Ministry of Finance
Restrictions on Public Procurement from certain countries
23 JUL 2020 10:14PM by PIB Delhi
The Government of India today amended the General Financial Rules 2017 to enable imposition of restrictions on bidders from countries which share a land border with Indiaon grounds of defence of India, or matters directly or indirectly related thereto including national security.The Department of Expenditure has, under the said Rules, issued a detailed Order on public procurement to strengthen the defence of India and national security.
As per the Order any bidder from such countries sharing a land border with India will be eligible to bid in any procurement whether of goods, services (including consultancy services and non-consultancy services) or works (including turnkey projects) only if the bidder is registered with the Competent Authority.The Competent Authority for registration will be the Registration Committee constituted by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT). Political and security clearance from the Ministries of External and Home Affairs respectively will be mandatory.
The Order takes into its ambit public sector banks and financial institutions, Autonomous Bodies, Central Public Sector Enterprises (CPSEs)and Public Private Partnership projects receiving financial support from the Government or its undertakings.
State Governments too play a vital role in national security and defence of India. The Government of India has written to the Chief Secretaries of the State Governments invoking the provisions of Article 257(1) of the Constitution of India for the implementation of this Order in procurement by State Governments and state undertakings etc. For State Government procurement, the Competent Authority will be constituted by the states but political and security clearance will remain necessary.
Relaxation has been provided in certain limited cases, including for procurement of medical supplies for containment of COVID-19 global pandemic till 31st December 2020. By a separate Order, countries to which Government of India extends lines of credit or provides development assistance have been exempted from the requirement of prior registration.
The new provisions will apply to all new tenders. In respect of tenders already invited, if the first stage of evaluation of qualifications has not been completed, bidders who are not registered under the new Order will be treated as not qualified. If this stage has been crossed, ordinarily the tenders will be cancelled and the process started de novo. The Order will also apply to other forms of public procurement. It does not apply to procurement by the private sector.
The relevant orders can be accessed here .
Annexure 1
Annexure 2

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେତେକ ରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ ଉପରେ କଟକଣା ଜାରି
23 JUL 2020 10:14PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସାଧାରଣ ଆର୍ଥକ ନିୟମାବଳୀ 2017ରେ କେତେକ ସଂଶୋଧନ ଘଟାଯାଇଛି । ଏହି ସଂଶୋଧନ ବଳରେ ସରକାର ଭାରତ ସହ ସୀମା ଲାଗିଥିବା କେତେକ ରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା କାରଣରୁ ସାଧାରଣ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ ଅଥବା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କିମ୍ବା ପରୋକ୍ଷ ଭାବେ ସେହିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପର୍କୀତ କାରବାର ଉପରେ କଟକଣା ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସଂଶୋଧିତ ନିୟମାବଳୀ ଅନୁସାରେ ବ୍ୟୟ ବିଭାଗ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରିଛି ଯାହାକି ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
ଏହି ଆଦେଶନାମା ଅନୁସାରେ ଯେକୌଣସି ନିଲାମଧାରୀ କ୍ରେତା ସେଭଳି ଦେଶ ଯାହା ସହ ଭାରତର ଭୂସୀମା ସଂଲଗ୍ନ ରହିଛି ସେମାନେ ଯେକୌଣସି ସାମଗ୍ରୀ, ସେବା (ପରାମର୍ଶ ସେବା ଏବଂ ଅଣ- ପରାମର୍ଶ ସେବା ସମେତ) କିମ୍ବା କାର୍ଯ୍ୟ (ଟର୍ଣ୍ଟ କି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମିଶାଇ) ଆହରଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ, ଯଦ୍ୟପି ସେମାନେ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରାଧିକରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଏଥିପାଇଁ ନାମ ପଞ୍ଜିକୃତ କରିଥିବେ । ଏଭଳି ପଞ୍ଜିକରଣ ସକାଶେ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରାଧିକରଣ ହେଲେ ପଞ୍ଜିକରଣ କମିଟି ଯାହାକି ଶିଳ୍ପ ଓ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଭାଗ (ଡ଼ିପିଆଇଆଇଟି) ଭାବେ ପରିଚିତ । ଏଥିପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ଓ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଙ୍କ ଠାରୁ ଆଗୁଆ ଅନୁମତି ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଆଦେଶନାମା ପରିସରକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସଂସ୍ଥା, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣାଧୀନ ଉଦ୍ୟୋଗ (ସିପିଏସଇ) ଏବଂ ସାଧାରଣ ଘରୋଇ ସହଭାଗୀତାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଯେଉଁମାନେ କି ସରକାର କିମ୍ବା ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି ।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କାରଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ଆଦେଶନାମାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ପତ୍ର ଲେଖାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣାଧୀନ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଏକଳି ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବା ଆହରଣ କଲାବେଳେ ଏଭଳି ଆଦେଶନାମାକୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସକାଶେ ଭାରତ ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା 257 (1)ରେ ଥିବା ପ୍ରାବଧାନକୁ ଜାରି କରିବେ । ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ସାମଗ୍ରୀ ଆହରଣ ନିମନ୍ତେ ଏକ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରାଧିକରଣ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠନ କରାଯିବ କିନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ଜନିତ ମଂଜୁରୀ ଆହରଣ ଆବଶ୍ୟକ ।
କେତେଗୋଟି ସୀମିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଆଦେଶନାମାକୁ କୋହଳ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କୋଭିଡ଼-19 ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଜନିତ ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ଆହରଣକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ତେବେ ତାହାର ସମୟସୀମାକୁ ଡିସେମ୍ବର 31, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରଖାଯାଇଛି । ଆଉ ଏକ ପୃଥକ ଆଦେଶନାମାରେ ଯେଉଁସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ଅଥବା ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିମନ୍ତେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ସାମଗ୍ରୀ ଆହରଣ ସକାଶେ ଏପରି ପ୍ରାକ ପଞ୍ଜିକରଣ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବାଦ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏହି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମସ୍ତ ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟକାରୀଙ୍କ ସକାଶେ ଲାଗୁ ହେବ । ନିଲାମ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଯେଉଁସବୁ ନିଲାମ ଏବେସୁଦ୍ଧା ଜାରି କରାଯାଇ ସାରିଛି, ଯଦି ତାହା ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଯୋଗ୍ୟତା ମୂଲ୍ୟାୟନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଥାଏ ଏବଂ ତାହା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇନାହିଁ, ତେବେ ନିଲାମଧାରୀମାନେ ଯେଉଁମାନେ କି ନୂତନ ଆଦେଶନାମା ଅନୁସାରେ ସେମାନଙ୍କର ନାମ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିନାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ଏଥିପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ନାହିଁ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯିବ । ଯଦି ସେହି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଥିବ, ସାଧାରଣ ଭାବେ ସେହି ଟେଣ୍ଡରକୁ ବାତିଲ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରଥମରୁ ସାନି ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ । ଏହି ଆଦେଶନାମା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାଧାରଣ ସାମଗ୍ରୀ ଆହରଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ ହେବ । ତେବେ ଘରୋଇ ସେକ୍ଟର ସାମଗ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହ ନିମନ୍ତେ ତାହା ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବନାହିଁ ।
ସଂପୃକ୍ତ ଆଦେଶନାମାକୁ ଏହିଠାରେ ଆକ୍ସେସ୍ କରିହେବ ।
ପରିଶିଷ୍ଟ 1
ପରିଶିଷ୍ଟ 2