Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shipping Ministry reduces port tariff rates ranging from 60% to 70% for Cruise Ships
Decision will support the cruise industry and domestic cruise tourism from the adverse economic impacts due to COVID-19 pandemic: Shri Mandaviya
14 AUG 2020 3:54PM by PIB Delhi
Ministry of Shipping has rationalized tariff rates for the Cruise vessels. The net effect of the rate relaxation would be an immediate reduction in port charges ranging from 60% to 70%, which will give substantial relief to the cruise industry in India, in line with the government policy to support the economy in COVID-19 pandemic situation.
Following are the rationalized tariff rates for cruise vessels:
1. The port charges for a Cruise Ship to be charged at $0.085 per GRT (Gross Registered Tonnage) instead of $0.35 of current rate, for first 12 hours stay ('Fixed Rate') and $5 per passenger (‘Head Tax’). The Ports will not charge any other rate like berth hire, port dues, pilotage, passenger fee, etc.
2. For the period exceeding 12 hours stay, the fixed charges on cruise ships will be equal to the Berth Hire Charges payable as per SOR (Schedule of Rates) (with 40% discount as applicable for cruise ships).
iii. Further, cruise ships making
A. 1-50 calls per year to get 10% rebate.
B. 51-100 calls per year to get 20% rebate.
C.above 100 calls per year to get 30% rebate.
The above rationalized tariff shall be immediately effective for a period of one year.
With a view to provide support to the cruise shipping business, which has been very adversely affected due to the Covid-19 pandemic, the right policy environment and infrastructure for the growth of cruise shipping and tourism will be provided. Due to policy support by Shipping Ministry since 2014,the number of call made by Cruise Ships in India has increased from 128 in 2015-16 to 593 in 2019-20. This rationalization would also help to ensure that cruise calls at Indian Ports do not dry up completely.
Shri Mansukh Mandaviya, Union Minister of State for Shipping (I/C) said the decision is the result of the efforts being made by the Ministry of Shipping to convert the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi into reality by putting India on the map of global cruise market,both for ocean & river cruises. “It will be a big support for the cruise tourism in India, which has suffered tremendously due to the adverse economic impacts of COVID-19 pandemic. It will provide the opportunity to earn huge amount of foreign exchange and generate sizeable direct and indirect onshore employment in cruise tourism sector of India”, the Minister added.

ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କ୍ରୁଜ ସିପ ପାଇଁ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବନ୍ଦର ତାରିଫ ହାର 60ରୁ 70 ଶତାଂଶ ଯାଏଁ କମାଇଲା
• ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଫଳରେ କ୍ରୁଜ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ରୁଜ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପକୃତ ହେବ
• କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ବିଶେଷ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗର ଉତ୍‌ଥାନ ପାଇଁ ସରକାର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି: ମନ୍ତ୍ରୀ ମାଣ୍ଡଭିୟ
14 AUG 2020 3:54PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କ୍ରୁଜ ସିପ୍‌ଗୁଡିକ ପାଇଁ ତାରିଫ ହାରକୁ ସରଳ ଓ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରିଛି । ଏହାର ତୁରନ୍ତ ଅନୁକୂଳ ପ୍ରଭାବ ବନ୍ଦରଗୁଡିକରେ ଆଦାୟ ହେଉଥିବା କ୍ରୁଜ ଭଡା ଉପରେ ପଡିଛି । ବନ୍ଦରଗୁଡିକରେ ଏସବୁ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଉପରେ ଯେଉଁ ଟିକସ ଆଦାୟ କରାଯାଉଥିଲା ତାହା 60ରୁ 70 ଶତାଂଶ ଯାଏଁ କମିବ । ଏହା ଫଳରେ ଦେଶର କ୍ରୁଜ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିଶେଷ ଉପକୃତ ହେବ । କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଯେଉଁ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି ତଦନୁସାରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ।
ଏହି ଟିକସ ହାର ନିମ୍ନଲିଖିତ ମତେ ଲାଗୁ ହେବ ।
1. ଗୋଟିଏ କ୍ରୁଜ ଜାହାଜ ପାଇଁ ଏଣିକି ଗ୍ରସ ରେଜିଷ୍ଟଡ ଟନେଜ ବା ଜିଆରପି ଉପରେ 0.085 ଡଲାର ହିସାବରେ ପୋର୍ଟ ଚାର୍ଜ ଲାଗିବ । ଆଗରୁ ଏହା 0.35 ଡଲାର ଥିଲା । ପ୍ରଥମ 12 ଘଣ୍ଟା ରହିବା ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଟିକସ ଯାତ୍ରୀ ପିଛା 5 ଡଲାର କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏସବୁ ଜାହାଜରୁ ବର୍ଥ ହାୟାର, ପୋର୍ଟ ଡିଉ, ପାଇଲଟେଜ ଓ ପାସେଞ୍ଜର ଫି ଆଦି ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଟିକସ ଆଦାୟ କରିବ ନାହିଁ ।
2. ବାର ଘଣ୍ଟାରୁ ଅଧିକ ରହଣି ପାଇଁ କ୍ରୁଜ ସିପ୍‌ର ଧାର୍ଯ୍ୟ ଦେୟ ବର୍ଥ ହାୟାର ଚାର୍ଜ ସହ ସମାନ ରହିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ସିଡ୍ୟୁଲ ଅଫ୍‌ ରେଟରେ ଭରଣା କରିବାକୁ ହେବ । ଅବଶ୍ୟ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ରୁଜ ଜାହାଜଗୁଡିକ ପାଇଁ 40 ଶତାଂଶର ରିଆତି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ ହେବ ।
3. ସେହିଭଳି କ୍ରୁଜସିପ୍‌ ମେକ୍‌ଙ୍ଗିରେ ବାର୍ଷିକ 1ରୁ 50 କଲ୍‌ ପାଇଁ 10 ଶତାଂଶ ରିଆତି ପାଇବେ । 51ରୁ 100 କଲ୍‌ ପ୍ରତି 20 ଶତାଂଶ ଏବଂ 100ରୁ ଅଧିକ କଲ୍‌ ପାଇଁ 30 ଶତାଂଶରୁ ଅଧିକ ରିବେଟ ମିଳିବ । ଏହିସବୁ ରିଆତି ଓ ସୁବିଧା ତୁରନ୍ତ ଏକବର୍ଷ ପାଇଁ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ବନ୍ଦରକୁ ଆସିବା କଲ୍‌ଭାବେ ପରିଚିତ ।
ସାଂପ୍ରତିକ କରୋନା ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର କ୍ରୁଜ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବେପାର ବିଶେଷଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ ସହ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଏହି ଆର୍ଥିକ ରିଆତି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । 2014ରୁ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଆସୁଛି । ଫଳରେ ଭାରତକୁ କ୍ରୁଜସିପ୍‌ର ଆଗମନ (କଲ୍‌) କ୍ରମଶଃ ବଢୁଛି । 2015ରେ ଭାରତକୁ 128ଟି କ୍ରୁଜସିପ୍‌ ଆସିଥିବାବେଳେ 2019-20ରେ ଏହା 593କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା । ସରକାରଙ୍କ ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ ଫଳରେ ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦରଗୁଡିକୁ ଏଣିକି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କ୍ରୁଜ ଜାହାଜ ଆସିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । କେନ୍ଦ୍ର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ବିଶ୍ୱର କ୍ରୁଜ ବଜାରରେ ଭାରତ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ପାଉ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚାହାନ୍ତି । ଏହାଛଡା ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ନଦୀଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ କ୍ରୁଜ ଚଳାଚଳ କରାଇ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବଢାଇବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗ୍ରହୀ । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ଶ୍ରୀ ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଫଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଘଟିବ ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଆସିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଅର୍ଜନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ବଢିବ ।