Ministry of Development of North-East Region
Bamboo sector will be one of the important components of India's Post-COVID economy: Dr.Jitendra Singh
Bamboo to propel the Atmanirbhar Bharat Abhiyan in the North Eastern Region by imbibing “Vocal for Local” mantra:Dr. Jitendra Singh
10 JUL 2020 5:36PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, DrJitendra Singh today said that Bamboo sector will be one of the important components of India’s Post-COVID economy. Addressing a webinar with various clusters of Cane and Bamboo Technology Centre (CBTC) and persons associated with Bamboo Trade, he said that Bamboo will propel the Atmanirbhar Bharat Abhiyan in the North Eastern Region and isgoing to be an important vehicle of trade for India and the sub-continent. The Minister said that Bamboo is not only vital to North East India's Post- COVID economy but it will also herald a new momentum for Prime Minister Shri Narendra Modi’s clarion call of “Vocal for Local”.
Dr.Jitendra Singh gave the mantra of “Create, Curate and Coordinate” for the Bamboo sector for its full exploitation, branding, packaging and marketing in India and abroad.
Underlining the unexpected potentials of this sector and being neglected for the last 70 years, he said that the Present Government has the capacity and the will to unlock its potential to the highest level as 40 percent of all Bamboo resources lie in North-Eastern Region in the country. He lamented that despite India being the 2nd largest producer of Bamboo and Cane in the world, it’s share is only 5 percent in global trade.
The Minister said that the sensitivity with which the Modi government views the importance for the promotion of Bamboo is evident from the fact that it has amended the century old Forest Act by taking home grown bamboo out of the purview of the Forest Act, in order to enhance livelihood opportunities through bamboo.
Dr Jitendra Singh said that Prime Minister Shri Narendra Modi has always accorded highest priority to Northeast. Soon after the Modi government took over in 2014, Prime Minister had stated that every effort would be made to bring the North Eastern region at par with the more developed regions of the country. In the last six years, not only developmental gaps were bridged successfully, but the North- Eastern Region was supported in all its endeavours.
Speaking on the occasion, Shri KirenRejiju, MoS, Ministry of Youth Affairs and Sports and Minority Affairs said that DoNER Ministry has done well to promote the Bamboo sector and now the onus lies on all the 8 North Eastern States to make it a vehicle of prosperity for the whole region. He also advocated that the Centre must do a hand-holding for the same as the sector has not realized its full potential.
In his address, Shri RameshwarTeli, MoS, Food Processing Industries said that apart from huge employment opportunities, the Bamboo sector can be a main pillar of ecological, medicinal, paper and building sectors in India. He said that through right policy interventions, India could capture substantial chunk of Asian market in Bamboo trade.
Secretary, Ministry of DoNER, Dr.Inderjit Singh, Special Secretary Sh. Indevar Pandey, Secretary NEC, Sh. Moses K Chalai, MD, CBTC, Sh. ShailendraChaudhari and other senior officers of the Department attended the meet through Video Conference.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
ৱাগী সেক্তরনা কোবিদকী মতুংগী ইন্দিয়াগী শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা মচল অমা ওইরগনি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
ৱানা “ভোকেল ফোর লোকেল”গী লাইশোন্দা পুক্নিং লুপশিন্দুনা আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান অসি খংহেন-হেনগৎহনবা: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
10 JUL 2020 5:36PM by PIB Imphal
দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর), প্রধান মন্ত্রী ওফিসকী রাজ্য মন্ত্রী, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্র মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্রনা ৱাগী সেক্তরনা কোবিদকী মতুংগী ইন্দিয়াগী শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা মচল অমা ওইরগনি হায়না ঙসি ফোংদোকখ্রে। কেন অমসুং বেম্বুগী তেক্নোলোজী সেন্তর(সি.বি.তি.সি.)গী তোঙান-তোঙানবা ক্লস্তরশিং অমসুং ৱাগী লল্লোন-ইতিক্কা মরি লৈনবা মীশিংগা পাংথোকপা ৱেবিনার অমদা ৱা অসিনা অৱাং-নোংপোক লমদা আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান অসি খংয়াং-য়াংশিনহনগনি অমসুং ভারত অমসুং মহাদেশকী শরুক অসিগী লল্লোন-ইতিক্কী মরুওইবা পুদুনা চৎলিবা পোৎশক অমা ওইরগনি। মন্ত্রীনা ৱা অসি কোবিদকী মতুংগী অৱাং-নোংপোক্কী শেন্মিৎলোন্দা মরু ওইবা খক্ত নত্তনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লাইশোন “ভোকেল ফোর লোকেল”গী অসি ময়েক শেংনা পাংথোকপদা অনৌবা খোংজেল অমা ওইরগনি।
দা. জিতেন্দ্রনা ৱাগী সেক্তর অসি ভারত অমসুং অতোপ্পা লৈবাক্তা মপুং ফানা থিজিনবা, ব্রান্দিং তৌবা, পেকেৎ শেম্বা অমসুং মার্কেতিং তৌনবা “শেম্বা, মতেং ওইবা অমসুং খুৎশম্নবা”গী লাইশোন অসি পীখি।
মসিগী সেক্তর অসিদা লৈরিবা থাজরুদবা মওংদা লৈরিবা থবক্কী মঙম অমদি হৌখিবা চহি ৭০দগী থওইবিরক্তবা অসিদা মরু ওইবা মওংদা পল্লদুনা হৌজিক্কী সরকার অসিদা থবক পাংথোকপা ঙম্বগী শক্তি অসিনা লৈবাক অসিগী অৱাং-নোংপোক লমশিংদা লৈরিবা ৱাগী পোত্থোকশিং পুম্নমক্কী চাদা ৪০গী থাক্তা খ্বাইদগী ৱাংনা মসিগী থবক পাংথোকপা ঙম্বগী মঙম অসি হাংদোক্লগনি হায়না ফোংদোকখি। ভারত অসি মালেমদা ৱা অমসুং লি খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপদা ২শুবা ওইরগসু মালেমগী ওইবা লল্লোন-ইতিক্কী থাক্তা চাদা ৫ খক্তং শরুক ওইরি।
মোদী সরকারনা ৱা অসি য়োকখৎনবা য়াম্না ৱাখল লৈনা মরুওইবা মীৎয়েং থম্লিবা অসিনা সরকার অসিনা ৱাদগী পুন্সি মহিংগী থাক অসি ফগৎহন্নবা ইরমসিগী ওইবা ৱাগী পোত্থোক অসিদগী উমংগী এক্তকী ৱাংমদা অদুক্কী মতিক কুইরবা উমংগী এক্ত অসি শেমদোকখ্রিবা অসিনা ময়েক শেংনা তাক্লবনি হায়না দা. জিতেন্দ্রনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অৱাং-নোংপোক্তা খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা মরুওইনা লুনা খল্লি হায়না ফোংদোকখি। ২০১৪দা মোদী সরকার অসিনা হেক লাকখিবদগী প্রধান মন্ত্রীনা লৈবা অসিগী অতোপ্পা চাওখৎপা মফমশিং মান্ননা অৱাং-নোংপোক লমশিং অসি হেন্না চাওখৎনবা হোৎনবা য়াবমখৈ মতম পুম্নমক্তা হায়না দা.জিতেন্দ্রনা ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি তরুক অসিদা চাওখৎপগী অহাংবশিং অদু শমজিন্নখিবদা নত্তনা অৱাং-নোংপোক লমগী হোৎনজবা খুদিং তেংবাং পীকি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী যুথ এফেয়র্স অমসুং স্পোর্তসকী রাজ্য মন্ত্রি শ্রী কিরন রিজেজুনা দোনর মন্ত্রালয়না ৱাগী সেক্তর অসি নিংথিজনা শৌগৎপিখ্রে অদুনা অৱাং-নোংপোক রাজ্য ৮ অসিগী থবক পাংথোকপগী থৌদাং অসি লম পুম্নমক্কী ওইনা খুঞ্জাও-লৈচাওনবগীদমক য়াংশিলহন্না তৌবনি হায়না ফোংদোকখি। মসিগা চপ মান্ননা সেক্তর অসিগী মঙম অসি মপুং ফাবা ৱাৎলিবা ওইবনা কেন্দ্রনা খুৎশম্ননা থবক পায়খৎমিন্ননবগী ৱাফমদু থমখি।
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রামেস্বর তেলীনা মহাক্কী ৱারোলদা থবক ফংবগী খুদোংচাবা চাউনা ফংহনবদা নত্তনা ৱাগী সেক্তর অসিনা ভারতকী অকোয়বগী ফীভমগী, হিদাক্কী, চেগী অমসুং বিল্দিংগী সেক্তরদা অথোইবা য়ুম্বি অমা ওইরগনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না অচুম্বা পোলিসিনা থবক পাংথোকপদগী ভারতনা ৱাগী লল্লোন-ইতিক্তা এসিয়াগী বজারগী অচৌবা শরুক অমা কনশিনবা য়াগনি হায়না ফোংদোকখি।
দোনর মন্ত্রালয়গী সেক্রতরী দা. ইন্দরজীৎ সিংহ, স্পিসিএল সেক্রতরী ঐস.ঐচ. ইন্দিবর পান্দে, এন.ই.সি.গী সেক্রতরী এস.ঐচ. মোসেস কে চলাই, সি.বি.তি.সি.গী এম.দি. এস.ঐচ. শৈলেন্দ্র চৌধরী অমসুং বিভাগ অসিগা অতৈ মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা মীফম অসি য়াওখি।