Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Chief Information Commissioner Mr. BimalJulka briefs Union Minister Dr Jitendra Singh about the functioning of the CIC during the COVID pandemic
RTI disposal rate had remained unaffected by the pandemic and was even higher than the usual: Dr. Jitendra Singh
13 AUG 2020 7:18PM by PIB Delhi
Hitting back at the opposition for unsubstantiated observations made by certain senior Congress and other leaders alleging that COVID pandemic had left the various Commissions in Government of India including the Central Information Commission inactive, Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh rebutted with statistical figures to state that, quite contrary to this, the RTI disposal rate had remained unaffected by the pandemic and during certain given intervals of time, the disposal rate was even higher than the usual.
After a review of the functioning of Central Information Commission (CIC) with Chief Information Commissioner of India BimalJulka, Dr Jitendra Singh said, the functioning of the Commission had not been interrupted even for a single day during the entire course of the pandemic. In fact, he said, it goes to the credit of the Commission and its functionaries that inthe midst of the pandemic on 15th May this year, the Central Information Commission started entertaining, hearing and disposing of RTIs from the newly created Union Territory of Jammu & Kashmir, through virtual means.
Citing figures compiled by the Commission, Dr Jitendra Singh said, e-office was extended to the home computers of officers and intensive use of technological tools was implemented for disposal of cases. While, the number of cases disposed of every month during the pandemic remained comparable to the corresponding month of the last year, one glaring example is that of the month of June 2020 when the number of RTI cases disposed of by Central Information Commission was 1785 compared to 1297 cases in the month of June 2019, which in other words indicates that the disposal rate was in fact significantly higher during this period, despite the constraints of COVID pandemic, he said.
Shri Julka informed Dr Jitendra Singh that the various steps taken to facilitate the CIC hearing during the lockdown and partial lockdown included video conferencing, audio conferencing, facilitation of return submission, uploading of the contact details of Deputy Registrars on the website, issue of notices by e-post wherever required, online registration and scrutiny of fresh cases on the same day etc.
Not only this, Chief Information Commissioner informed the Minister that the Commission had also effectively continued its interactive and outreach activities. These, he said, included video conference with civil society representatives and video conferencing with members of National Federation of Information Commissions in India (NFICI).

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কোবিদ লাইচৎ মনুংদা সি.আই.সি থবক তৌবগী মতাংদা চীফ ইনফোরমেসন কমিসন্নর বিমাল জুলকানা য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহদা পাউদমখ্রে
লাইচৎনা মরম ওইদুনা আই.তি.আই কেস লোইশিনবা মশিংদা অকাইবা পীদে অমসুং মহৌশাদগী হেন্না ফিবম ফগৎলে: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
13 AUG 2020 7:18PM by PIB Imphal
সেন্ত্রেল ইনফোরমেসন কমিসন য়াওনা ভারত সরকারগী তোঙান-তোঙানবা কমিসনশিং কোবিদ লাইচৎনা থবক তৌহন্দ্রে হায়না কংগ্রেসগী লুচিংবা খর অমসুং অতোপ্পা লুচিংবশিংনা মরাল শীরকপা অদু পাউখুম পীরদুনা দোনরগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, লাইচৎনা মনুংদা আই.তি.আই কেস লোইশিনবা মশিংদা অকাইবা পীদে, কেস লোইশিনবা মশিং হান্নদগী হেন্না ফিবম ফগৎলে।
ভারতকী চীফ ইনফোরমেসন কমিসন্নরগা লোয়ন্না সেন্ত্রেল ইনফোরমেসন কমিসনগী থবকশিং হন্না য়েংশিল্লবা মতুংদা দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি,লাইচৎ মনুংদা নোংমা খক ফাওবা কমিনস থবক তৌবদা অকায়বা পীদে।মসি লাইচৎ মনুংদা কমিসন অমসুং মসিগী স্তাফশিংনা থবক পাংথোকপদগী ওইবনি অমসুং লাইচৎ মনুংদা চহি অসিগী মে ১৫দা কমিসন্না নৌনা শেম্লবা য়ুনিয়ন তেরিতোরি জম্মু অমসুং কাস্মিরদগী আই.তি কেসশিং হিয়ারিং অমসুং দিপোসগী থবকশিং ভর্চুএল ওইনা পাংথোকখি।
মহাক্না হায়খি, ওফিসারশিংগী য়ুমগী কম্পুতরশিংদা ই-ওফিস হাংদোক্লে অমসুং কেসশিং লোইশিন্নবা তেক্নোলোজি শীজিন্নরে। মমাং চহিগী চপ মান্নবা থাশিংদা লোইশিনখিবা কেস মশিংগা লাইচৎ মনুংগী থাশিংদা লোইনশিনবা কেস মশিংগা চাংদম্নবদা , ২০১৯গী জুন থাদা কমিসন্না কেস ১২৯৭ লোইশিনবদা ২০২০গী জুন থাদা কেস ১৭৮৫ লোইশিনখি। মসিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা অথিংবা কয়া লৈরবসু কেস মশিং য়াম্না লোইশিল্লে হায়বা উৎলে।
কমিসন্নর জুলকানা হায়খি, ভিদিও কনফরেন্স পাংথোকপা, ওদিও কনফরেন্স, ৱেবসাইত্তা দিপুতি রেজিস্তারশিংগা পাউ ফাওন্নবা অকুপ্পা মরোলশিং থাগৎতুনা, দরকার লৈবা নোতিসশিং ই-পোস্তনা পীদুনা অমসুং অনৌবা কেসশিং নুমিৎ অদুমক্তদা ওনলাইন রেজিস্তার তৌদুনা অমসুং স্ক্রুতিনি পাংথোকপা য়াওনা লোকদাউন মনুংদা সি.আই.সি হিয়ারিং পাংথোক্নবা তোঙান-তোঙানবা থবকশিং পায়খৎলে।
কমিসন্নরনা হায়খি, কমিসন্না মসিগী মীয়ামগা উনবগী থবকশিং মখা তানা পাংথোক্লি। মীয়ামগী লুপশিংগী মীহুৎশিংগা ভিদিও কনফরেন্স অমসুং নেসনেল ফেদেরেসন ওফ ইনফোরমেসন কমিসনস ইন ইন্দিয়া(এন এফ আই সি আই)গী মেম্বরশিংগা ভিদিও কনফরেন্স পাংথোক্লি।