Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh launches modernization/ up-gradation of facilities and new infrastructure creation of Defence PSUs and OFB
MoD continues Atma Nirbhar Bharat Week Celebrations
10 AUG 2020 7:47PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh launched the initiatives of a number of modernisation and up-gradation of facilities as also new infrastructure creation by Defence PSUs and OFB, through digital link here today, as part of the Atma Nirbhar Week celebration of the Ministry of Defence. Raksha Rajya Mantri Shri Shripad Y Naik, Defence Secretary Dr Ajay Kumar, Secretary Defence Production Shri Raj Kumar, Vice Admiral Harikumar CISC, senior officers from DDP and CMDs and Chairman of DPSUs and OFB participated in the event through video conference links. Addressing them, Shri Rajnath Singh said Prime Minister Shri Narendra Modi gave a clarion call for Atma Nirbhar Bharat Abhiyaan and his 5-I formula of ‘Intent, Inclusion, Investment, Infrastructure and Innovation’ will put the economy on high growth trajectory. He said our government has made timely and thoughtful interventions during Covid-19 times like issuing negative list for import, increase in FDI limits, separate budget for domestic capital procurement and emphasis on indigenization. “The ban on imports of 101 items is a big step towards an Atma Nirbhar Bharat. This list of negative items contains not only small items but weapon systems of high and critical technology. More such items will be added to this list shortly which will save crores of rupees in imports.”
Raksha Mantri said we will take more steps towards, Indigenisation, investment in defence infrastructure and expansion in defence manufacturing capability. These steps will create big opportunities for the Indian defence industry. In keeping with the vision of the Prime Minister, Shri Singh said the Department of Defence Production, Defence PSUs and Ordnance Factories Board have shown great enthusiasm and commitment in ushering in a truly Atma Nirbhar Bharat. He said “Defence industry has always been the forerunner of cutting-edge technologies world across and hence self-reliance in Defence is a tall task which needs whole hearted involvement of all to be fruitful.” “The defence industries have been the force behind the Armed Forces. Today we are proud of our Defence PSUs and OFB for their continued support and sustained efforts towards this,” he added.
Under upgradation of facilities, Pinaka Rocket Complex at Ordnance Factory Chanda has launched Upgradation of facilities to meet the enhanced requirement of Pinaka and other rockets as well as the Assembly and testing facility for SRCG at OF, Trichy all of which are critical requirements towards defence preparedness. Modernization of facilities at OLF Dehradun will serve the purpose of manufacturing of high-end Optoelectronic products for T-90 Tanks.
BEL has launched fully indigenised Maareech Integration facility for manufacturing, integration and testing of Anti Torpedo Defence System Maareech which has been designed by DRDO.
HAL has handed over the 500th AL-31FP overhauled engine to the IAF which are mounted on its most lethal frontline fighter aircraft Su-30MKI. It has been done by the Koraput Division of HAK.
BEML has set up Industrial Design Centre at Bengaluru as part of its new infrastructure creation. The Centre is first of its kind in India, focusing on implementing factors of Industrial Design & Human Factors as a part of developmental strategies for setting the global benchmarking in Industrial Design and Ergonomics in Products. It is proposed to develop this facility further as a national facility and would be offered to the industry in the next stage.
Under modernisation of facilities, GRSE has enhanced the capability at its Raja Bagan Dockyard to meet the production requirement for the ongoing prestigious P17A project.
New infrastructure has been created in the defence sector in the shape of foundation laying of Seeker Facility Center (SFC) at BDL, a new modular facility for manufacturing of Missile System (RF Seeker) that will reduce import dependence for seekers and Foundation Laying for Warheads Production Facility at BDL for manufacturing and testing of indigenously developed warheads required for Konkurs-M, Invar, Akash, Astra missiles etc. The facility being modular will cater to all futuristic missile warheads with incremental modifications.
A new state of art Steel Preparation Shop (SPS) at GSL has been inaugurated today that will enable indigenous construction of high technology Glass Reinforced Plastic (GRP) hull MCMVs along with other supporting infrastructure for the country.
MIDHANI under its Corporate Social Responsibility & Sustainable Development Policy has set up a state-of-the-art Skill Development Center and christened it as “Center of Excellence - Special Materials”. This facility will primarily focus on Promoting applied research for the development of Special Materials used in aerospace, defence, nuclear, space and other strategic areas.
Raksha Mantri unveiled these facilities by pressing a remote button. Congratulating the Department of Defence Production MoD, Defence PSUs and Ordnance Factories Board, Shri Rajnath Singh said “ These upgradation/ modernisation/new set-ups will give tremendous benefit in terms of reducing dependency on foreign resources for production as well as further maintenance, upgradation and life time support, all through safe and sound, indigenous hands.” Shri Singh said “The spirit demonstrated by the DPSUs and OFB will usher the nation in a quantum jump to a resilient, Atma Nirbhar economy.”
As part of Atma Nirbhar Week celebrations, various DPSUs and OFB are also organising a series of webinars covering all relevant topics and including the various stakeholders like industry experts, vendors and academia.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ফেসিলিতীশিং মতম অসিগা চান্নবা ওন্থোকপা/ফগৎহনবা অমসুং দিফেন্স পি.এস.য়ু.শিং অমসুং ও.এফ.বি.গী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎখিবা অদু লোঞ্চ তৌখ্রে
এম.ও.দি.না অত্মা নির্ভর ভারত ৱিক পালন তৌরি
10 AUG 2020 7:47PM by PIB Imphal
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ঙাকশেল মন্ত্রালয়গী অত্মা নির্ভর ৱিক পালন তৌবগী শরুক ওইনা দিজিতেল লিঙ্ককী খুত্থাংদা ঙসি ফেসিলিতীশিংগী মতম অসিগা চান্নবা মওংদা শেমগৎনবা অমসুং ফগৎহন্নবা খোঙথাং মশিং কয়া লোয়ননা দিফেন্স পি.এস.য়ু.শিং অমসুং ও.এফ.দি.গী নৌনা শেমগৎপা ইনফ্রস্ত্রকচরসু হৌদোকখ্রে। রাজ্যগী ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী ৱাই নাইক, ঙাকশেলগী সেক্রেতরী দা. এজে কুমার,দিফেন্স প্রদক্সন সেক্রেতরী শ্রী রাজ কুমার, ভাইস এদমিরেল হরিকুমার সি.আই.এস.সি., দিদি.পি. অমসুং সি.এম.দি.শিংগী মকোক থোংবা ওফিসরশিং অমসুং দি.পি.এস.য়ু.শিং অমসুং ও.এফ.বি.গী চ্যেরমেন্না ভিদিও কনফরেন্সকী লিঙ্কশিংগী খুত্থাংদা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। মখোয়দা ৱা ঙাংবদা শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায় প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা অত্মা নির্ভর ভারত অভিয়ানগীদমক অপাম্বা ফোঙদোকখি অমসুং আই-৫গী ফোর্মুলা “ইন্তেন্ত, ইনক্লুজন, ইনবেসমেন্ত, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইন্নোবেসন”না শেন্মীৎলোনবু অৱাংবা গ্রোথ ত্রেজেক্তরীদা পুখৎপা ঙমগনি। মহাক্না হায় মাপলদগী পুশিল্লকপা পোৎশিংগী নেগেতিব লিস্ত থোকপা, এফ.দি.আই.দা লিমিৎ হেনগৎপা, দোমেস্তিক কেপিতেল প্রোক্যুর্মেন্তগী তোঙানবা বজেৎ অমসুং ইন্দিজিনাইজেসনদা মীৎয়েং থম্বা অসিগুম্বা কোবিদ -১৯গী মনুংদা মতম চানা অমদি লৌশিং লৈবা খোঙথাংশিং ঐখোয়গী সরকারনা লৌখৎখি। “মপালদগী পোৎলম ১০১ পুশিল্লকপদা অথিংবা থমখিবা অসি অত্মা নির্ভর ভারতগী মায়কৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমনি। নেগেতিব লিস্ততা য়াওরিবা অসি অপিকপা পোৎলমশিং খক নত্তে মসিদা অচৌবা তেক্নোলোজীগী ৱিপন সিস্তেমশিং য়াওরি। অসিগুম্বা পোৎলম কয়া লিস্ত অসিদা অথুবদা হাপচিন্দুনা মপালদগী পোৎ পুশিল্লকপদা শেল চৎলম্বা অদু হন্থরগনি।“ম্বা ফোনা অত্মা নির্ভার ভারত াসেক্রেতর
ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায় ঐখোয়না ইন্দিজিনাইজেসন, দেফেন্স ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনবেসমেন্ত তৌবা অমসিং দেফেন্স মেন্যুফেকচর তৌবা হেনগৎহনবা অসিগী মায়কৈদা খোঙথাং কয়া লৌখৎলগনি। হায়রিবা খোঙথাংশিং অসিনা ভারকী দিফেন্স প্রদক্সনদা অচৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীগী ৱাখল্লোন অদু ঙাকপা ওইনা শ্রী সিংহনা হায় দেফেন্স প্রদক্সনগী বিভাগ, দিফেন্স পি.এস.য়ু.শিংঅমসুং ওর্দনান্স ফেক্তরীস বোর্দনা তশেংবা অত্মা নির্ভর ভারত অমা পুরক্নবা হোৎনবদা থৱায় য়াওনা হোৎনবা উবা ফংখি। মহাক্না হায় “মালেম পুম্বদা দেফেন্স ইন্দস্ত্রীনা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিংদা মাংজিল থারি মরম অসিনা দিফেন্সতা মীপান তাংদবা অমা ওইহনবদা থৱায় হকচাং য়াওনা হোৎনবা মথৌ তাই।” “আর্ম ফোর্শিংগী তুংদা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীশিংনা ঙাকলৌ ওইরি। ঙসি ঐখোয়গী দিফেন্স পি.এস.য়ু.শিং অমসুং ও.এফ.বি.না লেপ্তনা মতেং পাংবা অমসুং লেপ্তনা হোৎনবা অসিদা ঐখোয়না চাওথোকচৈ।”,হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ফেসিলিতীশিং ফগৎহনবগী মখাদা ওর্দনান্স ফেক্তরী চান্দাগী পিনাকা রোকেৎ কমপ্লেক্সনা ফেসিলিতীশিং ফগৎহন্দুনা দেফেন্সনা শেম শাদুনা লৈবদা মরু ওইনা মথৌ তাবা পিনাকা অমসুং অতোপ্পা রোকেৎ লোয়ননা এসেমব্লী অমসুং ত্রিচীগী ও.এফ.কী এস.আর.সি.জি.গী তেস্তিং ফেসিলিতীগী মথৌ তারিবশিং ফংহনবা হেনগৎহন্নবা হৌদোকখি। ও.এল.এফ. দেহরাদুনগী ফেসিলিতীশিং মতম অসিগা চান্নবা মওংদা ওন্থোকপনা তি-৯০ তেঙ্কশিংগী হাই-এন্দ ওপ্তোইলেক্ত্রোনিক প্রদক্তশিং শাবদা মতেং ওইরগনি।
দি.আর.দি.ও.না দিজাইন তৌবা এন্তি তোর্পেদো দিফেন্স সিস্তেম মারীচ শাবা, ইন্তিগ্রেসন অমসুং তেস্তিং তৌনবা মপুং ফাবা ইন্দিজিনাইস মারীচ ইন্তিগ্রেসন ফেসিলিতী বেলনা হৌদোকখ্রে।
ঐচ.এ.এল.না আই.এ.এফ.তা ৫০০শুবা এ.এল-৩১এফ.পি. শেমজিল্লবা ইঞ্জিন মখোয়গী খ্বাইদগী শাথিরবা মাংজিল থারিবা ফাইতর এয়রক্রাফ সু-৩০এম.কে.আই.দা হাপতুনা শিন্নখ্রে। মসি কোরাপুৎ দিবিজনগী ঐচ.এ.কে.না তৌখিবনি।
অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎপগী শরুক ওইনা বি.ই.এম.এল.না বেঙ্গলুরুদা ইন্দস্ত্রিএল দিজাইন সেন্তর লিংখৎখ্রে। ইন্দস্ত্রিএল দিজাইন অমসুং ইর্গোনোমিক্স প্রদকশিংদা মালেম ওইবা বেঞ্চমার্ক তৌবা ঙম্নবা চাউখৎ থৌরাংগী লালোংশিংগী শরুক অমা ওইনা ইন্দস্ত্রিএল দিজাইনগী ফেক্তরশিং অমসুং হ্যুমেন ফেক্তরশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মীৎয়েং চংবা ভারতকী ওইনা খ্বাইদগী অহানবা সেন্তর ওইরি। ফেসিলিতী অসি মখা তানা নেস্নেল ফেসিলিতী অমা ওইনা অমসুং ইন্দস্ত্রীদা মথংগী তাঙ্কক্তা দিবেলপ তৌনবা খন্নখ্রে।
ফেসিলিতীশিং মতমসিগা চান্না মওংদা ওন্থোকপগী মখাদা, জি.আর.এস.ই.না মখোয়গী রাজা বগন দোকয়ার্দতা হৌজিক চত্থরিবা মমিং লৈরবা পি.১৭এ. প্রোজেক্তকী মথৌ তাবা প্রদক্সন ফংহন্নবা হোৎনবা হেনগৎখ্রে।
মপালদগী পোৎ পুশিল্লকপা হন্থহনগদবা মিসাইল সিস্তেম (আর.এফ.সীকর) শানবা অনৌবা মোদ্যুলর ফেসিলিতী, বি.দি.এল.গী সীকর ফেসিলিতী সেন্তর (এস.এফ.সি.)গী ফাউন্দেসন ওইনস দিফেন্স সেক্তরদা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎখ্রে, অমসুং লমদম অসিদা দিবেলপ তৌজবা কোনকুর্স-এম, ইনবার, অকাশ, অস্ত্রা মিসাইল অসিনচিংবাদা মথৌ তাবা ৱারহেদশিং শানবা অমসুং তেস্ত তৌনবা বি.দি.এল.দা ৱারহেদ প্রদক্সন ফেসিলিতীগী ফাউন্দেসন ওইরগনি। ফেসিলিতী অসি মোদ্যুলর ওইবনা অহেনবা মোদিফিকেসনশিংগা লোয়ননা তুংদা পুথোক্কদবা মিসাইল ৱারহেদ পুম্নমক্তা কান্নবা পীরগনি।
অৱাংবা তেক্নোলোজীগী গ্লাস রিইনফোর্স প্লাস্তিক (জি.আর.পি.) হল এম.সি.এম.ভি.শিং লোয়ননা লৈবাক অসিগী মতেং পাংগদবা অতোপ্পা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং লমদম অসিদা শাজবা ঙম্নবা জি.এস.এল.দা খ্বাইদগী নৌবা স্তীল প্রিপরেসন শোপ (এস.পি.জি.)অমা ঙাই শঙ্গাখ্রে।
মিধানিনা মখোয়গী কোর্পোরেৎ সোসিএল রেস্পোন্সিবিলিতী এন্স সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত পোলিসীগী মখাদা খ্বাইদগী অহানবা স্কিল দিবেলপমেন্ত সেন্তর অমা লিংখৎখ্রে অমসুং মদু “সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স – স্পেসিএল মেতেরিএলস” ওইনা মিংথোনখ্রে। ফেসিলিতী অসিনা এরোস্পেস, দিফেন্স, ন্যুক্লিয়র, স্পেস অমসুং অতোপ্পা লমশিংদা শীজিন্নবা স্পেসিএল মেতরিএলশিংগী পুথোকপদা এপ্লাইদ রিসর্চ খুমাং চাওশিন্নবা মপুং ওইবা মীৎয়েং থম্লি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা রিমোৎ বত্তন অমা নমদুনা ফেসিলিতীশিং অসি মায়খুম হাংদোকখি। এম.ও.দি.গী দেফেন্স প্রদক্সনগী বিভাগ, দেফেন্স পি.এস.য়ু.শিং অমসুং ওর্দনান্স ফেক্তরীস বোর্দবু থাগৎলদুনা শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায় “ফগৎহনবা/মতমগা চান্নবদা ওনখৎপা/অনৌবা লিংখৎপা অসিনা মপালদগী রিসোর্সশিংদা মীপান তাংদুনা পোৎ পুথোকপা হন্থহনবদা লোয়ননা য়েংশিনবদা, ফগৎহনবদা অমসুং মতম পুম্বদা মতেং পাংবদা মখা তানা চাউনা কান্নবা পীরগনি পুম্নমক অসি সাফবা মওংদা লমফম অসিদা শাজরবা য়ারগনি।” শ্রী সিংহনা হায় “দি.পি.এস.য়ু,শিং অমসুং ও.এফ.বি.না উৎলিবা থৌনা লিংজেল অসিনা অত্মা নির্ভর ইকোনোমী অমা পুরকপা ঙমহল্লগনি।”
অত্মা নির্ভর ৱিক পালনতৌবগী শরুক ওইনা, তোঙান তোঙানবা দি.পি.এস.য়ু.শিং অমসুং ও.এফ.বি.না মরী লৈনবা হীরমশিংগী ৱেবিনারশিং মথং মথং শিনখি অমসুং মসিদা ইন্দস্ত্রী এক্সপর্তশিং, ভেন্দরশিং অমসুং একাদেমিয়াগুম্বা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং য়াওরি।