Ministry of Environment, Forest and Climate Change
India’s Tiger Census sets a New Guinness Record for being the world’s largest camera trap wildlife survey.
A great moment and a shining example of ‘AatmaNirbhar Bharat’: Union Environment Minister
11 JUL 2020 12:43PM by PIB Delhi
The fourth cycle of the All India Tiger Estimation 2018, results of which were declared to the nation on Global Tiger Day last year by Prime Minister,Shri Narendra Modi has entered the Guinness World Record for being the world’s largest camera trap wildlife survey.
Terming this achievement a great moment, Union Environment Minister,Shri Prakash Javadekar in a tweet message said that this is a shining example of Atma nirbhar Bharat which in the Prime Minister’s own words, was attained through sankalp se siddhi.
Further, the Environment Minister said that under the leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi, India has fulfilled its resolve to double the tiger numbers four years before the target. The country now has an estimated 2967 tigers as per the latest census. With this number, India is home to nearly 75% of the global tiger population and has already fulfilled its resolve of doubling tiger numbers, made at St. Petersburg in 2010, much before the target year of 2022.
The citation at the Guinness World Record website reads- “The fourth iteration of the survey – conducted in 2018-19 - was the most comprehensive to date, in terms of both resource and data amassed. Camera traps (outdoor photographic devices fitted with motion sensors that start recording when an animal passes by) were placed in 26,838 locations across 141 different sites and surveyed an effective area of 121,337 square kilometres (46,848 square miles). In total, the camera traps captured 34,858,623 photographs of wildlife (76,651 of which were tigers and 51,777 were leopards; the remainder were other native fauna). From these photographs, 2,461 individual tigers (excluding cubs) were identified using stripe-pattern-recognition software.
As well as unprecedented camera trap usage, the 2018 “Status of Tigers in India” assessment also conducted extensive foot surveys that covered 522,996 km (324,975 mi) of trails and sampled 317,958 habitat plots for vegetation and prey dung. It’s estimated that the total area of forest studied was 381,200 km2 (147,181 sq mi) and cumulatively the collection and review of data equated to some 620,795 labour-days.”
The All India Tiger Estimation done quadrennially is steered by the National Tiger Conservation Authority with technical backstopping from the Wildlife Institute of India and implemented by State Forest Departments and partners. The latest results of 2018 had shown that India now has an estimated 2967 tigers out of which 2461 individual tigers have been photo captured, a whopping 83 % of the tiger population, highlighting the comprehensive nature of the survey.
There is hardly any parallel of such a focused species oriented program like Project Tiger across the world, which started with 9 Tiger Reserves, with 50 tiger reserves currently. India has now firmly established a leadership role in tiger conservation, with its bench marking practices being looked at as a gold standard across the world.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
ভারতকী কৈগী মশিং থিবদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কেমেরা ত্রেপ ৱাইল্দলাইফ সর্বে ওইবগী অনৌবা গিনেজ রেকোর্দ থমখ্রে
‘আত্মানির্ভর ভারত’কী নিংশিংনিংঙাই ওইরবা নুমিৎ অমসুং মশক থোকপা খুদম অমনিঃ কেন্দ্রগী ইনবাইরনমেন্ত মন্ত্রী
11 JUL 2020 12:43PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মমাংগী চহীগী মালেমগী কৈগী নুমিত্তা ফোংদোকখিবা ওল ইন্দিয়া তাইগর ইন্সতিমেসন ২০১৮গী মরিশুবা তাঙ্কক্কী মহৈ অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কেমেরা ত্রেপ ৱাইল্দলাইফ সর্বে ওইবগী অনৌবা গিনেজ রেকোর্দ থমখ্রে।
মায় পাকপা অসিবু শিংথানিংঙাই ওইবা পুংফম অমনি হায়রদুনা কেন্দ্রগী ইনবাইরনমেন্ত মন্ত্রী শ্রী প্রকাশ জবাদেকরনা ত্বীতকী ৱারোল অমদা মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱাহৈ আত্মানির্ভর ভারতকী মশক থোকপা খুদম অমনি অমসুং সঙ্কলপ সে সিধীগী খুত্থাংদা ফংবনি হায়খি।
Under the leadership of PM @narendramodi, India fulfilled its resolve to double tiger numbers 4 years before the target through #SankalpSeSiddhi. @GWR @PMOIndia pic.twitter.com/ChnPkCEzUG
— Prakash Javadekar (@PrakashJavdekar) July 11, 2020
মখা তানা, ইনবাইরনমেন্ত মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারতনা পান্দম থমখিবা চহীগী মমাংদা কৈগী মশিং শরুক অনি হেনগৎহনগনি হায়বদু অশেংবা ওইরে হায়খি। লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী নৌবা সেন্সসকী মতুং ইন্না কৈ মশিং চাউরাকপা ২৯৬৭ লৈরে। মসিগা লোয়ননা ভারত্তা মালেমগী কৈ মশিংগী য়ামদ্রবদা ৭৫%দি লৈ অমসুং পান্দম থম্লিবা চহী ২০২২গী য়াম্না মমাং ওইনা শরুক অনিগী মশিং হেনগৎহনগনি হায়না ২০১০দা সেন্ত পীতরর্সবর্গতা হায়খিবদুদি থবক ওইনা পাংথোকখ্রে।
গিনেজ ৱর্ল্দ রেকোর্দকী ৱেবসাইত্তা অসুম্না ইঃ “ইং ২০১৮-১৯দা চত্থখিবা সর্বে অসিগী মরিশুবা তাঙ্কক অসিনা ঙসি ফাওবগী ওইবা রিসোর্স অমসুং দেতা খোমজিনবগী খ্বাইদগী পাক শন্না পাংথোকপা সর্বেনি। কেমেরা ত্রেপশিং (শা অমনা চৎপগী শমিন ফংবদা মশা মথন্তনা রেকোর্দ তৌজবা আউৎদোর কেমেরা) অসি খনগৎলবা মফম ১৪১গী তোঙান তোঙানবা মফম ২৬,৮৩৮দা থমখি অমসুং মসিনা স্ক্বার কিলোমীতর ১২১,৩৩৭ (স্ক্বার মাইল ৪৬,৮৪৮)কী পাক চাউবা মফম্বু নিংথিনা সর্বে তৌখি। কেমেরা ত্রাপশিং অসিনা অপুনবা ৱাইল্দলাইফকী ফোতো ৩৪,৮৫৮,৬২৩ (কৈগী ৭৬,৬৫১ অমসুং কবো-কৈগী ৫১,৭৭৭ অমসুং লেমহৌরিবশিংনা মফমদুদা লৈবা অতৈ শাশিং) লৌখি। মসিগী ফোতোশিং অসিদগী স্ত্রাইপ-পেত্তর্ন রিকগনিসন সোফৱেয়র শিজিন্নদুনা কৈ ২৪৬১ (মচা য়াওদনা) মশক খংবা ঙমখি”।
মমাংদা অমুক্তা শিজিন্নখিদ্রিবা ত্রেপ কেমেরা শিজিন্নবতা নত্তনা ইং ২০১৮গী ‘স্তেতস ওফ তাইগরস ইন ইন্দিয়া’গী য়েংশিনবা অসিনা কিলোমীতর ৫২২,৯৯৬ (মাইল ৩২৪,৯৭৫)কী অশাংবা লম্বু পাক শন্না সর্বে তৌখি অমসুং মনা-মশিং অমসুং মথি-ময়ুং লৈবা লৈফম ৩১৭,৯৫৮গী সেম্পলশু লৌখি। য়েংশিনখিবা অপুনবা উমংগী শরুক অসি চাউরাক্না স্ক্বার কিলোমীতর ৩৮১,২০০ (স্ক্বার মাইল ১৪৭,১৮১)নি হায়না পানরি অমসুং পুনা খোমজিনখিবা অমসুং নৈনখিবা দেতাশিং অসি থবক শুবা নুমিৎ ৬২০,৭৯৫কা মান্নৈ।
চহী মরি খুদিংগী পাংথোকপা ভারত পুম্বগী কৈ মশিং থিবসি নেস্নেল তাইগর কঞ্জর্বেসন ওথোরিতীনা রাজ্যগী উমংগী বিভাগ অমসুং লোয়নবশিংনা তেক্নিকেল বেকস্তোপিং পীদুনা পাংথোকপনি। ইন ২০১৮গী খ্বাইদগী নৌবা মহৈসিনা ভারত্তা হৌজিক কৈ মশিং ২৯৬৭ লৈবগী মনুংদা কৈ ২৪৬১গী ফোতো নমখিবা, অপুনবা কৈ মশিংগী য়াম্লবা ৮৩%, অসিনা সর্বে অসিগী পাক শনবগী মওং অদু উবা ফংখি।
মালেমদা প্রোজেক্ত তাইগরগুম্বা তাইগর রিজর্ব ৯দগী হৌদুনা হৌজিক্না তাইগর রিজর্ব ৫০ য়ৌরবা শা অমদা অশুক য়াম্না মিৎয়েং চংবা প্রোগ্রাম অমত্তা লৈতে। মালেম শিনবা থুংনা ঐখোয়গী বেঞ্চমার্কিং তৌবগী থৌওংবু গোল্দ স্তেন্দর্তকী থাক্তা লৈ হায়দুনা শকখংনদুনা ভারতনা কৈ ঙাক শেনবগী মতাংদা অচেৎপা মাংজিল থারে।