Ministry of Health and Family Welfare
Centre directs the States to focus all efforts on reducing COVID-19 mortality
States reporting high COVID deaths need optimal utilisation of resources to improve clinical management
08 AUG 2020 3:47PM by PIB Delhi
Coordinated, graded and pro-active management of COVID-19 by the Union and State/UT governments has ensured the national Case Fatality Rate (CFR) is on the slide. It currently stands at 2.04%. As part of the continuous process of review and handholding of States/UTs for collaborative management of COVID-19, two high level virtual meetings were chaired by Shri Rajesh Bhushan, Health Secretary on 7th and 8th August to engage with the States reporting with high case load and higher CFR than the national average, in order to advise and support them on efforts to prevent and reduce mortality due to COVID-19.
Today’s meeting focused on 13 districts concentrated in eight States/UT. These are Kamrup Metro in Assam; Patna in Bihar; Ranchi in Jharkhand; Alappuzha and Thiruvananthapuram in Kerala; Ganjam in Odisha; Lucknow in Uttar Pradesh; 24 Paraganas North, Hooghly, Howrah, Kolkata and Maldah in West Bengal; and Delhi. These districts account for nearly 9% of India's active cases and about 14% of COVID deaths. They also report low tests per million and high confirmation percentage. A surge has been observed in the daily new cases in four districts viz. Kamrup Metro in Assam; Lucknow in Uttar Pradesh; Thiruvananthapuram and Alappuzha in Kerala. Principal Secretary (Health) and MD (NHM) from the eight States along with district surveillance officers, district collectors, commissioners of the municipal corporation, Chief Medical Officers, and Medical Superintendent of Medical Colleges participated in the virtual meeting.
Several issues critical to reducing case fatality rate were discussed during the meeting. The States were advised to address the issues of low lab utilisation i.e. less than 100 tests per day for RT-PCR and 10 for others; low tests per million population; decrease in absolute tests from last week; delay in test results; and high confirmation percentage among the health care workers. They were advised to ensure timely referral and hospitalization in view of reports from some districts of patients dying within 48 hrs of admission. States were directed to ensure unavailability of ambulances with zero tolerance for refusal. The need to ensure monitoring asymptomatic cases under home isolation with special focus on physical visits/phone consultation on daily basis was underscored. States were asked to ensure a timely assessment and make advance preparedness for infrastructure viz. ICU beds, oxygen supply etc., based on the prevailing case load and the estimated growth rate.
It was reiterated that AIIMS, New Delhi is holding virtual sessions twice very week on Tuesdays and Fridays where a specialist team of doctors provides guidance on effective clinical management of COVID-19 patients in the ICUs of different State hospitals through tele/video consultation, to reduce the case fatality rate. The State authorities were advised to ensure that State Centers of Excellence other hospitals participate in these VCs regularly to improve clinical practices. The States were advised to follow all Ministry protocols for effective management of containment and buffer zones along with seamless patient and clinical management of patients with special focus on critical cases. Another major area highlighted was that of preventable deaths by strict surveillance among high-risk population like people with co-morbidities, pregnant women, the elderly and children.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংদা কোবিদ-১৯গী মোর্তেলিতী হন্থহন্নবা অহেনবা মিৎয়েং চংনবা হায়খ্রে
কোবিদনা মী লৈখিদগী মশিং য়াম্বা রাজ্যশিংনা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত ফগৎহন্নবা রিসোর্স নীংথিনা শিজিন্নবগী তঙাই ফদবা লৈরে
08 AUG 2020 3:47PM by PIB Imphal
কেন্দ্র অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা কোবিদ-১৯গী মতাংদা খুৎশম্নবা, থাক খায়বা অমসুং হকথেংননা শেন্নবগী থৌওং কয়া পাঙথোকপগী মরম ওইদুনা লৈবাক্কী কেস ফেতেলিতী রেৎ (সি.এফ.আর.) অসি তাথহনবা ঙম্লে। হৌজিক মসি ২.০৪%দা লৈরি। কোবিদ-১৯বু নীংথিনা শেন্ননবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা পাউতাক পীবগী লেপ্তনা চত্থরকপা য়েংশিনবগী মীফমগী থৌশিল ওইনা ওগস্ত ৭ অমসুং ৮দা লৈবাক্কী চাংচত্তগী হেন্না ৱাংবা সি.এফ.আর. লৈবা রাজ্যশিংদা মসিগী চাং হন্থহনবদা তেংবাংনবা শ্রী রাজেশ ভুশন্না লুচিংদুনা মীফম অনি পাঙথোকখ্রে।
ঙসিগী মীফম অদুদা রাজ্য/য়ু.তি. ৮দা লৈবা জিলা ১৩দা মিৎয়েং চংখি। মখোয়শিং অদুদি অসমগী কাম্রুপ মেত্রো, বিহারগী পত্না, ঝারখন্দগী রাঞ্চি, কেরলাগী তিরুবন্থাপুরম অমসুং অলাপুঝা, ওরিশাগী গঞ্জম, উত্তর প্রদেশকী লখনৌ, নোঙচুপ বেঙ্গালগী পরাগানা ২৪, হৌরা, কোলকতা অমসুং মালদহ অমসুং দিল্ললীনি। মসিগী জিলাশিং অসিনা ভারতকী এক্তিব কেসকী শরুক ৯% অমসুং কোবিদনা লৈখিদবগী ১৪%গী শরুক ওইরি। মখোয়না তেস্ত পর মিলিয়ন নেম্বা অমসুং লায়না অসিগী কনফেরমেসনগী চাং ৱাংবা ওইরি। জিলা মরিদা নোঙমদা কেস মশিং য়ামখৎলকপগী মতৌ উবা ফংলি। মখোয়শিং অদুদি সমগী কাম্রুপ মেত্রো, উত্তর প্রদেশকী লখনৌ, কেরলাগী তিরুবন্থাপুরম অমসুং অলাপুঝানি। রাজ্য ৮ অসিগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী (হেলথ) অমসুং এম.দি.(এন.ঐচ.এম.)গা লোয়ননা দিস্ত্রিক্ত সর্বেলিএন্স ওফিসারশিং, দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরশিং, ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনগী কম্মিস্নরশিং, চীফ মেদিকেল ওফিসারশিং অমসুং মেদিকেল কোলেজশিংগী সুপ্রিন্তেন্দেন্তশিংনা বর্চুএলগী মীফম অসিদা শরুক য়াখি।
মীফম অসিদা ফেতেলিতী রেৎ হন্থহনবগী মরু ওইবা ৱাফম কয়া খন্নখি। রাজ্যশিং অসিদা লেবশিং মশিং নেম্না শিজিন্নবা, হায়বদি নোঙমদা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত ১০০দগী তাবা অমসুং অতোপ্পনা ১০দগী তাবগী হীরম; মীশিংগী মতুং ইন্না তেস্ত পর মিলিয়ন মশিং নেম্বা; মমাংগী চয়োলদগী এবসোল্যুত তেস্ত মশিং হন্থরকপা; তেস্ত রীজল্ৎ পীবদা থেঙবা; হকশেলগী থৌমীশিংগী মরক্তা পোজিতিব ওইবগী চাং ৱাংবনচিংবা হীরম কয়াগী মতাংদা য়েংশিন্নবা খঙহনখি। রাজ্যশিং অসিদা কৌবা মতমদা য়ারোই হায়বগী চাং লৈতবা এম্বুলেন্স মতম পুম্বদা ফংহন্নবা খঙহনখি। হোম আইসোলেসন তৌদুনা লৈবা সিম্পতম উত্তবা অনাবশিংবু নুংতিগী ওইনা মখোয়গী হকশেলগী ফিভম অসি ফোন তৌদুনা নত্ত্রগা চত্তুনা য়েংশিনবগী হীরমসু য়াম্না মরু ওইনা খন্নখি। রাজ্যশিং অসিদা লৈরিবা কেসকী মশিং অমসুং হেনগৎলকপা য়াবগী চাং খঙদোক্তুনা মখোয়গী লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং , হায়বদি আই.সি.য়ু. বেদ, ওক্সিজেন সপ্লাইনচিংবা অসি মতম চানা য়েংশিন্দুনা নীংথিনা শেম শাদুনা থম্নবা খঙহনখি।
নই-দিল্লীগী এমসনা কেস ফেতেলিতী রেৎ হন্থহন্নবা হায়দুনা চয়োল খুদিংগী অনিরক ওইনা লৈবাকপোকপা অমসুং ইরাই নুমিৎ খুদিংগী হৈরবা দাক্তরগী কাংবু অমনা তোঙানবা রাজ্যগী হোস্পিতালশিংগা তেলি/ভিদিও কন্সলতেসনগী খুত্থাংদা আই.সি.য়ু.দা লৈরিবা কোবিদ-১৯গী অনাবশিংবু নীংথিনা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত তৌবগী পাউতাক কয়া পীদুনা লাক্লিবা অসিগী মরমদসু মীফম মসিদা পনখি। হায়রিবা ভি.সি.শিং অসিদা রাজ্যশিংনা মখোয়গী স্তেৎ সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অমসুং অতোপ্পা হোস্পিতালশিংসু শরুক য়াহন্নবা খঙহনখি। রাজ্যশিং অসিনা মন্ত্রাল্যগী কাঙলোন কয়া নীংথিনা ইন্দুনা কন্তেনমেন্ত অমসুং বফর জোনশিং নীংথিনা শেন্ননবা অমসুং অরুবা কেস্তা মিৎয়েং চংদুনা অনাবশিংবু য়েংশিন্নবা পরিং নাইবা পথাপ শিজিন্ননবসু হায়খি। অতোপ্পা মরু ওইবা মিৎইয়েং চংগদবা মফমদি মতম কুইনদগী নারক্লবা মীওইশিং, মীরোনবী নুপীশিং, অহল অমসুং অঙাংশিংগুম্বা রিস্ক ৱাংবা মীওইশিংবু নীংথিনা শেন্নদুনা থোক্ত্রবসু য়াবা মী-লৈতবগী থোউওং থোকহন্দনবা হোৎনবা অসিনি।
অচুম্বা, অমসুং খুদক্কী ওইবা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তেক্নিকেল ইস্যু, গাইদলাইন অমসুং এদ্ভাইজরীশিংগী ঈ-পাউশিংগীদমক https://www.mohfw.gov.in/ দা অমসুং @MoHFW_INDIA দা চাং নাইনা চঙবীয়ু।