জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসনগী মখাদা গ্রাম পঞ্চায়ৎকী ত্রেনিং দিজিতেল ওইনা পাঙথোকখ্রে
11 JUL 2020 6:08PM by PIB Imphal
জল শক্তি মন্ত্রালয়না রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা ওগস্ত ২০১৯দগী হৌদুনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্ননবা অমসুং সরকার অসিগী ফিরেপ 'হিংবদা লাইহনব'বু ফংহন্নবগীদমক থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবগী পান্দমদা জল জীবন মিসন থবক ওইনা পায়খৎলি অমসুং মসিনা মীওই অমত্তনা হিংবদা তঙাইফদবা পোৎ অমত্তা ৱাত্তনবগীদমক 'ইক্বিতী অমসুং ইনক্লুসিবনেস' ফংহন্নবা হোৎনরি। মাই পাক্না খুঙ্গংগী য়ুম শাবীখিবা, চাক থোংনবা গ্যাস, অমাংশঙ, ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন, তঙাইফদবা হেলথ কেয়রনচিংবা ফংহনখিবগা লোইননা সরকার অসিনা হৌজিক্তি ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংগী য়ুমথোং খুদিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবগীদমক মীৎয়েং থম্লি।
৭৩শুবা সংবিধান শেমদোকপদা ময়েক লানা য়াওদুনা লৈরিবা খুঙ্গংগী মীয়ামদা শক্তি পীবদা য়ুম্ফম ওইরদুনা, জল জীবন মিসন অসিনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী ৱাতর সপ্লাই স্কিম য়াত্থোকপা, শেম-শাবা, শেন্নবা, থবক পায়খৎপা, মথৌ তৌহনবা অমসুং শেন্নবদা মখোয় মশামক য়াওহন্নবা হায়রি, মসিনা মখোয়দা মশানা 'মপু ওইজবা অমসুং থৌদাং লৌজব'গী ৱাখল্লোন অমা ফাওহনবদা নত্তনা তুং কোইনা চৎহনবদসু মতেং ওইরগনি।
মসিগী দিসেন্ত্রেলাইজ, দিমান্দ দ্রিবন ওইবা মীয়াম্না য়েংশিনগদবা থৌরাং অসিদা খুঙ্গংশিংগী মনুংদা পীগদবা ৱাতর সপ্লাই সিস্তেম অসি তুং কোইনা চত্তুনা থক্নবা ঈশিং ৱাৎহন্দনবা য়াত্থোকপা, থবক ওইনা পায়খৎপা, শেম শাবা, মথৌ তৌহনবা অমসুং য়েংশিনবগী থবক্তা মফমদুগী খুঙ্গগী মীয়াম/গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং (জি.পি.) অমসুং/নত্ত্রগা মসিগী সব কম্মিতী/য়ুজর গ্রুপশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি। গ্রাম পঞ্চায়ৎ নত্ত্রগা মসিগী সব কম্মিতী হায়বদি ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন (ভি.দব্ল্যু.এস.সি.) নত্ত্রগা পানি সমিতি অসিদা মীওই ১০দগীনা ১৫ফাওবগী মীহুৎনা শাগনি, মসিগী ২৫%না পঞ্চায়ৎ মেম্বরশিংনা ওইগনি, ৫০%না নুপী মীহুৎশিংনা শাগনি অমসুং লেমহৌরিবা ২৫% অসিনা খুঙ্গং অদুগী মীশিংগা চান্ননা খুঙ্গংদুগী অশোনবা কাংলুপকী মীহুৎশিংনা ওইগনি।
মিসন অসিগীদমক, গ্রাম পঞ্চায়ৎ নত্ত্রগা সব কম্মিতীনা মীয়ামগী মতেংগা লোইননা ভিলেজ এক্সন প্লানশিং (ভি.এ.পি.) শেমগনি। প্লান অসি খুল খুদিংমক্কী ওইনা থক্নবা ঈশিংগী হৌরকফম, খুঙ্গংগী মনুংদা ঈশিং পীন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং, গ্রে ৱাতর ত্রিৎমেন্ত অমসুং ৱাতর সপ্লাই সিস্তেম অসিবু নৌনা শীজিন্নবা অমসুং মথৌ পাঙথোকহনবা অমসুং শেম্বা খোৎপদা মীৎয়েং থমদুনা ইমুং খুদিংমক্না থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবগীদমক খুলগী মীয়াম শরুক য়াহন্নবা শেমগনি।
হৌজিক ওইরিবা লাইচৎ অসিগী মরক্তা, দিপার্ত্মেন্ত ওব ৱাতর সপ্লাই এন্দ সেনিতেসন, ৱাতর সপ্লাই এন্দ সেনিতেসন সপ্পোর্ত ওর্গনাইজেসন (দব্ল্যু.এস.এস.) অমসুং দিস্ত্রিক্ত ৱাতর এন্দ সেনিতেসন মিসন ওব ওস্মানাবাদ দিস্ত্রিক (দি.দব্ল্যু.এস.এম.)না য়ুনিসেফ মহারাস্ত্রা অমসুং 'আর্ঘ্যম'গী মতেংগা লোইননা খুঙ্গংগী থাক্তা এজেন্সী অনীদগী তেক্নিকেলগী ওইবা মতেংগা লোইননা এক্সন প্লান শেম্নবগীদমক জুলাই ৬-৮, ২০২০দা ওনলাইন ৱার্কসোপ পাঙথোকখি।
ভিলেজ এক্সন প্লান শেম্নবগী ওনলাইন ত্রেনিং অদু ওস্মানাবাদকী গ্রাম পঞ্চায়ৎ ১০০গীনি। ওস্মানাবাদ অসি রাজ্য অসিগী 'থৱাই য়াওবা জিল্লা'শিংগী মনুংদা অমা ওইরি। মসিগী ৱার্কসোপ অসি লাইন দিপার্তমেন্তশিং অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ৎকী ফংসনরীশিং (সর্পঞ্চ, গ্রাম সেবক, অমসুং জলসুরকশাশিং) য়াওনা খুঙ্গংগী ৱাতর সপ্লাইদা স্তেকহোল্দরশিংদা হেন্না খঙহন্নবা অমসুং মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী চাং হেনগৎহন্নবা পাঙথোকখিবনি।
লাইচৎ অসিগী মনুংদা গ্রাম পঞ্চায়ৎ ১০০দা ত্রেনিং পীনবগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্বা হায়বসি অরাইবা থবক অমা ওইখি। অদুমওইনমক, প্লান্নিং অদু দিজিতেলগী খুথাংদা ওইথোকহনবা ঙমখি। মসিগীদমক, গ্রাম পঞ্চায়ৎ ১০০ রোম মশক খঙদোকখি অমসুং মাস্তর ত্রেনর ওইনা ত্রেনিং পীগদবা জিল্লাগী থাক্তা লৈবা ওফিসিএলশিংগী অপুনবা মিং অমা শেমখি। তঙাইফদবা দেতা সপ্পোর্ত অমসুং তেক্নোলোজিকেল সপ্পোর্তসু প্রোগ্রাম অদুদা য়াওরিবা এক্সপর্তশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত স্তাফশিংনা পীখি। গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংদা জল জীবন মিসনগী মতাংদা, ভিলেজ এক্সন প্লানগী মরুওইবা অমসুং থৌওংশিংগী মতাংদা ওনলাইন ক্লাস পীখি। মসিগী মথক্তা, গ্রাম পঞ্চায়তশিংবুসু দিজিতেল প্লেৎফোর্মবু মতীক চানা মতমগা চুনবা মওংদা চৎনবা তাকপী তম্বীখি।
সেসন খুদিংমক্তু ওদিও-ভিজুএল অমসুং সোর্স ওর্গানাইজেসনশিংনা পুথোকপা রিফরেন্স মতিরিএল শীজিন্নদুনা পাঙথোকখি। প্রজেন্তেসন অমসুং ভিদিওশিং অদু জে.জে.এম. চৎন-কাংলোনগী হৌন-লোনচৎশিং অমসুং কোবিদ-১৯গী চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্তুনা পুথোকখি। প্রজেন্তেসন অমসুং ভিদিওইশিং য়াওনা পীরিবা প্রজেন্তেসনশিং অদু ত্রেনিং অদু লোইবা মতমদা শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক্তা য়েন্থোকখি।
জিল্লা অসিনা ব্লোক অহুম, মনিং ওইনা পল্লবদা কলাম্ব (জি.পি. ৩০), ওস্মানাবাদ (জি.পি. ৩৫) অমসুং তুলজাপুর (জি.পি. ৩৫)দগী জি.পি. ১০০ খনগৎখি। ৱার্কসোপ অসিদা গ্রামসেবক ৮৬, অমসুং সর্পঞ্চ অমসুং জলসুরক্সা ১০০ য়াওনা মীওই ২৮৭না শরুক য়াখি।
জল জীবন মিসনগী মখাদা, গ্রাম পঞ্চায়ৎ নত্ত্রগা মসিগী সব-কম্মিতীবু 'সর্বিস দেলিবরী' হায়বদি থক্নবা ঈশিং অপীবা চাং চপ চানা চাং নাইনা অমসুং মতম শাংনা মতীক চানা পীবদা মীয়েং থম্বা 'রেস্পোন্সিবল অমসুং রেস্পোন্সিব' লোকেল লেবেল 'পব্লিক য়ুতিলিতী'নি হায়না শক্তি পীখি।

Ministry of Jal Shakti
Gram Panchayat training goes digital under Jal Jeevan Mission
11 JUL 2020 6:08PM by PIB Delhi
The Ministry of Jal Shakti is implementing Jal Jeevan Mission in partnership with States since August 2019 with an aim to provide 100% functional household tap connections (FHTC) to every rural household of the country by 2024 to improve their lives and ensure ‘ease of living’ as commitment of the Government is to ensure ‘equity and inclusiveness’, so that none is deprived of basic amenities. Having successfully delivered assured facilities like rural housing, cooking gas, toilet, financial inclusion, basic healthcare, etc., Government is vnow focused upon providing safe drinking water to every household in our villages.
With focus on empowering the rural community as enshrined in 73rd Constitutional Amendment, Jal Jeevan Mission mandates to involve the local community in planning, managing, implementing, operation and maintaining the water supply schemes meant for them, which will not only instil ‘sense of ownership and responsibility’, but will help in long-term sustainability.
In this decentralized, demand driven, community-managed programme, local village community/ Gram Panchayats (GPs) and/ or its sub-committee/ user groups will play a key role in planning, implementation, management, operation and maintenance of in-village water supply systems in villages to ensure long-term sustainability to achieve drinking water security. Gram Panchayat or its sub-committee i.e. Village Water & Sanitation Committee (VWSC) or Paani Samiti will have of 10–15 members comprising elected members of Panchayat up to 25% of the composition; 50% women members; and remaining 25% may consist of representatives of weaker sections of the village proportional to their population.
For the mission, Gram Panchayat or sub-committee needs to develop the Village Action Plans (VAP) with the support of communities. The Plan is to be prepared for each village by mobilization and participation of local community with focus on strengthening of drinking water sources, in-village water supply infrastructure, grey water treatment and reuse and operation & maintenance of water supply systems so as every family gets assured supply of potable water.
Amidst the current pandemic situation, the Department of Water Supply & Sanitation, Water Supply and Sanitation support organisation (WSSO) and District Water and Sanitation Mission of Osmanabad District (DWSM) with the support of UNICEF Maharashtra and ‘Arghyam’ organised the online workshop during 6-8 July 2020 to prepare the village action plans with technical support from two agencies.
The online training for village action plan preparation exercise was for 100 Gram Panchayats of Osmanabad. Osmanabad is one of the ‘Aspirational Districts’ from the State. The workshop was conducted to enhance understanding and capacities of stakeholders involved in the rural water supply including line departments and Gram Panchayat functionaries (Sarpanch, Gram sevak and Jalsurakshaks).
It was a challenging task to set the framework for training of 100 Gram Panchayats in times of pandemic situation. However, the planning was made possible through digital medium. For that, around 100 Gram Panchayats were identified and a comprehensive list of officials at district level to be trained as Master trainers was also prepared. A group was formed on to keep the participants updated on the details of the workshop. Necessary data support and technological support were provided by the experts and district staff involved in the programme. The Gram Panchayats were given online classes on the overview of Jal Jeevan Mission, importance of Village Action Plan and the process. Besides, the Gram Panchayats were also trained to use the digital platform efficiently, to move ahead with times.
Each session was conducted by using audio-visuals and reference material developed by the resource organisations. The presentations and videos were developed keeping the ethos of JJM guidelines and the Covid-19 protocols. The resource material including presentations and videos were shared with all the participants at the end of the training.
The district has selected 100 GPs from three blocks namely Kalamb (30 GPs), Osmanabad (35 GPs) and Tuljapur (35 GPs). Around 287 Participants including 86 Gramsevaks and 100 Sarpanches & Jalsurakshaks participated in this workshop.
Under Jal Jeevan Mission, Gram Panchayat or its sub-committee is being empowered as a ‘responsible and responsive’ local level ‘public utility’ with focus on ‘service delivery’ i.e. supply of potable water in adequate quantity and of prescribed quality on regular and long-term basis.