Prime Minister's Office
PM Shri Narendra Modi dedicated Rewa Ultra Mega Solar Power project to the Nation
Solar energy will be a medium of energy needs of the 21st century because solar power is sure, pure and secure: PM
10 JUL 2020 1:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated to the Nation the Rewa Ultra Mega Solar Power project to the Nation via video conference today. It is Asia's largest power project.
Speaking on the occasion the Prime Minister said the Rewa project will make the entire region a major hub for pure and clean energy in this decade. The Prime Minister praised the effort in that it will also supply power to the Delhi Metro, along with the entire region surrounding Rewa.
He said very soon Madhya Pradesh would be the main centre of Solar Energy in India, as such major projects are in progress in Neemuch, Shajapur, Chattarpur and Omkareshwar.
The biggest beneficiaries of this would be the poor, the middle class, the tribals, the farmers of Madhya Pradesh, he said.
Prime Minister said Solar Energy would be a major medium for providing the energy needs of an aspirational India in the 21st Century.
He described Solar Energy as one which is ‘Sure, Pure & Secure’. Sure because of the continuous supply of Energy from the Sun, Pure as it is environment friendly and Secure because it is a secure source for our energy needs.
Prime Minister termed such Solar Energy projects are a true representation of Aatmanirbhar Bharat (Self-Reliant India).
He said the economy is an important aspect of self-reliance and progress. Referring to the regular dilemma whether to focus on Economy or Ecology, Prime Minister said India resolved such dilemmas by focussing on Solar Energy Projects and other environment friendly measures. Shri modi said Economy and Ecology are not contradictory but complementary to each other.
He said in all the programs of the government, priority is being given to environmental protection as well as Ease of Living. He referred to programmes like Swachch Bharat, supply of LPG cylinders to the poor households, the development of CNG networks as one which focussed on Ease of Living and improving the lives of the poor and the middle class.
The Prime Minister said that the protection of the environment is not limited to just a few projects, but it is the Way of Life.
PM said it is ensured that the determination towards clean energy is seen in every aspect of life, when launching large projects of renewable energy. Government is making sure that its benefits reach every corner of the country, every section of society, every citizen. He elaborated this with an example of how the introduction of LED bulbs has reduced the electricity bill. Nearly 40 million tons of carbon dioxide is prevented from going into the environment, due to the LED bulb. He said this also reduced the Electricity Usage by 6 Billion Units and accrued a saving of Rs 24,000 Crore to the exchequer.
He said that the Government is working towards making our environment, our air, our water also to remain pure and this thinking is also reflected in the policy and strategy on solar energy.
Shri Modi said India’s exemplary progress in the field of Solar Energy would be a major source of interest to the World. He said owing to such major steps, India is being considered as the most attractive market of clean energy.
The Prime Minister said that the International Solar Alliance (ISA) was launched with the motive to unite the entire World in terms of solar energy. He said the spirit behind was One World, One Sun, One Grid.
The Prime Minister expressed confidence that Madhya Pradesh's farmers will also make use of the Government’s KUSUM Program and will instal Solar Energy plants in their lands as an additional source of income.
He expressed the hope that very soon India will be a major exporter of power.
Prime Minister said India is also focussing reducing its dependence on imports of various hardware needed for solar plants, like Photovoltaic Cells, Battery and Storage.
He said the work is progressing rapidly in this direction and the Government is encouraging the Industry, the youth, MSMEs and StartUps to not miss this opportunity and work for production and betterment of all the inputs required for Solar Energy.
Referring to the ongoing crisis owing to the pandemic COVID-19, the Prime Minister said for either the Government or the society, compassion and vigilance are the greatest motivators to tackle this difficult challenge. He said right from the beginning of the Lockdown the Government ensured that the poor and needy are assured of supply of food and fuel. He said with the same spirit, the Government decided to continue the free supply of food and LPG till November this year, even during the phase of unlockdown.
Not only this, the government is also giving full contribution to the EPF account of millions of private sector employees. Similarly, through the PM-Swanidhi scheme, those who have the least access to the system get benefitted.
He added that when people are moving out of their home to make Madhya Pradesh great, they should follow these rules - maintaining a distance of two yards, wearing a mask on the face and washing hands with soap for at least 20 seconds.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা রেৱা অলত্রা মেগা সোলর পাৱর জাতিদা কত্থোকখ্রে
সোলর ইনর্জীনা ২১শুবা চহিচা অসিগী মথৌ তাবা ইনর্জী পুথোক্নবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি মরমদি সোলর পাৱর অসি শোইদবা ওই, অশেংবা ওই অমসুং খুদোং থিদবা ওই: পি.এম.
10 JUL 2020 1:15PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা রেৱা অলত্রা মেগা সোলর পাৱর জতিদা কত্থোকখ্রে। মসি এসিয়াগী খ্বাইদগী চাওবা পাৱর প্রোজেক্ত ওইরি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় রেৱা প্রোজেক্ত অসিনা লমদম পুম্বা অসিবু দিকেদ অসিগী অশেংবা অমসুং অফবা ইনর্জীগী অচৌবা হব অমা ওইহল্লগনি। মসিগীদমক হোৎনবা অসি প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মসিনা দিল্লী মেত্রো লোয়ননা রেৱাগী অকোয়বদা লৈরিবা লমদম পুম্নমক্তা পাৱর সপ্লাইসু তৌবা ঙম্লগনি।
মআক্না হায়খি, মধ্য প্রদেশ ভারতকী সোলর ইনর্জীগী মরু ওইবা সেন্তর য়াম্না থুনা ওইরগনি, মরমদি অশিগুম্বা অচৌবা প্রোজেক্তশিং নীমচ, শাজাপুর, ছতরপুর অমসুং ওমকরেশৱরদা থবক পায়খৎলি।
মহাক্না হায়রি মসিদগী খ্বাইদগী চাওনা কান্নবা ফংগদৌরিবা অসি মধ্য প্রদেশকী লাইরবা, মিদল ক্লাস, ত্রাইবেলশিং, লৌমীশিং ওইগনি।
২১শুবা চহিচা অসিদা এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়াগী মথৌ তাবা ইনর্জী পীনবা অচৌবা পাম্বৈ অদু সোলর ইনর্জীনা ওইরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
মহাক্না সোলর ইনর্জী অসি ‘স্যুর, প্যুর অমসুং সিক্যুর’ ওইবা অমনি হায়না তাকখি। স্যুর ওইবগী মরমদি নুমিৎতগী লেপ্পা লৈতনা ইনর্জী পীরি, মহৌশাদা অকায়বা পীদবগী প্যুর ওই অমসুং সিক্যুর ওই মরমদি মসি ঐখোয়গী মথৌ তাবা ইনর্জী অদু শোক শোইদনা ফংহল্লিবা পাম্বৈ অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা সোলর প্রোজেক্তশিং অসি আত্মা নিরভর ভারত (মরোমদোম লেপচবা ভারত)গী অশেংবা খুদম অমনি।
মহাক্না হায় শেন্মীৎলোন অসি মরোমদোম লেপচনবা অমসুং চাওখৎনবা মরু ওইবা মরম অমা ওই। শেন্মীলোন নত্রগা মহৌশা করম্বদা মীৎয়েং চংগনি হায়বগী তোয়না থেংনবা অৱাবা অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা অসিগুম্বা অৱাবশিং অসি সোলর ইনর্জী প্রোজেক্তশিং অমসুং অতোপ্পা মহৌশাদা অকায়বা পীদবা খোংথাংশিংদা মীৎয়েং চংদুনা কোকহল্লি। শ্রী মোদীনা হায় শেন্মীৎলোন অমসুং মহৌশা অসি য়েকনবা নত্তে অদুবু অমগা অমগগী মতেং পাংনবনি।
মহাক্না হায় সরকারগী প্রোগ্রাম পুম্নমক্তা মহৌশা ঙাকশেনবগা লোয়ননা পুন্সি মহিং ফগৎহনবনা মরু ওইনা লৌরি। স্বাচ ভারত, লাইরবা ইমুংশিংদা চাকথোং গ্যাসশিং ফংহনবা, লায়না হিংনবা অমদি পুন্সি মহিং ফগৎনবদা মীৎয়েং থম্বা সি.এন.জি. নেৎৱার্কশিং চাওখৎহনবা অসিগুম্বা প্রোগ্রামশিং অসি মহাক্না পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় অকোয়বা ঙাকশেনবা হায়বা অসি প্রোজেক্ত খরা খক্তনা তৌগদবা নত্তে পুন্সি মহিংগী মওংনা ঙাকশেনগদবনি।
রিন্যুএবল ইনর্জীগী অচৌবা প্রোজেক্ত অসি হৌদোকপা মতমদা হীরম খুদিংদা অশেংবা ইনর্জী পীনবগী মায়কৈদা চংশিনবা ঙম্নবা হোৎনৈ হায়না পি.এম.না ফোঙদোকখি। সরকারনা মসিগী কান্নবাশিংনা লৈবাক্কী মফম খুদিংমক, খুন্নাইগী শরুক খুদিংমক, প্রজা খুদিংমক্তা ফংহন্নবা হোৎনগনি। এল.ই.দি. বল্বশিং পুথোরকপনা করম্না মৈগী বিল হন্থহনখিবগে হায়বা অদু খুদম ওইনা পীদুনা মহাক্না শন্দোক্না তাকখি। এল.ই.দি. বল্বনা মরম ওইরগা চাওরাক্না কার্বোন দাইওক্সাইদ মিলিয়ন তোন ৪০ ঐখোয়গী ইনভাইরনমেন্তদা চংখিগদবদগী ঙাকথোকপা ঙম্মী। মসিনা মৈ শীজিন্নবগী য়ুনিৎ বিলিয়ন ৬ হন্থহল্লি অমসুং এক্সচেক্করদা লুপা কোতি ২৪,০০০ তুংশিনবা ঙমহনখ্রে হায়না মহাক্নসু ফোঙদোকখি।
ঐখোয়গী ইনভাইরনমেন্ত, ঐখোয়গী নুংশিৎ, ঐখোয়গী ঈশিং অসি শেংনা লৈনবসু সরকারনা হোৎনরি অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসি সোলর ইনর্জীগী পোলিসি অমসুং ললোংদা উবা ফংঙি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ভারতকী সোলর ইনর্জীগী লমদা থোইদোক হেন্দোকনা চাওখৎলকপনা মালেমগী ওইনা অচৌবা সোর্স অমা ওইরগনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না হায় অসিগুম্বা অচৌবা খোংথাংশিং অসিনা মরম ওইরগা ভারত অসি অশেংবা ইনর্জীগী খ্বাইদগী পুক্নিং চিংশিন্নঙৈ ওইবা কৈথেল অমা ওইনা লৌনরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ইন্তর্নেস্নল সোলর এলাইন্স (আই.এস.এ.) অসি সোলার ইনর্জীগী তর্মদা মালেম অসি পুনশিন্নবা ৱাখল্লোন্দা হৌদোকখি। মহাক্না হায় মসিগী মরুমদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অদুদি ৱান ৱার্ল্দ, ৱান সন, ৱান গ্রিদনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশকী লৌমীশিংনা সরকারগী কুসুম প্রোগ্রাম শীজিন্নগনি অমসুং অহেনবা ইনকমগী হৌরকফম অমা ওইনা মখোয়গী লৌশিংদা সোলার ইনর্জী ইন্সতোল তৌগনি হায়না অচেৎপা থাজবা ফোঙদোকখি।
মহাক্না ভারত অসি অথুবদা পাৱরগী অচৌবা এক্সপোর্তর অমা ওইরকপগী নিংজবা অদু ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারতনা ফোতোভোল্তেক সেল্স, বেত্তরি অমসুং স্তোরেজগুম্বা সোলর প্লান্তশিংগী মথৌ তাবা তোঙান তোঙান হার্দৱেয়রশিং পুশিল্লকপদা মীপান তাংবা হন্থনবা মিৎয়েংসু থম্লি।
মহাক্না হায় মায়কৈ অসিদা লেপ্পা লৈতনা থবক পাইখৎলি অমসুং সরকার অসিনা ইন্দস্ত্রী, নহাশিং, এম.এস.এ.ই.শিং অমসুং স্তার্তঅপশিং মসিগী খুদোংচাবা অসি মাংহন্দনবা হোৎনবদা অমসুং সোলার ইনর্জীগী মথৌ তাবা ইনপুৎ খুদিংমক পুথোকপগী অমসুং শেমগৎপগী থবক্তা পুক্নিং থৌগৎলি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইরগা হৌজিক থেংনরিবা অৱাবা অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় সরকার নত্রগা খুনাই অসিগী মরক্তা অমনা অচৌবা শিংনবশিং অসি মায়োক্ননবা মীনুংশি অমসুং চেকশিন্না য়েংশিনবনা খ্বাইদগী চাওবা ইথিল পীরিবশিংনি। মহাক্না হায় লোকদাউন হেক হৌবদগী সরকার অসিনা লৈত-লাইরশিংদা চীঞ্জাক অমসুং থোং থাক্নবা পোৎলমশিং ফংহন্নবা হোৎনরি। মহাক্না হায় চপ মান্নবা থৌনা অসিগা লোয়ননা অনলোকদাউন ফেজ মনুং ফাওবা য়াওনা চহি অসিগী নোভেম্বর ফাওবদা চীঞ্জাক অমসুং এল.পি.জি. লেম্না পীবা অসি মখা চত্থনবা ৱারেপ লৌখ্রে।
মসিখক্তা নত্তনা সরকার অসিনা লনাই সেক্তর এমপ্লোয়ী কোতি কয়াগী ই.পি.এফ. একাউন্তদসু মপুংফানা মতেং পাংলি। মসিগা মান্ননা পি.এম-স্বানিধি স্কিমগী খুত্থাংদা সিস্তেম অসিদা য়ৌবা ঙমদবশিং কান্নবা ফংহনখ্রে।
মধ্য প্রদেশ চাওখৎনবা মীয়াম্না য়ুমদগী মপান থোকপা মতমদা খোংকাপ অনিগী অরাপ্পা ঙাক্না থম্বা, মায়দা মাস্ক অমা উপ্পা অমসুং য়ামদ্রবদা সেকেন্দ ২০ সাপোন্না খুৎ হাম্বা কাংলোনশিং ঙক্না চৎপীয়ু হায়না মহাক্না মখা তাখি।