Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Government committed towards a lasting, robust solution to bring an end to Human-Elephant Conflict: Union Environment Minister
Compendium on Best practices of Human-Elephant Conflict Management in India launched on eve of World Elephant Day
10 AUG 2020 3:34PM by PIB Delhi
“Efforts are in full swing to provide food and water to the animals in the forests itself to deal with the growing human-animal conflict cases”, said the Union Environment Minister, ShriPrakash Javadekar on the eve of World Elephant Day at an event in New Delhi today.
The Environment Minister said thatIndia is committed to the cause of saving Elephants and other animals and is working towards robust, practical and cost effective solutions to end the Human Animal Conflict. Shri Javadekar stressed on the need of capacity building and training of forest staff.
To manage conflicts and avoid loss of valuable lives of both the humans & elephants, it is important to strengthen the human-elephant coexistence”, said the Minister while releasing a booklet on “Best practices of Human-Elephant Conflict Management in India” during the event.
The booklet is a pictorial guide of a variety of management inventions successfully adopted by the elephant range states and serves as a reference manual for adoption of the best possible site specific mitigation measures that can be adopted to reduce human – elephant conflict.
Addressing the event, Minister of State in the Environment Ministry, Shri Babul Supriyo expressed satisfaction over the growing number of elephants in the country. He said, there is a need to save Elephants and deal with the Elephant-Human conflict firmly. He said, killing of innocent animals will not be tolerated by the Government and the Central Government is adopting the best practices to deal with human animal conflict.
During the event, Shri Javadekar and Shri Supriyo along with the officials of the Ministry also launched beta version of a portal on Human-Elephants Conflict. The National Portal on human elephant conflict called “Surakhsya” for collection of real time information & also for managing the conflicts on a real time basis will help to set the data collection protocols, data transmission pipelines and data visualization tools to enable policy-makers to leverage HEC data for policy formulation and for preparation of Action Plans for mitigation of conflicts. At present the beta version of the portal is being launched for data testing before the pan India roll out for adoption by the states, which is likely to be done before year end.
World Elephant Daycelebrated on August 12 is an international annual event, dedicated to the preservation and protection of the world's elephants. The goal of World Elephant Day is to create awareness on elephant conservation, and to share knowledge and positive solutions for the better protection and management of wild and captive elephants.
Asian elephants are listed as “Endangered" on the IUCN Red List of threatened species. This has been done most of the range states except India, have lost their viable elephant populations due to loss of habitats & poaching etc. The current population estimates indicate that there are about 50,000 -60000 Asian elephants in the world. More than 60 % of the population is held in India.
Indian Elephant has also been listed in the Appendix I of the Convention of the Migratory species in the recently concluded Conference of Parties of CMS 13 at Gandhi Nagar, Gujarat in February 2020.Elephant is the Natural Heritage Animal of India and India also celebrates this day to spread awareness towards conservation of the species.
Dr. Sanjay Kumar, DG(Forest) &Special Secretary, Ministry of Environment Forest &Climate Change(MoEFCC); Shri Soumitra Dasgupta, ADG (Wildlife), Shri Noyal Thomas, IGF & Director Project Elephant, MoEF&CC and other senior officers of MoEF&CC also participated in the event. The State Forest Departments & other stake holder organizations also joined the celebrations in the virtual mode.
For Best practices of Human-Elephant Conflict Management in India” Click here

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
মীওইবা-শামু মুক্নবা লোইশিন্নবা তুংকোইনা চৎনগদবা, অফবা পাম্বৈ অমা পুথোক্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে: য়ুনিয়ন এনভাইরনমেন্ত মিনিস্তর
মালেমগী শামু নুমিৎ লাকপদা ভারত্তা মীওইবা-শামু মুক্নবা লোইশিন্নবা খ্বাইদগী ফবা থবকশিংগী লাইরিক ফোঙলে
10 AUG 2020 3:34PM by PIB Imphal
ঙসি নই দিল্লীদা মালেমগী শামুগী নুমিৎ মাংওইন্না য়ুনিয়ন এনভাইরনমেন্ত মিনিস্তর প্রকাস জাবরেকারনা হায়খি মীওইবা-শামু মুক্নবা হেনগৎলক্লিবা অসি কোকহন্নবা উমংদা লৈরিবা শাশিংদা চিঞ্জাক অমসুং ঈশিং পীনবা থবকশিং পায়খৎলে।
हम "Fodder and Water Augmentation in Jungle Area" कार्यक्रम में LIDAR टेक्नोलॉजी से सर्वे कर रहे हैं। जिसके तहत दिसंबर के बाद जो काम होगा, उसके सहारे अगले साल से जंगलों में पानी, घास और खाद्य बहुत अच्छी मात्रा में पैदा होगा, #HumanAnimalConflict कम होगा यह मुझे पूरा विश्वास है | pic.twitter.com/GV3mLAes7t
— Prakash Javadekar (@PrakashJavdekar) August 10, 2020
মিনিস্তরনা হায়খি শামুশিং অমসুং অতোপ্পা শাশিং কন্নবা ভারতনা থবক পায়খৎলে অমসুং মীওইবা অমসুং লম্লক্কী শা মুক্নবা লোইশিন্নবা শেন চঙদবা অমসুং খ্বাইদগী অফবা থবকশিং পায়খৎলে। ঐখোয়না ফোরেস্তকী স্তাফশিং ত্রেনিং পীবা দরকার ওই।
থৌরম অদুদা “ভারত্তা মীওইবা-শামু মুক্নবা লোইশিন্নবা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং” হায়বা লাইরিমচা অমা মিনিস্তরনা ফোঙখি অমসুং মহাক্না হায়খি মুক্না লোইশিন্নবা অমসুং মমল য়াম্লবা মীওইবগী পুন্সি কয়া অমসুং শামুশিং কন্নবা মীওইবা-শামু পুন্না হিংমিন্নবগী থবক হেনগৎহনবা অসি য়াম্না মরুওই।
শামু লৈবা রাজ্যশিংনা মাইপাক্না পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা ফোতোশিং লাইরিকমচা অসিদা য়াওরি অমসুং মীওইবা-শামু মুক্নবা হন্থহন্নবা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎনবা মেনুএল অমা ওইনা শীজিন্নবা য়াগনি।
থৌরম অদুদা এনভাইরনমেন্ত মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী বাবুল সুপ্রিয়োনা হায়খি, লৈবাক অসিদা শামু মশিং হেনগৎপা অসি অপেনবা পোকই। শামুশিং কনবা দরকার ওই অমসুং মীওইবা অমসুং শামু মুক্নবা লোইশিনগদবনি। মরাল লৈতবা শাশিং হাৎপদা সরকারনা তুমিন্না লৈথোক্লোই অমসুং মীওইবা অমসুং শা মুক্নবা লাকশিন্নবা কেন্দ্র সরকারনা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পায়খৎলি।
থৌরম অদুদা, মীওইবা-শামু মুক্নবগী মতাংদা বেতা ভর্জনগী পোর্তেল অমা জাবরেকার অমসুং সুপ্রিয়ো অমসুং মিনিস্ত্রিগী অতৈ ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা ফোঙখি। “সুরক্ষ” কৌবা মীওইবা-শামু মুক্নবগী নেসনেল পোর্তেল অসিদা মতম চপ চাবা ই-পাউ অমসুং মুক্নবা লোইশিন্নবা মতেং পাংনবা দেতা খোমজিনবগী প্রোতোগোলশিং অমসুং থবক ওইনা পায়খৎনবা থৌরাংশিংগী মতাংদা অকুপ্পা মরোলশিং য়াওরি। রাজ্যশিং থবক ওইনা পায়খৎনবা ভারত শীনবা থুংনা চৎনদ্রিঙৈ মমাংদা দেতা চাংয়েং তৌনবা হৌজিক পোর্তেল অসিগী বেতা ভর্জন হৌদোক্লে।
Environment Minister @PrakashJavdekar releases document on Best Practices on Human #Elephant Conflict#WorldElephantDay2020 @moefcc pic.twitter.com/JqafXpfFau
— PIB India (@PIB_India) August 10, 2020
মালেমগী শামুশিং কন্নবা অমসুং ঙাক্নবা চহি খুদিংগী অগস্ত ১২ অসি মালেমগী শামুগী নুমিৎ হায়না থৌরম পাংথোকলি। মালেমগী শামু নুমিৎকী পান্দমদি শামু কন্নবগী মতাংদা মীয়ামদা ৱাখল তাহনবা অমসুং লম্লক্কী অমসুং ফাজিন্দুনা থম্লিবা শামুশিং কন্নবা অমসুং শেন্ননবা লৌশিং অমসুং অফবা পাম্বৈশিং শরুক য়ামিন্নবনি।
আই.য়ু.সি.এন রেদ লিস্ততা এসিয়াগী শামশিং অসি “মুৎখিকদৌরবা” শাশিংগী মনুংদা য়াওরে। লৈফম মাঙশিল্লকপা অমসুং শা তানবদগী ভারত খক নত্তনা শামু লৈবা লৈবাক কয়াদা শামু মশিং হন্থরক্লে। হৌজিক মালেম অসিদা এসিয়াগী শামু ৫০,০০০দগী ৬০,০০০ ফাওবা লৈরি হায়না পানরি। মালেমগী অপুনবা শামু মশিংগী চাদা ৬০ হেন্না ভারত্তা ফংলি।
২০২০গী ফেবুৱারিদা গুজরাতকী গান্ধী নাগরদা পাংথোকখিবা সি.এম.এস ১৩গী কনফরেন্স ওফ পার্তিদা ভারতকী শামুশিং অসি কনভেন্স ওন মাইগ্রেতরি স্পেসিসকী এপেনদিক্স ১দা য়াওরে। শামু অসি ভারতকী নেচরেল হেরিতেচ এনিমেলনি অমসুং শামু কন্নবা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা নুমিৎ অসি ভারত্তসু পাংথোক্লি।
থৌরম অদুদা এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিস্ত্রিগী স্পিসিএল সেক্রেতরি অমসুং দি.জি(ফোরেস্ত)দোক্তর সঞ্জয় কুমার; এ.দি.জি(ৱাইল্দলাইফ)সৌমিত্রা দাসগুপ্তা; আই.জি.এফ অমসুং দাইরেক্ত প্রোজেক ইলিফেন্ত নোয়াল থোমাস অমসুং মিনিস্ত্রিগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি। ভর্চুএল ওইনা রাজ্যশিংগী ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তশিং অমসুং অতোপ্পা লুপশিংগী ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।