Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with CMs to discuss the current situation and plan ahead for tackling the pandemic
11 AUG 2020 3:10PM by PIB Delhi
Namaskar!
Holding discussions with all of you, tells us about the ground situation in a more comprehensive manner, and it also shows that we are moving in the right direction! It is also important to constantly meet, discuss, because as the days are passing amid the corona pandemic, new circumstances are also arising!
Every day we are faced with new challenges such as growing pressure on hospitals and our health care workers and lack of continuity in day to day work. I am glad that every state is fighting a battle against the pandemic on its own level, and whether it is the Central Government or the State Government, we feel that we are able to work continuously as a team with this team spirit. And this team spirit has succeeded in bringing about results. It is a great thing for everyone to have worked together in this way during such a major crisis.
Hon'ble Chief Ministers,
Today 80 per cent of the active cases are in these 10 states. And so the role of all these states in the fight against Corona becomes huge. Today, there are more than 6 lakh active cases in the country, and most of these cases are in these ten states! That is why it was necessary that these ten states sat together to review and discuss the situation. Everyone should know the new initiatives and best practices being adopted by these states and learn from each other's experiences as every state is making efforts in its own way. And from today’s discussion we have learnt a lot from each other. It has been realized that if we together defeat Corona in these ten states, the country too will win!
Friends,
The number of tests conducted per day has reached 7 lakhs, and is being scaled up continuously. Today, we are a witness to the results that are helping to identify and prevent the infection. The average fatality rate in our country was very low compared to the world, even before; and it is a matter of great satisfaction that it is constantly decreasing! The percentage of active cases has decreased; the recovery rate is constantly increasing and improving. So this means that our efforts are proving effective! The most important thing is that it has increased confidence among the people and the atmosphere of fear is also fading.
And as we continue to scale up our testing, our success will be even greater! And if we try a little more with a greater focus to bring the death rate below 1 per cent, we can achieve that goal too. Now, we have a lot of clarity about what we have to do next and how to proceed. And in a way it has reached the grassroots level to everyone as to what to do, how to do, when to do and so on. We have been able to spread this message to every citizen of India!
Now see, in states where the testing rate is low, and where the positivity rate is high, there is a need to increase the testing. Our discussion has revealed that a special emphasis on testing is required particularly in Bihar, Gujarat, UP, West Bengal and Telangana!
Friends,
Our experience so far shows that the most effective weapon against Corona is the containment, contact tracing and surveillance! Now the public is also realising this and they are also fully cooperating. With our efforts in raising the awareness levels, we have moved towards achieving good results. This is the reason why the system of home quarantine is being implemented so well today.
Experts are now saying that if we identify cases within 72 hours of the onset, then this infection slows down to a great extent. And so my earnest urge is that we should continue with the rules of washing hands, social distancing, and masks. We should not spit anywhere. Besides, we also have to spread a new mantra among the governments, government systems, Corona Warriors and the people. And that mantra is, whoever is infected with Coronavirus, within 72 hours, all close contacts of that person should get traced and tested for corona. And all the necessary arrangements should be in place for the same. If we are emphasizing on this 72-hour formula, then all the rest of the things must also be done within 72 hours.
Today apart from the testing network, we also have the Aarogya Setu app. If one team regularly analyzes with the help of the Aarogya Setu, then we can easily find out from which area the maximum complaints are coming. We noticed that there was a period when some districts of Haryana, some districts of Uttar Pradesh and Delhi were a great cause of concern. The government also announced in Delhi that a big impending crisis would arise. So, I had a review meeting and formed a team under the leadership of our Home Minister Mr. Amit Shah ji and took a fresh approach. We received the desired results even in those five districts and in the city of Delhi to a great extent.
I understand that howsoever difficult a situation may look like, if we move forward in a systematic way, then we can turn things in our favour in a week or 10 days; and we have experienced this. The central points for this strategy have been: completely isolating containment zones, creating micro containment wherever required, 100 per cent screening of high risk people like rickshaw-pullers, auto-rickshaw drivers and domestic workers. Today the result of these efforts is in front of us! Efforts like better management in Hospitals and increasing the number of ICU beds have also helped a lot!
Friends,
The most effective experience is that of yours! By continuously monitoring the ground reality in your states, the path of success is being created! Your experiences are helping us a lot to achieve whatever we have been able to do today. I am confident that with the strength of this experience, the country will win this battle completely, and it will usher in a new beginning! If you have any other suggestions, any advice, then as always I am available to you all the time! You must tell me. All the officials of the government were also present today. So I assure you that the things that you have mentioned and have shown concern for, the team will attend to them immediately. But we know that during this period, from Sawan to Diwali, the risk of some other diseases also increases. We also have to manage those diseases. But I believe that the goal of bringing the death rate below one per cent and increasing the recovery rate rapidly by reaching all the contact persons in 72 hours can be done. If we focus on these aspects and mantras, then our 10 states, which have 80 per cent of the cases, 82 per cent of the deaths can reverse this situation. The 10 states together can make India victorious and I am confident that we will be able to do this. I once again thank you for taking time out. Despite the lack of time, you have raised your concerns very well.
Thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহামাৰীৰ বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতি আৰু ভৱিষ্যতে নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পৰিকল্পনা সন্দৰ্ভত মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
11 AUG 2020 3:10PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
আপোনালোকৰ সৈতে কথা পাতি তৃণমূল পৰ্যায়ত এতিয়া কি পৰিস্থিত হৈ আছে সেই সম্পর্কে অধিক বিস্তৃতভাৱে জানিব পাৰিলো আৰু এইটো কথাও বুজি পালো যে আমি সঠিক দিশত আগুৱাই গৈছো৷ আমি একেৰাহে বৈঠকত মিলিত হোৱা, পাৰস্পৰিক মত বিনিময় তথা আলোচনা কৰা এইবোৰ অতি জৰুৰী! কাৰণ যিমানে সময় বাগৰিছে, ক’ৰোনা মহামাৰী প্ৰতিৰোধত নতুন নতুন পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছে৷
চিকিৎসালয়সমূহৰ ওপৰত চাপ বৃদ্ধি পাইছে। আমাৰ স্বাস্থ্যকর্মীসকলৰ ওপৰত চাপ বৃদ্ধি পাইছে৷ এতিয়াও সাধাৰণ গতিত দৈনন্দিন কামবোৰ আৰুম্ভ কৰা হোৱা নাই৷ এইদৰে প্ৰতিদিনে এটা নতুন সমস্যা সন্মুখত ধৰা দিছে৷ মই অতিশয় আনন্দিত যে প্ৰত্যেক ৰাজ্যই নিজৰ নিজৰ মতে মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ অব্যাহত ৰাখিছে। কেন্দ্রীয় চৰকাৰেই হওক বা ৰাজ্য চৰকাৰ, আমি প্ৰতিনিয়ত অনুভৱ কৰিছো যে আমাৰ সদায় এটা টীমৰ দৰে একেলগে কাম কৰিব লাগিব আৰু ‘টীম স্পিৰিট’-এই টাম স্পিৰিটেই আমাক এটা ভাল ফলাফলৰ দিশে, সাফল্যৰ দিশে আগুৱাই যোৱাত সহায় কৰিছে৷ ইমান ডাঙৰ সংকটে আমি যিদৰে মোকাবিলা কৰিছো, এই ক্ষেত্রত সকলোৱে মিলি কাম কৰাটোৱেই আটাইতকৈ ডাঙৰ কথা৷
মাননীয় মুখ্যমন্ত্রীসকল, আজি মিলিত হোৱা এই ১০খন ৰাজ্যত দেশৰ ৮০ শতাংশ সক্রিয় ৰোগী আছে৷ সেই বাবে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত এইসমূহ ৰাজ্যৰ ভূমিকা যথেষ্ট বেছি৷ আজি দেশত সক্রিয় ৰোগীৰ সংখ্যা ৬ লাখতকৈ অধিক৷ ইয়াৰ ভিতৰত অধিকাংশই এই ১০খন ৰাজ্যৰ৷ সেই বাবে এই ১০ ৰাজ্যৰ প্ৰশাসনে একেলগে বহি সমীক্ষা আৰু আলোচনা কৰাটো প্ৰয়োজন৷ যি যেনেকৈ অধিক সফল হৈছে, সেই সাফল্যৰ অভিজ্ঞতা আনৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰি লওক, যাতে সকলোৱে নিজাকৈ যুঁজ দিব পাৰে৷ প্ৰত্যেকে নিজৰ নিজৰ পদ্ধতিৰে যুঁজিছে৷ আজিৰ এই আলোচনাত আমি পৰস্পৰৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা বহু কথা শিকি-বুজি লোৱা সূযোগ পাইছো৷ ক’ৰবাত নহয় ক’ৰবাত এটা মনোভাৱ আমাৰ মাজত আহিছে যে আমি এই ১০ ৰাজ্যই মিলি ক’ৰোনাক পৰাজয় কৰিব পাৰিম, তেতিয়াই দেশো জয়ী হ’ব৷
বন্ধুসকল,
নমূনা পৰীক্ষাৰ সংখ্যা বৃদ্ধি এতিয়া প্ৰতিদিনে ৭ লাখ হৈছে৷ এই সংখ্যা ধাৰাবাহিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে সংক্ৰমণ চিহ্নিত কৰা আৰু প্ৰতিৰোধ কৰাৰ ক্ষেত্রত সুবিধা হৈছে, আজি আমি ইয়াৰ পৰিনাম প্ৰত্যক্ষ কৰিছো৷ আমাৰ দেশত গড় মৃত্যুৰ হাৰ পূৰ্বতেও বিশ্বৰ তুলনাত যথেষ্ট কম আছিল। আনন্দৰ কথা এই যে এই হাৰ আৰু অধিক হ্রাস পাইছে৷
আক্ৰান্ত হৈ থকা ৰোগীৰ হাৰ হ্ৰাস পাইছে। আৰোগ্যৰ হাৰ নিয়মীয়াকৈ বৃদ্ধি পাইছে৷ ইয়াৰ অৰ্থ এয়ে যে আমি সকলোৰে প্ৰচেষ্টা সাফল্যৰ মুখ দেখিছে ! আটাইতকৈ গুৰুত্বপূর্ণ কথাটো এই যে ইয়াৰ ফলত মানুহৰ মনত এটা ভৰসা জাগিছে, আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি পাইছে আৰু ভয় বহু পৰিমাণে হ্রাস পাইছে৷
আমি যিমানে পৰীক্ষাৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰিম আমাৰ এই সাফল্য ভৱিষ্যতে অধিক বৃদ্ধি পাব৷ আন এটা আনন্দৰ কথা আমি অনুভৱ কৰিছো, আমি মৃত্যু হাৰ ১ শতাংশৰ তললৈ অনাৰ যি লক্ষ্য লৈছো সেই দিশটো আমাৰ প্ৰচেষ্টা আৰু এটা বৃদ্ধি কৰিব পাৰি আমাৰ অগ্রাধিকাৰ আৰু যদি সুসংবদ্ধ হয়, তেতিয়া হ’লে এই লক্ষ্যত আমি উপনীত হ’ব পাৰিম৷ এতিয়া আমি কি কৰিব লাগিব কিদৰে আগুৱাব লাগিব৷ সেই বিষয়েও আমাৰ আলোচনাত অতি স্পষ্ট মতামত আহিছে। এতিয়া প্রায় তৃণমূল পৰ্যায়ত মানুহৰ মস্তিস্কত এই সজাগতা আহিছে, কেতিয়া কি কৰিব লাগিব, কিদৰে কৰিব লাগিব, কেতিয়া কৰিব লাগিব, এই সজাগতা আমি ইতিমধ্যে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয় নাগৰিকৰ মনত সুমুৱাই দিব পাৰিছো৷
এতিয়া চাওক যিসমূহ ৰাজ্যত পৰীক্ষাৰ হাৰ কম, য’ত ক’ৰোনা পজিটিভ ৰোগী অধিক সেই ৰাজ্যত পৰীক্ষাৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰাটো প্ৰয়োজন হৈছে৷ বিশেষকৈ আমাৰ আজিৰ আলোচনাত বিহাৰ, গুজৰাট, উত্তৰপ্ৰদেশ, পশ্চিমবংগ আৰু তেলেংগানা আদি ৰাজ্যত পৰীক্ষাৰ হাৰ আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ অভিজ্ঞতা অনুসৰি এতিয়ালৈকে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে ‘কনটেইমেণ্ট, সংস্পৰ্শলৈ অহা ব্যক্তিৰ চিনাক্তকৰণ’ আৰু ‘নিৰীক্ষণ’ ইত্যাদিবোৰ ডাঙৰ হাঠিয়াৰ হিচাপে ধৰা দিছে। এতিয়া জনগনেও এই দিশবোৰ বুজিব পাৰিছে আৰু সম্পূর্ণ সহযোগিতাও কৰিছে৷ এই সচেতনতাৰ প্ৰচেষ্টাই আমাক ভাল পৰিণামৰ দিশত আগুৱাই নিছে৷ এনে কাৰণতে আমি হোম কোৱাৰাণ্টাইনৰ ব্যৱস্থা ইমান ভালকৈ আৰম্ভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো৷
এতিয়া বিশেষজ্ঞসকলে এই কথা কৈছে যে যদি সংক্ৰমণৰ ৭২ ঘণ্টাৰ ভিতৰত ৰোগীক চিনাক্ত কৰিব পৰা যায় তেতিয়াহ’লে সংক্ৰমণ বহু পৰিমাণে কম হয়৷ সেই বাবে সকোলোকে অনুৰোধ জনাও যে নিয়মীয়া হাত ধোঁৱা, দুই গজ দূৰত্ব ৰক্ষা কৰা, নিয়মীয়াকৈ মাস্ক পৰিধান কৰা, য’তে-ত’তে থু নেপেলোৱা, এই অভ্যাসসমূহৰ লগতে চৰকাৰ আৰু চৰকাৰী ব্যৱস্থাত, ক’ৰোনা যোদ্ধাসকলৰ মাজত আৰু জনগণৰ মাজতো এটা নতুন মন্ত্ৰ আমি নিয়মীয়াকৈ প্ৰদান কৰিব লাগিব৷ তেনে ক্ষেত্ৰত ৭২ ঘণ্টাৰ ভিতৰত ৰোগীৰ সৈতে সম্পর্কীত সকলৰ পৰীক্ষা হোৱা উচিত। সেইসকলক চিনাক্ত কৰা উচিত আৰু সেইবাবে যি যি প্ৰয়োজন সকলো ব্যৱস্থা ল’ব লাগিব৷ যদি এই ৭২ ঘণ্টাৰ ফৰমূলাত আমি জোৰ দিও, তেতিয়াহ’লে বহু লোক সংক্ৰমণ হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা পৰিব৷
আজি পৰীক্ষা নেটৱর্কক বাদ দি আমাৰ আৰোগ্য সেতু এপো আছে৷ এই আৰোগ্য সেতুৰ সহায়ত আমাৰ এটা টীমে নিয়মীয়াকৈ ইয়াৰ বিশ্লেষণ কৰিলে অনেক সহজতে যি এলেকাৰ পৰা অভিযোগ আহে তাত পাব পাৰি৷ আমি দেখিছো যে হাৰিয়ানা, উত্তৰপ্ৰদেশৰ কেইবাখনো জিলা আৰু দিল্লীত এটা এনে সময় আহিছিল, যিটো অতি দুচিন্তাৰ বিষয় হৈ পৰিছিল। আনকি দিল্লী চৰকাৰে ঘোষণা কৰিছিল যে তেওঁলোক ডাঙৰ সংকটৰ মুখামুখি হৈছে৷ মই তেতিয়া এক পৰ্যালোচনা সভা অনুষ্ঠিত কৰি আমাৰ কেন্দ্রীয় গৃহমন্ত্রী অমিত শ্বাহৰ নেতৃত্বত এটা টীম গঠন কৰি দিলো৷ তুন দৃষ্টিকোণেৰে সম্পূর্ণ সফলতাৰে কাম আৰুম্ভ হয়। সেই ৫খন জিলা আৰু চহৰ বিশেষকৈ দিল্লীত আমি যেনে ফল বিচাৰিছিলো, তেনে ফলেই পাবলৈ সক্ষম হৈছো৷
মই ভাৱিছো যে সমস্যা যিমানেই কঠিন নহওক কিয়, পদ্ধতিগতভাৱে আগুৱাই গ’লে আমি ১ সপ্তাহ বা ১০ দিনৰ ভিতৰতে পৰিস্থিতিক নিজেই নিয়ন্ত্ৰণলৈ আনিব পাৰো৷ আমাৰ অভিজ্ঞতা অনুসৰি এই ৰণনীতিৰ ভিত্তিত কনটেইনমেণ্ট জ’নসমূহ সম্পূর্ণৰূপে বিচ্ছিন্ন কৰি দিয়া আৰু য’ত য’ত প্ৰয়োজন, তাত মাইক্রো কনটেইনমেণ্টৰ ব্যৱস্থা কৰা, ১০০ শতাংশ স্ক্রিনিং কৰা, ৰিক্সা-অ’টোচালক আৰু ঘৰে ঘৰে সঠিকভাৱে কাম কৰিব যোৱা পৰিচাৰক-পৰিচাৰিকা আৰু অন্যান্য উচ্চ আশংকাপূৰ্ণ ব্যক্তিসকলৰ স্ক্রিনিং কৰাটো অতি জৰুৰী৷ এই প্ৰচেষ্টাৱলীৰ সুফল আজি আমাৰ সন্মুখতে আছে৷ চিকিৎসালয়ত উন্নত ব্যৱস্থাপনা, আইচিইউ বিছনাৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ দৰে প্ৰচেষ্ঠাও অতি কার্যকৰী হৈছে৷
বন্ধুসকল,
আটাইতকৈ কাৰ্যকৰী হৈছে আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতাপুষ্ট নেতৃত্ব৷ আপোনালোকৰ নেতৃত্বত ৰাজ্যসমূহত তৃণমূল পৰ্যায়ৰ বাস্তৱত পৰিস্থিতিক নিয়মীয়াকৈ তদাৰকী ব্যৱস্থাৰে সাফল্যৰ পথ গঢ় লৈ উঠিছে৷ আজি আমি যিমান কৰিব পাৰিছো, সেয়া আপোনালোক সকলোৰ অভিজ্ঞতাপুষ্ট নেতৃত্বৰ সহযোগিতাৰে ফল৷ মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস আপোনালোকৰ এই অভিজ্ঞতাৰ শক্তিৰে দেশে এই যুঁজত সম্পূর্ণ জয়ী হ’ব৷ আন এক নতুন সূত্ৰপাত হ’ব৷ আপোনালোকৰ যদি আৰু কিবা পৰামর্শ থাকে, যিকোনো পৰামর্শ; মই পূৰ্বৰ দৰে সদায় আপোনালোকৰ মতামত গ্ৰহণৰ বাবে সাজু৷ আপনাৰা নিশ্চিতভাৱে জনাব আৰু মই আশ্বাস দিছো যে চৰকাৰৰ সকলো উচ্চপদস্থ বিষয়াও ইয়াত আছে৷
যিবোৰ বিষয় লৈ আপোনালোকে কৈছে যাক লৈ চিন্তা কৰিবলৈ কৈছে, এই টীমে দ্রুতগতিত সেই কাম আগুৱাই নিব৷ কিন্তু আমি জানো যে এতিয়া যি সময় চলিছে শাওন, ভাদ মাহ আৰু দীপাৱলীলৈকে কেতবোৰ ৰোগৰ প্ৰকোপ আৰু ৰোগৰ পৰিৱেশ থাকে, আমি সেইবোৰো চম্ভালিব লাগিব৷ মোক দৃঢ় বিশ্বাস, আমি সকলোৱে মিলি ক’ৰোনাৰ সংক্ৰমণত মৃত্যুৰ হাৰ ১ শতাংশৰ তললৈ অনাৰ যি লক্ষ্য লৈছো, আৰোগ্যৰ হাৰ বৃদ্ধিৰ যি লক্ষ্য লৈছো, ৭২ ঘণ্টাৰ ভিতৰত সংক্ৰমিত ৰোগীৰ সংস্পর্শলৈ অহা সকলো ব্যক্তিৰ চিনাক্ত কৰি তেওঁলোকৰ পৰীক্ষা কৰাৰ এই মন্ত্ৰৰে আমি যদি নিয়মিত কাম কৰো, তেতিয়াহ’লে আমাৰ এই ১০খন ৰাজ্যত য’ত দেশৰ ৮০ শতাংশতকৈও অধকি ৰোগী আছে, যিবোৰ ৰাজ্যত ৮২ শতাংশ মৃত্যু হৈছে, সেই ১০খন ৰাজ্যৰ পৰিস্থিতি আমি সলনি কৰিব পাৰিম৷ আমি ১০খন ৰাজ্যই মিলি ভাৰতক বিজয়ী কৰিব পাৰো৷ মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে আমি এই কাম কৰিব পাৰিম৷ মই পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে মূল্যবান সময় উলিয়াই এই আলোচনাত অংশ গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে আৰু ইমান সুন্দৰভাৱে নিজৰ নিজৰ বক্তব্য আগবঢ়োৱাৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছো৷
আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ৷