Ministry of Home Affairs
MHA issues Unlock 3 Guidelines, opens up more activities outside Containment Zones
Strict enforcement of lockdown in Containment Zones till 31st August 2020
29 JUL 2020 7:23PM by PIB Delhi
New MHA guidelines
Ministry of Home Affairs (MHA) issued new guidelines today, for opening up of more activities in areas outside the Containment Zones. In Unlock 3, which will come into effect from August 1, 2020, the process of phased re-opening of activities has been extended further. The new guidelines, issued today, are based on feedback received from States and UTs, and extensive consultations held with related Central Ministries and Departments.
Salient features of the new guidelines
• Restrictions on movement of individuals during night (Night curfew) have been removed.
• Yoga institutes and gymnasiums will be allowed to open from August 5, 2020. In this regard, Standard Operating Procedure (SOP) will be issued by the Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW) for ensuring social distancing and to contain the spread of COVID-19.
• Independence Day functions will be allowed with social distancing and by following other health protocols, e.g., wearing of masks etc. In this regard instructions issued by MHA on 21.07.2020 shall be followed.
• After extensive consultation with States and UTs, it has been decided that schools, colleges and coaching institutions will remain closed till August 31, 2020.
• International air travel of passengers has been permitted in a limited manner under the Vande Bharat mission. Further opening up will take place in a calibrated manner.
• All activities, except the following, shall be permitted outside containment zones:
1. Metro Rail.
2. Cinema halls, swimming pools, entertainment parks, theatres, bars, auditoriums, assembly halls and similar places.
3. Social/ political/ sports/ entertainment/ academic/ cultural/ religious functions and other large congregations.
Dates for opening of these will be decided separately, based on the assessment of the situation.
• Lockdown shall continue to be implemented strictly in the Containment Zones till 31 August, 2020. Containment Zones are required to be carefully demarcated by the State/ UT Governments with a view to contain the spread of COVID-19, after taking into consideration the guidelines issued by MOHFW. Within the containment zones, strict perimeter control shall be maintained and only essential activities allowed.
• These Containment Zones will be notified on the websites of the respective District Collectors and by the States/ UTs and information will also be shared with MOHFW.
• Activities in the Containment Zones shall be monitored strictly by State and UT authorities, and the guidelines relating to containment measure in these zones shall be strictly implemented.
• MOHFW will monitor the proper delineation of Containment Zones and implementation of the containment measures.
States to decide on activities outside Containment Zones
States and UTs, based on their assessment of the situation, may prohibit certain activities outside the Containment zones, or impose such restrictions as deemed necessary. However, there shall be no restriction on inter-State and intra-State movement of persons and goods. No separate permission/ approval/ e-permit will be required for such movements.
National Directives for COVID-19 management
National Directives for COVID-19 management shall continue to be followed throughout the country, with a view to ensure social distancing. Shops will need to maintain adequate physical distancing among customers. MHA will monitor the effective implementation of National Directives.
Protection for vulnerable persons
Vulnerable persons, i.e., persons above 65 years of age, persons with co-morbidities, pregnant women, and children below the age of 10 years, are advised to stay at home, except for meeting essential requirements and for health purposes.
Use of Aarogya Setu
The use of Aarogya Setu mobile application will continue to be encouraged.
Click here to see MHA Order & Guidelines

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহৰ বাহিৰত অধিক কাম-কাজ আৰম্ভৰ ব্যৱস্থাৰে আনলক ৩ ৰ নীতি-নিৰ্দেশনা জাৰি গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰণালয়ৰ
৩১ আগষ্ট ২০২০ লৈকে কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহত বলবৎ থাকিব কঠোৰ লকডাউন
29 JUL 2020 7:23PM by PIB Guwahati
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰণালয়ৰ নতুন নীতি-নিৰ্দেশনা
কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহৰ বাহিৰৰ এলেকাসমূহত অধিক কাম-কাজ আৰম্ভৰ ব্যৱস্থাৰে আজি আনলক ৩ ৰ নতুন নীতি-নিৰ্দেশনা জাৰি কৰে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰণালয় (MHA)এ। ১ আগষ্ট, ২০২০ ৰপৰা কাৰ্যকৰী হ’বলগীয়া আনলক ৩ ত, পৰ্যায়ক্ৰমে কাম-কাজসমূহৰ পুনৰ আৰম্ভ প্ৰক্ৰিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আজি জাৰি কৰা নতুন নীতি-নিৰ্দেশনাখনি ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰপৰা লাভ কৰা মতামতৰ ভিত্তিত তথা এই সম্পৰ্কীয় কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰণালয় আৰু বিভাগসমূহৰে হোৱা বিস্তৃত আলোচনাৰ জৰিয়তে যুগুত কৰি উলিওৱা হৈছে।
নতুন নীতি-নিৰ্দেশনাখনিৰ মূল বৈশিষ্ট্যৰাজি
- নিশাৰ ভাগত জনসাধাৰণৰ চলা-ফুৰা (নাইট কাৰ্ফিউ)ৰ বাধ্যবাধকতা অপসাৰণ কৰা হৈছে।
- ৫ আগষ্ট, ২০২০ ৰপৰা যোগ প্ৰতিষ্ঠান আৰু জিমসমূহ খোলাৰ অনুমতি দিয়া হৈছে। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, সামাজিক দূৰত্ব নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু ক’ভিড-১৯ৰ সংক্ৰমণ ৰোধ কৰিবলৈ স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰণালয় (MoHFW)ৰদ্বাৰা ষ্টেণ্ডাৰ্ড অপাৰেটিং প্ৰচিডিউৰ (SOP) জাৰি কৰা হ’ব।
- সামাজিক দূৰত্ব বৰ্তাই ৰাখি আৰু আন স্বাস্থ্যসন্মত প্ৰট’কলসমূহ যথাঃ মাস্ক আদি পৰিধান কৰি স্বাধীনতা দিৱসৰ কাৰ্যসূচী আয়োজনৰ অনুমতি দিয়া হৈছে। ইয়াৰ অৰ্থে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰণালয় (MHA)ৰদ্বাৰা ২১-০৭-২০২০ত জাৰি কৰা নিৰ্দেশনা মানি চলিব লাগিব।
- ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰে বিস্তৃত আলোচনাৰ পাছত ৩১ আগষ্ট, ২০২০ লৈকে বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয় আৰু ক’চিং প্ৰতিষ্ঠানসমূহ বন্ধ ৰখাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
- বন্দে ভাৰত অভিযানৰ অধীনত সীমিত ৰূপত যাত্ৰীসকলৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান যাত্ৰাত অনুমতি দিয়া হৈছে। পৰৱৰ্তী আৰম্ভৰ ব্যৱস্থাসমূহ ক্ৰমাগতভাৱে কৰা হ’ব।
- কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহৰ বাহিৰত তলত উল্লেখকৰা ক্ৰিয়া-কলাপসমূহৰ বাহিৰে সকলোবোৰৰ অনুমতি দিয়া হৈছেঃ
- মেট্ৰ’ ৰেল।
- চিনেমা হল, ছুইমিং পুল, বিনোদন উদ্যান, থিয়েটাৰ, বাৰ, অ’ডিটৰিয়াম, সন্মিলন হল আৰু এনেধৰণৰ স্থান।
- সামাজিক/ ৰাজনৈতিক/ ক্ৰীড়া/ মনোৰঞ্জন/ শৈক্ষিক/ সাংস্কৃতিক/ ধৰ্মীয় অনুষ্ঠান আৰু আন ডাঙৰ সমাবেশ।
পৰিস্থিতিৰ পৰ্যালোচনা সাপেক্ষে, এইসমূহ মুকলিৰ তাৰিখ পৃথকভাৱে নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব।
- ৩১ আগষ্ট, ২০২০ লৈকে কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহত লকডাউন কঠোৰভাৱে পালন কৰিব লাগিব। স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰণালয় (MoHFW)এ জাৰি কৰা নীতি-নিৰ্দেশনাৰ অধীনত ক’ভিড-১৯ৰ সংক্ৰমণ ৰোধ কৰাৰ লক্ষ্যৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰসমূহৰদ্বাৰা কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহৰ সীমা সাৱধানে কাৰ্যকৰী ৰখাটো বাঞ্চনীয়। কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহৰ ভিতৰত, কঠোৰভাৱে পৰিসীমা নিয়ন্ত্ৰণ কৰা হ’ব আৰু নিত্য-ব্যৱহাৰ্য্য সা-সামগ্ৰীৰ সৰবৰাহৰ সৈতে সম্পৰ্কীয় কাৰ্য-কলাপসমূহতহে অনুমতি দিয়া হৈছে।
- ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰদ্বাৰা সংশ্লিষ্ট জিলাধিপতিৰ কাৰ্যালয়ৰ ৱেবচাইটত এই কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহৰ সৱিশেষ উল্লেখ কৰা হ’ব আৰু এই তথ্য স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰণালয় (MoHFW)কো দাখিল কৰিব লাগিব।
- কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহৰ ক্ৰিয়া-কলাপসমূহ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰসমূহে কঠোৰভাৱে নিৰীক্ষণ কৰিব লাগিব আৰু এই জ’নসমূহত গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া কন্টেইনমেন্ট ব্যৱস্থা সম্পৰ্কীয় নীতি-নিৰ্দেশনাসমূহ কঠোৰভাৱে কাৰ্যকৰী কৰিব লাগিব।
- স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰণালয় (MoHFW)এ কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহৰ যথোপযুক্ত চিত্ৰণ (delineation) আৰু কন্টেইনমেন্ট ব্যৱস্থাসমূহৰ ৰূপায়ণৰ নিৰীক্ষণ কৰিব।
কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহৰ বাহিৰৰ কাম-কাজ সন্দৰ্ভত ৰাজ্যসমূহে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব
ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে তেওঁলোকে কৰা পৰিস্থিতিৰ পৰ্যালোচনাৰ ভিত্তিত, কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহৰ বাহিৰৰ নিৰ্দিষ্ট কেতবোৰ কাৰ্য-কলাপ নিষিদ্ধ কৰিব পাৰিব বা প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি এনে বাধ্যবাধকতা আৰোপ কৰিব পাৰিব। তথাপি, জনসাধাৰণ আৰু সা-সামগ্ৰীৰ আন্তঃ-ৰাজ্যিক (inter-State) আৰু ৰাজ্যৰ-ভিতৰ (intra-State) ত চলাফুৰা, সৰবৰাহত বাধ্যবাধকতা নাথাকিব। এনে চলাফুৰা, সৰবৰাহৰ অৰ্থে কোনো পৃথক অনুমতি/অনুমোদন/ই-পাৰ্মিটৰ প্ৰয়োজনীয়তা নাথাকিব।
ক’ভিড-১৯ৰ ব্যৱস্থাপনাৰ অৰ্থে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰ্দেশনা (National Directives)
সামাজিক দূৰত্ব সুনিশ্চিতকৰণৰ লক্ষ্যৰে, সমগ্ৰ দেশতে ক’ভিড-১৯ৰ ব্যৱস্থাপনাৰ অৰ্থে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰ্দেশনা পালন বাহাল থাকিব। দোকান-পোহাৰসমূহে গ্ৰাহকসকলৰ মাজত যথোপযুক্ত শাৰীৰিক দূৰত্ব বৰ্তাই ৰাখিবলৈ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰণালয় (MHA)এ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰ্দেশনাৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ নিৰীক্ষণ কৰিব।
আক্ৰান্ত হোৱাৰ অধিক সম্ভাৱনা থকা লোক (vulnerable persons)ৰ অৰ্থে সুৰক্ষা
আক্ৰান্ত হোৱাৰ অধিক সম্ভাৱনা থকা লোক যথাঃ ৬৫ বছৰ বয়সৰ উৰ্ধ লোক, আন ৰোগত আক্ৰান্ত হৈ থকা লোক, গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু ১০ বছৰ বয়সৰ অনূৰ্ধ শিশুক অত্যাৱশ্যকীয় প্ৰয়োজনীয়তা আৰু চিকিৎসা সম্পৰ্কীয় কাৰণৰ বাহিৰে ঘৰতে থকাৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰি অহা হৈছে।
আৰোগ্য সেতুৰ ব্যৱহাৰ
আৰোগ্য সেতু ম’বাইল এপ্লিকেশ্যনটো ব্যৱহাৰত উৎসাহিত কৰি অহা হৈছে।