Ministry of Panchayati Raj
Grants-in-aid of Rs.15187.50 crore in respect of 2.63 lakh Rural Local Bodies in 28 States released by the Ministry of Finance on 15th July 2020; this forms part of the Tied Grant as recommended by Fifteenth Finance Commission for the FY 2020-2021
Tied Grants are to be used for the basic services of (a) sanitation and maintenance of open-defecation free (ODF) status and (b) supply of drinking water, rain water harvesting and water recycling
16 JUL 2020 8:17PM by PIB Delhi
Upon the recommendations of Ministry of Panchayati Raj and Department of Drinking Water and Sanitation, Ministry of Jal Shakti, an amount of Rs.15187.50 crore, as grants-in-aid, in respect of 2.63 lakh Rural Local Bodies (RLBs) spread in 28 States of the country has been released by the Ministry of Finance on 15th July 2020. This grants-in-aid forms part of the Tied Grant as recommended by Fifteenth Finance Commission (XV-FC) for the period FY 2020-21 and is to be used by RLBs to facilitate taking up of various developmental work concerning supply of drinking water, rain water harvesting, water recycling, sanitation and maintenance of ODF status, which are national priorities.
Giving this information, Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Rural Development & Panchayati Raj, Shri Narendra Singh Tomar said that the release of this fund to the RLBs signifies the most appropriate timing when the RLBs are fighting the challenges posed by the COVID-19 pandemic situation. Availability of this fund with the RLBs will boost their effectiveness in delivery of basic services to the rural citizens and would also empower them in providing gainful employment to migrant laborers who have returned to their native places owing to Covid-19 pandemic situation as well as in augmenting rural infrastructure in a constructive way.
Giving further details, Shri Tomar said that upon the recommendations of Ministry of Panchayati Raj, an amount of Rs.15187.50 crore, as grants-in-aid, in respect of 2.63 lakh Rural Local Bodies (RLBs) spread in 28 States of the country had been released by the Ministry of Finance on 17th June 2020. This grants-in-aid was part of the Untied Grant as recommended by Fifteenth Finance Commission (XV-FC) for the period FY 2020-21, to be used by RLBs for the location-specific felt needs.
The Fifteenth Finance Commission (XV FC) submitted its interim report for the period FY 2020-21 and the Government of India accepted its recommendations in respect of the Local Bodies. The Commission has worked out the total size of the grant to be Rs.60,750 crore for the period FY 2020-21 for the Rural Local Bodies (RLBs) which is the highest ever allocation made by the Finance Commission in any single year.
The Commission has recommended Grants-in-aid to all tiers of the Panchayati Raj including the Traditional Bodies of Fifth and Sixth Schedule areas, in 28 States, in two parts, namely, (i) a Basic Grant and (ii) a Tied Grant. Fifty percent of the grant will be Basic Grant and fifty percent will be the Tied Grant. The basic grants are untied and can be used by RLBs for location-specific felt needs, except for salary or other establishment expenditure. The Tied Grants are to be used for the basic services of (a) sanitation and maintenance of open-defecation free (ODF) status and (b) supply of drinking water, rain water harvesting and water recycling. The RLBs shall, as far as possible, earmark one half of these Tied Grants each to these two critical services. However, if any RLB has fully saturated the needs of one category it can utilize the funds for the other category.
The State Governments will be distributing the XV FC Grants to all the tiers of panchayats – village, block and district and the traditional bodies of Fifth and Sixth Schedule areas based on the accepted recommendations of the latest State Finance Commission (SFC) and in conformity of the following bands recommended by XV FC.
• 70-85 % for village/gram panchayats
• 10-25 % for block/intermediate panchayats
• 5-15 % for district/zilla panchayats
• In states having two-tier system with only village and district panchayats, the distribution will be in the bands of 70-85 % for village/gram panchayats and 15-30% for district/zilla panchayats
The intra-tier distribution among the relevant entities in a tier across the State (including Fifth and Sixth Schedule areas) will be on the basis of population and area in the ratio of 90:10 or as per the accepted recommendations of the latest SFC.
The Ministry of Panchayati Raj would actively support the States in effective utilization of the XV FC Grants by providing Web/IT enabled platforms for planning, monitoring, accounting / auditing of the works and funds flow at the level of each of the RLBs.

পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
জুলাই ১৫, ২০২০দা শেলথুম মন্ত্রালয়না রাজ্য ২৮গী রুরেল লোকেল বোদি লাখ ২.৬৩গী পীফম থোকপা গ্রান্ত-ইন-এদ লুপা কোতি ১৫১৮৭.৫০ থাদোকখ্রে; মসি শেনবা চহী ২০২০-২০২১গীদমক্তা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না হায়বা তাইদ গ্রান্তকী শরুক অমনি
তাইদ গ্রান্তশিং অসি (ক) ওপন-দিফিকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.) ফিভমগী সেনিতেসন অমসুং শেন্ননবগীদমক অমসুং (খ) থক্নবা ঈশিং পীবা, নোঙগী ঈশিং য়োকপা অমসুং ঈশিং ঈশিং রিসাইকল তৌবগুম্বা তঙাই ফদ্রবা সেবাশিংগীদমক্তা শিজিন্ননবনি
16 JUL 2020 8:17PM by PIB Imphal
পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয় অমসুং দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন দিপার্তমেন্ত, জল শক্তি মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিগী রাজ্য ২৮দা লৈরিবা রুরেল লোকেল বোদি লাখ ২.৬৩গীদমক্তা গ্রান্ত-ইন-এদ ওইনা পীফম থোকপা লুপা কোতি ১৫১৮৭.৫০ অসি শেলথুম মন্ত্রালয়না জুলাই ১৫, ২০২০দা কায়থখ্রে। মসি শেনবা চহী ২০২০-২০২১গীদমক্তা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না (এক্স.ভি.-এফ.সি.) হায়বা তাইদ গ্রান্তকী শরুক অমনি অমসুং হায়রিবা অসি লৈবাক্কী ওইনা অহানবা থাক্তা লৈরিবা ওপন-দিফিকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.) ফিভমগী সেনিতেসন অমসুং শেন্ননবগীদমক, থক্নবা ঈশিং পীবা, নোঙগী ঈশিং য়োকপা অমসুং ঈশিং রিসাইকল তৌবগুম্বা তঙাই ফদ্রবা সেবাশিংগীদমক্তা আর.এল.বি.শিংনা শিজিন্ননবনি।
লৌউশিংউ অমসুং লৌউবশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল, খুঙ্গং চাউখৎপা অমসুং পঞ্চায়তী রাজকী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ৱারোল অসি পীরদুনা হায়খিবদা আর.এল.বি.শিং অসিনা কোবিদ-১৯গী লায়চৎকী ইরাং থেংনরিবা মতমদা মখোয়দা শেনফম অসি থাদোকপগী থৌওং অসি য়াম্না মতাং চাবনি হায়খি। আর.এল.বি.শিংনা শেনফম অসি লৈবনা খুঙ্গংগী মীওইশিংদা চংদ্রবা য়াদ্রবা সেবা কয়া নিংথিনা পীবা হেনগৎহনগনি অমসুং কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ময়ুমদা হল্লক্লবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংদা থবক পীবা ঙম্নবা মপাঙ্গল হেনগৎহনবতা নত্তনা খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং কান্নবা মওংদা ফগৎহনবদশু তেংবাংগনি।
মখা তাবা ৱারোল পীরদুনা শ্রী তোমারনা হায়খিবদা পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না হায়রকপগী মতুং ইন্না জুলাই ১৫, ২০২০দা শেলথুম মন্ত্রালয়না রাজ্য ২৮গী রুরেল লোকেল বোদি লাখ ২.৬৩গী পীফম থোকপা গ্রান্ত-ইন-এদ লুপা কোতি ১৫১৮৭.৫০ থাদোকখ্রে হায়খি। মসি আর.এল.বি.শিংনা মফমগী মতুং ইন্না লৈবা তঙাই ফদবশিংদা শিজিন্ননবা শেনবা চহী ২০২০-২০২১গীদমক্তা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না হায়বা অনতাইদ গ্রান্তকী শরুক অমনি।
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না (এক্স.ভি. এফ.সি.)না শেনবা চহী ২০২০-২১গী ওইবা মখোয়গী ইন্তেরিম রিপোর্ত পীশিনখি অমসুং ভারত সরকারনা লোকেল বোদিশিংগী ওইবা হায়জবশিং অদুবু য়াবিখি। কম্মিসন্না শেনবা চহী ২০২০-২১গী রুরেল লোকেল বোদিশিংগী ওইবা গ্রান্ত অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা কোতি ৬০৭৫০ না য়াৎথোকখি অমসুং মসিনা ফাইনান্স কম্মিসন্না থাদোকখিবা চহী অমগী ওইবা খ্বাইদগী য়াম্বা শেনফম ওইখি।
কম্মিসন অসিনা রাজ্য ২৮গী মঙা অমসুং তরুকশুবা সেদ্যুলগী মফমশিংগী ত্রেদিস্নেল বোদিশিং য়াওনা পঞ্চায়তী রাজকী তায়র খুদিংমক্কী ওইনা শরুক অনি থোক্না, মিং ওইনা পল্লবদা (১)বেসিক গ্রান্ত অমসুং (২) তাইদ গ্রান্ত, গ্রান্ত-ইন-এদ পীবগী অয়াবা পীখি। গ্রান্ত অসিগী চাদা ৫০গী শরুক্তি বেসিক গ্রান্তকিনি অমসুং অতোপ্পা ৫০% অসিনা তাইদ গ্রান্তকিনি। বেসিক গ্রান্তশিং অসি অন্তাইদনি অমসুং তোলোব অমসুং অতোপ্পা চাদিং য়াওদবিদা আর.এল.বি.শিংনা শিজিন্নবা য়াগনি। তাইদ গ্রান্তশিং অসি (ক) ওপন-দিফিকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.) ফিভমগী সেনিতেসন অমসুং শেন্ননবগীদমক অমসুং (খ) থক্নবা ঈশিং পীবা, নোঙগী ঈশিং য়োকপা অমসুং ঈশিং ঈশিং রিসাইকল তৌবগুম্বা তঙাই ফদ্রবা সেবাশিংগীদমক্তা শিজিন্ননবনি। আর.এল.বি.শিংনা য়ারিবমখৈ হায়রিবা গ্রান্ত অসিগী তংখায়গী শেনফমদি পনখ্রিবা মরু ওইবা সেবাশিং অসিগীদমক্তা শিজিন্নবা য়াগনি। তৌবতবু, করিগুম্বা আর.এল.বি. অমনা সেবা অমগী তঙাই ফদবশিং অসি মপুং ফানা পাংথোকপা ঙম্লবদি মসিনা অতোপ্পা সেবা কাংলুপ অদুদা লেমহৌরিবা শেনফমশিং অসি শিজিন্নবা য়াগনি।
রাজ্য সরকারনা এক্স.ভি. এফ.সি. গ্রান্তশিং অসি খাইদগী নৌবা স্তেৎ ফাইনান্স কম্মিসন (এস.এফ.সি.)না হায়বদা য়াখ্রবা রিকম্মেন্দেসনশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা অমসুং মখাদা পীরিবা এক্স.ভি. এফ.সি.না পীরিবা বেন্দশিংগী মতুং ইন্না পাঞ্চায়ৎকী তায়র খুদিংমক্তা- খুঙ্গং, ব্লোক অমদি জিলা অমসুং মঙাশুবা অমসুং তরুকশুবা সেদ্যুলগী মফমশিংগী ত্রেদিস্নেল বোদিশিংদা য়েন্থোক্কনি।
• খুঙ্গং/গ্রাম পঞ্চায়ৎ ৭০-৮৫%
• ব্লোক/হকথেংনবা পঞ্চায়ৎ ১০-২৫%
• জিলা পঞ্চায়ৎ ৫-১৫%
• খুঙ্গং অমসুং জিলা পঞ্চায়ৎ খক্তমক লৈবা তায়র অনিগী পথাপ লৈবা রাজ্যশিংগী ওইনদি য়েন্থোকপা অসি খুঙ্গং/গ্রাম পঞ্চায়ৎকী বেন্দগী ৭০-৮৫% অমসুং জিলা পঞ্চায়ৎকী ওইনা ১৫-৩০% গী মওংদা য়েন্থোক্কনি
রাজ্য শিনবা থুংবদা লৈবা তায়রশিংগী ওইনা চান্নবা পোৎশিংদা তায়র য়েন্থোকপা (মঙাশুবা অমসুং তরুকশুবা সেদ্যুলগী মফমশিং য়াওনা) অসি মফমদুগী মীশিং অমসুং লমগী পাক চাউবদা য়ুম্ফম ওইদুনা খ্বাইদগী নৌবা এস.এফ.সি.না য়াখিবগী মতুং ইন্না ৯০:১০গী রেসিওদা পাংথোক্কনি।
পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না আর.এল.বি. খুদিংগী থাক্তা থাদরিবা শেনফমশিং অসিগী থৌরাং য়াৎনবা, য়েংশিন্নবা, হিশাব পানবা ৱেব/আই.তি. প্লেৎফোর্মশিং পীদুনা রাজ্যশিংনা এক্স.ভি. এফ.সি. গ্রান্তশিং অসি নিংথিনা শিজিন্ননবা তেংবাংগনি।