Prime Minister's Office
PM delivers inaugural addresses at the Higher Education Conclave
National Education Policy aims to keep the current and future generations - Future Ready : PM
Policy lays the foundation of the New India : PM
It is based on a Holistic approach:PM
07 AUG 2020 2:14PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the inaugural address at the Higher Education Conclave.
PM mentioned that the National Education Policy was approved after extensive deliberations over 3-4 years and brainstorming over lakhs of suggestions. He noted that healthy debate and discussions are taking place on National Education policy across the country.
National Education Policy aims at making the youth Future Ready while focussing on the National Values and National Goals.
Shri Narendra Modi said that the policy lays the foundation of the New India, the 21st Century India, the education and skills needed for the youth to strengthen India, to advance it to new heights of development and to further empower the citizens of India to make them suitable for maximum opportunities.
The Prime Minister said that for years our education system remained unchanged leading to lopsided priorities where people were focussing on either becoming a doctor, an engineer or a lawyer. He said there was no mapping of the Interest, Ability and Demand.
The Prime Minister questioned how could critical thinking and innovative thinking develop in the youth, unless there is Passion in our education, Philosophy of Education, Purpose of Education.
The Prime Minister said National Education Policy also reflects the ideals of Guru Rabindranath on Education, which aims at bringing our lives in harmony with all the existence. He said, a Holistic Approach was needed, which the National Education Policy has achieved successfully.
He said the Policy was formulated keeping in mind two biggest questions: Whether our education system motivates our youth for Creative, Curiosity and Commitment Driven Life? And whether our education system empowers our youth, helps in building an Empowered Society in the country? On this he expressed satisfaction that National Education Policy takes care of these pertinent issues.
The Prime Minister said that India's education system needs to change according to the changing times. The new structure of a 5 + 3 + 3 + 4 curriculum is a step in this direction, he added. He said that we have to ensure that our students become Global Citizens and also remain connected to their roots.
The PM said the new education policy stresses on ‘How to think’. He said the emphasis on inquiry-based, discovery-based, discussion based, and analysis based learning methods for children will enhance their urge to learn and participate in the classes.
The PM urged that every student should get the opportunity to follow his passion. It often happens that when a student goes for a job after doing a course, he finds that what he has studied does not meet the requirement of the job. He said that many students also leave the course. He said in order to take care of the needs of all such students, the option of multiple entry-exit has been provided in the New Education Policy.
PM said the New Education Policy provides for a Credit Bank so that students can have the freedom to leave a course in between and utilise them later when they want to resume their courses. He said that we are moving towards an era where a person will have to constantly re-skill and up-skill himself.
The PM said that the dignity of every section of society plays a big role in the development of any country. Therefore, a lot of attention has been given to student education and Dignity of Labor in National Education Policy.
PM said that India has the ability to give solutions of talent and technology to the whole world, and that the National Education Policy also addresses this responsibility, which aims at developing many technology-based content and courses. He said that concepts like virtual labs are going to carry the dream of better education to millions of peers who could not read such subjects before, which required Lab Experiment. National Education Policy is also going to play an important role in ending the gap of research and education in our country.
The PM said that National Education Policy can be implemented more effectively and at a faster pace only when these reforms would be reflected in Institutions and Infrastructure. He said that the need of the hour is to build the values ​​of Innovation and adaptation in society and this should start from the Institutions of our country.
The Prime Minister said that higher education institutions need to be empowered through Autonomy. He said that there are two types of debates about Autonomy. One says that everything should be done strictly under government control, while the other says that all institutions should get Autonomy by default. He said that the first opinion comes out of a mistrust towards non-government institutions while Autonomy is treated as an entitlement in the second approach. He said the path to Good Quality Education lies somewhere in the middle of these 2 opinions.
He felt the institute that does more work for quality education should be rewarded with more freedom. This will provide Encouragement to Quality and will also give Incentive to everyone to grow. He wished that as the national education policy expands, the autonomy of education institutions will also get faster.
Quoting former President of the country, Dr. APJ Abdul Kalam “The purpose of education is to make good human beings with skill and expertise. Enlightened human beings can be created by teachers.”
The Prime Minister said that the policy focuses on developing a strong teaching system where teachers can in turn produce good professionals and good citizens. There is a great emphasis on teacher training in national education policy, they are constantly updating their skills, there is a lot of emphasis on this.
PM urged people to work together with determination to implement the National Education Policy. He said that a new round of dialogue and coordination with Universities, Colleges, School education boards, different states, different stakeholders is about to start from here. He urged to continue the webinar on National Education Policy and keep discussing it. He expressed confidence that in this Conclave, better suggestions, effective solutions will come out regarding Effective Implementation of National Education Policy.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ସମ୍ମେଳନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଭାଷଣ
• ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପିଢିକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏହି ନୀତି ନୂଆ ଭାରତର ଆଧାରଶିଳା ସ୍ଥାପନ କରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏଥିରେ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନିହିତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
07 AUG 2020 2:14PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସମ୍ମେଳନକୁ ଆଜି ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ନିଜର ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ 3-4 ବର୍ଷ ଧରି ବ୍ୟାପକ ବିଚାର ବିମର୍ଶ ପରେ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ସରକାରଙ୍କ ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆସିଥିଲା ଏବଂ ସେଗୁଡିକ ଉପରେ ବିଚାର ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବିତର୍କ ଓ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ ସାରା ଦେଶରେ ଚାଲିଛି । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଯୁବ ସମାଜକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏଥିରେ ଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ନୂଆ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି । ଭାରତକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଶିକ୍ଷା ଓ କୌଶଳର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ତାହା ଏଥିରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମ ଯୁବ ସମାଜ ସଶକ୍ତ ହୋଇ ଭାରତକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ସହିତ ବିକାଶର ନୂଆ ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ । ଏହା ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସବଳ ଓ ସମର୍ଥ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁକାମ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘବର୍ଷ ଧରି ଆମ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଥିଲା । ଏଥିରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକୁ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉ ନ ଥିଲା । ଫଳରେ ଲୋକେ ଡାକ୍ତର, ଇଂଜିନିୟର କିମ୍ବା ଓକିଲ ହେଉଥିଲେ । ପୁରୁଣା ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଆଗ୍ରହ, ଦକ୍ଷତା ଓ ଚାହିଦାକୁ ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଉ ନ ଥିଲା । ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଶିକ୍ଷାରେ ଆଗ୍ରହ, ଦର୍ଶନ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନ ରହିଲେ ଏହା କିପରି ଯୁବ ସମାଜକୁ ନବସୃଜନ ଓ ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପାଇଁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଗୁରୁ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଦର୍ଶନ ପ୍ରତିଫଳିତ । ଏହି ଶିକ୍ଷା ଦର୍ଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ସବୁ ଭୌତିକ ବିଷୟ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷାକରି ଚଳିବା । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଯେଉଁ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ତାହା ସଫଳତାର ସହ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି । ଦୁଇଟି ବୃହତ୍ତମ ପ୍ରଶ୍ନକୁ ମନରେ ରଖି ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ତାହାହେଲା ଆମ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଆମ ଯୁବ ସମାଜକୁ ସର୍ଜନା, ଅନିସନ୍ଧିତ୍ସା ଏବଂ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ ଜୀବନ ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରୁଛି କି? ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଆମ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଆମ ଯୁବ ସମାଜକୁ ଦେଶରେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ସମାଜ ଗଠନ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି କି? ଏହି ଦୁଇଟି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଆବଶ୍ୟକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ବଦଳିବା ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲା । ନୂଆ 5+3+3+4 ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏ ଦିଗରେ ଏକ ଯଥାର୍ଥ ପଦକ୍ଷେପ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବିଶ୍ୱର ନାଗରିକ ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଜ ମୂଳପିଣ୍ଡ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇ ରହିଥାନ୍ତୁ, ଏ କଥାଟିକୁ ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଚିନ୍ତା ପରିସର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନିସନ୍ଧିତ୍ସୁ କିପରି କରାଯାଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଅନୁସନ୍ଧାନଭିତ୍ତିକ, ଆବିଷ୍କାରଭିତ୍ତିକ, ଆଲୋଚନାଭିତ୍ତିକ, ବିଶ୍ଳେଷଣଭିତ୍ତିକ, ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ ଉପରେ ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧ୍ୟୟନର ଆଗ୍ରହ ବଢିବ ଏବଂ ସେମାନେ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଏହି ସୁଯୋଗର ସଦ୍‌ବ୍ୟବହାର କରି ନିଜର ପଠନ ଆଗ୍ରହ ପୂରଣ କରିବା ଉଚିତ । ଏଭଳି ପ୍ରାୟତଃ ଘଟେ, ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଛାତ୍ର ପାଠପଢି ସାରିବା ପରେ ଚାକିରି କରିବାକୁ ଯେତେବେଳେ ଯାଏ ସେ ଦେଖେ ଯେ ସେ ପଢିଥିବା ପାଠ ସହିତ ତାଚାକିରର କୌଣସି ସଂପର୍କ ନାହିଁ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମଝିରେ ଛାଡି ଦେଇଥାନ୍ତି । ତେଣୁ ଏଭଳି ବ୍ୟତିକ୍ରମଗୁଡିକୁ ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ସଂପୃକ୍ତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ନିମନ୍ତେ ନୂଆ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରବେଶ-ପ୍ରସ୍ଥାନ ବିକଳ୍ପ ବା ମଲ୍‌ଟିପୁଲ ଏଣ୍ଟ୍ରି-ଏକ୍‌ଜିଟ ଅପ୍‌ସନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଅ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଏକ କ୍ରେଡିଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି । ଏହା ଫଳରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଗୋଟିଏ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମଝିରେ ଛାଡି ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ତାହାକୁ ଚାହିଁଲେ ପଢିପାରିବେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଏଭଳି ଏକ ଯୁଗଆଡକୁ ଗତି କରୁଛୁ, ଯେଉଁଠି ଜଣେ ଲୋକଙ୍କୁ ନିରନ୍ତରଭାବେ ନିଜର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ନିଜକୁ ସମୟ ଉପଯୋଗୀ ଓ ସୁଦକ୍ଷ ହେବାକୁ ପଡିବ । ଏହା ସେଲ୍‌ଫ ରି-ସ୍କିଲ୍‌ ଓ ଅପ୍‌-ସ୍କିଲ୍‌ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ଏକ ଦେଶର ବିକାଶରେ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏକ ବଡ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରେ । ତେଣୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶ୍ରମର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଉପରେ ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଟେକ୍‌ନୋଲଜିର ସମାଧାନ ସୂତ୍ର ଦେବାକୁ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ନିର୍ବାହ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଅନେକ ଟେକ୍‌ନୋଲଜି ଭିତ୍ତିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଓ ପାଠ୍ୟ ଖସଡା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଭର୍ଚୁଆଲ ଲ୍ୟାବ ଭଳି ବିଚାର ଯାହା ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ, ତାହାକୁ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁମାନେ ଆବଶ୍ୟକ ଲ୍ୟାବ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅଭାବରୁ ଏସବୁ ବିଷୟ ପଢିପାରୁ ନ ଥିଲେ ଏବେ ସେମାନେ ତାହା ପଢିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ମଧ୍ୟ ଗବେଷଣା ଓ ଉନ୍ନୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିଛି ତାହାକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସଫଳ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଓ ଶୈକ୍ଷିକ ସଂସ୍କାର ଦେଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମିଗୁଡିକରେ ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତମଭାବେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବ ସେତେବେଳେ ଯାଇ ଏହା ଅଧିକ ସଫଳ ଓ ଦ୍ରୁତତରଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇପାରିବ । ଅତଏବ ବର୍ତ୍ତମାନ ନବସୃଜନର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସମାଜ ସହିତ ନିଜକୁ ଖାପଖୁଆଇବାର ସମୟ ଉପଗତ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଚ୍ଚତର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସ୍ୱୟଂଶାସନ ସଂପର୍କରେ ଦୁଇପ୍ରକାର ବିତର୍କ ହେଉଛି । ଗୋଟିଏ ପକ୍ଷ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷ ସରକାରୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ସରକାରଙ୍କ କଡ଼ା କଟକଣା ଭିତରେ ହେବା ଉଚିତ । ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ମତ ହେଲା ଯେ ସବୁ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନକୁ ସ୍ୱୟଂ ଶାସନର ଦାୟିତ୍ୱ ଛାଡିଦେବା ଉଚିତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥମ ବିଚାରରେ ଅଣସରକାରୀ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ରହୁଛି । ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଚାରରେ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱୟଂଶାସନକୁ ଏକ ଅଧିକାର ଭାବରେ ବିଚାର କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଭଲ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ମାନର ଶିକ୍ଷା ଏହି ଦୁଇପ୍ରକାର ବିଚାର ମଝିରେ କେଉଁଠି ରହିଛି । ସେ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମାନକ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ମାନର ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଅଧିକ କାମ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ । ଏହା ଫଳରେ ଶିକ୍ଷାର ମାନ ବୃଦ୍ଧି ଉଦ୍ୟମ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେବ ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତେ ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇବେ । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିର ସଂପ୍ରସାରଣ ସହିତ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକୁ ସ୍ୱୟଂ ଶାସନ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ ପ୍ରକି୍ରୟା ମଧ୍ୟ ବେଗଗାମୀ ହେବ ।
ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡ. ଏ.ପି.ଜେ ଅବଦୁଲ କଲାମ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘ଶିକ୍ଷାର ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଦକ୍ଷତା ଓ ବିଶେଷ ନୈପୁଣ୍ୟ ଥିବା ଉତ୍ତମ ମଣିଷ ଗଢିବା । ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରବୁଦ୍ଧ ମଣିଷ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବେଡ. କଲାମଙ୍କ ଏହି ଉକ୍ତି ଉଦ୍ଧାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଶୈକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଉତ୍ତମ, ପେସାଦାର ଓ ନାଗରିକ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ଥ ହେବେ । ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ତାଲିମକୁ ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ସେମାନଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ଓ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିପାଇଁ ନୂଆ ନୀତିରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ମିଳିତଭାବେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହୋଇ ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୁଅନ୍ତୁ । ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜ, ସ୍କୁଲ, ଶିକ୍ଷାବୋର୍ଡ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସହ ସଂପୃକ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ଏବେଠୁ ଏକ ନୂଆ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିବ । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଉପରେ ୱେବିନାରମାନ ଜାରି ରଖିବା ସହ ଏହା ଉପରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ସେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଆଲୋଚନାଚକ୍ରରେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରସ୍ତାବ, ଯଥାର୍ଥ ସମାଧାନ ସୂତ୍ର ଆଦି ବାହାରିବା ସହ ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତିର ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ବାଟ ବାହାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।