Vice President's Secretariat
Vice President Pays rich tributes to Bal Gangadhar Tilak and Chandra Shekhar Azad on their birth anniversaries
VP calls for a greater focus in school books on the tales of sacrifice, patriotism and valour of iconic national leaders and freedom fighters to inspire the younger generation
Asks people to strive to realize the dreams of freedom fighters
23 JUL 2020 3:36PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu today called for greater focus in school books on the tales of sacrifice, patriotism and valor of iconic national leaders and freedom fighters to inspire the younger generation.
In a Facebook post today on the occasion of the birth anniversaries of great freedom fighters—Bal Gangadhar Tilak and Chandra Shekhar Azad, the Vice President paid rich tributes to them and asked people to strive to realize their dreams for this great country.
He also urged the media to regularly highlight the stories of freedom fighters and national leaders instead of merely covering commemorative occasions.
Highlighting the contribution of Lokmanya Tilak and Chandrashekhar Azad, the Vice President said both the leaders played pioneering and inspiring roles in shaping India’s struggle for independence.
“I feel that the present-day youth must read about their lives and the invaluable contribution made by them to the freedom struggle”, he stressed.
The colonial forces often referred to Bal Gangadhar Tilak as the ‘father of the Indian unrest’, he said he was among the first and strongest advocates of ‘Swaraj’. Shri Naidu said he was a scholar, mathematician, philosopher, journalist, a social reformer and a fierce nationalist.
“His famous declaration “Swaraj is my birth right, and I shall have it” served as a powerful clarion call to the future revolutionaries of India’s struggle for independence” VP said.
The Vice President praised Lokmanya Tilak for galvanizing the national spirit and taking it beyond the circle of educated elite by transforming household festivals such as worship of Lord Ganesha into grand public events like the Sarvajanik Ganeshotsav.
He also highlighted the role of two weekly newspapers owned and edited by Lokmanya Tilak -- Kesari and The Mahratta, in awakening the political consciousness of the people.
Mentioning that Lokmanya was one of the founding fathers of the Deccan Education Society created in 1884, Shri Naidu said that he saw education as a force multiplier in the dissemination of the ideas of democracy and liberalism. “He was a strong believer in educating the masses”, VP added.
Remembering the patriotic fervour, valour and selflessness of Chandra Shekhar Azad the Vice President said he was drawn into the Indian national movement at a very young age.
Shri Naidu lauded Azad for supreme leadership skills and organizational ability which helped him reorganize HRA as Hindustan Socialist Republican Association (HRSA) and strengthen it.
Calling Azad as a mentor, philosopher and guide to a number of young freedom fighters, including Bhagat Singh, the Vice President said at the age of 25 years, he was one of the most inspirational youth leaders of the freedom movement.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
মখোয়গী মপোক নুমিৎশিংদা বাল গঙ্গাধর তিলক অমসুং চন্দ্র সেখর অজাদকী মফমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে
নহা ওইরিবা মীরোলদা ইথিল পীনবা কৎথোকপা, মরৈবাক নিংবা অমসুং থৌনা ফরবা লৈবাক্কী লুচিংবশিং অমসুং নিংতম লান্মীশিংগী ৱারিশিং স্কুলগী লাইরিকশিংদা হেন্না হাপ্নবা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়রি
নিংতম লান্মীশিংগী মঙলানশিং মঙফাওন্নবা থবক পাংথোক্নবা মীয়ামদা তকশিনখি
23 JUL 2020 3:36PM by PIB Imphal
নহা ওইরিবা মীরোলদা ইথিল পীনবা কৎথোকপা, মরৈবাক নিংবা অমসুং থৌনা ফরবা লৈবাক্কী লুচিংবশিং অমসুং নিংতম লান্মীশিংগী ৱারিশিং স্কুলগী লাইরিকশিংদা মরাংকাইনা হাপ্নবা উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম ভেনকিয়ান নাইদুনা ঙসি ফোংদোকখ্রে।
অচৌবা নিংতম লান্মীশিং হায়বদি বাল গঙ্গাধর তিলক অমসুং চন্দ্র সেখর অজাদকী মপোক নুমিৎশিংগা মরী লৈন্না ঙসি ফেসবুক্কী পোস্ত অমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা মখোয়গী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি অমসুং মসিগী অচৌবা লৈবাক অসিগীদমক মখোয়না মঙলম্বা মঙলানশিং মঙফাওন্নবা থবক পাংথোক্নবা মীয়ামদা তকশিনখি।
মপোক নুমিৎ থৌরমশিং চম্না পাউ ফোংবগী মহুৎতা নিংতম লান্মীশিং অমসুং লৈবাক্কী লুচিংবশিংগী ৱারিশিংনা চাংনাইনা ফোংনবা মহাক্না মেদিয়াদা তকশিনখি।
বাল গঙ্গাধর তিলক অমসুং চন্দ্র সেখর অজাদনা পাংথোকখিবা থবকশিং পল্লদুনা মহাক্না হায়খি নিংতম্নবা ভারতকী ইহৌদা লুচিংবা অনিনা মাংজিল থাখি অমসুং ইথিল পীখি।
মহাক্না হায়খি হৌজিক মতমগী নহারোলশিংনা মখোয়গী পুন্সিগী মরমদা অমসুং নিংতম ইহৌদা মখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিংগী মতাংদা পাগদবনি। লোয়লম লৈঙাক্কী লান্মীশিংনা বাল গঙ্গাধর তিলক অসি ‘ভারতকী ইহৌগী মপা’ হায়না খঙনখি অমসুং ‘শ্বারাজ’ পুরক্নবা অহানবা ওইনা লাউখিবশিংগী মরক্তা মহাক য়াওখি। মহাক স্কোলার অমনি, অঙ্কগী মীওই অমনি, ফিলোসোফর , পাউমী , খুন্নাইগী অওনবা পুরকপা অমসুং মরৈবাক নিংবা অমনি। মমিং চৎখিবা মহাক্কী ৱারোল “নিংতম্বা অসি ঐগী পোকপদগী য়াওরক্লবা হকনি অমসুং ঐনা মসি ফংগনি” অসিনা তুংদা লাকপা ভারত নিংতম ইহৌগী য়াওল্লোইশিংদা অকনবা ইথিল অমা পীখি।
য়ুমগী কুম্মৈশিং হায়বদি ভাগবান গনেস লাৎপা অসি মীয়ামগী অচৌবা থৌরমশিং হায়বদি সরভাজনিক গনেসউৎসব ওই্হন্দুনা লাইরিক-লাইশু হৈরিবা কাংবুশিংদা লৈবাক্কী ৱাখল্লোন চেনহন্নবা হোৎনখিবগীদমক উপ-রাস্ত্রপতিনা লোকমান্য তিলক থাগৎখি।
মীয়ামদা রাজনিতিগী ৱাখল্লোন লৈহন্নবদা লোকমান্য তিলক্না পুথোকপা অমসুং ইদিতর ওইখিবা চয়োলগী পাউচে অনি হায়বদি কেসারি অমসুং মহারাত্তাগী থৌদাং মহাক্না পনখি।
শ্রী নাইদুনা হায়খি ১৮৮৪দা দেক্কান ইজুকেসন সোসাইতি লিংখৎখিবশিংগী মনুংদা লোকমান্যসু য়াওখি। মীয়ামদা গনতন্ত্র অমসুং নিংতম্বগী ৱাখল্লোল শন্দোকপদা লাইরিক-লাইশু তম্বা অসি অচৌবা শক্তি অমনি হায়বা মহাক্না খঙখি। মীয়াম পাকশন্না লাইরিক হৈহনবদা অচেৎপা থাজবা থমখিবা মীওই অমনি।
চন্দ্র সেখর অজাদকী কৎথোকপা অমসুং থৌনা নিংশিংলদুনা মহাক্না হায়খি মহাক চহি য়াম্না নৌরিঙৈদগী ভারতকী নিংতম ইহৌদা শরুক য়ারকখি।
হিন্দুস্তান সোসিএলিস্ত রিপব্লিকান এসোসিএসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মহাক্না লৌখিবা লুচিংবগী থৌদাংশিং অদু শ্রী নাইদুনা থাগৎখি।
মহাক্না হায়খি অজাদ লুচিংবা, ফিলোসোফর অমসুং ভাগত সিংহ য়াওনা নহারোল কয়া নিংতম লান্মী ওইহনখিবা লমজিংবা অমনি। মশাগী চহি ২৫শুবা মতমদা মহাক নিংতম ইহৌগী মমিং চৎপা নহারোল লুচিংবশিংগী মরক্তা অমা ওইখি।