Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the dedication of 750 MW Rewa Solar Project to the Nation
10 JUL 2020 12:22PM by PIB Delhi
Smt Anandiben Patel, Governor of Madhya Pradesh; Shri Shivraj Singh ji, the popular Chief Minister of Madhya Pradesh; my Cabinet colleagues, Shri RK Singh ji, Shri Thawar Chand Gehlot ji, Shri Narendra Singh Tomar ji, Shri Dharmendra Pradhan ji and Shri Prahlad Singh Patel ji; members of the Madhya Pradesh cabinet, MPs and MLAs!
My dear brothers and sisters from all over Madhya Pradesh including Rewa! Today Rewa has really made history. Rewa has been identified with mother Narmada and white tigers. Now Rewa will also be associated with Asia's largest solar power project. If you watch the aerial video, it seems as if thousands of solar panels are swaying in the fields like crops. It also seems like we are passing over a sea with deep blue water. For this, I congratulate the people of Rewa in particular and the people of Madhya Pradesh in general.
This solar plant of Rewa will help in turning this entire area into a major energy hub in this decade. With this solar plant, not only the people and the industries in Madhya Pradesh will get electricity, but even the metro rail in Delhi will get benefited. Besides, Rewa, similar work on big solar power plants in Shajapur, Neemuch and Chhatarpur are also underway. There is a plan to install a floating solar plant on the Omkareshwar Dam. When all these projects are completed, Madhya Pradesh will definitely become a hub of cheap and clean electricity. The poor and middle class families, farmers and tribal population of Madhya Pradesh will benefit the most.
Friends, Sun worship has a special place in our tradition, culture and our everyday lives. पुनातु मां तत्स वितुर् वरेण्यम् i.e. Let the Sun God, purify us. The same spirit of purity can be felt here today in Rewa everywhere. Today the whole nation can feel this energy of God Sun. It is due to his blessings that we are among the top 5 countries in the world in terms of solar power.
Friends,
Solar energy is going to be a major source of energy needs not only today but in the 21st century, because solar energy is Sure, Pure and Secure. Sure, because other sources of energy and electricity may exhaust, but the sun will shine forever around the world. It is Pure because it helps to protect rather than pollute the environment. Secure, because it is a great symbol of self-reliance and an inspiration. It also secures our energy needs. As India is moving towards the new peak of development, our hopes and aspirations are increasing. At the same time, our energy and electricity needs are also growing. In such a scenario, self-sufficiency in electricity is very important for a self-reliant India. Solar energy is going to play a very big role in this and we are trying to expand this strength of India.
Friends,
Economy is an important aspect when we talk about self-reliance and development. Policy makers from all over the world have been in a dilemma for years about whether to choose Economy or Environment. In this context, sometimes decisions are taken in favour of environment while sometimes in favour of the economy. But India has shown that these two are not opponents but allies of each other. Be it Swachh Bharat Abhiyan, or the campaign to provide every family with clean fuel like LPG and PNG, or to build a large network of CNG-based vehicle systems across the country, or efforts for electricity-based transport in the country - such numerous efforts are being made to make the life of ordinary human beings in the country better and environment friendly. For India, economy and environment are not two contrasting entities, but are complementary to each other.
Friends,
Today you will see that in all the government schemes and programmes, priority is given to environmental protection and Ease of Living. For us, the protection of the environment is not limited to just a few projects, but it is the way of life. When we are launching major projects of renewable energy, we are also making sure that our determination towards clean energy is taken care of in every aspect of life. We are trying to ensure that its benefits reach every corner of the country, every section of society and to every citizen. Let me give you an example.
Friends,
In the last 6 years, about 36 crore LED bulbs have been distributed in the country. More than 1 crore LED street lights have been installed across the country. It seems very small because when we get a facility, we generally do not talk much about its impact. This type of discussion takes place only when we do not have that thing.
Friends,
When this small LED bulb was not there, we felt its need, but the price was out of reach. As it was not sold much, there were no manufacturers. So what has changed in 6 years? The price of LED bulbs has dropped by almost 10 times, and several LED bulb manufacturing companies have come into the market. And the brightness that we used to get from 100-200 watt bulbs can now be obtained from 9-10 watt bulbs. With the installation of LEDs in homes and streets, the consumption of electricity is decreasing by about 600 billion units every year and people are also getting good quality brightness. Moreover, the people of the country are saving about 24 thousand crore rupees every year in electricity bills. That is, the LED bulb has reduced the electricity bill. This has another important aspect. About 4.5 crore tonnes of carbon dioxide has been prevented from getting into the environment due to the LED bulbs. That is, it is reducing pollution.
Friends,
We are constantly working on the idea that electricity reaches everyone, and there is enough electricity for everyone, and that our environment, air, water should also remain clean. This idea is also reflected in our policy and strategy for solar energy. Just imagine! In 2014, the price of solar power used to be Rs 7-8 per unit. Today, the same has been reduced to Rs 2.25 to Rs 2.5 per unit. The entrepreneurs are also benefitting a lot out of this. They are in turn producing employment opportunities for the countrymen. People across the country and all over the world are now discussing how solar power is so cheap in India! The way work towards solar power is being done in India is going to be discussed even further. Due to such big steps, India is being considered as the most attractive market for clean energy. Today, wherever there is a discussion around the world about the transition towards Renewable Energy, India is seen as a model.
Friends,
In view of this expectation of the world from India, we are engaged in connecting the whole world. ISA i.e. International Solar Alliance is the result of this thinking. This is the spirit behind One World, One Sun and One Grid. It is an attempt to bring together the whole world for better production and use of solar energy so that this huge crisis in front of our earth can be tackled and the electricity needs of the small and poor countries can also be met.
Friends,
In a way, solar energy has also turned the customers into producers, giving them the control of the power button completely. The participation of the citizens in the rest of the electricity generating media is negligible. But, if we consider solar energy, there is a little space everywhere, whether it is a roof of a house, a roof of an office or a factory, where the citizens can produce the electricity they need. For this, the government is giving huge incentives and is also supporting them. In this campaign of self-sufficiency in power generation, now our farmers i.e. the food producers can also become energy producers.
Friends,
Our farmer is so capable today, so resourceful that today he is helping the country with not one, but two types of plants. One plant is that of traditional farming by which we all get food. But now our farmers are also installing other types of plants, so that electricity also reaches their homes. The first plant, which is traditional farming, is planted by our farmer on such land which is fertile. But the other type of plant is the solar energy plant, which will also be installed on such lands which are not fertile, or not good in terms of growing crops. That is, the farmer's land where the crops cannot be grown will also be used. It will also increase the income of the farmer.
Today farmers are being helped to set up such solar plants on surplus land through the KUSUM scheme. Our farmers will not only be able to fulfil their personal needs of electricity through the power generated in the fields but will also be able to sell the surplus power. I am confident that Madhya Pradesh's farmer friends will also make this massive campaign of adopting this means of additional income and making India a power exporter successful. This belief is more because the farmers of Madhya Pradesh have shown the resolve by turning it into an accomplishment. The work done by you has become a topic for discussion. The way you have set a record of wheat production, leaving others behind, is admirable! The record-breaking production by the farmers of Madhya Pradesh and the record-breaking procurement by the government of MP during these difficult times of corona pandemic is really commendable. Therefore, I have full faith in the power of Madhya Pradesh in terms of power generation as well. It is expected that one day there will also be news of farmers of Madhya Pradesh generating record electricity under the KUSUM scheme.
Brothers and sisters,
We will not be able to fully harness the power of solar energy unless we have better solar panels, better batteries and better quality storage capacity in the country. Now work is going on in this direction at a rapid pace. Under the 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan', the country now aims to eliminate its dependence on imports for all equipment including solar panels. The goal is to increase the country's solar PV module manufacturing capacity at a faster pace. Therefore, several important steps are being taken to promote domestic manufacturing. In India, solar photo voltaic cells and modules have been made mandatory in the pumps being installed under the KUSUM scheme and in the roof-top panels installed in the homes. Besides, it has been ensured that all government departments and other government institutions will buy 'Make in India' solar cells or modules. Moreover, companies setting up power plants have been encouraged to manufacture solar PV. Today, I urge the youth, the entrepreneurs associated with this sector, the start-ups, MSMEs to take advantage of this opportunity.
Brothers and sisters, self-reliance is truly possible only when there is confidence in us. Confidence comes only when the whole country, the whole system supports every countryman. This is what India is doing in the midst of the conditions created by the Corona crisis. This is the government that is trying to build confidence. Today, both the resources and the sensibilities of the government are reaching the sections of the society that governments often could not reach. Let us consider the example of Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana now. The first step taken immediately after the lockdown, was to deliver free food to more than 80 crore poor Indians and to put some money into their pockets. And when the lockdown was lifted, the government felt that the monsoons are going to arrive. Moreover, the season of festivals is also about to start. We have festivals going on till Diwali and Chhat Puja. And there will be festivals of all sects and religions.
In such a situation the poor should get this kind of a help. Hence, the scheme was continued. Now poor families will continue to get free ration till November. Moreover, the government is also fully contributing to the EPF accounts of lakhs of private sector employees. Similarly, through the PM-Svanidhi scheme, those friends have been included who have the least access to the system. Today, with this scheme, lakhs of vendors and hawkers have started getting cheap loans of up to Rs 10,000. When did we give a thought about these friends who are so important and run their small businesses for us? That is, we took care of MSMEs, cottage industries and big industries on one hand while on the other hand we also thought about these small but useful businesses.
Friends,
Be it the government or the society, compassion and vigilance are our biggest sources of inspiration to tackle this difficult challenge. Today, when you are coming out of your homes to help Madhya Pradesh and the entire country to progress, always remember one more thing. We always have to follow the rules of 'do gaz doori' or social distancing, a mask on the face and washing hands with soap for 20 seconds. Once again, congratulations to Madhya Pradesh for this solar power plant.
Stay alert, stay safe, stay healthy!
Thanks a lot!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭৫০ মেগাৱাট ৰেৱা সৌৰ প্ৰকল্প দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
10 JUL 2020 12:22PM by PIB Guwahati
মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দিবেন পেটেল জী,
মধ্যপ্ৰদেশৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং জী,
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহযোগী আৰ কে সিং জী, থাৱৰ চান্দ গেহলট জী, নৰেন্দ্ৰ সিং টোমৰ জী, ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান জী, প্ৰহ্লাদ পেটেল জী, মধ্যপ্ৰদেশৰ মন্ত্ৰীসভাৰ সদস্যবৃন্দ, সাংসদ আৰু বিধায়কসকল,
ৰেৱাৰ লগতে মধ্যপ্ৰদেশৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল৷ আজি ৰেৱাই প্ৰকৃতাৰ্থত ইতিহাস ৰচনা কৰিলে৷ ৰেৱাক মা নৰ্মদা আৰু বগা বাঘৰ বাবে সকলোৱে জানিছিল৷ এতিয়া ইয়াত এচিয়াৰ আটাইতকৈ বিশাল সৌৰ শক্তি প্ৰকল্পৰ নামো সংযোগ হ’ল৷
ৰেৱাৰ আকাশৰ পৰা লোৱা ভিডিঅ’ আপোনালোকে দেখিছে৷ হাজাৰ হাজাৰ সৌৰ পেনেল দেখি এনে ভাৱ হয় যেন শস্যৰ মাজত ফচলৰ বাহাৰ৷ আকৌ কেতিয়াবা এৱে লাগে কোনো গভীৰ সমুদ্রৰ মাজেৰে উৰি গৈছো, তলত নীলা পানী৷ ইয়াৰ বাবে ৰেৱাৰ জনগণ, মধ্যপ্ৰদেশৰ জনগণক মই বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো৷
ৰেৱাৰ এই সৌৰ প্ৰকল্পই সমগ্ৰ এলাকাটোৰ এই দশকৰ শক্তিৰ ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হৈ উঠাত সহায় কৰিব৷ এই সৌৰ প্ৰকল্পই মধ্যপ্ৰদেশৰ জনগণক, ইয়াৰ উদ্যোগখণ্ডক বিদ্যুতৰ ক্ষেত্রত আত্মনির্ভৰ কৰিব৷ তদুপৰি, ইয়াৰ পৰা দিল্লীৰ মেট্রো ৰে’লো লাভৱান হ’ব৷ ইফালে, ৰেৱাৰ দৰে ছাজাপুৰ, নিমচ আৰু ছত্ৰপুৰতো বৃহৎ সৌৰশক্তি প্ৰকল্প নিৰ্মাণৰ কাম চলিছে। ওংকাৰেশ্বৰ বান্ধত পানীৰ ওপৰত ভাসমান আন এটি সৌৰ প্ৰকল্প নির্মাণৰ পৰিকল্পনা আছে। এই সকলো প্ৰকল্প যেতিয়া গঢ় লৈ উঠিব, তেতিয়া মধ্যপ্ৰদেশ নিশ্চিতভাবে সস্তা আৰু স্বচ্ছ বিদ্যুতৰ হাব হৈ উঠিব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা আটাইতকৈ বেছি লাভবান হ’ব মধ্যপ্ৰদেশৰ দুখীয়া, মধ্যবিত্ত পৰিয়াল, কৃষক আৰু আদিবাসী লোসকলক৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ পৰম্পৰাত, আমাৰ সংস্কৃতিত, আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনত সূর্যপূজাৰ এক বিশেষ স্থান আছে৷ শাস্ত্রত কৈছেঃ
পুনাতু মাঁ তৎস বিতুৰ বৰেণ্যম
অর্থাৎ, সূর্যদেৱতা, যি উপাসনাৰ যোগ্য, তেওঁ আমাক পবিত্ৰ কৰক৷ পবিত্ৰতাৰ এই অনুভূতি আজি এই ৰেৱা তথা ইয়াৰ চৌপাশৰ এলেকাৰ লোকসকলৰ মনত অনুভূত হৈছে৷ সূর্যদেৱতাৰ এই শক্তিক আজি সমগ্ৰ দেশে অনুভৱ কৰিছে৷ এয়া তাৰেই আশীর্বাদ যি আমি সৌৰশক্তি ক্ষেত্রত বিশ্বৰ শ্রেষ্ঠ পাঁচখন দেশৰ তালিকাত উপনীত হৈছে৷
বন্ধুসকল,
সৌৰশক্তি কেৱল বৰ্তমানৰ নহয়, একবিংশ শতিকাৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজন পুৰণত এক ডাঙৰ মাধ্যম হৈ উঠিব৷ কাৰণ, সৌৰশক্তি হ’ল ‘নিশ্চিত, বিশুদ্ধ আৰু নিৰাপদ’৷ ‘নিশ্চিত’ সেইবাবে, শক্তি আৰু বিদ্যুতৰ অন্যান্য উৎস শেষ হৈ যাব পাৰে কিন্তু সূর্যই সদায় সমগ্ৰ বিশ্বত ইয়াত পোহৰ বিলাই গৈ থাকিব৷ ‘বিশুদ্ধ’ সেইবাবে এই শক্তিৰ উৎপাদন পৰিৱেশক দূষিত নকৰাকৈ নিৰাপদে ৰখাত সহায় কৰে৷ ‘নিৰাপদ’ সেইবাবে, সৌৰশক্তি আত্মনির্ভৰতাৰ এক বহুত ডাঙৰ প্ৰতীক, বহুত ডাঙৰ প্রেৰণা৷ ই আমাৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনকো নিৰাপদ কৰি তোলে। যিদৰে ভাৰতে উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতাৰ দিশত আগুৱাই গৈছে, আমাৰ আশা-আকাংক্ষা বৃদ্ধি পাইছে, সিমানে আমাৰ শক্তি আৰু বিদ্যুতৰ প্ৰয়োজনীয়তাও বৃদ্ধি পাইছে৷ এই ক্ষেত্রত আত্মনির্ভৰ ভাৰতৰ বাবে বিদ্যুতৰ আত্মনির্ভৰতাও অতি প্ৰয়োজনীয়। এই প্ৰয়োজন পুৰণ কৰিবলৈ সৌৰশক্তিয়ে এক বহুত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব৷ ভাৰতৰ এই শক্তিক যথাসম্ভৱ বৃদ্ধি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমি সদায় প্ৰয়াস অব্যাহত ৰাখিব৷
বন্ধুসকল,
আমি যেতিয়ান আত্মনির্ভৰতাৰ কথা কও, প্ৰগতিৰ কথা কও, তেতিয়া তাৰ এটা গুৰুত্বপূর্ণ দিশ হ’ল অর্থনীতি। সমগ্ৰ বিশ্বৰ নীতি নির্ধাৰণকাৰীসলে বছৰৰ পাছত বছৰ ধৰি দুমোজাত পৰিছে যে অর্থনীতিৰ কথা ভাবিব নে পৰিৱেশৰ কথা ভাবিব৷ এনে দুমোজাত সিদ্ধান্ত কেতিয়াবা একপক্ষীয় হয়, কেতিয়াবা আনৰ পক্ষলৈ যায়৷ কিন্তু ভাৰতে এয়া কৰি দেখুৱাইছে যে এই অর্থনীতি আৰু পৰিৱেশ সুৰক্ষা পৰস্পৰ বিরোধী নহয়৷ ই পৰস্পৰৰ সহযোগী। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি প্ৰত্যেক পৰিয়ালক এলপিজি ৰন্ধন গেছ আৰু পিএনজিৰ পৰিৱেশ অনুকূল ইন্ধনৰ সৈতে যুক্ত কৰাৰ অভিযান, সমগ্ৰ দেশত চিএনজিভিত্তিক পৰিবহণ ব্যবস্থাৰ ডাঙৰ নেটৱর্ক গঢ়ি তোলা, দেশত বিদ্যুৎচালিত পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ উন্নতি- এনেধৰণৰ বহুত প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে দেশৰ সাধাৰণ জনতাৰ জীৱনকো উন্নত আৰু পৰিৱেশ অনুকূল কৰাৰ চেষ্টা অব্যাহত আছে। ভাৰতৰ বাবে অর্থনীতি আৰু পৰিৱেশ পৰস্পৰৰ প্ৰতিকূল নহয়, পৰিপূৰক হে৷
বন্ধুসকল,
আজি আপোনালোকে লক্ষ্য কৰিলে দেখিব যে চৰকাৰৰ যিমান আঁচনি আছে সেইবোৰ পৰিৱেশ সুৰক্ষা আৰু ‘সহজ জীৱন-যাপন’ক অগ্রাধিকাৰ দিয়া হৈছে৷ আমাৰ বাবে পৰিৱেশৰ নিৰাপত্তা কেৱল কেইটামান প্ৰকল্পৰ মাজতে সীমাৱদ্ধ নহয়, এয়া আমাৰ জীৱনশৈলীৰ অন্তর্গত। যেতিয়া আমি নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ দিশত আগুৱাইছো, বিভিন্ন প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিছো, তেতিয়া আমি এইটোও সুনিশ্চিত কৰিছো যে আমাৰ এই স্বচ্ছ ইন্ধনৰ সংকল্প জীৱনৰ প্ৰত্যেক ক্ষেত্রত দেখা যায়। আমি চেষ্টা কৰিছো যে দেশৰ প্ৰতিটো প্রান্তৰ সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিক উপকৃত হ’ব৷ মই আপোনালোকক উদাহৰণ দিব বিচাৰিছো৷
বন্ধুসকল,
বিগত ছবছৰত সমগ্ৰ দেশত প্রায় ৩৬ কোটি এলইডি বাল্ব বিতৰণ কৰা হৈছে৷ সমগ্ৰ দেশৰ ৰাজপথৰ ষ্ট্ৰীটলাইটত ১ কোটিতকৈও অধিক এলইডি বাল্ব লগোৱা হৈছে৷ শুনিবলৈ স্বাভাৱিক যেন লাগে কাৰণ নিবিচৰাকৈ যেতিয়া আমি কোনো সুবিধা পাও, তেতিয়া ইয়াৰ প্ৰভাৱক লৈ আমি বৰ বিশেষ আলোচনা আমি নকৰো৷ তেতিয়াই আলোচনা হয় যেতিয়া কোনো কিছু আমাৰ ওচৰত নাথাকে৷
বন্ধুসকল,
এই সৰু বগা-ৰঙা এলইডি বাল্ব যেতিয়া নাছিল, তেতিয়া ইয়াৰ প্ৰয়োজন অনুভৱ হৈছিল৷ কিন্তু ইয়াৰ দাম আছিল সাধাৰণ মানুহৰ বাজেটৰ বাহিৰত৷ সিমান বিক্রী নহয় বুলি নির্মাতাসকলে সেয়া বনোৱা নাছিল৷ কিন্তু বিগত ছবছৰত কিমান পৰিৱর্তন আহিছে। এলইডি বাল্বৰ দাম প্রায় ১০গুণ কমি গ’ল৷ বহুত কোম্পানীয়ে এই বাল্ব বজাৰত মুকলি কৰি দিছে৷ আগে ১০০ৰ পৰা ২০০ ৱাটৰ বাল্বে যিমান পোহৰ দিছিল, এলইডি ৯-১০ ৱাটৰ বাল্বে সিমানে পোহৰ দিয়ে৷ ঘৰ ঘৰে তথা অলিয়ে-গলিয়ে এলইডি বাল্ব সংস্থাপনৰ ফলত প্ৰতি বছৰ প্রায় ৬ হাজাৰ কোটি ইউনিট বিদ্যুৎ ৰাহি হৈছে৷ জনগণ ভাল পোহৰো পাইছে৷ কেৱল ইমানে নহয়, প্ৰতি বছৰ তেওঁলোকে প্রায় ২৪ হাজাৰ কোটি টকা কম বিল দিবলগীয়া হৈছে৷ আপোনালোক সকলোৱে নিশ্চয় অনুভৱ কৰিছে যে এলইডি বাল্ব লগোৱাৰ ফলত আপোনালোকৰ বিদ্যুতৰ বিল হ্ৰাস পাইছে। ইয়াৰ আন এক গুৰুত্বপূর্ণ দিশ আছে৷ দেশত এলইডি বাল্ব লগোৱাৰ ফলত প্রায় ৪.৫০ কোটি টন কার্বন ডাই-অক্সাইড নিৰ্গমণ কম হৈছে৷ অর্থাৎ, পৰিৱেশ প্ৰদূষণ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে৷
বন্ধুসকল,
বিদ্যুৎ সকলোৰে ওচৰ পাওক, পর্যাপ্ত বিদ্যুৎ পাওক। আমাৰ পৰিৱেশ আমাৰ আকাশ, বতাহ, আমাৰ পানী বিশুদ্ধ হৈ থাকক। এই ভাবনাৰে আমি নিৰন্তৰ কাম কৰি আহিছো৷ এই ভাৱনাই আমাৰ সৌৰশক্তি উৎপাদন নীতি আৰু আমাৰ ৰণনীতিত স্পষ্টভাৱে পৰিলক্ষিত হৈছে৷ আপোনালোকে ভাৱক, ২০১৪চনত সৌৰশক্তিৰ দাম য’ত প্ৰতি ইউনিটত ৭-৮ টকা আছিল, আজি ইয়াৰ দাম ২-২.৫০ টকা হৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা বহু উদ্যোগ প্ৰতিষ্ঠান উপকৃত হৈছে, বহুতৰ কর্মসংস্থাপন হৈছে, দেশবাসী লাভবান হৈছে৷ কেৱল দেশেই নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বত আমাৰ এই সাফল্যক লৈ আলোচনা হৈছে যে ভাৰতত ইমান সস্তায় সৌৰশক্তি কিদৰে দিয়া হৈছে৷ যিদৰে ভাৰতত সৌৰশক্তিক লৈ কাম হৈছে, এই আলোচনা আৰু বৃদ্ধি পাব৷ এনে ডাঙৰ ডাঙৰ পদক্ষেপৰ ফলতে ভাৰতক স্বচ্ছ শক্তিৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ আকর্ষণীয় বজাৰ বুলি স্বীকাৰ কৰা হৈছে৷ আজি যেতিয়া বিশ্বত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ দিশৰ পৰিৱৰ্তনক লৈ আলোচনা হয়, তেতিয়া ভাৰতক মডেল হিচাপে সন্মুখত ৰখা হয়৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ পৰা বিশ্ববাসীৰ এই আশা-প্ৰত্যাশা দেখি আমি এই অভিযানৰ সৈতে সমগ্ৰ বিশ্বক যুক্ত কৰাৰ চেষ্টা কৰিছো৷ এই ভাৱনাৰ পৰাই জন্ম লৈছে ‘আইএছএ’ অৰ্থাৎ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰী৷ এক বিশ্ব, এক সূর্য, এক গ্রিডৰ অন্তৰালতো এই ভাৱনাই আছে৷ এই সৌৰশক্তিৰ উন্নত উৎপাদন আৰু ব্যৱহাৰযোগ্যতাক লৈ আমি সমগ্ৰ বিশ্বক একত্রিত কৰাৰ চেষ্টা কৰিছো যাতে আমাৰ পৃথিৱীৰ সন্মুখত পৰিৱেশ প্ৰদূষণৰ ডাঙৰ সংকটক হ্রাস কৰিব পৰা যায়। আজি দৰিদ্ৰ দেশসমূহৰ বিদ্যুতৰ প্ৰয়োজন পুৰণ কৰাটো সম্ভৱ হৈছে৷
বন্ধুসকল,
এফালে সৌৰশক্তি সাধাৰণ উপভোক্তাক উৎপাদকত পৰিণত কৰিছে, তেওঁলোকৰ হাততে বিদ্যুৎ বিতৰণৰ নিয়ন্ত্ৰণ তুলি দিছে। বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ অন্যান্য মাধ্যমেৰে সাধাৰণ জনতাৰ অংশীদাৰিত্ব একপ্ৰকাৰ নাই বুলিয়েই ক’ব পাৰি৷ কিন্তু সৌৰশক্তিৰ ক্ষেত্রত সাধাৰণ জনতাৰ ঘৰৰ ছাঁদ, কাৰ্যালয় আৰু কাৰখানাৰ ছাঁদ, আৰ যি য’থে অলপ ঠাই পায় তাতে প্ৰয়োজন অনুসৰি বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব পাৰে৷ সেই ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে ব্যাপক উৎসাহ যোগোৱাৰ লগতে সাহায্যও প্ৰদান কৰিছে৷ বিদ্যুৎ উৎপাদনত আত্মনির্ভৰতাৰ এই অভিযানত এতিয়া আমাৰ অন্নদাতাসকলো জড়িত হৈছে৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ কৃষকসকল আজি ইমানেই সক্ষম, ইমানেই সম্পদসম্পন্ন যে আজি তেওঁলোক এক নহয়, দুইধৰণৰ প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে দেশক সহায় কৰিছে৷ এটা প্ৰকল্প হ’ল তেওঁলোকৰ পৰম্পৰাগত খেতি; যাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে আমাৰ সকলোৱে অন্ন দিয়ে, খাদ্যৰ ব্যৱস্থা কৰে৷ কিন্তু এতিয়া কৃষকসকলে দ্বিতীয় প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিছে, যি ঘৰে ঘৰে বিদ্যুৎ প্ৰদান কৰিব৷ তেওঁলোকৰ প্ৰথম প্ৰকল্প খেতিৰ জৰিয়তে কৃষকে এনে ভূমি ব্যৱহাৰ কৰে-যি অতি ঊর্বৰ৷ কিন্তু যিবোৰ অনূৰ্বৰ ভূমি আছে, সেই ভূমিত এতিয়া তেওঁলোকে সৌৰশক্তিৰ প্ৰকল্পৰ মাধ্যমেৰে বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিছে৷ অর্থাৎ, এতিয়া কৃষকে অনূর্বৰ ভূমিৰ পৰাও উপাৰ্জন কৰিব পাৰিব৷
‘কুসুম’ যোজনাৰ জৰিয়তে বৰ্তমান কৃষকৰ অতিৰিক্ত ভূমিত এই ধৰণৰ সৌৰ প্ৰকল্প স্থাপন কৰাত সহায় কৰা হৈছে৷ ফচলৰ খেতিৰ পৰা যি সৌৰ বিদ্যুৎ উৎপন্ন হ’ব, সেয়া আমাৰ কৃষকসকলৰ নিজা প্ৰয়োজন পুৰণ কৰাৰ লগতে অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ বিক্রী কৰিব পাৰিব৷ আমাৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে মধ্যপ্ৰদেশৰ কৃষক বন্ধুসকলেও এই অতিৰিক্ত আয়ৰ ব্যৱস্থাক গ্ৰহণ কৰি ল’ব আৰু ভাৰতক শক্তি ৰপ্তানিকাৰক হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ এই ব্যাপক অভিযানক সফল কৰি তুলিব৷ মোৰ এই বিশ্বাস এইবাবেই দৃঢ়, কাৰণ মধ্যপ্ৰদেশৰ কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ সংকল্প সিদ্ধি কৰি দেখুৱাইছে৷ আপোনালোকে যি কাম কৰিছে, তাক লৈ সমগ্ৰ দেশত আলোচনা হয়। আপোনালোকে যিদৰেবে গম উৎপাদনত ৰেকর্ড কৰিছে, আনক পাছ পেলাই দিছে, সেয়া অতি প্ৰশংসনীয়। ক’ৰোনাৰ এই কঠিন সময়ত কৃষকসকলে যি ৰেকর্ড পৰিমাণ উৎপাদন কৰিছে, মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰে যি ৰেকর্ড পৰিমাণ ক্ৰয় কৰিছে, সেইবাবে আপোনালোক প্ৰশংসাৰ পাত্ৰ। একেদৰে বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ ক্ষেত্রতো মধ্যপ্ৰদেশৰ সামর্থ্যক লৈ মোৰ সম্পূর্ণ ভৰসা আছে। আশা কৰো ইমানদিনে এইটোও সংবাদ শিৰোনামত আহিব যি মধ্যপ্ৰদেশৰ কৃষকসকলে ‘কুসুম’ যোজনাৰ মাধ্যমেৰে ৰেকর্ড পৰিমাণৰ বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিছে৷
ভাই-ভনীসকল,
সৌৰশক্তিৰ ক্ষমতাক আমি সিমানদিনলৈকে সম্পূর্ণভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰিম, যিমানদিনলৈকে আমাৰ দেশত উন্নত সৌৰ পেনেল, উন্নত বেটাৰী, উন্নতমানৰ সংৰক্ষণৰ সুবিধা নাথাকিব৷ এতিয়া এই লক্ষ্যত দ্রুতগতিত কাম চলি আছে। ‘আত্মনির্ভৰ ভাৰত অভিযান’ৰ জৰিয়তে এতিয়া দেশৰ লক্ষ্য হ’ল সৌৰ পেনেলসহ যাৱতীয় সৰঞ্জামৰ বাবে আমাৰ আমদানি নির্ভৰতা সমাপ্ত কৰা আৰু দেশৰ ভিতৰতে ছ’লাৰ পিবি মডিউল উৎপাদন ক্ষমতাক দ্রুতগতিত বৃদ্ধি কৰা৷ এই দেশীয় উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে আমি বহু জৰুৰী পদক্ষেপ হাতত লৈছো৷ যেনে ‘কুসুম’ যোজনাৰ জৰিয়তে যিবোৰ পাম্প লগোৱা হৈছে, ঘৰে ঘৰে ছাঁদত পেনেল সংস্থাপনৰ বাবে ভাৰতত প্ৰস্তুত কৰা ছ’লাৰ ফোটোভল্টইক চেল আৰু মডিউল নির্ধাৰিত কৰা হৈছে৷ তদুপৰি, চৰকাৰী বিভাগ আৰু অন্যান্য চৰকাৰী সংস্থাই যি ছ’লাৰ চেল মডিউল ক্ৰয় কৰিব, সেয়া যেন ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ হয় - এই নির্দেশ দিয়া হৈছে৷ কেৱল ইমানেই নহয় সৌৰশক্তি প্ৰকল্প স্থাপনকাৰী কোম্পানীসমূহে যাতে ছ’লাৰ পিভি নিজই উৎপাদন কৰে, তাৰবাবে উৎসাহ যোগোৱা হৈছে৷ মই আজি এই ক্ষেত্রত সংশ্লিষ্ট উদ্যোগীসকলৰ, নবীন বন্ধুসকলৰ ষ্টার্ট-আপসমূহ, অতিক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহক এই সুযোগৰ সদ্ব্যবহাৰ কৰাৰ বাবে অনুৰোধ জনাইছো৷
ভাই-ভনীসকল,
আত্মনির্ভৰতা সঠিক অর্থত তেতিয়াই সম্ভৱ যেতিয়া আমাৰ মনত আত্মবিশ্বাস থাকিব৷ আত্মবিশ্বাস তেতিয়াই গঢ়ি উঠে যেতিয়া সমগ্ৰ দেশত, সমগ্ৰ ব্যৱস্থা, প্ৰতিগৰাৰীয়ে নাগৰিক কাৰোবাৰ সৈতে থাকে। ক’ৰোনা সংকটে সৃষ্টি কৰা পৰিস্থিতিত ভাৰতে এই কামেই কৰিছে৷ চৰকাৰে এই আত্মবিশ্বাস জগোৱাৰ কামতে লাগি গৈছে৷ সমাজৰ যি অংশৰ ওচৰত সাধাৰণতে চৰকাৰৰ কোনো সহায় পোৱা নাই, আজি তেওঁলোকৰ ওচৰত চৰকাৰে সম্পদ আৰু সংবেদনশীলতা-দুয়োটাই প্ৰদান কৰিছে৷ যেনে ‘প্ৰধানমন্ত্রী গৰীৱ কল্যাণ যোজনা’ৰ কথাই নধৰক কিয়৷ লকডাউনৰ পাছতে প্ৰথম পদক্ষেপ লোৱা হৈছে দেশৰ ৮০ কোটিতকৈও অধিক দুখীয়া মানুহক বিনামূলীয়া খাদ্য সামগ্ৰী প্ৰদানৰ লগতে তেওঁলোকৰ পকেটত যাতে সামান্য ধন থাকে তাৰ ব্যৱস্থা কৰা৷ লকডাউন উঠাই দিয়াৰ পাছত চৰকাৰৰ ভাৱিছে যে বাৰিষা ঋতু আহি আছে আৰু তাৰপাছৰে পৰা আৰম্ভ হ’ব এটাৰ পাছত আন এটা উৎসৱ৷ এই ক্ষেত্রত দুখীয়ালোকসকলৰ এই সহায্য অব্যাহত থকা উচিৎ-এই কথা ভাবি এই প্ৰকল্পক অব্যাহত ৰখা হৈছে৷ এতিয়া দুখীয়া পৰিয়ালসমূহে নৱেম্বৰৰ শেষ দিনলৈকে বিনামূলীয়া খাদ্য সামগ্ৰী লাভ কৰিব৷ কেৱল ইমানেই নহয় বেচৰকাৰী খণ্ডত লাখ লাখ কর্মচাৰীৰ ইপিএফৰ ক্ষেত্রত, তেওঁলোকৰ ফালৰ পৰা দিয়া ধন চৰকাৰে দিছে৷ সেইদৰে ‘পিএম স্ব-নিধি যোজনা’ৰ জৰিয়তে সেই বন্ধুসকলৰ কাষত থিয় দিয়া হৈছে, যাৰ ওচৰত চৰকাৰী সা-সুবিধা আটাইতকৈ কম হয়৷ বৰ্তমান এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে ঠেলাৱলা, ৰিস্কাৱলাৰ দৰে সৰু সৰু লাখ লাখ বন্ধুৱে বেংকৰ পৰা কম সুদত ১০ হাজাৰ টকালৈকে ঋণ দিয়া হৈছে৷ আমাৰ বাবে আটাইতকৈ উপযোগী এই সৰু সৰু ব্যৱসায়সমূহ ৰক্ষাৰ বাবে, ব্যৱসায়ী বন্ধুসকলৰ পৰিয়াল স্বচ্ছল ৰখাৰ বাবে, এনে পদক্ষেপৰ কথা আগতে কেতিয়াব কোনোবাই শুনিছেনে? অর্থাৎ, এফালে ক্ষুদ্ৰ, লঘূ হস্তশিল্প আৰু ডাঙৰ উদ্যোগসমূহ সম্পর্কেও ভবা হৈছে৷ আনফালে, এই ক্ষুদ্ৰ কিন্তু আমাৰ প্ৰত্যেকৰে বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱসায়সমূহ জীয়াই ৰখাৰ কথাও ভবা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
চৰকাৰে হওক বা সমাজ, সংবেদনশীলতা আৰু সতর্কতা, বৰ্তমানৰ এই কঠিন পৰিস্থিতিৰ বিৰুদ্ধে যঁজুত আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্রেৰণাৰ উৎস৷ আজি যেতিয়া আপোনালোকে মধ্যপ্ৰদেশক সমগ্ৰ দেশৰ শীৰ্ষত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ঘৰৰ পৰা বাহিৰ হৈ আহিছে, তেতিয়া আপোনালোকে এটা দায়িত্বও সদায় মনে ৰাখিব৷ সেয়া হ’ল দুই গজ দূৰত্ব বজাই ৰখা, মাস্ক ব্যৱহাৰ আৰু ঘনে ঘনে ২০ ছেকেণ্ডকৈ চাবোনেৰে হাত ধোঁৱা৷ এই নিয়মসমূহ আমি সদায় পালন কৰিব লাগিব৷ পুনৰবাৰ আপোনালোকৰ মধ্যপ্ৰদেশৰ এই সৌৰশক্তি প্ৰকল্পৰ বাবে বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনালো৷ আপোনালোক সতর্ক হৈ থাকক, নিৰাপদে থাকক, সুস্থ থাকক৷ বহুত বহুত কৃতজ্ঞতা জনাইছো!