Ministry of Petroleum & Natural Gas
Come, Innovate in India, Shri Dharmendra Pradhan appeals to Indian students from across the globe
12 JUL 2020 11:42AM by PIB Delhi
Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel Shri Dharmendra Pradhan has appealed to the Indian students from various top global universities to come and innovate in India, to explore the emerging opportunities. He was interacting with a vibrant group of young overseas Indian scholars, students and friends, yesterday on last-mile energy access in India. The e-meet was organised by Lead India group of Princeton University, Think India Purdue, Develop Empower & Synergize India group at University of Maryland.
Articulating India’s energy vision, Shri Pradhan said, “Hon’ble Prime Minister Modi has envisioned a clear roadmap for India’s energy future which rests on five key enablers of energy availability and accessibility for all, energy affordability to the poorest of the poor, efficiency in energy use, energy sustainability for combating climate change as a responsible global citizen and energy security for mitigating global uncertainties.”
Speaking about Pradhan Mantri Ujjwala Yojana, Minister Pradhan said, “We introduced the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana(PMUY) scheme, in 2016. Its objective is to provide LPG cooking gas connections, free of cost to 80 million poor households. I am happy to inform you that we could achieve the target of 80 million customers well ahead of schedule. With this, LPG connections are now available to 98% of the households in India, up from just about 56% in the year 2014.”
About self-reliance in oil and gas sector, Shri Pradhan said, “PM Modi has set a target for reduction of 10 percent in energy import dependency by 2022. In this regard, the government has taken several policy as well as administrative measures to augment domestic oil and gas production and reduce dependency on imports for meeting the energy requirements of the country.”
He also talked about India’s energy diplomacy and said, “India has made its presence felt in the global energy map. India under leadership of PM Modi is leading the voice of consuming countries demanding for reasonable and affordable price of energy. We are engaging with OPEC, IEA, IEF and all other major voices in the world energy discussions. India has engaged with the US, Russia, Saudi Arabia, the UAE and all major energy producers, under a policy of diversification of supply sources.”
Speaking about India’s transition to gas-based economy, he said, “India is set to emerge as one of the primary drivers of growth in gas demand in Asia, despite the pressing Covid-19 challenges. Today, share of natural gas in India’s energy mix is about 6.3%. We have taken an ambitious target to increase the share of natural gas to 15% by 2030.”
On the current pandemic, Shri Pradhan said, "We are in the midst of an outbreak of the Covid-19 pandemic that challenges the fundamental assumptions of our lives. While the immediate economic impact may slow us down, we are presented with an opportunity to pause, rethink, and redesign.”
Dwelling upon the economic package announced during the pandemic, he said, “Prime Minister Modi has announced a massive stimulus package of $ 265 billion - accounting for 10% of India’s GDP, to deal with the impact of the Covid-19 pandemic. Major reforms were announced for a self-reliant India that seek to convert Covid-19 challenges into an opportunity, and for becoming global manufacturing hub of the 21st century. Energy infrastructure is an integral component of these reforms.”

পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধাননা মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা ভারতকী মহৈরোয়শিংদা ভারত্তা লাক্তুনা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্নবা অপিল তৌরি
12 JUL 2020 11:42AM by PIB Imphal
পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যেস অমদি স্তীল মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধাননা মালেমগী মকোক থোংবা য়ুনিভর্সিতীশিংদা তম্লিবা ভারতকী মহৈরোয়শিংদা ভারত্তা লাক্তুনা মফমসিদা নৌনা ময়োল চোংখৎলক্লিবা খুদোংচাবশিংগী লমদা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্লনবা অপিল তৌখ্রে‍। মহাক্না ঙরাং ভারত্তা লাস্ত-মাইল ইনর্জী এক্সেস হায়বা হীরমদা নহা ওইরিবা মপানদা লৈরিবা ভারতকী স্কোলারশিং, মহৈরোয়শিং অমদি মরূপশিংগী ইচঙ থৌরবা কাঙলুপ অমগা ৱারী ৱাতায় শান্নখি‍। ই-মীফম অদু প্রিন্সতন য়ুনিভর্সিতীগী লীদ ইন্দিয়া গ্রুপ, থিঙ্ক ইন্দিয়া পরদ্যু, য়ুনিভর্সিতী ওফ মেরিলেন্দদা লৈবা দেভেলপ এম্পৱার এন্দ সিনরজাইজ ইন্দিয়া গ্রুপনা শীন্দুনা পাঙথোকখিবনি‍।
ভারতকী ইনর্জীগী মীৎয়েংগী মতাংদা ৱাফম ফোঙদোক্লদুনা, শ্রী প্রধাননা হায়খি, “ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ইনর্জী মরাং কায়না ফংবা অমদি মীপুম খুদিংদা ফংহনবা, খআইদগী লায়রবশিংদসু ইনর্‌জী হোঙনা ফংহনবা, ইনর্জী মওং চুম্না শীজিন্নবা, দাইত্ব লৈবা মালেমগী মীশক অমা ওইনা অইং-অশাগী ফীভমদা অহোংবা লাক্লিবসি থেংননা তুং কোইনা চৎকদবা ইনর্জী লৈহনবা অমসুং মালেমগী তমবা ঙমদবা ফীভমশিং হন্থহন্নবা ইনর্জী ঙাক শেন্দুনা থমবা হায়বা মরুওইবা ৱাফম মঙাদা য়ুম্ফম ওইবা ভারতকী তুংগী ইনর্জীগী তশেং তশেংবা লম্বী অমগী মংলান মঙলি‍।
প্রধান মন্ত্রী উজ্জ্বালা য়োজনাগী মতাংদা ৱাফমশিং ফোঙদোক্লদুনা, মন্ত্রী প্রধাননা হায়খি, “ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রী উজ্জ্বালা য়োজনা (পি.এম.য়ু.ৱাই.) স্কিম ইং ২০১৬দা হৌদোকখি‍। মসিগী পান্দমদি লায়রবা য়ুমথোঙ মিলিয়ন ৮০দা এল.পি.জি. চাকথোঙ গ্যেস কন্নেক্সন লেমনা পীবনি‍। থাখিবা মতমগী মাঙওইননা কস্তমর মিলিয়ন ৮০গী পান্দম অসি ঐখোয়না ফংবা ঙম্লগনি হায়বদি পাউদমবদা ঐঙোয়না নুংঙাইবা ফাওই‍। মসিগা লোয়ননা, ইং ২০১৪দা লৈরমবা চাদা ৫৬তগী হৌজিক ভারতকী য়ুমথোঙশিংগী চাদা ৯৮দা এল.পি.জি. কন্নেক্সন ফংলে”‍।
থাউ অমসুং গ্যেস সেক্তরদা ইরোমদোম লেপচবগী মতাংদা, শ্রী প্রধাননা হায়খি, “পি.এম. মোদীনা ইং ২০২২ ফাওবদা মপান্দগী পুশিল্লকপা ইনর্জীদা তাংদুনা লৈরিবা অসি চাদা ১০গী চাংদা হন্থহন্নবা পান্দম থম্লি‍। মসিগী মতাংদা, লৈঙাক অসিনা তোঙো তোঙানবা খুজিন থৌরাং কয়া লৌখৎপগা লোয়ননা ইরমদমদা থাউ অমসুং গ্যেস পুথোকপগী চাং হেনগৎহন্নবা অমদি লৈবাকসিগী মথৌ তাবা ইনর্জী ফংনবা হোৎনবদা মপান্দগী পুশিল্লকপশিংদা তাংবা হন্থহন্নবা লৈঙাক্লোনগী থৌরাং কয়াসু লৌখৎলে‍।”
মহাক্না ভারতকী ইনর্জী দিপ্লোমেসীগী মতাংদসু ৱাফমশিং থম্লদুনা হায়খি, “ভারতনা মালেমগী ইনর্জী মেপতা মশাগী লৈফম উৎপা ঙম্লে‍। ভারতকা পি.এম. মোদীগী লুচিং মখাদা ইনর্জী শীজিন্নরিবা লৈবাকশিংগী মরম চাবা অমদি অহোঙবা মমলদা ইনর্জী তানবগী খোঞ্জেল মাঙজিন থানা লাউরি‍। ঐখোয়না মালেমগী ইনর্জীগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা ও.পি.ই.সি., আই.ই.এ., আই.ই.এফ. অমসুং অতৈ অচৌবা খোঞ্জেলশিংগা চৎমিন্নরি‍। ভারতনা সপ্প্লাই সোর্স দাইভর্সিফিকেসনগী থৌরাং অমগী মখাদা য়ু.এস. রসিয়া, সাউদি অরাবিয়া, দি য়ু.এ.ই. অমদি অতৈ ইনর্জী চাউনা পুথোকপশিংগা চৎমিন্নরি‍।”
ভারতনা গ্যেসতা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন অমগী মায়কৈদা খোঙ থাংজিল্লকপগী মতাংদা ৱা ঙাঙলদুনা, মহাক্না হায়খি, “কোবিদ-১৯গী শীংনবা লৈনা লৈনা, ভারতনা এসিয়াগী ওইনা গ্যেস দিমান্দগী মরুওইবা শাফু অমা ওইনা লিৎখৎলক্লগনি‍। ঙসি, ভারতকী ইনর্জী মিক্স অসিদা নেচরেল ইনর্জীগী শরুক অসি চাউরাক্না চাদা ৬৬.৩ ওইরি‍। ইং ২০৩০ ফাওবদা নেচরেল গ্যেসকী শরুক অসি চাদা ১৫দা হেনগৎহন্নবা অচৌবা মঙলান অমগী পান্দম থম্লি‍।”
হৌজিক লৈরিবা লাইচৎ অসিগী মতাংদা, শ্রী প্রধাননা হায়খি, “ঐখোয় ঐখোয়গী পুন্সিগী মরমদা হান্না লৈরমবা ৱাখল্লোনদা শীংনরিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ শন্দোরকপগী তানফম অমগী মনুংদা লৈরি‍। খুদক্কী ওইবা শেন্মিৎলোনদা পীরিবা চৈথেং অসিনা ঐখোয়গী খোঙজেল খরা তপথহল্লবসু, ঐখোয়দা ঙাইহাক লেপ্তুনা অমুক হন্না খন্থনবা অমদি অমুক হন্না মওং মতৌ শেমদোক্নবা তাঞ্জা অমা পীররি‍।”
লাইচৎ অসিগী মনুংদা লাউথোকখিবা শেন্মিৎলোনগী পেকেজ অদুগী মতাংদা ৱাফমশিং থম্লদুনা, মহাক্না হায়খি, “প্রধান মন্ত্রী মোদীনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী চৈথেং থেংননবগীদমক ভারতকী জি.দি.পি.গী চাদা ১০গী চাং ওইগদবা দোলার বিলিয়ন ২৬৫গী অচৌবা স্তিমুলস পেকেজ অমা লাউথোকখি‍। কোবিদ-১৯না পীরিবা শীংনবশিংবু খুদোংচাবা তাঞ্জা অমা ওন্থোক্নবা, অমদি ২১শুবা চহীচাগী মালেমগী পোত্থোক শাবগী মকোন অমা ওইরক্নবগীদমক পান্দম থম্লিবা ইরোমদোম লেপচবা ভারত অমগী অচৌবা অহোংবশিং লাউথোকখি‍। ইনর্জীগী মচাক মথুমশিংনা হায়রিবা অহোংবশিং অসিগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইরি‍।”