Ministry of Science & Technology
India-European Union Agreement on Scientific and Technological Cooperation renewed for next five years (2020-2025)
25 JUL 2020 6:08PM by PIB Delhi
India and European Union have renewed its Agreement on Scientific and Technological Cooperation for the next five years (2020-2025). This has been done by exchange of Note Verbale between two sides. The Agreement was initially signed in on 23 November 2001 and renewed two times in past in 2007 and 2015.
This will expand the cooperation in scientific and technological research strengthen the conduct of cooperative activities in areas of common interest and application of the results of such cooperation to their economic and social benefit. Cooperative activities may take the forms of reciprocal participation of Indian research and European research entities in research, technological development, and demonstration projects under each other programme.
India & the European Union agreed to renew the Agreement on Scientific cooperation for the next five years, 2020-2025, at the 15th India-EU Summit, a virtual one which was led by Prime Minister Sri Narendra Modi from India’s side. The European Union delegation was headed by European Council President Charles Michel and President of the European Commission Ursula von der Leyen.
India and European Union have strong research and innovation cooperation under the framework of said “Agreement,” and it has grown steadily over the years. In the last 5 years, the level of co-investment on India-EU Research Technology Development Projects for addressing societal challenges such as affordable healthcare, water, energy, food & nutrition has been stepped up resulted in several technologies, patents development, their gainful utilization, joint research publications, sharing of research facility and, exchange of scientists and students from both sides.
The cooperation has been focused on water, green transport, e-mobility, clean energy, circular economy, bio-economy, health, and ICT. Additional areas, such as climate change, sustainable urban development, manufacturing, advanced materials, nanotechnologies and biotechnology, food processing, and ocean research may also be considered in future endeavours.
The EU and India are at the forefront of human development and innovation. For India, addressing the basic needs of its people, including through frugal innovation, and excelling in high-tech markets are twin objectives. Both areas offer mutually beneficial opportunities for EU-India cooperation. Increased exchanges between students, researchers, and professionals would benefit both sides. India and the EU share a mutual interest in reciprocal mobility of talent.
The mobility of researchers and innovators would be promoted in both directions. The EU-India cooperation should also foster innovation by promoting networking between EU and Indian innovators, start-ups, incubators, and accelerators, by setting up joint platforms, both offline and virtual, and engaging in coaching, training and staff exchanges. Highly qualified workers could be integrated into Indian and EU-led innovation systems industries and help maintain technology-based leadership and sharing of best practices, internationalization of SMEs, and contributing in the global value chain.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ইন্দিয়া-য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়ন এগ্রীমেন্ত ওন সাইন্তিফিক এন্দ তেক্নোলোজীকেল কোওপরেসন মথংগী চহি মঙাগীদমক (২০২০-২০২৫) রিন্যু তৌখ্রে
25 JUL 2020 6:08PM by PIB Imphal
ইন্দিয়া অমসুং য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়ন অনীনা মখোয়গী এগ্রিমেন্ত ওন সাইন্তিফিক এন্দ তেক্নোলোজীকেল কোওপরেসন মথংগী চহি মঙাগীদমক (২০২০-২০২৫) রিন্যু তৌখ্রে। হায়রিবা অসি নাকন অনিগী নোত চিনহায় ওইনা একচেঞ্জনা তৌবনি। এগ্রিমেন্ত অসি অহানবা ওইনা ২০০১গী নবেম্বর ২৩দা সাইন তৌনখিবনি অমসুং মমাংদা ২০০৭ অমসুং ২০১৫দা অনিরক হন্না রিন্যু তৌখ্রে।
মসিনা সাইন্তিফিক এন্দ তেক্নোলোজীকেল রিসর্স কোওপরেসন চাওথোক্হন্দুনা লৈবাক অনিগী চুংশিন্নবগী থবক থৌরমদা মপাঙ্গল কংখৎহল্লি অমসুং অসিগুম্বা ইকোনোমিক অমসুং সোসিএল বেনেফিত কোওপেরেসনগী কানবা ফংবা ওইগনি। কোওপেরেতিপ মথৌশিং অসিনা প্রোগ্রাম ইন্দিয়ান রিসর্স অমসুং য়ুরোপিয়ান রিসর্সগী রিসর্স, তেক্নোলোজীকেল দিবলবমেন্ত অমসুং দেমোনস্ত্রেসন প্রোজেকশিংনি।
ইন্দিয়া অমসুং য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়ন্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা ১৫শুবা ইন্দিয়া-ই-য়ু সম্মিত ২০২০-২০২৫,সাইন্তিফিক কোওপরেসনদা চহি মঙা ফাওবা শাংথনবগী এগ্রিমেন্ত রিন্যু তৌনখ্রে। য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়নগী দেলিগেসন অসি য়ুরোপিয়ান কাউন্সিল প্রসিদেন্ত চার্লস মাইকেল অমসুং য়ুরোপিয়ান কম্মিসনগী প্রসিদেন্ত উর্সুলা বোন দর লিয়েন্না মকোক থোংবশিংনী।
ইন্দিয়া অমসুং য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়ন্না হায়রীবা “এগ্রিমেন্ত” অসিগী ফ্রেমৱার্ক মখাদা য়াম্না কনবা রিসর্স অমসুং ইনোবেসন কোওপেরেসন লৈরি অমসুং চহি খুদিংগী তপ্না তপ্না চাওখৎলক্লি। চহি ৫সিগী মনুংদা, ইন্দিয়া-ই.য়ু. রিসর্স, তেক্নোলোজী দিবলবমেন্ত প্রোজেক্তগী কো-ইনবেস্তমেন্তগী চাং অসি সোসাইতেলগী থেংনবা অৱাবদুনি হায়বদি হকশেলগী চেকশিনবা ঙমজবা, ঈশিং, শক্তি, চিঞ্জাক অমসুং ন্যুত্রিসন্না খোঙথাং অমা চংশিন্দুনা তেক্নোলোজীশিং, পেতেন্ত দিবলবমেন্ত, মখোয়না ফংজবা য়ুতিলাইজেসন, জোইন্ত রিসর্স পব্লিকেসন, রিসর্স ফেসিলিতি য়েন্নবা অমসুং সাইন্তিস অমসুং ছাত্র নাকল অনিদগী ওন্থোক্নবা।
কোওপরেসন অসিনা মীৎয়েং চংলিবসি ঈশিং, গ্রীন ত্রান্সপোর্ত, ই-মোবিলিতি, ক্লিন ইনর্জি, বাইও-ইকোনোমি, হকসেল অমসুং আই.সি.তি.। হাপচিনলক্লিবা মফমশিংদি ক্লাইমেত চেঞ্জ, সহর শেমগৎপা, পোৎ পুথোক্পা, মাংজিল থাবা পোৎ-চৈ, নানোতেক্নোলোজীশিং অমসুং বাইওতেক্নোলোজীশিং, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং ওসেন রিসর্স হায়রিসিং অসি তুংগী চাওখৎনবা খনখ্রে।
ই.য়ু. অমসুং ইন্দিয়া অসি মীওইবগী চাওখৎ থৌরাং অমসুং অনৌবা পোৎলম পুথোকপদা মাংজিল থানা লৈরি। ইন্দিয়াগী ওইনদি মহাক্কী মীয়ামগী নোংমদা চংদবা য়াদ্রবা পোৎলমদা পান্দম থম্মী, লোয়ননা ফ্রুগল ইন্নোবেসন অমসুং হায়-তেক মার্কেত্তা খ্বায়গী মকোক্তা লৈনবা হোৎনবনা ত্বিন ওবজেক্তিবনি। অনিমক্কী মফমশিংদা ই.য়ু.- ইন্দিয়া কোওপেরেসনগীদমক চপ মাননা খুদোংচাবা ফংই। নাকন অনিদা ছাত্র, রিসর্সসরস অমসুং প্রোফেসনেলস ওন্থোক্নবা হেনগৎপনা কান্নবা ফংগনী। ইন্দিয়া অমসুং ই.য়ু.না মশা-মশাগী হৈ শিংববু অমনা অমদা পীনদুনা মরী লৈনৈ।
রিসর্স তৌরিবা অমসুং অনৌবা পোৎলম পুথোক্লিবা অনিমক চপ মান্নবদা চৎপদা চাওখৎহনগনী। ই.য়ু.-ইন্দিয়া কোওপেরেসননা অনৌবা পোৎলম পুথোক্লিবশিংবু ই.য়ু. অমসুং ইন্দিয়াগী মরক্তা নেতৱার্কিং পুখৎকনি লোয়ননা স্তার্ত-অপ, ইনকুবেতরস অমসুং এসেলেরেতরস, জোইন্ত প্লেতফোর্ম লিংখৎপা, ওফলাইন অমসুং বর্চুএল অনিমক, কোচিংনচিংবা পীবা, ত্রেনিং অমসুং স্তাফ ওন্থোক্নবা। য়াম্না হৈ-শিংলবা থবক শুবশিংনা ইন্দিয়াগী অমসুং ই.য়ু.-লেদ ইন্নোবেসন সিস্তেম ইন্দস্ত্রী ইন্তিগ্রেতেত তৌদুনা অমসুং তেক্নোলোজী-বেজ তৌবা লিদরসিপ শেম্বদা মতেক পাংই অমসুং খ্বায়দগী ফবা থবকশিং,এস.এম.ই.শিংগী ইন্তর্নেসনেলাইজেসন অমসুং গ্লোবেল ভেল্যু চেনদা কন্ত্রিব্যুসন তৌবনি।