Ministry of Housing & Urban Affairs
Over 5 lakh applications received under PM SVANidhi scheme
Number of loan sanctions under the schemecrosses 1 lakh
12 AUG 2020 12:56PM by PIB Delhi
The number of loan sanctions and number of applications received under PM Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi) scheme have crossed the mark of 1 lakh and 5 lakhs respectively within 41 days of commencement of the lending process on July 02, 2020. The PM SVANidhi scheme has generated considerable enthusiasm among the street vendors, who have been looking for access to affordable working capital credit for re-starting their businesses post COVID-19 lockdown.
The PM SVANidhi Scheme was launched by Ministry of Housing & Urban Affairs under the ambit of ‘AtmaNirbhar Bharat Abhiyan’. It aims at facilitating collateral free working capital loans upto Rs 10,000 of 1 year tenure, to about 50 lakh street vendors in the urban areas, including those from the surrounding peri-urban/ rural areas, to resume their businesses post COVID-19 lockdown. Incentives in the form of interest subsidy @ 7% per annum on regular repayment of loan, cashback upto Rs 1,200 per annum on undertaking prescribed digital transactions and eligibility for enhanced next tranche of loan have also been provided.
PM SVANidhi Scheme envisages bringing ‘Banks at the door steps’ of these ‘nano-entrepreneurs’ by engaging the Non-Banking Financial Companies (NBFCs) and the Micro-Finance Institutions (MFIs) as lending institutions in addition to Scheduled Commercial Banks - Public & Private, Regional Rural Banks, Cooperative Banks, SHG Banks etc. The onboarding of the vendors on digital payment platforms is a very important component to build the credit profile of the vendors to help them become part of the formal urban economy.
Small Industries Development Bank of India (SIDBI) is the implementation partner for the scheme. A graded guarantee cover is provided, on portfolio basis, to these lending institutions through Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises (CGTMSE) to encourage lending to street vendors.
The street vendors mostly operate their businesses on very thin margins. The micro-credit support under the scheme is expected to provide not only major relief to such vendors but also help them climb the economic ladder. Use of an integrated IT Platform (pmsvanidhi.mohua.org.in), Web Portal and Mobile App, has enabled the Scheme to extend its reach and benefits to this segment of society with the objective of minimum government and maximum governance.

ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ 5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆବେଦନପତ୍ର ହସ୍ତଗତ ହୋଇଛି
• ଏହି ଯୋଜନାରେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ଋଣ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି
12 AUG 2020 12:56PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ବା ପିଏମ ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡର୍ସ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ନିଧି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ 5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆବେଦନପତ୍ର ମିଳିଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ଋଣ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି । ଚଳିତବର୍ଷ ଜୁଲାଇ 2 ତାରିଖରେ ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ 41 ଦିନ ଭିତରେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ଋଣ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି । ରାସ୍ତାରେ ବେପାର କରୁଥିବା ଲୋକ ଏବଂ ଛୋଟମୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ ବା ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । କରୋନା ସଂକ୍ରମଣଜନିତ ସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ଲକ୍‌ଡାଉନ କାରଣରୁ ଏହି ବର୍ଗର ଛୋଟମୋଟ ବେପାରୀ ଯେଉଁମାନେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ହରାଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଋଣ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଦେବା ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଲକ୍‌ଡାଉନ ଉଠିବା ପରେ ସେମାନେ ଏହି ଅର୍ଥ ବିନିଯୋଗ କରି ପୁନର୍ବାର ନିଜର ବେପାର ବଣିଜ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ ।
ପିଏମ୍‌ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ । ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ବିନା ବନ୍ଧକରେ ବର୍ଷକ ପାଇଁ 10 ହଜାର ଟଙ୍କା ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଦେଶର ସବୁ ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସହରତଳି ଅଞ୍ଚଳ ତଥା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ରାସ୍ତାଘାଟରେ ଏଭଳି ଛୋଟମୋଟ ବେପାର କରୁଥିବା 50 ଲକ୍ଷ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ଏହି ଋଣ ଯୋଗାଇଦେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଯେଉଁମାନେ ନିୟମିତ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବେ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଧ ଉପରେ ରିହାତି ମିଳିବ ଏବଂ ନିୟମିତ ପରିଶୋଧକାରୀଙ୍କୁ ବାର୍ଷିକ 7 ଶତାଂଶ ହାରରେ ସୁଧ ଦେବାକୁ ହେବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଯେଉଁମାନେ ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବେ ସେମାନଙ୍କୁ ବାର୍ଷିକ 12 ଶହ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅର୍ଥ କ୍ୟାଶ ବ୍ୟାକ୍‌ ଆକାରରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯିବ । ନିୟମିତ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।
ପିଏମ୍‌ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟମୀମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆସି ଋଣ ଯୋଗାଣ ସେବା ଯୋଗାଇଦେବ । ଏଥିରେ ଅଣବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବିତ୍ତୀୟ କଂପାନୀ, ମାଇକ୍ରୋ ଫାଇନାନ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ବିଭିନ୍ନ ଅନୁସୂଚିତ ବ୍ୟାବସାୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଘରୋଇ ଓ ସରକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମୂହ, କୋଅପରେଟିଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଓ ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ଜି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆଦି ସଂପୃକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଋଣ ଦେବେ । ସବୁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯୋଡି ହେବାକୁ ପଡିବ । ଏହା ଫଳରେ ସେମାନେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଋଣ ପରିମାଣ, ନାମଧାମ ତାଲିକା ଆଦି ପ୍ରସ୍ତୁତି ସହଜ ହୋଇପାରିବ ।
ଏହି ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ କ୍ଷୁଦ୍ରଶିଳ୍ପ ଉନ୍ନୟନ ବ୍ୟାଙ୍କ ବା ସିଡ୍‌ବି ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମିକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଅର୍ଥଲଗାଣକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ଏଥିପାଇଁ କ୍ରେଡିଟ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଫଣ୍ଡ ଟ୍ରଷ୍ଟରୁ ଅର୍ଥ ପାଇବେ । ଅଳ୍ପ ପୁଞ୍ଜିରେ ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡରମାନେ ସେମାନଙ୍କ ବେପାର ବଣିଜ କରିଥାନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ଲାଭ ଅତି ଅଧିକ ନ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଗୁଜୁରାଣ ମେଣ୍ଟାଇବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ । ସରକାରଙ୍କ ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଋଣ ସହାୟତା ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଏସବୁ ଭେଣ୍ଡରମାନେ ବିଶେଷ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହାଛଡା ଏକ ଜଟିଳ ସ୍ଥିତିରୁ ଉଦ୍ଧାର ପାଇ ଆର୍ଥିକ ସୋପାନ ଚଢିବାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା ସହାୟତା ଯୋଗାଇବ । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଆଇଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (pmsvanidhi.mohua.org.in), ୱେବ ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ମୋବାଇଲ ଆପ୍‌ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର ଓ ସର୍ବାଧିକ ଶାସନ ନୀତିରେ ସଂପୃକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଏସବୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି ।