions of people and many other things. As soon as we unlocked, we have launched one of the world's largest public works program to provide employment to millions of workers. This will not only re-energise the rural economy, but also help in creation of durable infrastructure in the rural areas.
Friends,
India remains one of the most open economies in the world.We are laying a red carpet for all global companies to come and establish their presence in India. Very few countries will offer the kind of opportunites India does today. There are many possibilities and opportunities in various sunrise sectors in India. Our reforms in agriculture provide a very attractive investment opportunity to invest in storage and logistics. We are opening the doors to investors to come and invest directly in the hard-work of our farmers.
Friends,
We have brought reforms in the MSME sector. A booming MSME sector will also complement big industry. There are investment opportunities in the defence sector. With relaxed FDI norms, one of the world's biggest militaries invites you to come and make products for it. Now, there are more opportunities for private investment in space sector. This will mean greater access to commercial use of space tech for the benefit of people. India's tech and start-up sector is vibrant. There is a market of millions of digitally empowered, aspirational people.Imagine the kind of products you can make for them.
Friends,
The pandemic has once again shown that India's pharma industry is an asset not just for India but for the entire world. It has played a leading role in reducing the cost of medicines especially for developing countries. Vaccines made in India are responsible for two-thirds of the vaccination needs of the world's children. Today also, our companies are active in the international efforts for development and production of COVID-19 vaccine. I am certain that India will have an important role in developing and in scaling-up production of the vaccine once it is discovered.
Friends,
130 crore Indians have given the call for an AtmaNirbhar Bharat. A self reliant India. AtmaNirbhar Bharat merges domestic production and consumption with global supply chains. AtmaNirbhar Bharat is not about being self-contained or being closed to the world. It is about being self-sustaining and self-generating. We will pursue policies that promote efficiency, equity and resilience.
Friends
I am happy to note that this Forum is also marking the 100th birth anniversary of Pandit Ravi Shankar. He took the beauty of Indian classical music to the world. You would also have seen how Namaste has gone global as a form of greeting. The pandemic has also seen the increasing appeal of Yoga, Ayurveda and traditional medicines world over. India's ancient culture, India's universal, peaceful ethos, is our strength.
Friends,
India is ready to do whatever it can to further global good and prosperity. This is an India that is reforming, performing and transforming. This is an India that offers new economic opportunities. This is an India that is adopting a human-centric and inclusive approach to development.
India awaits you all
Namaste,
Thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଣ୍ଡିଆ ଗ୍ଲୋବାଲ ସପ୍ତାହ 2020ର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
09 JUL 2020 3:10PM by PIB Bhubaneswar
ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିଗଣ, ନମସ୍କାର । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଇଣ୍ଡିଆ ଇଙ୍କ୍‌ ଗ୍ରୁପକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଇଣ୍ଡିଆ ଇଙ୍କ୍‌ ବିଗତ ବର୍ଷଭଳି କରିଆସୁଥିବା ଅତି ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶବିଶେଷ । ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ଶ୍ରୋତାମଣ୍ଡଳୀ ସହ ଯୋଡିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି । ଆପଣମାନେ ଭାରତ ଓ ବ୍ରିଟେନ ମଧ୍ୟରେ ସଂପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସୀ ଯେ ଚଳିତବର୍ଷର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ନିକଟକୁ ସଂପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି । ସେଥିପାଇଁ ପୁନର୍ବାର ଅଭିନନ୍ଦନ । ଆଶା କରୁଛି, ଆସନ୍ତାବର୍ଷ ଆପଣମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସେଣ୍ଟର କୋର୍ଟରେ ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ଏବଂ ଏହି ଅବସରରେ ୱିମ୍ବଲଡନ ମ୍ୟାଚ ଦେଖିବାର ମଜା ଉଠାଇବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସମୟରେ ଅର୍ଥନୀତିର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କଥା ଆଲୋଚନା କରିବା ସ୍ୱାଭାବିକ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଯେ ଭାରତ ସହ ବୈଶ୍ୱିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଯୋଡିବା । ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ବୈଶ୍ୱିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାରର କାହାଣୀରେ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିବ । ଏହି କଥା ଦୁଇଟି ବିଷୟ ସହ ନିବିଡଭାବେ ସଂପୃକ୍ତ ଥିବା ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି । ପ୍ରଥମଟି ହେଲା ଭାରତର ପ୍ରତିଭା । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆପଣମାନେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭାବାହିନୀର ଅବଦାନକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଭାରତୀୟ ବୃତ୍ତିଧାରୀ, ଚିକିତ୍ସକ, ନର୍ସ, ବ୍ୟାଙ୍କର, ଓକିଲ, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ପ୍ରଫେସର, ପରିଶ୍ରମୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି । ଭାରତୀୟ ଟେକ୍‌ନିକାଲ ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ଏହାର ବୃତ୍ତିଧାରୀଙ୍କୁ କିଏ ଭୁଲିପାରିବ ? ସେମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିଶ୍ୱକୁ ବାଟ ଦେଖାଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ଭାରତ ପ୍ରତିଭାର ଏକ ଶକ୍ତିକେନ୍ଦ୍ର । ଏହି ପ୍ରତିଭାଧରମାନେ ନିଜର ଅବଦାନ ଦେବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଏବଂ ଶିଖିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ଏହି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମନ୍ୱୟ ବେଶ୍‌ ଉପକାରୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଷୟଟି ହେଲା ସଂସ୍କାର ଓ ଆର୍ଥିକ ନବଜୀବନ ଲାଭରେ ଭାରତର ଦକ୍ଷତା । ଭାରତୀୟମାନେ ସ୍ୱାଭାବିକଭାବେ ସଂସ୍କାରକ । ଇତିହାସ ପ୍ରମାଣ କରିଛି ଯେ ସାମାଜିକ କିମ୍ବା ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେତେବେଳେ ଆହ୍ୱାନ ଆସିଛି ଭାରତ ତାହାକୁ ସଫଳତାର ସହ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ସଂସ୍କାରର ଚେତନା ଓ ନବଜୀବନର ପ୍ରୟାସରେ ଭାରତ ଏହା ହାସଲ କରିଛି । ସେହି ଚେତନା ଏବେ ମଧ୍ୟ ଅବ୍ୟାହତ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ ପଟରେ ଭାରତ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଲଢେଇ ଲଢୁଛି । ଏଥିରେ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ସମାନଭାବେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କଥା କହେ ସେତେବେଳେ ଅର୍ଥନୀତି ଓ ପରିବେଶ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯତ୍ନ, ଅନୁକମ୍ପା ଓ ନିରନ୍ତରତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ । ଆମେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ପ୍ରକୃତି ମାତାକୁ ସମସ୍ତେ ପୂଜା କରନ୍ତି । ଭାରତରେ ଏ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ପୃଥିବୀ ଆମର ମାତା ଏବଂ ଆମେ ତାହାର ସନ୍ତାନ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଆର୍ଥିକ ସମାବେଶୀକରଣ, ରେକର୍ଡ ଆବାସ ନିର୍ମାଣ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟର ସୁଗମତା, ଜିଏସ୍‌ଟି ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଟିକସ ସଂସ୍କାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି । ଆମେ ଏହି ସମୟରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍‌ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏସବୁ ଉପଲବ୍ଧି ଭାରତର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଧାରଶୀଳା ସ୍ଥାପନ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯାହା ଅସମ୍ଭବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ ତାହାକୁ ସମ୍ଭବ କରି ଦେଖାଇବା ବିଚାରରେ ଭାରତୀୟମାନେ କାମ କରନ୍ତି । ତେଣୁ ଏଥିରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବାର କିଛି ନାହିଁ ଯେ ମହାମାରୀ ପ୍ରଭାବ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିରେ କେତେକ ଅନୁକୂଳ ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଦେଲାଣି । ଏଥିପାଇଁ ଯେଉଁସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଏହା ତାହାରି ଫଳ । ଏହି ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମେ ଆମ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ରିଲିଫ ଓ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବା ସହ ବଡ ଧରଣର ଢାଞ୍ଚାଗତ ସଂସ୍କାର ହାତକୁ ନେଇଛୁ । ଆମେ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନଶୀଳ, ନିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଛୁ ।
ଆମ ରିଲିଫ ପ୍ୟାକେଜ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମୟ ଉପଯୋଗୀ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ହୋଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ଅଧିକାଂଶ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଟେକ୍‌ନୋଲଜିକୁ ମୁଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବି । ଏହାର ସହାୟତାରେ ସରକାର ଯୋଗାଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଇସା ସିଧାସଳଖ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଏହି ସହାୟତା ମଧ୍ୟରେ ମାଗଣା ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ୍‌, ଲୋକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଟଙ୍କା, କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଆମେ ଅନ୍‌ଲକିଂ ଆରମ୍ଭ କରିବା ମାତ୍ରେ କୋଟି କୋଟି ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ କାମ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ସର୍ବବୃହତ୍‌ ସର୍ବସାଧାରଣ କର୍ମଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଇଦେବା ଏହାର ପ୍ରଥମ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏହା ଗ୍ରାମ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପୁନଃ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ସହିତ ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ସର୍ବାଧିକ ମୁକ୍ତ ଅର୍ଥନୀତିଭାବେ ରହିଛି । ଆମେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସବୁ କଂପାନୀକୁ ଭାରତ ଆସି ନିଜର ଉପସ୍ଥିତି ଜାରି କରିବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ । ଭାରତ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି ଖୁବ୍‌ କମ୍‌ ଦେଶ ତାହା ଦେଇପାରିବେ । ବିଭିନ୍ନ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ଓ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ସେ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସଂସ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ନିବେଶକ ଷ୍ଟୋରେଜ ଓ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍‌ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ ଅପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମରେ ସହଭାଗୀ ହେବାପାଇଁ ଭାରତ ଆସି ସିଧାସଳଖ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିବାକୁ ଆମେ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଆମ ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ । ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଉଦ୍ୟୋଗ ବୃହତ୍‌ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । କୋହଳ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ନିୟମ ସହ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍‌ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି । ଆପଣମାନେ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ସାମରିକ ବାହିନୀର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସାମଗ୍ରୀ ତିଆରି କରନ୍ତୁ । ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଘରୋଇ ନିବେଶ ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ମହାକାଶ ଟେକ୍‌ନୋଲଜିର ବ୍ୟାବସାୟିକ ବ୍ୟବହାର ନିମନ୍ତେ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଯାହା ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣରେ ଲାଗିପାରିବ । ଭାରତର ଟେକ୍‌ ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବେ ବେଶ୍‌ ସମୃଦ୍ଧ । ଆକାଂକ୍ଷୀ, ଡିଜିଟାଲି ସକ୍ଷମ, କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ନେଇ ଭାରତୀୟ ବଜାର ବେଶ୍‌ ସମ୍ଭାବନାମୟ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛଳ । ଏହି ବଜାର ପାଇଁ ଆପଣ କି ପ୍ରକାର ଜିନିଷ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବେ ସେ କଥା ଟିକିଏ ଭାବନ୍ତୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ମହାମାରୀ ପୁଣି ଥରେ ପ୍ରମାଣ କରିଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ଔଷଧ ଉଦ୍ୟୋଗ କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହା ଔଷଧପତ୍ରର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟଭାବେ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡିକ ପାଇଁ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଭାରତରେ ତିଆରି ହେଉଥିବା ଟିକା ବିଶ୍ୱର ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶ ଶିଶୁଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ଏବେ ମଧ୍ୟ ଆମ କଂପାନୀଗୁଡିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଉଦ୍ୟମରେ କୋଭିଡ-19ର ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତି ତଥା ଉତ୍ପାଦନରେ ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଟିକାର ବିକାଶ ଏବଂ ଏହାର ବହୁଳ ଉତ୍ପାଦନରେ ଭାରତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
130 କୋଟି ଭାରତୀୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଡାକରା ଦେଇଛନ୍ତି । ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଉପଭୋଗକୁ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସହ ଯୋଡିଛି । ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତର ଅର୍ଥ ନୁହେଁ ସ୍ୱୟଂ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ବା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ବନ୍ଦ କରିଦେବା । ବାସ୍ତବରେ ଏହା ଉତ୍ପାଦନ ଓ ବ୍ୟବହାରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭଶୀଳ ହେବା । ଆମେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା, ସମତା ଓ ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ନୀତି ପାଳନ କରିବୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପଣ୍ଡିତ ରବିଶଙ୍କରଙ୍କ ଏକଶତତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଏହି ମଞ୍ଚ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବାର ଜାଣି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସୀ । ସେ ଭାରତୀୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ସଂଗୀତର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିବେ ଏବେ ନମସ୍ତେକିପରି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅଭିବାଦନର ନୂଆ ଶୈଳୀ ପାଲଟିଛି । ମହାମାରୀ ମଧ୍ୟ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଯୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧର ଆବଶ୍ୟକତା ବଢାଇଛି । ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସଂସ୍କୃତି, ସାର୍ବଜୀନନତା, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାବସ୍ଥାନ ଆଦର୍ଶ ଆଦି ଆମର ଶକ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱର ମଙ୍ଗଳ ଓ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଯାହା କିଛି ଅଧିକ କରିହେବ ତାହା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ଏହା ଏକ ସଂସ୍କାରପଥୀ, ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ଓ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଭାରତ । ଏହା ନୂଆ ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାରତ । ଏହା ମାନବ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଏବଂ ସମବେଶୀ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଭାରତ ।
ଭାରତ ଆପଣଙ୍କ ଅପେକ୍ଷାରେ । ନମସ୍କାର, ଧନ୍ୟବାଦ ।