Ministry of Environment, Forest and Climate Change
BRICS one of the most valuable and working partnership: Shri Prakash Javadekar
Sixth BRICS Environment Ministers’ meet calls for joint efforts to improve the environment and promote the Circular Economy
30 JUL 2020 11:35PM by PIB Delhi
The Environment Ministers of the five BRICS countries (Brazil, Russia, India, China & South Africa) participated in the 6th BRICS Environment Ministers’ Meeting on 30 July 2020 via videoconference under the presidency of Russia.
Representing India, Union Environment Minister, Shri Prakash Javadekar, said that India attaches great importance to the grouping. The Environment Minister said that the aspiration of BRICS countries are similar and called for sharing of best practices among the BRICS nation towards attainment of Sustainable Development Goals.
The Union Minister, stressed upon the need to implement the various initiatives under the BRICS and for the speedy implementation of the BRICS MoU. The Minister also offered that India could provide the platform wherein all the best practices in environmental management in BRICS countries could be showcased.
Shri Javadekar also elaborated on the efforts made by India in areas relating to sustainable urban management, tackling marine litter, air pollution and the cleaning of rivers.
The Minister said that India believes that Equity, Common but differentiated responsibilities, finance and technology partnerships are key pillars towards attainment of global goals of climate change mitigation and adaptation and India is walking the talk on Paris Agreement and its Climate commitments.
Highlighting the efforts made by India in controlling Air pollution Shri Javadekar said that in 2015 India launched the Air Quality index monitoring in 10 cities, today it has been extended to 122 cities. He also informed that India in 2019 launched the National Clean Air Programme (NCAP), the goal of which is to reduce particulate pollution by 20-30 percent relative to 2017 levels by 2024.
During the meeting the need for all the BRICS nations to work as a group for the post 2020 Biodiversity framework was also emphasised. The meeting was preceded by the BRICS Working Group meeting.
India will assume the BRICS Presidency in 2021. Shri Javadekar extended invitation to the BRICS nations to participate in the BRICS environment meetings. The meeting adopted BRICS Environment Ministers’ Statement .It was welcomed by all countries, as an action oriented and progressive statement which shows BRICS countries eagerness to both work mutually and fruitfully.
For the Joint Statement Click here.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
ব্রিক্স অসি মরু ওইবা অমসুং মথৌ তৌবা খোঙলোয়নিঃ শ্রী প্রকাশ জবারেকর
তরুকশুবা ব্রিক্স ইনবাইরনমেন্ত মন্ত্রীশিংগী মীফম্না অকোয়বা ফগৎহন্নবা অমসুং সর্ক্যুলার ইকোনোমী খুমাং চাউশিলহন্নবা হায়রি
30 JUL 2020 11:35PM by PIB Imphal
ব্রিক্স লৈবাক মঙা (ব্রাজিল, রসিয়া, ইন্দিয়া, চাইনা অমসুং খা-অফ্রিকা)গী ইনবাইরনমেন্ত মন্ত্রীশিংনা তরুকশুবা ব্রিক্স ইনবাইরনমেন্ত মন্ত্রীশিংগী মীফম অমা জুলাই ৩০, ২০২০দা রসিয়াগী প্রসেইদেন্সীগী মখাদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা পাংথোকখ্রে।
কেন্দ্রগী ইনবাইরনমেন্ত মন্ত্রী শ্রী প্রকাশ জবারেকরনা ভারতকী মীহুৎ ওইনা কাংলুপ শেম্বা অসিদা ভারতনা য়াম্না থাজবা থম্মি হায়খি। ইনবাইরনমেন্ত মন্ত্রীনা ব্রিক্স লৈবাকশিংগী অনিংবা অপাম্বা খুদিংমক মান্নৈ অমসুং তুং কোয়না চৎপা চাউখৎমিন্নবগী পান্দম ফংগে হায়রবদি ব্রিক্স লৈবাকশিংগী মনুংদা অমগা অমগা তানদুনা চৎপনা ফংগনি হায়খি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ব্রিক্সগী মখাদা খোঙথাং কয়া অমা পাংথোকপগী তঙাই ফদবশিং অমসুং ব্রিক্স এম.ও.য়ু.বু অথুবা মতমদা থবক ওইনা পয়াংথোকপগী মতাংদা পনখি। ব্রিক্স লৈবাকশিংদা অকোয়ববু শেন্নবগী অফবা থবক থৌরম কয়া উৎনবা মতিক চাবা প্লেৎফোর্ম অসি ভারতনা পীবা ঙমগনি হায়খি।
শ্রী জবারেকরনা তুং কোয়বা অর্বান মেনেজমেন্ত তৌবা, ঈশিংদা ফত্ত হাউদি লৈবা থেংনবা, এয়র পোল্ল্যুসন অমসুং তুরেল শেংদোকপনচিংবা হীরম কয়াগা মরী লৈনবা ভারতনা পায়খৎখিবা থৌদাংশিংগী মরমদা পনখি।
ভারতনা ইক্বিতী, অমত্তা ওইবা অদুবু থৌদাংদি খেৎনবা, ফাইনান্স অমসুং তেক্নোলোজীগী খুৎশম্নবনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থোকপা হন্থহন্নবা মালেমগী পান্দম ফংবা ঙম্বগী মরু ওইবা য়ুম্বী ওইগনি হায়বগী থাজবা লৈ অমসুং ভারতনা পেরিস এগ্রীমেন্ত অমসুং মসিনা অইং-অশাগী মতাংদা চেৎনা লেপ্লিবা অসি ইন্দুনা চৎলি হায়খি।
এয়র পোল্ল্যুসন লাকশিন্নবা ভারতনা হোৎনরিবা কয়াগী মরমদা পল্লদুনা শ্রী জবারেকরনা ইং ২০১৫দা ভারতনা শহর ১০দা এয়র ক্বালিতী ইন্দেক্স য়েংশিনবগী থৌওং পাংথোকখি অমসুং ঙসিদি মহি শহর ১২২দা পাংথোক্লে হায়খি। ইং ২০১৯দা ভারতনা নেস্নেল ক্লীন এয়র প্রোগ্রাম (এন.সি.এ.পি.) লোঞ্চ তৌখি অমসুং মসিগী পান্দমদি ইং ২০১৭দা ওইরিবা এয়র পোল্ল্যুসনগী চাং অসি ইং ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা ২০-৩০% হন্থহনবনি হায়বসু মীয়ামদা খঙহনখি।
মীফম অসিগী মনুংদা ২০২০গী মতুংগী বাইওদাইবর্সিতী ফ্রেমৱর্ক্কীদমক্তা ব্রিক্স লৈবাকশিংনা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী তঙাই ফদবশিংদসু মিৎয়েং চংনখি। মীফম অসিগী মমাংদা ব্রিক্স ৱর্কিং গ্রুপ মীফম অমা পাংথোকখি।
ভারতনা ইং ২০২১দা ব্রিক্স প্রসিদেন্সীগী থৌদাং লৌগনি। শ্রী জবারেকরনা ব্রিক্স লৈবাকশিংনা ব্রিক্স ইনবাইরন্মেন্ত মীফমশিংদা শরুক য়াবীনবসু হায়খি। মীফম অসিনা ব্রিক্স ইনবাইরনমেন্ত মন্ত্রীশিংগী ৱাফমশিংবু ইনখি। অসিগুম্বা থবক্তা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং চাউখৎনিংঙাই ওইবা ৱারোলশিং অসিনা ব্রিক্স লৈবাকশিংনা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা মহৈ ফঙমিন্নবগী মতৌ উৎপা থৌওং অসি লৈবাক পুম্নমক্না তরাম্না ওক্নখি।
অপুনবা ৱারোলগীদমক্তা মফম অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু