Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
MSME Minister Shri Nitin Gadkari Approves a New Scheme to Make India Aatmanirbhar in Agarbatti Production
KVIC to soon launch the Pilot Project facilitating thousands of job creation and reduce import dependence
02 AUG 2020 2:19PM by PIB Delhi
Union Minister for MSME, Shri Nitin Gadkari has approved a unique employment generation program proposed by Khadi and Village Industries Commission (KVIC) to make India Aatmanirbhar in Agarbatti production. The program named as “Khadi Agarbatti Aatmanirbhar Mission” aims at creating employment for unemployed and migrant workers in different parts of the country while increasing domestic Agarbatti production substantially. The proposal was submitted to the Ministry of MSME for approval last month. The pilot project will be launched soon and on full-fledged implementation of the project, thousands of jobs will be created in the Agarbatti industry.
The scheme designed by KVIC on PPP mode is unique in the sense that in a very less investment, it will create sustainable employment and help private Agarbatti manufacturers to scale up Agarbatti production without any capital investment by them. Under the scheme, KVIC will provide Automatic Agarbatti making machines and powder mixing machines to the artisans through the successful private Agarbatti manufacturers who will sign the agreement as business partners. KVIC has decided to procure only locally made machines by Indian manufacturers which also aims at encouraging local production.
KVIC will provide 25% subsidy on the cost of the machines and will recover the remaining 75% of the cost from the artisans in easy installments every month. The business partner will provide the raw material to the artisans for making Agarbatti and will pay them wages on job work basis. Cost of artisans’ training will be shared between KVIC and the private business partner wherein KVIC will bear 75% of the cost while 25% will be paid by the business partner.
Each automatic Agarbatti making machine makes approximately 80 kg Agarbatti per day which will provide direct employment to 4 persons. One powder mixing machine, to be given on a set on 5 Agarbatti making machines, will provide employment to 2 persons.
The current job work rate for Agarbatti making is Rs 15 per kg. At this rate, 4 artisans working on one Automatic Agarbatti machine will earn minimum Rs 1200 per day by making 80 kg of Agarbatti. Hence every artisan will earn at least Rs 300 per day. Similarly, on powder mixing machine, each artisan will get a fixed amount of Rs 250 per day.
As per the scheme, the wages to the artisans will be provided by the business partners on weekly basis directly in their accounts through DBT only. Supply of raw material to the artisans, logistics, quality control and marketing of the final product will be the sole responsibility of the business partner. After recovery of the 75% cost, the ownership of the machines will automatically be transferred to the artisans.
A two-party agreement to this effect will be signed between KVIC and the Private Agarbatti manufacturer for successful running of the project on PPP Mode.
The scheme has been designed in wake of the two major decisions – import restriction on Raw Agarbatti and increase in import duty on Bamboo sticks - taken by the Ministry of Commerce and Ministry of Finance respectively on the initiative of Shri Gadkari.
KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena said the two decisions of the Central Government created a huge employment opportunity in the Agarbatti industry. “In order to encash the huge employment generation opportunity, the KVIC designed a program namely “Khadi Agarbatti Aatmanirbhar Mission” and submitted to the Ministry of MSME for approval,” Saxena said.
The program aims at handholding artisans and supporting the local Agarbatti industry. The current consumption of Agarbatti in the country is approximately 1490 MT per day; however, India’s per day production of Agarbatti is just 760 MT. There is a huge gap between the demand and the supply and hence, immense scope for job creation.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
এম.এস.এম.ই. মন্ত্রী শ্রী নিতিন গদকরিনা ভারতপু ধুপ পুথোকপদা আত্মানির্ভর ওইহন্নবা অনৌবা স্কিম অমগী অয়াবা পীখ্রে
কে.ভি.আই.সি.না থবক লিশিং কয়া অমা লৈহন্নবা অমসুং মীরমদগী পুশিল্লকপা পোত্থোক্তা মীপান তাংদনবা অথুবা মতমদা পাইলোৎ প্রোজেক্ত অমা হৌদোক্লগনি
02 AUG 2020 2:19PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী এম.এস.এম.ই. মন্ত্রী শ্রী নিতিন গদকরিনা খাদি অমসুং বিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.)না হৌদোকখিবা থবক পীবগী অখন্নবা স্কিম অমা ভারতপু ধুপ পুত্থোকপদা আত্মানির্ভর ওইহন্নবা স্কিম অমগী অয়াবা পীখ্রে। “খাদি ধুপ আত্মানির্ভর মিসন” হায়না মিংথোনবা প্রোগ্রাম অসিনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমদা লৈরিবা থবক ফংদবা অমসুং মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংদা থবক পীদুনা ভারতকী ওইনা ধুপ পুথোকপা অসি হেনগৎহনবদা পান্দম থম্লি। হৌদোকখিবা অসি মমাং থাদা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়দা পীশিনখি। পাইলোৎ প্রোজেক্ত অসি অথুবা মতমদা লোঞ্চ তৌরগনি অমসুং প্রোজেক্ত অসিনা মথৌ নীংথিনা তৌরকপা মতমদা ধুপ ইন্দস্ত্রীদা থবক লিশিং কয়া অমসু লৈরগনি।
কে.ভি.আই.সি.না পি.পি.পি. মোদতা শেম-শাবা স্কিম অসি শেল থাদবদা য়াম্না হন্থবগী মওং চেন্দুনা হীরম খুদিংদা তোঙাল্লি অমসুং মসিনা থবক কয়া অমা পীবা ঙমদুনা ধুপ পুত্থোকপা মীওইশিংনা শেল থাদদনা পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহনগনি। স্কিম অসিগী মখাদা কে.ভি.আই.সি.না ব্যুজিনেস পার্তনর ওইবা য়াবগী য়ানচেদা খুৎয়েক পীবা মায় পাক্না ধুপ পুথোক্লিবা লন্নাইগী মীওইশিংগী খুত্থাংদা আর্তিসানশিংদা ধুপ শানবা ওতোমেতিক মেছিন অমসুং মিক্সিং মেছিন পীগনি। কে.ভি.আই.সি.না লোকেলগী পোত্থোক পুথোকপবু পুক্নিং থৌগৎপা ওইনা ভারতকী মেছিন শাবশিংনা লমদম অসিদা শাজবা মেছিন খক্তমক লৈবগী ৱারেপসু লৌখি।
কে.ভি.আই.সি.না মেছিনগী মমলগী ২৫% সবসিদী ওইনা পীদুনা লেমহৌরিবা শেনফম অসিগী ৭৫%দি থা খুদিংগী ওইনা আরতিসানশিংদগী ইন্সতোলমেন্ততা লৌগনি। ব্যুজিনেস পার্তনরশিংনা আর্তিসানশিংদা ধুপ শানবা পোৎলমশিং পীগনি অমসুং থবক্তা য়ুম্ফম ওইদুনা খুৎশুমন পীগনি। আর্তিসানশিংবু ত্রেনিং তৌবদা চংবা শেনফম অসি কে.ভি.আই.সি.না অপুনবা শেনফমগী ৭৫% পুথোক্কনি অমসুং অতোপ্পা ২৫% অসিনা খুৎশম্নরিবা ব্যুজিনেস পার্তনরশিংনা পুথোক্কনি।
ধুপ পুথোকপগী ওতোমেতিক মেছিন অমমম্না নোঙমদা ধুপ কিলো ৮০ পুথোক্তুনা মীওই ৪দা হকথেংনা থবক পীগনি। ধুপ শানবা মেছিন ৫/৫গী ওইনা মিক্সিং অমমম পীগনি অমসুং মসিনা মীওই ২দা থবক পীগনি।
হৌজিক চৎনরিবা ধুপ শাবগী মমল অসি কিলোদা লুপা ১৫নি। চৎনরিবা মমল অসিদা ধুপগী শানবা ওতোমেতিক মেছিন অমদা মীওই মরিনা থবক তৌদুনা কিলো ৮০ পুথোকপা মতমদা নোঙমদা য়ামদ্রবদা লুপা ১২০০ তানবা ঙমগনি। মতৌ অসুম্না আর্তিসান খুদিংমক্না য়ামদ্রবদা নোঙমদা লুপা ৩০০ শোয়দনা তানবা ঙমগনি। মসিগা মান্নবা ওইনা পাউদর মিক্স তৌনবা মেছিন্দা থবক তৌরিবা মীওই অমনা নোঙমদা লুপা ২৫০ শুংসোয় শোয়দনা তানগনি।
স্কিম অসিগী মতুং ইন্না আর্তিসানশিংগী খুৎশুমন অসি ব্যুজিনেস পার্তনরশিংনা চয়োলগী ওইনা মখোয়গী একাউন্তশিংদা দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা হকথেংননা হাপকনি। আর্তিসানশিংদা পোৎ শানবা পোৎলম পীবা, লোজিস্তিক্স, মগুন য়েংশিনবা অমসুং শাবা লোয়রবা পোত্থোকশিং য়োনবা অসিদি ব্যুইজিনেস পার্তনরশিংগী থৌদাং ওইগনি। মেছিনগী মমলগী ৭৫% ফংলবা তুংদদি মেছিনশিং অসিগী মপু অসি আর্তিসানশিংনা ওইগনি।
হীরম অসিগী মতাংদা কাংলুপ অনিগী ওইবা য়ানচে অমা কে.ভি.আই.সি. অমসুং ধুপ শাবা লন্নাইগী পোত্থোক পুথোকপশিংগী মরক্তা প্রোজেক্ত অসিনা পি.পি.পি. মোদতা মায় পাক্না পাংথোক্লবা তুংদা খুৎয়েক পীনগনি।
স্কিম অসি শ্রী গদকরিনা হৌদোকখিবগী মতুং ইন্না কম্মর্স মন্ত্রালয় অমসুং শেলথুম মন্ত্রালয়না মথংশিৎনা লৌখিবা অচৌবা ৱারেপ অনিগী মতুং ইন্না শেমখিবনি- শেম শাদ্রিবা ধুপ মীরমদগী পুশিল্লকপদা অথিংবা থম্বা অমসুং মীরমদগী ৱা পুশিল্লকপগী ইম্পোর্ত দ্যুতী হেনগৎপা।
কে.ভি.আই.সি.গী চেয়রমেন শ্রী বিনয় কুমার সক্সেনানা হায়রিবা কেন্দ্র সরকারগী ৱারেপশিং অসিনা ধুপ ইন্দস্ত্রীদা থবক কয়া অমা পীবগী খুদোংচাবা লৈহল্লে হায়খি। “থবক য়াম্না পীবা ঙমগদৌরিবা খুদোংচাবশিং অসি লৌশিনবা ওইনা কে.ভি.আই.সি.না ‘খাদি ধুপ আত্মানির্ভর মিসন’ কৌবা প্রোগ্রাম অমস শেম-শারে অমসুং মসিগী অয়াবা ফংবগীদমক্তা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়দা পীশিনখ্রে”, হায়না সক্সেনানা হায়খি।
প্রোগ্রাম অসিনা আর্তিসানশিংবু লমজিংদুনা লোকেল ধুপ ইন্দস্ত্রীবু শৌগৎপগী পান্দম থম্লি। হৌজিক হৌজিক লৈবাক অসিদা ধুপ শিজিন্নবগী চাং অসি নোঙমদা এম.তি. ১৪৯০নি অদুবু ভারতনা নোঙমদা পুথোকপা ঙম্বা অসি শুপ্নগী এম.তি. ৭৬০নি। মীয়াম্না পাম্বা অমসুং মখোয়দা পীবা ঙম্বগী মরক্তা চাউরবা অহাঙবা অমা লৈরি মরম অদুনা মসিনা থবক ময়াম অমা পীবা ঙম্বগী মতিক লৈ।