Ministry of Jal Shakti
Union Minister of Jal Shakti held a VC with Manipur Chief Minister
State to provide tap connections to all rural households by 2022
09 JUL 2020 3:31PM by PIB Delhi
Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Shekhawat discussed various aspects of implementation of Jal Jeevan Mission in Manipur with the Chief Minister Shri N Biren Singh through video conferencing. This is in continuation of extensive exercise carried out by the Department of Drinking Water & Sanitation, Ministry of Jal Shakti by consulting States/ UTs for the last 3 months, wherein water supply schemes of the States were analyzed so as to provide household tap connections in villages. Government of India is implementing the flagship programme ‘Jal Jeevan Mission’ in partnership with States to ensure every rural household in the country has Functional Household Tap Connection (FHTC) for potable water in adequate quantity of prescribed quality on regular and long-term basis at affordable service delivery charges leading to improvement in their living standards. It’s the endeavour of the Government to provide tap connections in rural households on priority basis during prevailing CoVid-19 situation, so that rural people don’t have to go to public stand-posts for fetching water.
The CM assured that all households of the State will be provided with tap connections by 2022. All habitations in rural areas will be covered through piped water supply, so that poor and marginalized people get tap connections in household premises. Manipur is planning 100% coverage by FY 2021-22, ahead of national goal by 2024. By doing so, Manipur will be the first State in North-East to accomplish the ambitious target of providing tap connection to every rural household.
Out of 4.51 lakh rural households in Manipur, 0.32 lakh (7.17%) are provided with FHTCs. Out of the remaining 4.19 lakh households, Manipur plans to provide tap connections in 2 lakh households during 2020-21. During the current year, State is planning for 100% coverage of 1 district and 15 blocks and 1,275 villages.
In 2020-21, 131.80 Crore has been allocated and including State share, there is assured availability of 216.2 Crore. State is eligible for additional allocation based on physical and financial performance. Since Manipur has been allocated ₹ 177 Crores under 15th Finance Commission Grants to PRIs and 50% of it is to be used for water supply and sanitation, Union minister requested the CM to plan for utilizing this fund for rural water supply, grey-water management and most importantly for ensuring long-term operation and maintenance of water supply schemes.
Union Minister urged the CM for constitution of village water & sanitation committee/ Paani Samitis as a sub-committee of Gram Panchayat with minimum 50% of women members that will be responsible for planning, designing, implementing and operating & maintaining of in-village water supply infrastructure. It was also stressed that all villages have to prepare Village Action Plan (VAP) which essentially will comprise of development/ augmentation of drinking water sources, water supply component, grey-water management and operation and maintenance component. The CM was requested to give undivided focus to the mission and IEC campaign along with community mobilization needs to be taken up to make Jal Jeevan Mission a people’s movement.
It was highlighted that all the drinking water sources need to be tested once for chemical parameters and twice for bacteriological contamination (pre and post monsoon) every year. The State was further asked to ensure training of at least five persons, preferably women, in every village for surveillance of water quality through field test kits (FTKs).
During the CoVid-19 pandemic situation, efforts to provide household tap connections in rural areas will definitely improve the ease of living especially the women and girls by reducing their drudgery and making them safe and leading a dignified life.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রীনা মনিপুরগী মুখ্য মন্ত্রীগা ভিদিও কনফরেন্সতা ৱারী শাখ্রে
রাজ্যসিনা ইং ২০২২ ফাওবদা য়ুম্থোং খুদিংগী তোতি ঈশিং ফংহল্লগনি
09 JUL 2020 3:31PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র শেখাৱৎনা ভিদিও কনফরেনশিংগী খুত্থাংদা মনিপুরগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন. বিরেন সিংহগা রাজ্যসিদা জল জীবন মিশন থবক ওইনা পাংথোকপগী হীরম খুদিংমক্কী মতাংদা ৱারী শাখ্রে। মসি রাজ্যগী ঈশিং পীবগী স্কিমবু য়েংশিন্দুনা খুঙ্গং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা মমাংগী থা অহুমদগী জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসন্না রাজ্য/য়ু.তি.শিংগা তান্নদুনা অকনবা মওংদা থবক কয়া পায়খৎলিবা অসিগী মখা তারকপনি। ভারত সরকারনা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা পুন্সি মহিং নুঙাইনা হিংবদা চংগদবা চাংদা খুঙ্গং খুদিংদা মতম চানা অমসুং মতম অপুম্বগী ওইনা শেল য়াম্না চংদনা ফংস্নেল হাউশোল্দ তেপ কনেক্সন (এফ.ঐচ.তি.সি.) ফংহন্নবগীদমক্তা ‘জল জীবন মিশন’ কৌবা ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম অমা থবক ওইনা পায়খৎলি। কোবিদ-১৯গী ইরাং মরকসিদা মীওইশিংনা মীয়াম তিনবা মফমশিংদা ঈশিং শোকপা চত্তনবা হায়দুনা য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনবা হায়বসিদা অৱাংবা মিৎয়েং অমা থম্লিবনি।
সি.এম.না ইং ২০২২ ফাওবগী মনুংদা রাজ্যশিগী য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনগনি হায়বগী থাজবা পীখি। লায়রবা অমসুং তোখায় তানা লৈবা ইমুং খুদিংদা ঈশিং ফংহনবা ঙম্নবা হায়দুনা পাইপ শমদুনা ঈশিং পীবগী খুত্থাংদা খুঙ্গংদা লৈরিবা য়ুম্থোং খুদিংদা ঈশিং ফংহনগনি। লৈবাক্কী ইং ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা থম্লিবা পান্দম অসিগী মমাংদা শেনবা চহী ২০২১-২২ ফাওবগী মনুংদা ১০০%দা ঈশিং ফংহনগনি হায়রি। অসিগুম্না চত্থদুনা মনিপুরনা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী মনুংদা খুঙ্গং খুদিংদা ঈশিং ফংহনবা ঙম্বা অহানবা রাজ্য ওইরগনি।
মনিপুরদা লৈরিবা খুঙ্গংগী ইমুং লাখ ৪.৫১গী মনুংদা লাখ ০.৩২ (৭.১৭%)দি এফ.ঐচ.তি.সি.গী পীরবনি। লেমহৌরিবা লাখ ৪.১৯গী মনুংদা ইং ২০২০-২১ ফাওবগী মনুংদা ইমুং লাখ ২দা তোতি ঈশিং ফংহনগনি। হৌজিক চৎলিবা চহীসিগী ওইনা রাজ্যসিনা জিলা ১, ব্লোক ১৫ অমসুং খুঙ্গং ১২৭৫তা ১০০%গী ওইনা ঈশিং ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি।
ইং ২০২০-২১দা রাজ্যগী শরুক য়াওনা লুপা কোতি ১৩১.৮০ কায়থোকখ্রে অমসুং লুপা কোতি ২১৬.২দি শোইদনা ফংলগনি। থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং শেল থুমগী থবক্কী মতুং ইন্না রাজ্যসিনা অহেনবা শেনফম ফংবগী ওইথোকপসু লৈরি। ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না পি.আর.আই.দা পীথবা লুপা কোতি ১৭৭ অসি মনিপুরগী ওইনা কায়থোক্তুনা লৈরবনিনা অমসুং মসিগী মনুংদা ৫০%দি ঈশিং পীবা অমসুং সেনিতেসনগী ওইনা শিজিন্নগদবনি। মরম অসিগী ওইনা কেন্দ্র মন্ত্রালয়না সি.এম.দা খুঙ্গংদা ঈশিং পীনবা, গ্রে-ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং য়াম্না মরু ওইনা মতম কুইনা অমসুং ঈশিং পীবগী স্কিমশিং অসিবু শেন্ননবগীদমক্তা থাদরক্কদৌরিবা ফন্দ অসি নীংথিনা শিজিন্ননবা থৌরাং তৌনবসু হায়খি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা সি.এম.দা খুঙ্গংগী ঈশিং অমসুং সেনিতেসন কমিতী/পানী সমিতী কয়া য়ামদ্রবদা নুপীশিংনা ৫০%গী শরুক য়াদুনা থৌরাং শিনবা, মওং শেম্বা অমসুং খুঙ্গংদা ফংবা ঈশিং পীবগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংবু শেন্নবা অমসুং চলায়নবা গ্রাম পঞ্চায়ৎকী সব-কমিতী অমা শেম্নবসু হায়খি। থক্নবা ঈশিং ফংফমশিং, ঈশিং পীবদা চংগদবা মচাকশিং, গ্রে-ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং থৌওংশিং অসি চলায়বদা চংবা পোৎলমশিং ফগৎহনবগী থৌদাং লৌগদবা বিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.) অমা শেমগদবনি হায়নসু য়াম্না মরু ওইনা হায়খি। মিশন অসিদা অহেনবা মিৎয়েং চংনবা অমসুং জল জীবন অসি মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহন্নবা খুন্নাইশিংনা শরুক য়াবা আই.ই.সি. কেম্পেন অমসু চত্থনবা সি.এম.দা হায়খি।
চহী খুদিংগী ওইনা থক্নবা ঈশিং খুদিংমক কেমিলেগী হীরমশিংগী ওইনা অমুরক অমসুং বেক্তরিয়ানা মহিক শন্দোক্তনবা (মোন্সুনগী মমাং অমসুং মতুংদা) অনিরক ওইনা চাংয়েং পাংথোক্কদবনি হায়নসু হায়খি। খুঙ্গং খুদিংমক্তা ঈশিংগী মগুন অসিবু ফিল্দ তেস্ত কিৎশিংগী খুত্থাংদা চাংয়েং তৌনবা য়ামদ্রবদা মীওই মঙাবু ত্রেনিং পীনবা, নুপীনা মশিং হেন্না, রাজ্যদা মখা তানা হায়খি।
কোবিদ-১৯গী লায়চৎসিগী মনুংদা ইমুং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনবা অসিনা মরু ওইনা নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিংগী পুন্সি মহিংবু অৱাবা থবক তৌবগী চাং হন্থহন্দুনা তেক্ত কায়দবা অমসুং ইকায় খুম্নবা পুন্সি মহিং অমা হিংবা ঙমহনগনি।