Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Shri Ram Vilas Paswan launches BIS Mobile App ‘BIS-Care’ and Standardization, Conformity Assessment and Training Portals of e-BIS
All provisions of the Consumer Protection Act, 2019 have come into force from 24th July, 2020 including the Consumer Protection (e-Commerce) Rules, 2020 – Shri Paswan
27 JUL 2020 6:30PM by PIB Delhi
Union Minister for Consumer Affairs, Food & Public Distribution Shri Ram Vilas Paswan today launched the Bureau of Indian Standard’s Mobile App ‘BIS-Care’ and three portals – the Standardization, Conformity Assessment and Training Portals of e-BIS on www.manakonline.in for consumers. The mobile app BIS-Care can be operated on any Android phone. This app is operational in Hindi and English language and can be downloaded free from Google play store. Consumers can check the authenticity of the ISI-marked and hallmarked products and lodge complaints using this app. The Minister said that the government has taken several steps to protect the interests of consumers.
Shri Paswan said that another important aspect of BIS functioning is certification and surveillance to enforce the implementation of standards. The Minister informed that the BIS is strengthening its capacity of enforcement by implementation of e-BIS, an integrated portal covering all its functions, enlisting the services of outside agencies for factory and market surveillance and development of mobile app-based and AI-enabled surveillance methods. He said it is important to ensure that consumers are aware of the standards and quality products and become a part of our efforts to eliminate the supply of sub-standard products. In the briefing, the Minister also informed that BIS is developing a portal on Consumer Engagement, which will facilitate the online registration of Consumer Groups, submission of proposals and approval thereof, and complaint management.
Shri Ram Vilas Paswan also spoke about the plan to implement One Nation, One Standard, and said that BIS has formulated a scheme for the recognition of other Standard Development Organizations in the country with the objective of harmonization of standard formulation. It is under examination and will be launched soon. The Minister touched upon the Government’s thrust on the use of non-tariff barriers to regulate export and import and highlighted the role BIS was playing in the formulation of Quality Control Orders to make the standards mandatory. He said that BIS has actively collaborated with various Ministries and Departments to help them issue QCOs for 368 products and work on the formulating QCOs for 239 products is in progress. After standards becoming mandatory, manufacturers, both domestic and foreign, have to comply with them. He said that the number of licenses, which is about 37000 at present, issued by BIS is likely to see a sharp jump because of QCOs.
Shri Paswan said that to achieve the objectives of Atmanirbhar Bharat Abhiyan and protect the interests of consumers, BIS had to further strengthen its efforts to formulate standards in the areas important for boosting our exports and regulating the import of cheap and sub-standard products. He informed that Department of Consumer Affairs has approved the Standard National Action Plan and identified the important sectors of economy for development of standards.
Shri Paswan also reiterated upon the need for helping MSMEs and touched upon the relaxations given to the MSMEs to cope with COVID-19. He said that not only the Minimum Marking Fee was reduced by 40%, but they were given the option to deposit the fee in two instalments. The deadline for renewal of license was also extended to 30th September, 2020.
During the present Covid-19 Pandemic, BIS also developed COVID standards for Cover-all and Ventilators and issued norms for grant of licence for N95 Masks, surgical masks, and eye protectors. This has resulted in increase in the production of ISI-marked PPE items. Daily production capacity for ISI-marked N95 masks in the country has gone up from less than two lakh to more than four Lakh.
Shri Paswan also talked of the expansion and modernization of BIS labs and said that testing facilities for drinking water and assaying of gold jewellery are being created not only in 8 BIS labs, but in several branch offices, like Hyderabad, Ahmedabad, Jammu, Bhopal, Raipur and Lucknow.
Bureau of Indian Standards through the National Institute of Standardization at Noida has been imparting training to various stakeholders, as training plays an important role in the promotion and implementation of standards. Through it has now formulated a comprehensive Training Policy and chalked out an action plan to reach out to industry, consumer organizations, and Govt. officials in a big way through online and offline courses. Shri Paswan made special mention of the initiative to integrate the standards into the curriculum of professional education in the country. An Approach Paper, he said, has been developed and shared with MHRD, AICTE and other stakeholders.
Click here for the presentation by DG, BIS.
Later, Shri Ram Vilas Paswan informed the media that all the provisions of the Consumer Protection Act, 2019 have come into force from 24th July, 2020 including the Consumer Protection (e-Commerce) Rules, 2020. The new Consumer Protection Act 2019 was implemented throughout the country from 20.7.2020. In his address, Shri Paswan said that the new Act provides several measures, through rules, for the purposes of preventing unfair trade practices in e-commerce and also to protect the interest and rights of the consumers by establishing mechanism for timely and effective administration and settlement of consumers' disputes. He said that the Central Government has accordingly notified the Consumer Protection (e-Commerce) Rules, 2020. He further added that the rules will apply to all goods and services bought or sold over digital or electronic network, all models of e-commerce, including marketplace (such as Amazon and Flipkart) and inventory models (where the e-commerce entity also owns the stocks). These Rules specify duties and liabilities of the e-commerce entities (market place & inventory model) and sellers on market place e-commerce entities.
He said that the e-commerce entities will be required to provide details on their platforms about their legal name, principal geographic address of headquarters/all branches, name and details of website and contact details like e-mail address, fax, landline and mobile numbers of customer care as well as of grievance officer. They are also required to provide information relating to return, refund, exchange, warranty and guarantee, delivery and shipment, modes of payment, grievance redressal mechanism, payment methods, security of payment methods, charge-back options, etc. Under the rules, e-commerce entities should not impose cancellation charges on consumers cancelling orders after confirmation unless similar charges are also borne by them in case of unilateral cancellation of orders by them.
In case of an e-commerce entity offering imported goods or services for sale, it has to mention the name and details of the importer. A seller on a market place will provide all relevant details about the goods and services offered for sale including country of origin which are necessary for enabling the consumer to make an informed decision at the pre-purchase stage.
The Minister said that every e-commerce entity is required to establish a grievance redressal mechanism and to appoint a grievance officer, whose name, designation, contact details are required to be displayed on its platform. The e-commerce entities are to ensure that the grievance officer acknowledges the receipt of any consumer complaint within forty-eight hours and redresses the complaint within one month from the date of receipt of the complaint.
He said that the violation of the rules will be dealt with under the provisions of the Consumer Protection Act, 2019. In case of class action regarding unfair trade practice and misleading advertisements, the Central Consumer Protection Authority can take action. For any compensation, a consumer can approach a Consumer Commission of appropriate jurisdiction.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
শ্রী রাম বিলাস পাসৱননা ‘বি.আই.এস. কেয়র’ কৌবা বি.আই.এস.মোবাইস এপ অমা অমসুং স্তেন্দরাইজেসন, কনফোর্মিতী এসেসমেন্ত অমসুং ই-বি.আই.এস.কী ত্রেনিং পোর্তেল হৌদোকখ্রে
কঞ্জুমর প্রোতেক্সন এক্ত,২০১৯গা লোয়ননা কঞ্জুমর প্রোতেক্সন (ই-কম্মর্স) রুলস,২০২০গী প্রোভিজন পুম্নমক ২০২০গী জুলাইগী ২৪গী চৎনবা হৌখ্রে - শ্রী পাসৱান
27 JUL 2020 6:30PM by PIB Imphal
ঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রীবুসন য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী রাম বিলাস পাসৱন ঙসি ব্যুরিও ওব ইন্দিয়ন স্তেন্দার্দ ‘বি.আই.এস. কেয়র’ কৌবা বি.আই.এস.মোবাইস এপ অমা অমসুং স্তেন্দরাইজেসন, কনফোর্মিতি এসেসমেন্ত অমসুং ই-বি.আই.এস.কী ত্রেনিং পোর্তেল www.manakonline.in দা থাগৎলকখ্রে। মোবাইস এপ বি.আই.এস. কেয়র অসি এন্দ্রোইদ ফোন্দা শিজিনবা য়াই। মসিগী এপ অসি হিন্দী অমসুং ইংলীস লোন্দা শিজিন্নৈ অমসুং ইরাই লাইনা গুগল প্লে স্তোরদগী পৈশা তিংদনা লৌথবা য়াই। কঞ্জুমরশিংনা পোত্থোকশিং অমগী আই.এস.আই মার্কাগী অশেংবা অমসুং হোলমার্ক য়েংথোকপা য়াই অমসুং এপ অসি শিজিনন্দুনা ৱাকৎ থাংগৎপা য়াই। মিনিস্তরনা হায় মদুদি ঞ্জুমরশিংগী অপাম্বা ফংননবা সরকারনা খোঙথাং কয়া লৌখৎলি।
শ্রী পাসৱন হায় মদুদি বি.আই.এস.কী মথৌগী মরুওইবা মফম খরগী সর্তিফিকেসন অমসুং সর্ভিলেন্স পীদুনা পোৎকী স্তেন্দার্দ য়ৌহনহদবনি। মিনিস্তরনা খঙহল্লী মদুদি ই-বি.আই.এস.কী শিজিন্নদুনা বি.আই.এস. হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা কেপাসিতি চাওথোকহনবা, মহাক্কী মথৌশিং অসি পোর্তেল অমদা পুনশিনবা, ফেক্তরী অমসুং মার্কেত সর্ভিলেন্সগী মপানগী এজেন্সিশিংগী থবকশিং থিদোকপা অমসুং মোবাইল এপ-বেজ অমসুং এ.আই.-এনেবল সর্ভিলেন্স মেথোদশিং চাওখৎননবা হোৎনবা। মহাক্না হায়, কঞ্জুমরশিংনা পোত্থোকশিংগী ওইগদবা স্তেন্দার্দ অমসুং ক্বালিতি খঙহনবা মরু ওই অমসুং হায়রিবা স্তেন্দার্দ অসি য়ৌদবা পোত্থোকশিংবু মাঙহনবদা কঞ্জুমরশিংবুসু য়াওহনগদবনি। মিনিস্তরনা মখা তারদুনা হায় মদুদি বি.আই.এস.না কঞ্জুমর ইনগেজমেন্তকী পোর্তেল শেমগৎলিবা অসিনা ঞ্জুমর গ্রুপকী ওনলাইন রেজিস্ত্রেসন তৌবা, প্রপোজেল থাজিনবা অমসুং এপ্রোবেল লৌবা অমসুং কমপ্লেন্ত মেনেজমেন্ত তৌবদা লায়থোকহনগনি।
শ্রী রাম বিলাস পাসৱন অমুকসু হায় মদুদি ৱান নেসন, ৱান স্তেন্দার্দদা শিজিননগদবা থৌরাং অমসুং বি.আই.এস.না লৈবাক অসিগী স্তেন্দার্দ ফোর্মুলেসনগী হার্মোনাইজেসনগীদমক স্তেন্দার্দ দিবলবমেন্ত ওর্গানাইজেসনগী স্কীম অমা শেম্লে। মিনিস্তরনা সরকারগী থ্রস্তবু খংহন্দুনা নন-তারিফ বেরিয়র শিজিন্দুনা এক্সপোর্ত অমসুং ইম্পোর্ত রিগুলেত তৌরি অমসুং স্তেন্দার্দ অসি মেন্দাতরি ওইনবা ক্বালিতি কন্ত্রোল ওর্দর অমসু বি.আই.এস.না শেমলি। মহাক্না হায় বি.আই.এস.না মিনিস্ত্রীশিং অমসুং দিপার্তমেন্ত কয়াগা খুৎশমনদুনা পোত্থোক ৩৬৮গী ক্যু.সি.ও.শিং পীবদা মতেং পাংলি অমসুং পোত্থোক ২৩৯গী ক্যু.সি.ও.শিং পীনবা হোৎনরি। স্তেন্দার্দ অসি মেন্দাতরি ওইহনখ্রবা মতুংদা দোমেস্তিক অমসুং ফোরেন্ত মেনুফেকচরর অনিমক পুনশিনগনি। মহাক্না হায় ক্যু.সি.ও.শিংনা মতেংদগী বি.আই.এস.না পীবা হৌজিক ফাওবদা লাইসেন্স ৩৭০০০ লৈরী।
শ্রী পাসৱন হায় মদুদি আত্মানির্ভর ভারত আভিয়ানগী পান্দম ফংনবা অমসুং কঞ্জুমরশিংগী অপামবশিংবু কায়হন্দনবা, এক্সপোর্ত হেনগৎহনবা অমসুং অহোংবা ইম্পোর্ত ফংনবা অমসুং স্তেন্দার্দকী মখাদা লৈবা পোত্থোকশিং বু ফোর্মুলেত স্তেন্দার্দ ওইনবা হোৎনবদা বি.আই.এস.না মপাঙ্গল কন্নবা হোৎনরী। মহাক্না খঙহনখ্রে মদুদি ঞ্জুমর এফিয়র্স কি দিপার্তমেন্তনা স্তেন্দার্দ নেসনেল এক্সন প্লানবু এপ্রুপ তৌরে অমসুং দিবলবমেন্ত স্তেন্দার্দগী ইকোনোমিগী মরুওইবা মফমশিংসু খংদোকখ্রে।
শ্রী পাসৱন অমুকসু হায় মদুদি এম.এস.এম.ই.শিংবু মতেং পাংবগী তঙাইফদবা লৈ অমসুং কোভিদ-১৯বু লাকশিন্নবা এম.এস.এম.ই.শিংবু কোমথোকহনখি। মহাক্না হায় মদুদি মার্কিং ফী অসি য়ামদ্রবদা ৪০%হন্থবতা নত্তনা মখোয়দা ফী থিবগী অপাম্ব অসি ইন্সতোলমেন্ত অনি থোক্না থিবা য়ানবা পীরি। লাইসেন্সগী রিনেৱেল তৌবগী অরোইবা মতমসু ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী ৩০ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
হৌজিক ওইরিবা কোভিদ-১৯ লায়চৎ মনুং অসিদা বি.আই.এস.না কোভিদকা চুনবা কোবর-ওল অমসুং ভেন্তিলেতর এন.৯৫ মাস্কশিং, সর্জিকেল মাস্কশিং অমসুং মীৎ ঙাকথোক্নবাশিং নোর্ম মতুং ইন্না শেমগৎলি। মসিনা আই.এস.আই. মার্ক তৌবা পি.পি.ই পোৎলমশিং পুথোকপা হেলগৎহল্লী। লৈবাক অসিদা আই.এস.আই. মার্ক তৌরবা এন.৯৫ মাস্কশিং নোংমদা য়ামদ্রবদা লাখ অনিদগীনা লাখ মরি ফাওবা পুথোক্লি।
শ্রী পাসৱন অমুকসু বি.আই.এস. লেব চাওথোকবনবা অমসুং নৌথোকহনবগী মতাংদা হায়খি অমসুং থক্নবা ঈশিং তেস্ত তৌনবগী খুদোংচাবা ফংহনবা অমসুং সনা লীক-কোন ওনবনচিংবা অসি বি.আই.এস. লেব ৮ অসিদা নত্ত্না অতৈ অতোপ্পা ওবফিস ব্রান্স হায়বদি হায়দ্রবাদ, অহ্মেদাবাদ, জম্মু, ভোপাল, রাইপুর অমসুং লখনৌদসু শেমগৎলি।
ব্যুরিও ওব ইন্দিয়ন স্তেন্দার্দনা নোইদাদা লৈবা নেসনেল ইন্সতিত্যুত ওব স্তেন্দরাইজেসনগী খুত্থাংদা স্তেকহোল্দরশিংদা ত্রেনিং পীদুনা স্তেন্দার্দ য়োকখৎনবা হোৎনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। হৌজিক্তি য়াম্না চাওথোক্লবা ত্রেনিং পোলিসি অমা শেম্নবা অমসুং ওনলাইন অমসুম ওফলাইন কোর্সেসকী খুত্থাংদা ইন্দস্ত্রী, কঞ্জুমর ওর্গানাইজেসনশিং অমসুং গবর্নমেন্ত ওফিসিএলশিংগীদমক এক্সন প্লান অমা শেমখ্র। শ্রী পাসৱননা পনখি মদুদি লৈবাক অসিদা প্রোফেসনেল ইজুকেসন অমা ওইনা হৌদোক্লগনি। চে অমদা চীংশিন্দুনা মহাক্না হায় মদুদি এম.ঐস.আর.দি., এ.আই.সি.তি.ই. অমসুং স্তেকহোল্দরসিংগা পুন্না চৎমিনগনী।
Click here for the presentation by DG, BIS.
শ্রী রাম বিলাস পাসৱন মেদিয়াদা খঙহনখ্রে মদুদি কঞ্জুমর প্রোতেক্সন এক্ত, ২০১৯ লোয়ননা ঞ্জুমর প্রোতেক্সন (ই-কম্মর্স) রুলস, ২০২০গী প্রোভিজন পুম্নমক ২০২০গী জুলাইগী ২৪গী চৎনবা হৌখ্রে। অনৌবা ঞ্জুমর প্রোতেক্সন এক্ত, ২০১৯ পুম্নমক ২০২০গী জুলাইগী ২০গী চৎনবা হৌখ্রে । শ্রী পসৱন্না হায় অনৌবা এক্ত অসি খোঙথাং কয়া, নিয়ম কয়া, পান্দম কয়া অমা মসিনা লান্না চৎলিবা ললোন ইতিক তৌরিবা ঙাকথোকনবনি। মহাক্ন হায় মদুদি কেন্দ্র সরকারনা ঞ্জুমর প্রোতেক্সন (ই-কম্মর্স) রুলস, ২০২০ খংহনখ্রে। মহাক্ন হায় মদুদি রুলশিং অসি পোৎ-চৈ লৈবা-য়োনবা নত্রগনা দিজিতেল অমদি ইলেত্রোনিক নেতৱার্ক, ই-কম্মর্স পুম্বা, মার্কেতপ্লেস য়াওনা (আমাজোন অমসুং ফ্লীপকার্ত নচিংবা) অমসুং ইনভেন্তরি মোদেলস (ই-কম্মর্স মশাগী স্তোক লৌজব). মসিগী রুল অসিনা ই-কম্মর্সগী মথৌ অমসুং তৌফম থোকপশিং (মার্কেতপ্লেস অমসুংইনভেন্তরি মোদেলস) অমসুং পোৎ য়োনবশিং, মার্কেতপ্লেস ই-কম্মর্স এনতিতিস।
মহাক্ন হায় মদুদি ই-কম্মর্স এনতিতিসনা মখোয়গী লিগেলগী মিং, জিওগ্রাফিকেল লৈফম, মিং অমসুং মরীক চুম্বা ৱেবসাইত অমসুং পাউ ফাওননবা ই-মেল এদ্রেস, ফেক্স, লেন্দলাইন, অমসুং মোবাইল নম্বরনচিংবা। মখোয়না চংগদবশিং অদুদি রিতর্ন, রিফন্দ, ৱারেন্তি অমসুং গরেন্তিনি। রুলকি মখাদা ই-কম্মর্স এনতিতিসনা কেনসেলেসন চার্জ লৌররোই। ই-কম্মর্স এনতিতিসনা মপাল লমদগী পুসিলকপা পোৎশিংগীদমক য়োননবা পীরি, মখোয় অসি ইম্পোর্তরশিংগী মমিং অমসুং লৈফম পীগদবনি।