Prime Minister's Office
PM’s address at India Ideas Summit 2020
22 JUL 2020 9:27PM by PIB Delhi
Namaste!
Business leaders,
Distinguished guests,
I thank the US-India Business Council for inviting me to address the 'India Ideas Summit'. I also congratulate the USIBC on its forty fifth anniversary this year. Over the past decades, the USIBC has brought Indian and American business closer. USIBC's choice of this year's Ideas Summit -‘Building a Better Future' is also very very relevant.
Friends,
We all agree that the world is in need for a better future. And, it is all of us who have to collectively give shape to the future. I firmly believe that our approach to the future must primarily be a more human- centric one. Our growth agenda must place the poor and vulnerable at the core. ‘Ease of Living’ is as important as ‘Ease of Business’.
Friends,
Recent experience has taught us that the global economy has been too focused on efficiency and optimization. Efficiency is a good thing. But, on the way, we forgot to focus on something equally important. That is resilience against external shocks. It has taken a global pandemic to remind us how important resilience is.
Friends,
Global economic resilience can be achieved by stronger domestic economic capacities. This means improved domestic capacity for manufacturing, restoring the health of the financial system and diversification of international trade.
Friends,
India is contributing towards a prosperous and resilient world through the clarion call of an ‘Atmanirbhar Bharat’. And, for that, we await your partnership!
Friends,
Today, there is global optimism towards India. This is because India offers a perfect combination of openness, opportunities and options. Let me elaborate. India celebrates openness in people and in governance. Open minds make open markets. Open markets lead to greater prosperity. These are principles on which both India and the USA agree.
Friends,
During the last six years, we have made many efforts to make our economy more open and reform oriented. Reforms have ensured increased ‘Competitiveness’, enhanced ‘Transparency’, expanded ‘Digitization’, greater ‘Innovation’ and more ‘Policy stability’.
Friends,
India is emerging as a land of opportunities. Let me give you one example of the tech sector. Recently, an interesting report came out in India. It said for the first time ever, there are more rural internet users than even urban internet users. Imagine the scale! There are about half a billion active internet users in India now. Half a billion connected people. Does this sound huge to you? Hold your breath. Because, there are over half a billion more people who are being connected. Opportunities in technology also include opportunities in the frontier technologies of 5G, Big data analytics, Quantum computing, Block-chain and Internet of things.
Friends,
The options to invest in India are extensive. India invites you to invest in the hard-work of our farmers. India has done historic reforms in the agriculture sector recently. There are investment opportunities in: Agricultural inputs and machinery, Agriculture supply chain management, Ready-to-eat items, Fisheries and Organic produce. India's food processing sector is expected to be worth over half a trillion dollars by 2025. To grow more streams of revenue, the best time to tap investment opportunities in Indian agriculture sector is now!
India invites you to invest in healthcare. The Healthcare sector in India is growing faster than 22 percent every year. Our companies are also progressing in production of medical-technology, tele-medicine and diagnostics. India and the US have already built a robust partnership in the Pharma sector. To achieve scale and speed, now is the best time to expand your investment in Indian health-care sector!
India invites you to invest in energy. As India evolves into a gas-based economy, there will be big investment opportunities for US companies. There are also big opportunities in the clean energy sector. To generate more power for your investment, this is the best time to enter the Indian power sector!
India invites you to invest in infrastructure. Our nation is witnessing the largest infrastructure creation drive in our history. Come, be a partner in building housing for millions, or building roads, highways and ports in our nation.
Civil Aviation is another area of great potential growth. The number of Air passengers are expected to more than double within next 8 years. The top private Indian airlines plan to include over a thousand new aircraft over the coming decade. This is a huge opportunity for any investor who chooses to set up manufacturing facilities in India, which can become a base for supplying regional markets. A similar case is obvious for setting up Maintenance Repair and Operations facilities. To give flight to your aviation targets, this is an ideal time to invest in the Indian aviation sector.
India invites you to invest in defense and space. We are raising the FDI cap for investment in defense sector to 74 percent. India has established two defense corridors to encourage production of defense equipment and platforms. We offer special incentives for private and foreign investors. A few weeks ago, we cleared path-breaking reforms in the space sector. Come, be a part of these upcoming sectors.
India invites you to invest in finance and insurance. India has raised FDI cap for investment in insurance to 49 percent. Now 100 percent FDI is permitted for investment in insurance intermediaries. The insurance market in India is growing at a rate of more than 12 percent and is expected to grow to 250 billion dollars by 2025. With the success of Ayushman Bharat, our health assurance scheme, PM Fasal Bima Yojna, our crop insurance scheme and Jan Suraksha or social security schemes, the government has laid the ground for quick adoption and acceptance of insurance products. There are large untapped opportunities for increasing insurance cover in health, agriculture, business and life insurance. To generate long term and assured revenues, the Indian insurance sector is one of the best investment options right now!
I have given you a few options and that too without any consultancy fees.
Friends,
When the markets are open, when the opportunity is high and the options are many, can optimism be far behind! You can see the optimism when India rises in key business ratings. Particularly the Ease of Doing Business ratings of the World Bank.
Investment is the best show of confidence. Every year, we are reaching record highs in FDI. Each year is significantly higher than the earlier one. FDI inflows in India in 2019-20 were 74 billion dollars. This is an increase of 20 percent from the year before that. Friends in USIBC inform that ‘pledged investment’ from the US has already crossed 40 billion dollars this year! Also see what has happened even during the ongoing pandemic. In the middle of COVID, India has attracted foreign investment of more than 20 billion dollars between April and July 2020!
But, India offers many more opportunities. We have what is needed to power the global economic recovery.
Friends,
The rise of India means: a rise in trade opportunities with a nation that you can trust, a rise in global integration with increasing openness, a rise in your competitiveness with access to a market which offers scale. And a rise your returns on investment with the availability of skilled human resources.
Friends,
For this vision, there are few better partners than the United States of America. India and the USA are two vibrant democracies with shared values. We are natural partners. The US-India friendship has scaled many heights in the past. Now it is time our partnership plays an important role in helping the world bounce back faster after the pandemic. American investors often look out for the perfect timing to enter a sector or a country. To them, I would like to say: there has never been a better time to invest in India!
I once again thank the USIBC leadership for their commitment to advancing India-US economic partnership. May the USIBC keep scaling new heights!
May the India-America friendship grow further!
Namaste!
Thank you!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া আইদিয়া সম্মিৎ ২০২০দা পি.এম.গী ৱারোল
22 JUL 2020 9:27PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
কারবারগী লুচিংশিং,
শক্নাইরবা মীওইশিং,
ঐহাক্না য়ু.এস.-ইন্দিয়া ব্যুজিনেস কাউন্সিলবু “ইন্দিয়া আইদিয়া সম্মিৎ”তা ৱাফম খরা ফোংদোক্নবা হায়রকপগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি। চহীসিদা য়ু.এস.আই.বি.সি.গী মপোক কুমওন ৪৫শুবগীশু নখোয়বু থাগৎলি। হৌখিবা দিকেদ খরা অসিদা য়ু.এস.আই.বি.সি.না ভারত অমসুং য়ু.এস.এ.গী কারবারগী মরীবু নকশিন্ননা পুরক্লি। য়ু.এস.আই.বি.সি.গী চহীসিগী আইদিয়া সম্মিৎকী হীরম্বু “অফবা তুং লমচৎ অমা শেম্বা” অসিসু য়াম্না চান্নবা অমনি।
মরূপশিং,
মালেম অসিনা অফবা তুং লমচৎ অমগী তঙাই ফদবা লৈরে হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্না য়ানরবা ৱাফম্নি। অমসুং মসিবু মশক থোকহনবা অসিসু ঐখোয় পুম্নমক্না হোৎনমিন্নগদবনি। ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা থাংগদবা খোংথাংশিং অসি মীওইবা খুন্নাইদা য়ুম্ফম ওইগদবনি হায়বসি ঐহাক্কী অচেৎপা থাজবনি। ঐখোয়গী শাহৌ লৌবগী থৌওং অসিদা লায়রবা অমসুং শোত্থরবশিংবু ময়ায় ওইবা মরু ওইবা মফমদা থমগদবনি। “নুংঙাইনা হিংবা” হায়বসিশু “নুংঙাইনা কারবার তৌবগা” চপ মান্ননা মরু ওই।
মরূপশিং,
হন্দক্কী থৌদোকশিং অসিনা মালেমগী শেন্মিৎলোন অসিনা নিংথিজনা থবক তৌবা অমসুং করিগুম্বা অমদগী খ্বাইদগী হেনবা কান্নবা লৌবদা কা হেন্না মিৎয়েং চংলে হায়বসি ঐখোয় খুদিংমক্তা তাকপিরে। নিংথিনা থবক তৌবা অসি য়াম্না ফবা অমনি। তৌবতবু ঐখোয়না মসিগা চপ মান্ননা মরু ওইবা অমদি খন্নবদা য়াওদ্রে। মদুদি মপানগী থৌওংশিংনা থোকহনবা খুদোংচাদবশিংগী মায়োক্তা নিংহন্নবা লৈতনা থেংনবা অদুনি। মালেমগী লায়চৎ অসিনা নিংহন্নবা লৈতনা হল্লকপগী কান্নবা অসি ঐখোয়দা খংহল্লে।
মরূপশিং,
মালেমগী শেন্মিৎলোন হিংগৎহন্নবা নিংহন্নবা লৈতনা হোৎনবা অসিদি লৈবাক অমগী কল্লবা শেন্মিৎলোনগী মতিকশিংদগী ফংহনবা ঙমগনি। মসিনা হায়বদি লৈবাক অমগী ওইবা পোত্থোক পুথোকপগী, শেলথুমগী পথাপকী ফিভম ফগৎহনবা অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদপু তোঙান তোঙালহনবা হায়বনি।
মরূপশিং,
নুংঙাই য়াইফবা অমসুং নিংহন্নবা লৈতবা মালেম অমা ওইহন্নবা ভারতনা ‘আত্মানির্ভর ভারত’কী খোল্লাওগী খুত্থাংদা তেংবাংলি। অমসুং মসিগীদমক্তা ঐখোয়না নখোয়না খুৎশম্নরকপবু ঙাইরি।
মরূপশিং,
ঙসিদি মালেম্না ভারত্তা থাজবা থম্লি অমসুং মসিগী মরমদি ভারতনা তরাম্না ওকপা, খুদোংচাবা ফংহনবা অমসুং হীরম কয়াগী মনুংদগী অপাম্বা খনবা য়াবগী নিংথিরবা অপুনবগী মওং অমা পীবগীনি। ঐহাক মসিবু শন্দোক্না তাকচগে। ভারতনা মীয়াম অমসুং লৈঙাক্তা ৱাখল চাউথোকপগী থৌওং পাংথোকই। তরাম্না ওকপা ৱাখলনা তরাম্না ওকপা কৈথেল শেম্মি। তরাম্না ওকপা কৈথেলনা নুংঙাই য়াইফবশু হেন্না পুরকই। মসিগী হীরমশিং অসিদা ভারত অমসুং য়ু.এস.এ. অনিমক্না য়ানরি।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহী তরুক্তা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন অসি তরাম্না ওকপগী মওং চেনবা অমসুং অফবগীদমক শেমদোকপদা পান্দম থম্বা অমা ওইহন্নবগীদমক্তা হোৎনদুনা লাক্লি অমসুং শেমদোকপা অসিনা চাংদম্নবা হেনগৎহনবা, ময়েক শেংবা হেলহনবা, দিজিতাইজেসন তৌবা হেলহনবা, অনৌবা থৌওং পাক শন্না পাংথোকপা অমসুং তং তাবা পোলিসী অমা ওইহনবদা তেংবাংলি।
মরূপশিং,
ভারত অসি খুদোংচাবশিংগী মফম অমা ওইরক্লি। তেক সেক্তরগী মতাংদা ঐহাক খুদম অমা পীজগে। য়াম্না নুংঙাইবা রিপোর্ত অমা হন্দক্তা ভারত্তগী লাকই। মসিদা হায়রিবসি, খ্বাইদগী ইহান হানবা ওইনা ভারত্তা শহরগী মফমদা লৈবা মীওইশিংনা ইন্তর্নেৎ শিজিন্নবদগী খুঙ্গংগী মীওইনা ইন্তর্নেৎ শিজিন্নবনা হেল্লি । পাক চাউবা অসি অমুক্তা খন্থবিয়ু। লৈবাক অসিদা ইন্তর্নেত তত্তনা শিজিন্নবা মীওই বিলিয়ন তংখায় অমা লৈরে। মীওই বিলিয়ন তংখায় অমা অমগা অমগা ইন্তর্নেৎনা শম্নহল্লবা। মসি য়াম্না পাক চাউই হায়না খনবরা? মসিমগা তাবিয়ু। হৌজিক মীওই বিলিয়ন তংখায় অমা অমগা অমগা ইন্তর্নেৎনা শম্নরবনি। ৫জি., বিগ দেতা এনালাইতিক্স, ক্বান্তম কম্প্যুতিং, ব্লোক-চেন অমসুং ইন্তর্নেৎ ওফ থিংশকুম্বা ফ্রন্তিয়র তেক্নোলোজীগী খুদোংচাবশিং অসি তেক্নোলোজীগী খুদোংচাবশিংগী মনুংদা য়াওরবনি।
মরূপশিং,
ভারত্তা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা শেল থাদবগী খুদোংচাবা কয়া অমা পাক শন্না লৈরে। ঐখোয়গী লৌউবশিংনা কন্না হোৎনরিবা অসিদা শেল থাদরক্নবা ভারতনা হায়জরি। লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা হন্দক্তা পুৱারী ওইরবা শেমদোকপশিং খরা পাংথোকখ্রে। শেল থাদবগী খুদোংচাবা ফংগদবা হীরম খরা লৈঃ এগ্রিকলচর ইনপুৎ অমসুং মেছিনরী, এগ্রিকলচর সপ্লাই চেন শেন্নবা, চাবা য়ারবা চিঞ্জাক্কী পোত্থোকশিং, ফিশরী অমসুং ওর্গানিক্কী পোত্থোকশিং। ইং ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা ভারতকী ফুদ প্রোসেসিং সেক্তর অসি ত্রিলিয়ন দোল্লর তংখায় ওইরগনি। শেন্দান য়াম্না তানগে হায়রবদি ভারতকী লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং লৌবগী খ্বাইদগী চানবা মতম অসি হৌজিক্নি।
হেলথকেয়রদা শেল থাদরক্নবা ভারতনা হায়জরি। ভারতকী হেলথকেয়র সেক্তর অসি চহী খুদিংগী ২২%গী চাংদগী হেন্না চাউখৎলক্লি। মেদিকেল-তেক্নোলোজী, তেলি-মেদিসিন অমসুং দাইগ্নোস্তিক্সকী মতাংদা ঐখোয়গী কম্পেনীশিং অসি য়াম্না চাউখৎলক্লি। ভারত অমসুং য়ু.এস.না ফার্মা সেক্তরদা হান্ননা চাউরবা খুৎশম্নবগী মওং অমা শেমদুনা লৈরবনি। পাক-চাউবা অমসুং খোংজেল থুবা কান্নবা ফংনিংলবদি হৌজিক্কী মতম অসি ভারতকী হেলথকেয়র সেক্তরদা শেল থাদবদা পাকথোক চাউথোকপগী খ্বাইদগী ফবা মতম্নি।
ইনর্জীদা শেল থাদরক্নবা ভারতনা হায়জরি। ভারতনা গ্যাস্তা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন অমা ওইরকপগা লোয়ননা য়ু.এস.কী কম্পেনীশিংনা শেল থাদবগী খুদোংচাবা য়াম্না লৈরগনি। ক্লিন ইনর্জী সেক্তরদশু য়াম্লবা খুদোংচাবা কয়া অমা লৈ। নখোয়না শেল থাদরক্লিবা অদুগী মতিক য়াম্না লৈহনগে হায়রবদি মসিগী মতম অসি ভারতকী পাৱর সেক্তরদা চংশিল্লকপগী খ্বাইদগী ফরবা মতমনি।
ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদরক্নবা ভারতনা হায়জরি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা পুৱারীদা খ্বাইদগী চাউবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ শাগৎপগী থব চত্থরি। লাকপিরো অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী মিলিয়ন কয়াগী য়ুম শাবা নত্ত্রগা শোরোক, হাইৱে অমসুং হিথাংফম শেম্বগী খোঙলোয় ওইবিরো।
সিবিল এবিএসন অসিশু শাহৌ চাউনা লৌবা য়াবা মফম অমনি। মথংগী চহী ৮গী মনুংদা এয়র পেসেঞ্জরগী মশিং অসি শরুক অনি হেনগৎলগনি হায়না পানরি। লাক্লিবা দিকেদ খরা অসিদা লমদমসিগী মকোক থোংবা লন্নাইগী এয়রলাইনশিংনা অনৌবা এয়রক্রাফত ১০০০মুক লৈবগী থৌরাং য়াৎলি। ভারত্তা মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতী লিংখৎনিংবশিংগী ওইনদি মসিনা শেল থাদবগী য়াম্না চাউবা খুদোংচাবা অমনি অমসুং মসিদগী মফম অসিগী মার্কেৎশিংদা পোত্থোক থাদোক থাজিন তৌবগী বেজ ওইনশু শিজিন্নবা য়াগনি। মসিগা মান্ননা শেমদোক-শেমজিন তৌবগী ফেসিলিতী হাংদোক্নিংবশিংগীশু মসিদা শেল থাদবদা খুদোংচাবা কয়া ফংগনি। নখোয়গী এবিএসনগী পান্দমশিংদা মশা পালহনগে হায়রবদি ভারতকী এবিএসন সেক্তরদা শেল থাদবগী খ্বাইদগী ফবা মতম অসি হৌজিক্নি।
দিফেন্স অমসুং স্পেস্তা শেল থাদরক্নবা ভারতনা হায়জরি। দিফেন্স সেক্তরদা শেল থাদবগী ওইনা থম্বা এফ.দি.আই. কেপ অসি ৭৪% ফাওবা ঐখোয়না হেনগৎলে। দিফেন্সকী খুৎলায়শিং অমসুং প্লেৎফোর্মশিং শাবদা পুক্নিং থৌগৎনবা দিফেন্স কোরিদোর অনিশু ভারতনা হাংদোকখ্রে। লন্নাই অমসুং ফোরেন ইনবেস্তরশিংগী অখন্নবা ইন্সেন্তিবশু ঐখোয়না পীরি। চয়োল খরগী মমাংদা স্পেস সেক্তরগী হীরমশিংদা মশক থোকপা শেমদোকপগী থবক কয়া পাংথোকখ্রে। লাকপিরো, মসিগী হৌগৎলক্লিবা সেক্তর অসিগী শরুক অমা ওইরসি।
ফাইনান্স অমসুং ইন্স্যুরেন্সতা শেল থাদরক্নবা ভারতনা হায়জরি। ইন্স্যুরেন্সতা থম্লম্বা এফ.দি.আই. কেপ অসি ৪৯%দা ভারতনা হেনগৎলে। হৌজিক্তি ইন্স্যুরেন্স ইন্তর্মেদিএরীদা শেল থাদবগী ওইনদি এফ.দি.আই.গী ১০০% অয়াবা পীরে। ভারতকী ইন্স্যুরেন্স মার্কেত অসি ১২%গী চাংদগী হেন্না শাহৌ লৌরি অমসুং ইং ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা বিলিয়ন দোল্লর ২৫০ ফাওবগী চাংদা হেনগৎলগনি হায়না পানরিবনি। ঐখোয়গী হেলথ এস্যুরেন্স স্কিম ‘অয়ুশমান ভারত’; ঐখোয়গী লৌরোক্কী ইন্স্যুরেন্স স্কিম ‘পি.এম. ফসল বিমা য়োজনা’ অমসুং ঐখোয়গী সোসিএল সেক্যুরিতী স্কিম ‘জন সুরক্সা’না মায় পাকপদগী সরকারনা ইইন্স্যুরেন্সকী প্রদকশিং য়াম্না থুনা মীয়াম্না লৌশিন্নবা ফিভমশু শিনখ্রবনি। হকশেল, লৌউ-শিংউ, কারবার অমসুং লাইফ ইন্স্যুরেন্সতা ইন্স্যুরেন্স কবর হেনগৎনবা মশিং থিঙমদ্রবা খুদোংচাবা কয়া অমশু লৈরি। মতম শাংনা অমসুং শোইদনা শেন্দান ফংগে হায়রবদি হৌজিক্কী ওইবা খ্বাইদগী ফবা শেল থাদফম অসি ভারতকী ইন্স্যুরেন্স সেক্তরনি।
ঐহাক্না নখোয়না খনবা য়াবা হীরম খরা শেল অমত্তা লৌদনা হায়রবনি।
মরূপশিং,
কৈথেলশিংনা হাংলকপা মতমদা, খুদোংচাবশিংনা য়াম্লকপা মতমদা অমসুং খন্ননবা হীরমশিংনা য়াম্লকপা মতমদা মায় পাকপা অসি কয়া য়াম্না লাপ্লিবগেনে! ভারতনা কারবারগী তৌবগী থাক্কী মকোক মথংদা ৱাংনা কারকপা মতমদা মসিগী মায় পাকপগী থাজবা অসি উবা ফংগনি। মরু ওইনা, ৱর্ল্দ বেঙ্ককী রেঙ্কিংদা ভারতকী “কারবার তৌবগী নুংঙাইবা”গী থাক ৱাংখৎলকপা অসি য়েংবিয়ু।
শেল থাদবা অসিনা থাজৈ হায়বা উৎপগী খ্বাইদগী মতিক চাবা মওংনি। চহী খুদিংগী ওইনা ভারতনা এফ.দি.আই.দা মশক থোকপা ৱাংখৎপগী চাং য়ৌবা ঙম্লি। মথং লাকপা চহীনা মমাংদগী চাং য়াম্না হেন্দুনা লাক্লি। ভারতকী ইং ২০১৯-২০গী এফ.দি.আই. ইনফ্লো অসি বিলিয়ন দোল্লর ৭৪নি। মসি মমাংগী চহীদগী ২০% হেনগৎপনি। য়ু.এস.আই.বি.সি.দা মরূপশিংনা হায়বিরকপদা চহীশিগী ওইনা ঐখোয়দা শেল থাদরগনি হায়না লেপ্লবশিং অসি বিলিয়ন দোল্লর ৪০ হেল্লে হায়রি। মসিগা লোয়ননা হৌজিক চত্থরিবা লায়চৎ অসিগী মনুংদা করি থোকখিবগে হায়বদু য়েংবিয়ু। লায়চৎ অসিগী মনুংদশু চহী অসিগী এপ্রিল অমসুং জুলাইগী মনুংদা মপান লমদ্গী বিলিয়ন দোল্লর ২০দগী হেন্না শেল থাদরক্নবগী পুক্নিং চিংশিনবা ঙম্লবনি।
তৌবতবু ভারতনা অতোপ্পা খুদোংচাবা কয়া অমশু পীরি। মালেমগী শেন্মিৎলোন অসিবু নৌনা অমুক ফহল্লকপা ঙম্বগী মতিক ঐখোয়দা লৈ।
মরূপশিং,
ভারতনা চাউখৎলকপা হায়বসি থাজবা য়াবা লৈবাক অমগা ললোন ইতিক্কী হীরমদা মরী লৈনবগী খুদোংচাবা ফংবা হেনগৎলকপা; তরাম্না ওকপা হেনগৎপগা লোয়ননা মালেমগী থাক্তা পুনমিন্ননবা; পাক চাউথোকপগী খুদোংচাবা পীবা মার্কেত্তা চাংদম্নবা হেনগৎহনবা অমসুং হৈ-শিংলবা মীওই কয়া ফংদুনা শেল থাদবগী মহৈ হেনগৎলকপা হায়বনি।
মরূপশিং,
মসিগী মংলান অসিগীদমক্তা য়ুনাইতেদ স্তেৎস ওফ অমেরিকাদগী হেন্না ফবা খোংলোয় কয়া লৈতে। ভারত অমসুং য়ু.এস.এ. অসি ৱাখল্লোন মান্নবা মতিক মগুন লৈবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অনিনি। ঐখোয় অসি মহৌশাগী ওইবা খোংলোইনি। মমাং মমাংদশু ভারত-য়ু.এস. খুৎশম্নদুনা থবক কয়া অমা পাংথোকখ্রে। হৌজিক্তি খুৎশম্নবা অসিনা মালেম্বু লায়চৎ অসিগী মতুংদা য়াম্না থুনা ফগৎহল্লক্নবা মরু ওইবা থৌদাং লৌবগী মতম ওইরবনি। অমেরিকাগী শেল থাদবশিংনা সেক্তর অমদা নত্ত্রগা লৈবাক অমদা চংনবা মতাং চাবা মতম ঙাইদুনা লৈনৈ। মখোয়দা ঐহাক্না হায়নিংবদি ভারত্তা শেল থাদবগী ওইনা হৌজিক্কী মতমসিদগী হেন্না ফবা মতম লৈখিদ্রি হায়বসিনি।
ঐহাক্না অমুক হন্না য়ু.এস.আই.বি.সি.গী মকোক থোংবশিংবু ভারত-য়ু.এস.কী শেন্মিৎলোনগী হীরমদা খুৎশম্নববু খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনবগী থাগৎলি। য়ু.এস.আই.বি.সি.না অনৌ অনৌবা থবক হেন্না পাংথোকপা ঙম্বা ওইরসনু।
ভারত-অমেরিকাগী নুংশি চান্নবা অসি তুংদশু অমুক্কা হেন্না হেনগৎপা ওইরসনু।
খুরুমজরি!
থাগৎচরি!